HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri
10.ožujka 2019.
ZRAKOPLOVNA NESREĆE
Srušio se etiopijski zrakoplov, nema preživjelih

Ethiopian Airlines

Boeing 737 kompanije Ethiopian Airlines srušio se nekoliko minuta nakon polijetanja iz zračne luke u Adis Abebi za Nairobi. Poginulo je svih 157 putnika i članova posade. Pilot je spomenuo da ima poteškoća i zatražio odobrenje da se vrati u polazišnu zračnu luku u Adis Abebi, objavila je kompanija. Uzroci pada inače potpuno novog zrakoplova još se istražuju.

Zrakoplov se srušio 60-ak kilometara od Adis Abebe, kod gradića Bišoftu. Spasioci i istražitelji tvrde - nema preživjelih, zrakoplov se od siline udara i eksplozije koja je slijedila - potpuno raspao i izgorio. Svjedok koji se zatekao u blizini mjesta pada izjavio je da je nakon udara aviona o tlo planuo golem požar koji je spalio sve u širokom radijusu. Na zgarištu je vidljiva tek pokoja metalna krhotina zrakoplova. 

Idetifikacija stradalih zasigurno će potrajati, tvrde istražitelji. U međunarodnoj zračnoj luci Bole u Adis Abebi rodbina stradalih sa strepnjom sluša nove vijesti. 

Među putnicima bila su 32 državljana Kenije, devet iz Etiopije, po osam iz Italije, Kine i Sjedinjenih Država, sedmero  iz Velike Britanije i Francuske, šest Egipćana, pet državljana Nizozemske, po četiri iz Indije i Slovačke, po tri iz Austrije, Švedske i Rusije te po dva državljana iz Maroka, Španjolske, Poljske i Izraela. Na letu su bili i po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Toga, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena. Četvero putnika imalo je putovnice Ujedinjenih naroda. 

Među poginulima i državljanin Srbije

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova (MSP) potvrdilo je da je jedan državljanin Srbije među poginulima. Prema saznanjima beogradskih medija, nastradali državljanin Srbije djelatnik je Svjetskog programa za hranu (WFP) pri Ujedinjenim narodima, a osim srpske putovnice imao je i službenu putovnicu UN-a.

Boeing koji se srušio navodno je bio potpuno nov

Iz Ethiopian Airlinesa poručili su da je Boeing prethodno bez ikakvih problema doletio iz Južnoafričke Republike te da je u zračnoj luci bio tri sata prije novog polijetanja. Navodno je bio potpuno nov, kompaniji je isporučen prije nekoliko mjeseci. Isti tip aviona, ali u vlasništvu indonezijske kompanije Lion Air, srušio se u listopadu prošle godine. Nakon toga je Boeing izdao upozorenje zbog moguće pogreške na jednom od senzora koji može uzrokovati probleme s upravljanjem, što pak može rezultirati i padom zrakoplova.hrt.hr/ HIC.hr
foto: