HIC
http://www.made-in-croatia.com.hr/10.veljače 2019.
FIMSKA NAGRADA
Ljevaonica američkog Hrvata zaslužna za redizajn kipića Oskara

Dick Polich
fotografija :Dick Polich (Polić)


Svečana dodjela 91. Oskara za najboljia filmska ostvarenja u 2018. godine, održat će se 24. veljače u kazalištu Dolby u Hollywoodu u Los Angelesu u Californiji. Pobjednici će i ove godine primiti poznati kipić Oscar za čiji dizajn, već četvrtu godinu, je zaslužan 84.godišnji Dick Polich (Polić) američki Hrvat.Ljevaonica Dick Policha


vaonica likovnih umjetnosti Polich Tallix u New Yorku, u vlasništvu sina hrvatskih imigranata zaslužna je za izgled i ovogodišnjeg kipića Oscara. Više od 30 godina kipić je izrađivala jedna čikaška tvrtka no prije četiri godine Akademija je za izradu odabrala Polich Tallix Fine Art Foundry.

Dick Polich (84), sin hrvatskih iseljenika osnivač je vlasnik tvrtke Polich Tallix iz New Yorka. Prije osnivanja vlastite ljevaonice, Polić je napravio tisuće skulptura u svojoj karijeri, a radio je s više od pet stotina umjetnika. U ljevaonici je napravljeno više od dvije stotine različitih umjetničkih djela, od arhitektonskih elemenata do američkih nacionalnih spomenika, do malih skulptura i drugih umjetničkih djela.

Polićeva obitelj se doselila u Ameriku iz sela Zlobin ( smješteno 13 km sjeveroistočno od Bakra ). Dick je odrastao u zapadnom predgrađu Chicaga među hrvatskom useljeničkom zajednicom. Nakon završenog preddiplomskog studija ekonomije na Sveučilištu Yale, na MIT-u diplomira metalurgiju i profesionalno kreće u poslovanje metalnim legurama i srodnim materijalima. Tvrtka Polich Tallix osnovana je 1972. godine.

Dick je intervjuima izjavljivao da ne zna previše o Hrvatskoj, ali se sjeća priča i legendi koje su mu pričali i djetinjstvu. Posljednji put je posjetio Hrvatsku prije više od 20 godina i kaže da nije govorio hrvatski jer je njegova majka umrla prije 17 godina.

Oscar, izrada kipića
izrada kipića u radionici Polich TallixIzrada kipića


Statue Oscara od 1982. godine izrađivane su u čikaškoj tvornici R.S. Owens & Co., a preinaku nagrada radi newyorška tvornica, znana po inovativnim i unikatnim umjetničkim izradama. Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS ) je željela donijeti dašak starog glamura i prije četiri godine odabrala ljevaonicu Polich Tallix za ručnu izradu kipića Oscara. Suptilne promjene ponovno koriste brončani odljev, kakav je 1929. nagrada imala prvu godinu dodijeljivanja.

Postupak izrade kipića traje tri mjeseca. Izrada započinje stvaranjem digitalnih snimki Oscara iz 1929.
te modernog postolja kakvo ima danas. Izrađen 3D metodom kipić se modelira voskom i oblaže keramikom. Na 870 stupnjeva u praznu školjku u obliku Oscara ulijeva se tekuća bronca na 980 stupnjeva Celzija. Nakon hlađenja kipići se premazuju 24-karatnim zlatom, a cijeli postupak izrade traje tri mjeseca. Oscar zadržava stare mjere - visinu od 34 centimetara i težinu od 3,85 kilograma. Zlatni kipići na stari način uz nove hollywoodske filmove, očekuju nas 28. veljače na devedest i prvoj dodjeli filmskih nagrada.
Zašto se nagrada zove Oscar ?

Nagađa se da je akademska knjižničarka te kasnije izvršna direktorca, Margaret Herrick primijetila da konačna statua nalikuje njenom stricu Oscaru. Ime postaje svjetski poznato kada ga u članku koristi kolumnistica Sidney Skolskey izvještavajući o dobitku nagrade za najbolju žensku glumu Katharine Hepburn. Akademija ga službeno prihvaća 1939. godine. (izvor:vecernji.hr)

Nominirani za 91. Oscara

U kategoriji za najbolji film borit će se osam filmskih asova: "Black Panther", "Black kKlansman", "Bohemian Rhapsody", "The Favourite", "Green Book", "Roma", "A Star is Born" i "Vice".

Najviše nominacija dobio je film "Roma", meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona, a riječ je o ukupno 10 nominacija.

Prema ocjenama kritičara, među favoritima za najbolji film su "A Star Is Born" i "Black Panther", no ipak se naglašava kako će ovogodišnja ceremonija dodjele Oscara biti do kraja nepredvidiva.

Ono što se očekuje svakako da će biti napeto u utrci za Oscara za najbolji glumicu, a tu su Yalitza Aparicio (Roma), Glenn Close (The Wife), Lady Gaga (A Star Is Born)y , Olivia Colman (The Favourite), te Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me).

Za najbolju mušku ulogu nominovani su: Christian Bale (Vice), Bradley Cooper (A Star Is Born), Willem Dafoe (At Eternity's Gate), Rami Malek (Bohemian Rhapsody) te Viggo Mortensen (Green Book).

U kategoriji najbolje sporedne glumice takmičit će se Amy Adams (Vice), Marina de Tavira (Roma), Regina King (If Beale Street Could Talk), Emma Stone (The Favourite) i Rachel Weisz (The Favourite).

Kada je riječ o najboljoj muškoj sporednoj ulozi tu su Mahershala Ali (Green Book), Adam Driver(BlackKKlansman), Sam Elliott (A Star Is Born), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me) i Sam Rockwell (Vice).

Za najboljeg redatelja nominovani su Spike Lee (BlackkKlansman), Pawel Pawlikowski (Cold War), Yorgos Lanthimos (The Favourite), Alfonso Cuarón (Roma) i Adam McKay (Vice).

U kategoriji za najbolji film na stranom jeziku (izvan engleskog govornog područja) nominovani su filmovi Capernaum (Liban), "Cold War" (Poljska), “Never Look Away" (Njemačka), “Roma" (Meksiko) i “Shoplifters" (Japan).HIC.hr
foto: croatiaweek.com


Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre