HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

22.siječnja 2020.
50.SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM
Fokus foruma su klimatske promjene

Davos , kompleks gospodarskog foruma

U fokusu ovogodišnjeg svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom Davosu su klimatske promjene, usporavanje gospodarskog rasta, trgovinski ratovi te napetosti na Bliskom Istoku. Pozornost foruma i ovaj put je izazvao američki predsjednik Trump i mlada švedska aktivistica Greta Thunberg.
Govor američkog predsjednika Trumpa


Jedan od glavnih aktora je američki predsjednik Donald Trump koji je nakon godinu dana pauze opet došao u Davos. U svom govoru koji je imao u utorak istaknuo je ekonomska postignuća u svom mandatu te dobrobit za radnike i obitelji poručivši da su "radnici na prvom mjestu". Komentirao je i ekološke teme pozivajući na optimizam i odbacivanje apokaliptičnih proročanstava.

Ponosan sam što mogu reći da je SAD u gospodarskom boomu kakav svijet nije vidio - rekao je Trump na pozornici nakon što ga je najavio osnivač foruma Klaus Schwab.

- Amerika cvjeta, Amerika pobjeđuje kao nikad prije - dodao je. Istaknuo je da su samo u prošlom tjednu zaključili dva velika trgovinska sporazuma - s Kinom te s Meksikom i Kanadom.

- Ti sporazumi predstavljaju novi model trgovine za 21. stoljeće koji na prvo mjesto stavlja potrebe radnika i obitelji - rekao je Trump. U govoru je također rekao da je Kina imala predatorsku praksu, ali da je danas odnos SAD-a i Kine bolji nego ikad prije. Bio je kritičan prema NAFTA-i te pun hvale za novi sporazum s Meksikom i Kanadom koji ju je zamijenio.

Trump je istaknuo negativno stanje koje je zatekao kad je preuzeo mandat, rekavši da su se mnogi osjećali izdano i izgubili nadu u sustav. Više je puta naglasio da rade na dobrobit radnika, građana i obitelji.

- Radnici su na prvom mjestu - rekao je.

- U SAD-u gradimo gospodarstvo koje radi za sve, obnavljajući veze ljubavi i odanosti - poručio je Trump.

Rekao je da je stopa nezaposlenosti najniža u posljednjih 50 godina, kao i da je nezaposlenost određenih manjinskih skupina na rekordno niskim razinama.

- Siromaštvo Afroamerikanaca na najmanjoj je razini ikad zabilježenoj - poručio je Trump, dodajući i da plaće radnika rastu brže od menadžerskih.

Osvrnuo se i na ekološke teme - u kojima je često na udaru kritika - rekavši da je SAD među najboljima po čistoći vode i zraka te da su predani održavanju prirodne ljepote svijeta, zbog čega će se pridružiti inicijativi "bilijun stabala".

- Ovo nije vrijeme za pesimizam, već za optimizam. Ovo je vrijeme za ogromnu nadu i djelovanje. Moramo odbaciti vječne proroke propasti i prognoze apokalipse - rekao je Trump, što je možda kritika na račun Grete Thunberg, ekološke aktivistice koja je također jedna od govornica u Davosu.

- Žele da ne uspijemo, ali to nećemo dopustiti - dodao je.

Trump je, među ostalim, poručio da neće dopustiti radikalnim socijalistima da unište gospodarstvo i zatru slobodu.

Trump je u kratkom obraćanju novinarima prije govora rekao da mu je "okoliš vrlo važan".

- Klaus je napravio fantastičan posao, sastajemo se s najvećim tvrtkama na svijetu i liderima, a sve za dobrobit SAD-a - rekao je Trump.

Trump je kratko komentirao i suđenje o njegovu opozivu koje danas počinje u Senatu rekavši da je riječ o lovu na vještice koji traje godinama i sramoti.Govor Grete Thunberg

Mlada Švedska ekološka aktivistica Grete Thunberg također je u utorak održala govor. Ponovo je pozvala svjetske čelnike da slušaju mlade

- Nisam osoba koja se može požaliti da je se ne sluša, rekla je Šveđanka, što je nasmijalo publiku na panelu naziva "Stvaranje održivog puta prema zajedničkoj budućnosti", prvog dana susreta u Davosu.

- Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti, dodala je Thunberg.
- Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni, kazala je Thunberg.
- Moramo u raspravu uključiti znanost, zaključila je.

Greta je inspirirala novu generaciju aktivista da ove godine prisustvuju skupu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. U švicarski Davos ove je godine stiglo i nekoliko drugih mladih aktivista. Među tim "klimatskim herojima" je Fionn Ferreira, izumitelj metode za uklanjanje mikroplastike iz vode.

Tu je i 17-godišnja Ayakha Melithafa, Južnoafrikanka koju su u borbu protiv klimatskih promjena nagnale suše, te kanadska domorotkinja Autum Peltier koja zagovara očuvanje vodenih resursa od svoje osme godine.hrt/hic.hr
foto: arhiv


 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre