HIC


30.lipnja 2019.
DIJASPORA
Održano 4.nogometno prvenstvo Hrvata izvan RH, pobjednik je NK Croatia iz San Pedra

NK Croatia San Pedro

U Sesvetama na stadionu NK Hrvatski dragovoljac u Zagrebu održano je 4. Svjetskog nogometnog natjecanja klubova Hrvata izvan domovine. Natjecanje se održava svake četiri godine a ovogodišnje je održano u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i uz svesrdnu potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine te u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Ministarstvom vanjskih poslova Hrvatske.

Prvenstvo je otvoreno u ponedjeljak 24. lipnja 2019. Finalno natjcanje održano je u petak 28.lipnja između momčadi NK Croat San Pedro i NK Croatie iz Toronta. Nakon neriješenog rezultata 2:2 u regularnom vremenu utakmica je nastavljena izvođenjem jedanaesteraca. Pobjednik finalne utakmice
je NK Croatia San Pedro. Pokal pobjedniku uručio je Zvonko Milas,državni tajnik Središnjeg državnog ureda ua Hrvate izvan Republike Hrvatske.

1.mjesto NK Croat San Pedro
2.mjesto NK Croatie iz Toronta
3.mjesto NK Pajde Möhlin iz Švicarske

Najbolji strijelac turnira bio je Jure Glavina iz NK Croatia Toronto s četiri gola.

Igra obije ekipe na stadionu Svetog Josipa Radnika u Sesvetama ovoga petka bila je savršena, tehnički dotjerana i vrlo disciplinirana. Pobjedu je odnijela momčad koja je bila sretnija u izvođenju jedanaesteraca, a prema riječima prisutnih gledatelja, i da su “Kanađani” pobijedili ne bi bilo ne zasluženo. U utakmici za treće mjesto, NC Pajde iz Möhlina pobijedile su Reprezentaciju vojvođanskih Hrvata. Peto mjesto osvojila je Canberra, nakon što je bila bolja od nogometaša Slavonije iz Berna.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su klubovi: NK Pajde (Mohlin) i NK Slavonija Bern iz Švicarske kao branitelji naslova, NK Croatia Toronto iz Kanade, SC Croat San Pedro iz SAD-a, Canberra FC iz Australije, i Reprezentacija vojvođanskih Hrvata, kao pobjednik prvenstva Hrvatske nacionalne manjine 2017. godine. Klubove su utemeljili Hrvati izvan domovine – predstavnici hrvatskog iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine.


Uloga Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

"Važnu ulogu u ovom tradicionalnom natjecanju imaju Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski nogometni savez kao jedini nogometni savez u svijetu koji na ovakav način okuplja svoje iseljeništvo. Središnji državni ured kontinuirano im pruža podršku i njeguje zajedništvo koje se kroz ovakva sportska događanja iz godine u godinu sve više učvršćuje. Upravo je jačanje veza Hrvata izvan Lijepe Naše s domovinom jedan od strateških ciljeva Republike Hrvatske i zadaća ovog Ureda. Također, treba naglasiti kako su upravo sport, sportaši i svi sportski uspjesi godinama ujedinjavali i ujedinjuju hrvatski narod diljem svijeta", piše u priopćenju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Uz ovakav trud, volju. Uz ovakvu ljubav prema svojoj domovini oni dolaze, mslio je na Hrvate iz dijaspore, iz raznih strana svijeta, ali vole Hrvatsku.  Čuvaju ono što su im roditelji, djedovi i bake usadili prema našoj prelijepoj Domovini. Evo, i ovako prenose  na one koji dolaze, vidno oduševljen atmosferom na igralištu za HRT je kazao Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda ua Hrvate izvan Republike Hrvatske.

galerija fotografija OVDJE

hic.hr
foto:facebook

   HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre