ADRESAR HRVATA
IZVAN RH 2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 01.lipnja 2015.
SVEČANO OBILJEŽENI
Dan grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata

Grad Zagreb

ZAGREB:Zagrepčani su u nedjelju svečano obilježili Dan Grad Zagreb i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata. Nakon polaganja vijenaca za preminule branitelje i građane Zagreba na Mirogoju, u Staroj gradskoj vijećnici uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i visokih uzvanika, održana je svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj su dodijeljena priznanja i nagrada te general pukovnik u mirovini Mladena Markača proglašen počasnim građaninom.
Sjednici su nazočili brojni uglednici iz političkog, gospodarskog, kulturnog, sportskog i vjerskog života grada.

Hrvatska predsjednica u svome je govoru istaknula kako je Zagreb onima koji dolaze iz inozemstva prvo lice naše države te mjesto hrvatske integracije u najširem smislu riječi. Naglasila je iznimnu gospodarsku važnost glavnog hrvatskog grada koji ostvaruje trećinu BDP-a države i više od trećine izvoza što ga čini najrazvijenijim dijelom Hrvatske.

povijest Grada Zagreba-wikipedia
 
Dan Zagreba obilježen je svečano s mnoštvom kulturno-zabavnih događanja koja su organizirana za sve građane besplatno. Tako su građani mogli uživati u koncertima na Zrinjevcu i Maksimiru a oni koji su željeli bolje upoznati grad mogli su to učiniti turističkim autobusom.Na Trgu dr.Franj Tuđmana Zagrebačka filharmonija uz nekoliko zborova izvela je Carminu Buranu Carla Orffa u kojoj je uživalo više tisuća posjetitelja. Gradonačelnik Milan Bandić otvarajući koncert s pozornice je najavio novi projekt i poručio "Ovdje ćemo napraviti najljepši trg u Zagrebu s najvećim spomenikom dr. Franju Tuđmanu, rekao je


Dobitnici nagrada i priznanja

Nagrada Zagrepčanka godine dodijeljena je profesorici Lovorki Galetić, za uspješnu dugogodišnju karijeru na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.
Nagrade grada Zagreba dobili su fotogafkinja Marija Braut, profesor Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragutin Damjanović, novinar urednik Radio Sljemena Ivan Hlupić, književnik i novinar Željko Krznarić.

Nagrade i priznanja dobili su i književnica Julijana Matanović, akademik Andrija Mutnjaković, olimpijka i paraolimpijka Sandra Paović, književnica i redovita profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Sibila Petlevski, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić. 

Također i ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica Marija Sekelez, olimpijci Martin i Valent Sinković, voditelj Odjela za ključne kupce i prodaju Hrvatske burze električne energije dr. Ivica Toljan, hrvatska književnica i prevoditeljica Anđelka Martić, muftija Ševko ef. Omerbašić, urednik, leksikograf i pisac Velimir Visković te posmrtno prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Nada Ruždjak. Priznanja su dobili i Glumačka družina Histrion, Klinički bolnički centar Zagreb (timovi za transplantaciju organa) te rock-sastav Parni valjak. 


Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrara

Kamenita vrata

U zagrebačkoj se katedrali održala proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, u čiju je čast euharistijsko slavlje predvodio kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, nakon čega je krenula tradicionalna procesija s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada prema Kamenitim vratima. 

Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, s 30. na 31. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po cijelom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom. U požaru su izgorjela i Kamenita vrata te stan u kojem je iznad njih živjela udovica Modlar. Treći dan nakon požara, pregledavajući zgarište udovica je u pepelu pronašla neoštećenu sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir. O tom čudu brzo se pročulo u Zagrebu. Pobožna je udovica pod svodom Kamenitih vrata dala podići mali oltar i tako omogućila svim sugrađanima da štuju tu svetinju. Zanimljivo, stručna komisija potvrdila je da je 1929. godine slika bila zahvaćena plamenom, koji je uništio njezinu drvenu podlogu. Pokus je dokazao da Majka Božja nije naslikana na materijalu otpornom na vatru.
Slika Majke Božje koja se nalazi u svetištu prikazuje Gospu kao vladaricu. Ima žezlo u lijevoj ruci. Desnom pridržava malog Isusa koji n u lijevoj ruci drži mali globus. Lik Majke Božje Kamenitih vrata ugrađen je u oltar s kipovima sv. Petra i Pavla. Uz njih se, sa svake strane, nalaze dva bijela anđela koji odaju počast Gospi. Na dnu slike je mjesec, a sa svih strana okružuju je oblačići. Marija nosi haljinu grimizne boje, a na ramenima joj gledamo plašt ukrašen zlatnim zvijezdama. Oltar sa slikom Majke Božje štiti barokna, izvanredno lijepa ograda, a izradio ju je majstor Ivan Korta, 1778. godine. Iznad slike nalazi se Marijin pozlaćeni monogram, a Majka Božja sjedi na kraljevskom prijestolju. Prilikom dvjestote obljetnice čudesnog očuvanja Gospine slike, 31. svibnja 1931. godine, svečano je okrunjena zlatnom krunom.

Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba.Čestitka gradonačelnika

U povodu Dana grada Zagreba zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svojoj čestitci je rekao:
"Čestitam vam 31. svibnja, Dan grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, naše nebeske zaštitnice. Ponosni na svoj grad, na njegovu povijest, tradiciju, sklad i ljepotu, na ovaj dan zahvaljujemo generacijama naših sugrađana koji su ga gradili, čuvali i iznad svega voljeli".

Dodao je da se onima koji danas svojim radom dokazuju zagrebačku izvrsnost u znanosti, umjetnosti, kulturi, gospodarstvu, sportu i svim drugim područjima, tradicionalno zahvaljuje Nagradom grada Zagreba, najvišim gradskim priznanjem.

Posebnu zahvalnost izrazio je hrvatskim braniteljima, "koji su najzaslužniji da danas u slobodnoj i neovisnoj europskoj Hrvatskoj i mi imamo priliku dati svoj doprinos razvoju i napretku našeg Zagreba".

Zahvaljujući građanima Zagreba, dodao je, imamo privilegij živjeti u gradu po mjeri čovjeka poznatom po ljepoti, kulturi, toleranciji i posebno po ljudskoj toplini.

"Naš Zagreb živi europski, razvija se, napreduje, a pritom nam aktualna socijalna i gospodarska kriza ni na trenutak ne smije zamagliti svijest o onome što imamo, potisnuti vjeru u vlastite mogućnosti i u snagu zajedništva", istaknuo je Bandić.

Upravo nas iskustvo, rekao je, uči da upravo zajedništvo, potenciranje rada i znanja kao pokretača promjena, te solidarnost s onima koji trebaju našu potporu u kriznim vremenima, predstavljaju odgovor na izazove što su pred nama.

"Uvjeren da tako možemo doseći i najzahtjevnije ciljeve pozivam vas drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani da visoko istaknemo barjake u čast grada što nam je, ma gdje bili, uvijek na srcu", poručio je Bandić u čestitki.
hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre