HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlatnici i srebrnjaci

 

31.kolovoza 2020.
PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI
Milo Đukanović izgubio izbore, Hrvati bez mjesta u parlamentu

parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Temeljem 95 posto obrađenih glasačkih listića, crnogorski Centar za monitoring potvrdio je rano jutros da oporba ima većinu mandata u crnogorskom parlamentu, te da Đukanovićeva Demokratska partija socijalista nakon 30 godina ide u oporbene klupe.

Prema podacima Centra, DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata imali bi Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, dva SDP i dva mandata dvije liste albanskih partija.

Kad se sve zbroji, tri oporbene koalicije imaju 41 mandat, a ako bi se tome pridodaju i dva mandata SDP-a Ranka Krivokapića, koji je posljednje četiri godine proveo u oporbi, nakon što se 2016. godine  sukobio sa Đukanovićem i napustio vladajuću koaliciju u kojoj je bio punih 18 godina, ispada da oporba ima jaku većinu.

Zlatko Vujović iz crnogorskog Centra za monitoring (CEMI) istaknuo je da će Hrvati ostati bez mandata u crnogorskom parlamentu, nakon što su izašli sa dvije liste Hrvatske građanske inicijative i Hrvatske reformske stranke.  

Čelnik oporbene prosrpske koalicije "Za budućnost Crne Gore", Zdravko Krivokapić, proglasio je pobjedu tri oporbene koalicije.

- Mi nudimo ruku pomirenja i nudimo svim nacionalnim strankama da priđu pobjedniku, ne zbog toga što nam treba bilo tko, već ne možemo graditi Crnu Goru drugačije, priopćio je Krivokapić.

Pozvao je sve pristaše da ostanu u kućama i ne izlaze na ulicu slaviti pobjedu.

Prvi sljedeći korak, koji najavljuju čelnici oporbe, bit će formiranje ekspertne vlade koja bi Crnu Goru vodila do izlaska iz gospodarske krize. U prvim govorima nakon proglašenja pobjede tu ideju podržali su čelnici sve tri koalicije. 

Predsjednik Crne Gore i čelnik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović rekao je u prvom obraćanju nakon parlamentarnih izbora da poštuje rezultat koji je postigla oporba, te je priznao da za sada njegova partija, sa tradicionalnim koalicijskim partnerima, nema većinu u tamošnjoj skupštini. Naglasio je i da će sačekati konačne rezultate Državne izborne komisije, dodavši da će poštovati njihove rezultate.(hrt) Dan izbora

U Crnoj Gori se danas , nedjalje 30.kolovoza , održavaju parlatarni izbori, jutros u sedam sati otvoreno je više od 1200 biračkih mjesta. Biračko pravo ima 540 026 glasača koji će predstavnike crnogorskg parlamenta birati između šest koalicija i pet političkih stranaka.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja objavljenim dva tjedna uoči izbora Demokratska partija socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića ima uvjerljivu potporu od 35,3 posto birača,
dok njihovi tradicionalni koalicijski partneri Socijaldemokrati imaju 5,3 posto, a Bošnjačka stranka 4,8 posto. Hrvati u Crnoj gori idu na izbore razjedinjeni na dvije opcije i stranačke liste (što može dovesti da više ne bude niti jednog njihovog predstavnika u Skupštini Crne Gore, piše jutarnji.hr.

Najveću podršku od oporbenih stranaka ima prosrpski blok "Za budućnost Crne Gore" 24,7 posto i građanska koalicija "Mir je naša nacija" sa 16,5 posto, te koalicija "Crno na bijelo", formirana oko građanskog pokreta URA koju podržava 6,6, posto građana, dok SDP Ranka Krivokapića, prema istom istraživanju, ima podršku 4,2 posto građana.

Crnogorski zakoni ne dozvoljavaju objavljivanje rezultata istraživanja podrške političkim strankama posljednja dva tjedna izborne kampanje.

Izbori u jeku pandemije

Ovo su 11 parlamentarni izbori u Crnoj Gori od uvođenja višestranačkog sustava, peti nakon obnove
njezine neovisnosti održavaju se u jeku pandemije koronavirus. Glasači će biračkim mjestima pristupati s maskom na licu i uz distancu od dva metra. Na izbore mogu izaći i osobe koje su u samoizolaciji.

Istovremeno i lokalni izbori

U nedjelju se istodobno održavaju i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.


SPC kao krajiški Srbi pred Oluju

U kampanji se otvoreno govori o Crnoj Gori kao "srpskoj državi". Episkopi otvoreno u crkvama pozivaju na rušenje "režima Mila Đukanovića", pozivaju vjernike da svoj glas daju prosrpskim strankama, pa čak s "oltara" proklinju one koji će dati glas DPS-u. Nedavno je Milo Đukanović ponudio SPC-u "zamrzavanje" Zakona o slobodi vjeroispovijesti, što su iz Crnogorsko-primorske mitropolije odbili, a što je ruskog balkanologa Genadija Sisojeva ponukalo da usporedi sa svojedobnim odbijanjem plana Z-4 od strane krajiških Srba, navodeći da je Srpska pravo crkva (SPC) PC u Crnoj Gori napravio sličnu sudbonosnu grešku odbivši za njih prihvatljiv kompromis.

No, SPC je izračunao očito da mu je rušenje Mila Đukanovića jedina opcija. Dakle, treba imati u vidu da ovi izbori nose zbilja povijesni karakter. Naime, u slučaju da se stvarno dogodi da se promijeni vlast i na
čelo Crne Gore dođu beogradsko-moskovski favoriti, na samo da se mijenja geostrateška pozicija Crne Gore nego cijelog Balkana, a Hrvatska bi na svojoj granici dobila izrazito neprijateljskog susjeda.

Prosrpski pokreti bi, kako kažu, izvukli Crnu Goru iz NATO-a, njezin europski put bio bi doveden u pitanje, povukli bi priznanje Kosova te Podgoricu okrenuli glavom prema Kremlju, a sve to bi ugrozilo i samo postojanje crnogorske države kao samostalnog i suverenog čimbenika. Time bi ojačao i Aleksandar Vučić sa svojim neomiloševićevsko-sanuovskim snovima i projektima "male Velike Srbije", ojačalo bi separatističke tendencije Milorada Dodika u BiH te konačno i poremetilo rješenje srpsko-kosovske normalizacije odnosa i ponovno osovilo na noge ruske balkanske težnje.

Kako je rekao radikalni srbijanski povjesničar Aleksandar Raković - plan je stvaranje tzv. srpskog sveta u koji ulazi Republika Srpska, Crna Gora i Srbija te makar dio Kosova. Podsjetimo, on je govorio i o početku "borbe za oslobođenje srpskog mora".

Iako mala kao država, promjena koja se najavljuje dolaskom prosrpske oporbe na vlast donijela bi velike turbulencije na naše prostore. U tom kontekstu vratimo se na činjenicu da je mala hrvatska zajednica u Crnoj Gori, koja je dosad stalno bila uz euroatlantske planove Crne Gore, najednom dobila dvije stranke u premaloj hrvatskoj bari s puno krokodila.

No, Crna Gora je sada jedan od ključeva Balkana, koji neće donijeti demokratske promjene niti rast demokratskih opcija, ali bi spriječio neku kakvu-takvu europeizaciju i nadu za boljitak te države i nacije. Dolazak radikalnih prorusko-prosrpskih opcija detronizirao bi Crnu Goru, a negativnim učinkom na širi okoliš dao dodatna krila desnoradikalnim "osvajačkim" opcijama u Srbiji (jutarnji.hr)


Plenković, pdržavamo HGI na izborim

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković 26.kolovoza je u Banskim dvorima primio delegaciju Hrvatske građanske inicijative (HGI), predsjednika Adrijana Vuksanovića i potpredsjednika Iliju Janovića.

Premijer Plenković je pohvalio politiku HGI – ja i konstatirao da je ona most suradnje dvije prijateljske
države, Republike Hrvatske i Crne Gore. Sugovornici su se suglasili da HGI daje konstruktivan doprinos društveno političkom životu Crne Gore i jača njenu državnost. Izraženo je zadovoljstvo zbog dobrih odnosa dviju susjednih država, a delegacija Hrvatske građanske inicijative je zahvalila Predsjedniku Vlade na pomoći koju Hrvatska pruža Crnoj Gori na njenom integracijskom putu prema Europskoj uniji, a jednako tako što vodi računa o Hrvatima u samoj Crnoj Gori. Posebno važno je što je premijer Plenković primio čelnike HGI – ja u samoj završnici kampanje za parlamentarne i lokalne izbore koji se održavaju naredne nedjelje i što je iskazao jasnu i nedvojbenu potporu Hrvatskoj građanskoj inicijativi. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je kazao kako će i dalje davati potporu Hrvatskoj građanskoj
inicijativi i izrazio iskrenu želju za uspjehom na predstojećim izborima, kako bi Hrvati imali i ubuduće
svoje autentične političke predstavnike u Skupštini Crne Gore i na crnogorskoj političkoj sceni. Predstavnici
HGI – ja su na koncu zahvalili premijeru Plenkoviću na iskrenoj potpori, pri čemu su istakli da će i dalje provoditi politiku na očuvanju hrvatskog identiteta i snaženju temeljnih vrijednosti multinacionalne i multikulturalne Crne Gore.

Susretu su nazočili i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i Vladimir Drobnjak, savjetnik premijera Plenkovića.

Lokalna nevladina organizacija Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) prve preliminarne rezultate najavljuje oko 20,30 sati.

hic.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre