HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
zastave-stalci-koplja

zastava na stalkuHrvatski šah, set


28.svibnja 2020.
30.OBLJETNICA
Hrvatske oružane snage i kopnena vojska slave svoj dan

hrvatska vojska u svećanom mimohodu

Dan Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se 28. svibnja, u spomen na formiranje i svečanu smotru Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske, 28. svibnja 1991.

Danas tijekom prijepodneva održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, s početkom u 8 sati. Visoki državni dužnosnici, predstavnici obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata će položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen-parku kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zida boli, ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog Predsjednika RH i kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata – Kenotaf.

Misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit će se u 10.45 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu. Nakon mise položit će se vijenci ispred spomen obilježja Sveta Mati Slobode.

Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu s početkom u 18:00 sati održat će se postrojavanje postrojbi. Sve će biti popraćeno s 30 topničkih salvi te preletom MIG-ova. Na stadionu
ćes e postrojiti 8 počasnih postrojba, a tu će biti i vojni veterani, policija, gardijska oklopna mehanizirana brigada, gardijska mehanizirana brigada, postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, mornarice te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta. U postojavanju će biti ukupno 622 pripadnika, od kojih je 61 veteran te 61 pripadnik MUP-a.

Dio programa već tradicionalno održat će se na prostoru zagrebačkog jezera Jarun gdje će građanima biti predstavljena vojna tehnika. Na svečanoj akademiji u HNK dodijelit će se odličja najzaslužnijim pripadnicima i djelatnicima Hrvatske vojske. Sve će završtiti svečanim koncertom Orkestra Oružanih snaga i US Army Banda Europe u 20,10 sati na južnoj strani Prisavlja na HRT-u.

Poptpuni višednevni program , pogledajte na stranici MORH-a
Svećani prijem u uredu predsjednika na Pantovčaku

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović jučer je u svom uredu na Pantovčaku priredio svečani prijam na kojem je zaslužnima dodijelio odlikovanja. Dodijeljeno je 366 spomenica svim pripadnicima hrvatskih obrambenih snaga koji su se prije 30 godina postrojili ispred tadašnjeg državnog vrha i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, javlja Vlahov.

Predsjednik Zoran Milanović na kraju svog obraćanja slikovito je objasnio da kada bi svi hrvatski branitelji koji su položili svoje živote danas se digli i pogledali kakvu Hrvatsku imamo možda ne bi bili toliko presretni, ali to je naša Hrvatska, gradimo je kako najbolje znamo, s greškama, ali bitno je da znamo da smo ovu Hrvatsku našu vojsku dobili u ognju i maču, poručio je Milanović

Niti ovo obilježavanje nije prošlo bez podjela u državnom vrhu. Već prema najavama nisu stigli premijer Andrej Plenković, predsjednik sabora Gordan Jandroković, a Vladu predstavljaju potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić.

Na prijemu su bili i načelnik Glavnog stožera OS RH, admiral Robert Hranj, predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović i Anđelko Stričak, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Danijel Markić, predstojnica Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, dosadašnji ministri obrane, dosadašnji načelnici Glavnog stožera OS RH te vojni izaslanici u Republici Hrvatskoj.
Svečanost su uveličali i brojni pripadnici braniteljskih udruga i brigada iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih i nestalih.

pogledajte galeriju slika MORH-aČestitke

Povodom Dana HV-a čestitke su uputili visoki predstavnici NATO-a i Europske unije te u toj prigodi još jednom potvrdili izniman doprinos hrvatskih oružanih snaga u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo obrane RH.

Visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell istaknuo je kako je Republika Hrvatska u proteklih 30 godina dala ogroman doprinos u
očuvanju svjetskog mira i sigurnosti naglasivši kako će Europska unija i dalje biti otvorena za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, navodi MORH.

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, general zbora Sir Stuart Peach kazao je kako je upravo rođendan Hrvatske vojske simbol slobode i neovisnosti hrvatske države podsjetivši na hrabrost svih onih koji su izgubili život u borbi za samostalnost.
-U posljednjih trideset godina Hrvatska vojska izrasla je u modernu vojsku visokog međunarodnog ugleda. I unutar i izvan svojih granica, postali ste simbol slobode i prosperiteta, rekao je u svojoj poruci general Peach.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, general Sir Nick Carter je kazao kako mu predstavlja čast poželjeti 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske te je u ovoj prigodi istaknuo kako se veseli daljnjoj suradnji s hrvatskim vojnicima.

Bilo je impresivno gledati u različitim međunarodnim vježbama kako se hrvatski vojnici suočavaju s različitim izazovima, rekao je general Carter, navodi se u priopćenju MORH-a.

OSNIVANJE

Prije 30 godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu postrojeno je prvi put 1600 tadašnjih pripadnika Zbora narodne garde. To je značilo i početak stvaranja Oružanih snaga Republike Hrvatske koja je danas pouzdani sudionik čitavog niza operacija potpore miru diljem svijeta.

Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici na današnji dan 1991. godine, prvi put održana je službena smotra postrojbe koja je predala prijavak tadašnjem hrvatskome predsjedniku i vrhovnom vojnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje Oružanih snaga.

Godine koje su uslijedile nakon tog svečanog čina 28. svibnja 1991. bile su obilježene borbom, stradanjem i žrtvovanjem.


Stadion NK Zagreb 28.svibnja 1001.godine
Domovinski rat 1991. - 1996. u arhivu HIC-portala - Spomenar

spot posvećen braniteljima


HRT/ HIC.hr
foto:wikipedia

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre