HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

12-siječnja 2022.
REVOLUCIONARNI ZAHVAT U MEDICINI
Američki liječnici prvi u svijetu čovjeku uspješno presadili srce GMO svinje

transplatacija srca GMO svinje čovjekuIz SAD-a stiže vijest o revolucionarnoj operaciji. Toliko revolucionarnoj da bi mogla promijeniti živote teško bolesnih pacijenata diljem svijeta. Muškarcu je presađeno srce genetski modificirane svinje. Pacijent je trenutačno dobro i oporavlja se od operacije.

Posljednja nada bilo mu je novo srce. I to srce genetski modificirane svinje. Liječnici i pacijent odlučili su riskirati.

“U povijesti transplantacije nitko nikada nije stavio srce svinje u čovjeka. Dakle, ovo je bilo prvo”, potvrdio je doctor Muhammad Mohiuddin. “On je sam rekao, želim živjeti, a ako ne budem, naučit ćete nešto”, kazao je njegov kolega doctor Bartley Griffith.

David Benett, u svojoj 58. godini života, bio je u posljednjem stadiju srčane bolesti i nije mogao primiti ljudsko srce.

“Ovo je bilo krizno stanje. Moj je otac bio na samrti. Zapravo su rekli kako ima manje od šest mjeseci i da je ovo vrlo eksperimentalno”, ispričao je sin operiranog muškarca.

O uspjehu operacije prerano je govoriti. Zahvat je trajao sedam sati, a David se osjeća dobro. Njegova obitelj nada se najboljem. Njegov sin tvrdi, shvaća veličinu učinjenog i važnost takvog pothvata.


“Svakim danom puno učimo s ovim gospodinom. Zasad smo zadovoljni našom odlukom kako bismo napredovali, a i on je također. Veliki je osmijeh na njegovu licu danas”, zaključio je doctor Griffith.

Prihvati li David u potpunosti srce svinje, ova bi operacija mogla predstavljati prekretnicu u korištenju životinjskih organa u transplantacijama. Na ovom je svinjskom srcu napravljeno više genetskih modifikacija kako bi bilo pogodnije za čovjeka , piše dnevnik.hr.

“Uvijek se govorilo da je ksenotransplantacija budućnost i da će uvijek biti. Ovo je citirano više puta. Želio bih reći da je ksenotransplantacija sada sadašnjost”, kazao je Mohiuddin.

U svijetu kronično nedostaje donorskih organa. Samo u SAD-u svakog dana sedamnaest ljudi umre čekajući na transplantaciju.

dnevnik.hr/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre