HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 

 


zlatnici i srebrnjaci

 

 

16.travnja 2021.
IZJEDNAČAVANJE UVJETA POSLOVANJA
Hrvatska će podupirijeti domaćeg avio prijevoznika

Croatia Airlines

Ministar prometa Oleg Butković u srijedu je komentirao dolazak niskobudžetnog Ryanaira u Hrvatsku čime je domaći avioprijevoznik Croatia Airlines doveden u neravnopravan položaj pa je zatražio bolje uvjete u Zračnoj luci Franjo Tuđman. 

Podsjetimo, Ryanair je objavio da otvara bazu u Zagrebu s 12 linija, a one su prvenstveno udar na Croatia Airlines koji na većini linija već leti. 

"I prije covid krize CA je bila u određenim poteškoćama. U sektoru prometa najviše je pogođen zračni promet koji je lani u zračnim lukama pao preko 90 posto u odnosu na 2019. I prije krize išli smo u pronalazak strateškog partnera za CA, imali smo dvije ponude neobvezujuće, ali smo to morali zaustaviti jer je došla korona i interes je pao. I ta dva ponuđača su došla u probleme. Da bi država održala CA bile su neke intervencije i to tvrtku drži stabilnom", rekao je ministar Butković dodavši da što se tiče dolaska niskobudžetnog Ryanaira nema problema.

"Nitko nije protiv da se otvaraju nove linije, no kao država ne možemo dozvoliti da je netko u neravnopravnom položaju u odnosu na drugoga. Zalagat ćemo se za transparentnost i jednakost. Kontaktirao sam upravu Međunarodne zračne luke Zagreb i oni su voljni s nama sjesti za stol. Taj sastanak će se održati u ponedjeljak ili utorak, a na njemu će se razmotriti da do te nejednakosti ne dođe. Voljni su uspros ugovoru o koncesiji dati ravnopravan status i CA u odnosu na neke druge", poručio je Butković. 


Croatia Airlines se požalila na uvjete i poticaje koje je Ryanair dobio u svojoj novoj bazi u Zagrebu. Iako je prva reakcija CA bila da pozdravljaju svaku konkurenciju te da ne očekuju neki ozbiljniji pad prometa jer dva prijevoznika imaju različiti model usluge, već ovog tjedna je nacionalni prijevoznik uputio ozbiljne prigovore na različite uvjete poslovanja koje je Međunarodna zračna luka Zagreb, tvrtka koncesionar Zračne luke Franjo Tuđman, dala CA i Ryanairu. Tako su iz CA poručili da oni kao najveći dugogodišnji korisnik usluga ZL Tuđman s više od 50% udjela u njezinu godišnjem putničkom prometu, od koncesionara na aerodromu MZLZ-a traže usklađivanje ugovorenih uvjeta usluga zračne luke s boljim komercijalnim uvjetima od onih koje je dobio novi konkurent u Zagrebu, Ryanair. Dodaju da bi po uvjetima ponuđenim Ryanairu Croatia Airlines u 2019. platila usluge MZLZ-a 135,4 milijuna kuna manje od stvarno plaćenih iznosa, što bi istodobno značilo da bi tvrtka, umjesto iskazanog neto gubitka od oko 80 milijuna kuna, u toj godini iskazala neto dobit veću od 55 milijuna kuna.

 

hrvatski šah, komplet


Rayan Air se protivi državnim subvencija


RayanAiri se protivi subvencijama koje države potiću domaće avioprijevoznike pa sudskim putem i želi osporiti poticaje koje su Finska, Švedska i Danska dale svojim nacionalnim zračnim kompanijama.

Iako za sad ne spominju Hrvatsku, činjenica je da je i Hrvatska kroz više modela pomoći osigurala Croatia Airlinesu oko milijardu kuna pomoći u zadnjih 1,5 godine (oko 132 milijuna eura), a kako irski prijevoznik ima ambiciozne planove u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu gdje mu je jedan od glavnih konkurenata CA, nije isključeno da će se uskoro na stolu naći i propitivanje poticaja za CA. Prema izračunima Ryanaira, Lufthansa grupa je u ovom razdoblju dobila ukupno 11 milijardi eura državnih poticaja, Air France – KL 10,6 milijardi, Alitalia 3,5 milijardi, SAS 13,, TAP i Finnair po 1,2 milijarde eura. TU su još Norwegian s 800 milijuna, LOT sa 650 milijuna te Condor i Air Europa s po 600 milijuna eura državnih poticaja (poslovni.hr).


Croatia Airlines ostaje bez 10 međunarodnih linijaHIC.HR
foto:

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre