HIC grbovi-500-100

  

 

 


23.veljače 2020.
BORBA PROTIV COVIDA
I Hrvatska planira uvesti covid putovnice

covid putovnica


Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za cijepljenje protiv Covida-19 bez PCR testa, kako bi se olakšao promet u turističkoj sezoni, potvrdio je u petak Davor Božinović, šef nacionalnog stožera Civilne zaštite.

“Radi se o osjetljivoj materiji jer se u Europi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. I mi ćemo se postaviti praktično. Razgovarali smo s Ministarstvom turizma. S jedne strane je još prerano istrčavati. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve u našoj moći da bi se turizam pokrenuo da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle.

Ostvarili smo oko 50 posto rezultata iz rekordne 2019. i po tome smo ispred svih naših prijatelja iz Europe i izvan. Možete biti uvjereni da o tome razgovaramo i da ćemo naći pravi put i kroz bilateralne kontakte učiniti sve da nam sezona bude što uspješnija”, izjavio je Božinović.

Kako neslužbeno doznajemo, danas će se održati sastanak Europske komisije na temu Covid putovnica, kako bi se što prije definiralo kako će se ovog ljeta putovati u unutar Unije, ali i šire. Hrvatska je dosad čekala zajedničko rješenje EU, za razliku od nekih drugih članica koje su već potpisale sporazume na svojim emitivnim tržištima.


Neke zemlje su već uvele covid putovnicu

Grčka, koja je još prije mjesec dana prva pokrenula pitanje covid putovnica na razini EU dosad je potpisala sporazum s Izraelom, kao i Cipar, a sada najavljuju sporazum s Velikom Britanijom.

Ključno pitanje koje se želi riješiti covid putovnicama je pitanje troškova, koji će biti visoki za sve one koji bi se trebali testirati prije i nakon putovanja.


Švedska i Danska namjeravaju do ljeta uvesti digitalnu “korona-putovnicu” između ostalog i zbog olakšanja putovanja, piše Deutsche Welle, navodeći kako su se dvije susjedne zemlje odlučile za izdavanje digitalne potvrde, koja bi trebala poslužiti kao dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa.

Istodobno bi ova korona-propusnica mogla nositelju omogućiti posjet kulturnim ili sportskim priredbama, te omogućiti slobodna putovanja. Infrastruktura za kontrolu spomenutog dokumenta trebala bi biti pripremljena do 1. lipnja.

Švedska je do sada bila poznata zbog svog posebnog načina borbe protiv pandemije koronavirusa. Umjesto zatvaranja, kao što je bio slučaj u ostalim europskim zemljama, švedske vlasti su isprva računale s tzv. imunitetom krda, a kasnije i zdravim ljudskim razumom. I zbog takve politike Švedska je požnjela mnoge kritike. Do sada se, prema podacima američkog Sveučilišta “Johns Hopkins”, u Švedskoj koronavirusom zarazilo 600.000 građana.

Danska je još prije Švedske predstavila ovu vrstu dokumenta koji bi, prije svega, trebao olakšati putovanja poslovnim ljudima. Korona-propusnica u Danskoj trebala bi, navodi Deutsche Welle, biti ili u formi unosa na internetskoj stranici danskog ministarstva zdravstva ili u pametnom telefonu nositelja.
Mnoge zemlje razmišljaju o uvođenju Covid putovnice a Španjolska planira uvesti registar ne cijepljenih osoba


Budućnost putovanja s Covid putovnicom


poslovni.hr/ HIC-hr
foto: arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre