HIC kugluice za bor


UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


HAŠKI SUD
web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
Registar četnika agresora na RH
 

 

19.studeni 2021.
OBLJETNICA STRADANJA U DOMOVINSKOM RATU
Dan sjećanja na žrtve Borova naselja, svojih se žrtava prisjeća i Nadin

položeni vijenci u Borovu naselju


Dan nakon stradanja Vukovara, svojih se žrtava prisjeća Borovo Naselje i Nadin. Komemorativnim programom "Žrtva Borova naselja za domovinu" ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa obilježena je 30. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu.

U trenutku ulaska pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar, u podrumu Borovo Commercea, koji je bio odjel vukovarske ratne bolnice, bilo je oko tisuću ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije naselja, u Borovo Commerceu je zarobljeno i u nepoznato odvedeno 115 osoba, a na sam dan okupacije u Borovu naselju ubijena je 51 osoba. U obrani toga dijela grada poginulo je više od 500 ljudi. Iz Borova naselja 19. studenoga 1991. nestalo je 167 branitelja.

U spomen na stradale hrvatske branitelje i civile prema programu je previđeno da se u 9,30 sati u Borovo-commercu kod ostataka nekadašnje bolnice i skloništa “Vukovarske majke” održi prigodni program, nakon kojega će Kolona sjećanja krenuti duž ulice Blage Zadre i Trpinjske ceste do crkve Gospe Fatimske, gdje će biti služena misa za žrtve u Borovu naselju.

Bacanjem vijenca s obale u Dunav u 12,30 sati odat će se počast ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima, a u 13 sati kod Spomen-obilježja na farmi “Lovas”, te u 13,30 sati kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici. U večernjim satima u 18 sati, u Gradskoj knjižnici održat će se 17. Novinarsko-književnički susret “Grad-to ste vi” u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića ubijenog na Ovčari.


Predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko istaknula je da danas, kod spomenika nestalima u Borovu Naselju, gori 386 svijeća kao podsjetnik na broj osoba kojima se svaki trag izgubio u ratnom Vukovaru, a za kojima se još uvijek traga.“Neka te svijeće pokažu put prema njihovim obiteljima koje ih još uvijek traže”, rekla je Patko.

U Borovu naselju pojavila se i srbijanska udruga “Žene u crnom”. Ta udruga djeluje od 9. listopada 1991. godine kada su, kako sami navode, započeli nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima, a jučer su u središtu Beograda održali prosvjed zbog zločina počinjenih u Vukovaru 1991. godine.

“Nikad nismo prestale graditi mostove i prostore u kojima će žrtve zločina govoriti. Tužne smo zbog toga što je tragedija Vukovara nepostojeća i nevidljiva u javnosti u Srbiji, a stupanj poricanja i negiranja odgovornosti je jako velik. Naši skromni koraci možda su nevidljivi, ali postoje, i možda su zalog nekim budućim generacijama”, rekla je Staša Zajović, osnivačica udruge, za Večernji list.
“Nažalost, u Srbiji je na vlasti režim koji baštini politiku onih koji su harali, palili i mučili po Vukovaru. Porazno je to što je mržnja prenesena na javni prostor pa se ratni zločinci slave i na ulicama”, dodala je Zajović.Potraga za najmilijima

Ivo Kovačić
posljednji je zapovjednik obrane Borova naselja. Nekoliko dana prije pada teško ranjen i zbrinut je u pomoćnoj bolnici u Borovo Commercu. U toj bolnici je bilo dnevno oko 700 do 800 ljudi, a na današnji dan sve se slomilo. Oni koji nisu mogli doći u Borovo Commerce otišli su u Obućaru gdje je bilo sklonište, kazao je Kovačić koji se prisjetio teških dana borbe, pada i 9-mjesečnog boravka u logoru u Stajićevu.

- Neki i dan danas govore da je Ovčara opravdana. Neki ni danas ne priznaju da je Republika Hrvatska slobodna država. Šutnja je zločin i svatko ima obavezu reći istinu, poručila je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila.
Stradanje Nadina
Na današnji dan 1991.godine četnici i postrojbe JNA u Nadinu su ubili 16 civila, 5 hrvatskih branitelja, a 3 osobe se i dalje vode kao nestale. Preživjeli mještani su protjerani, a imovina im je opljačkana i spaljena.

Stradanje Nadina obilježit će se Tradicionalnim mimohodom "Da se ne zaboravi" Benkovac-Nadin-Škabrnja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika žrtvama Nadina stradalima u Domovinskom ratu. Misa zadušnica za stradale služit će se u mjesnoj crkvi Svetog Ante. 

Među imenima na spomen-obilježju u Nadinu čak je 10 žena. Nakon ubijanja selo je pljačkano i potom spaljeno. Nadin je okupiran dan nakon Škabrnje, a oslobođen je u Oluji. Od tada se selo obnovilo i živi punim plućima, u prvom redu od poljoprivrede, ali žrtva u Domovinskom ratu se ne zaboravlja. Za zločin u Nadinu još nitko nije kažnjen. 


Sve o Vukovaru -ovdje

Reportaža Borisa Dežulovića: Leš grad koji se pamti (zapisano 2010.)

HIC.hr
foto: Branimir Brdarić (vecernji.hr)Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre