HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri10.srpnja 2019.
CRNA KRONIKA
Pronađen ubica djelatnice Centra za socijalnu skrb u Đakovu

Djakoco, Centar za socijalnu skrb

Osumnjičenik kojega se sumnjići da je u utorak iz vatrenog oružja ubio socijalnu radnicu đakovačkog Centra za socijalnu skrb Blaženku Poplašen i teško ranio Ivana Pavića,pravnika te ustanove uhićen je istog dana oko 20 sati. 

Prema izjavi policije osumničeni Andrija Drežnjak (61) pronađen je u polju između Đakova i mjesta Đakovački Selci, u blizini auto-ceste  A5, priveden je u policijske prostorije i pod nadzorom je. Pri uhićenju nije pružao otpor. Kod sebe je imao vatreno oružje.

Ranjeni Pavić je operiran u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek i pod nadzorom je liječnika.Murganić: Poginula od ruke onoga kojemu je pomagala

Ministrica za socijalnu politiku Nada Murganić došla je u utorak popodne na mjesto tragedije u Đakovu.

- U ovom času mogu reći da je ovo jako tužan dan, poručila je ministrica Murganić te je pritom izrazila sućut obiteljima unesrećenih.

- U ovom slučaju mogu reći da je naša kolegica Blaženka bila u stalnom kontaktu s počiniteljem ovog strašnog zločina, a možda je bila i jedina koja mu je pomagala savjetima i provodila s njim dane. Prestrašno je da je poginula od ruke onoga kojemu je pomagala, pojasnila je ministrica  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Naglasila je kako svakodnevno primaju dojave o prijetnjama socijalnim radnicima, no da su oni pomagačka djelatnost u koju se često upire prstom kada nastane problem. Kaže kako rezultati ovise o mnogočemu, primjerice koliko su drugi u sustavu bili suradni i koliko se učinilo na prevenciji.

- Tužni smo svi u sustavu, ali smo i uplašeni, što se to događa, da upravo oni koji najviše pomažu građanima, stradavaju na svojem radnom mjestu, naglasila je Murganić.

Murganić je za kraj pozvala sve građane da se "kao društvo osvijestimo".Sućut Hrvatske komore socijalnih radnika

Hrvatska komora socijalnih radnika priopćenjem je uputila sućut obitelji ubijene socijalne radnice i zatražila da se proglasi dan žalosti.

- U mislima smo i s ranjenim djelatnikom Centra za socijalnu skrb koji se bori za život. U ime svih naših članova, socijalnih radnika diljem Hrvatske, izražavamo potporu i sućut svim našim kolegama i djelatnicima Centra za socijalnu skrb Đakovo.  Zbog strašne tragedije koja se dogodila u Centru za socijalnu skrb Đakovo, molimo nadležne institucije da proglase dan žalosti, poručio je predsjednik Komore, Antun Ilijaš.


Oštra osuda predsjednice

- Oštro osuđujem svaki oblik nasilja, kao i ovaj današnji tragični napad na djelatnike đakovačkog Centra za socijalnu skrb. Izražavam sućut obitelji žrtve, kao i nadu da će se druga žrtva napada oporaviti, napisala je pak na Twitteru predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer: Poduzimaju se sve radnje

- U svoje ime i ime Vlade izražavam sućut obitelji stradale radnice. Kao što znate, ministrica je otišla tamo. Nadam se da će i gospodin koji je ozlijeđen, oporaviti se. Ovo je jedna velika tragedija, ministrica Murganić te ministar Božinović poduzimaju sve radnje da se utvrde sve okolnosti ovoga slučaja, rekao je premijer Andrej Plenković.
Ubojsto u Đakovu


U Centru za socijalnu skrb Đakovo naoružani napadač u utorak je ubio socijalnu radnicu a teško ranio njezinog kolegu. Ranjeni muškarac prebačen je u bolnicu gdje se liječnici bore za njegov život, potvrdio je to za Hinu ravnatelj KBC-a Osijek  Željko Zubčić.

Do pucnjave je došlo negdje oko podneva, nakon koje se napadač biciklom udaljio s mjesta događaja.

Prema neslužbenim informacijama, ubijena je dugogodišnja socijalna radnica Blaženka Poplašen, pravnik te ustanove Ivan Pavić je ranjen, a u njih je iz vatrenog oružja pucao muškarac koji je stranka Centra. 

Ozlijeđeni muškarac prevezen je u Klinički bolnički centar u Osijek gdje je u tijeku operacija i liječnici se bore za njegov život.

Policijska uprava osječko-baranjska zaprimila je oko 12:10 dojavu da je u Centru za socijalnu skrb Đakovo došlo do pucnjave. Napadač je pri izlasku izgubio ručnu torbicu u kojoj je navodno bio i pištolj. Napadač ima 60-ak godina. 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i krizni tim su po dojavi
otputovali u Đakovo, potvrdila je za HRT glasnogovornica ministarstva Daria Marjanović.

Nema potvrde da je napadač uhićen, policiji je poznat njegov identet. Riječ je o dugogodišnjem korisniku Centra. Prema izjavama sumještana imao je teških problema s alkoholom i poznat im je po problematičnom ponašanju otprije.hrt / HIC.hr
foto: