HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


06.studenog 2020
PUTEM VIDEOVEZE
U Zagrebu se održava 4.Hrvatski iseljenički kongres

Zagreb, panoramaU Matici hrvatskoj u Zagrebu putem videoveze održava se 4. Hrvatski iseljenički kongres pod nazivom "Povratak: stvarnost ili utopija?".

Na dvodnevnom Kongresu , 5. i 6.studeni , razmatraju se iskustva iseljenika i propituje odnos iseljeništva i domovine. Kongres je zamišljen i kao točka umrežavanja u svim sferama života.

- U ovom trenutku, kad živimo u globalnom selu, Hrvatska mora više potrošiti na edukaciju i povratak mladih pripadnika druge i treće generacije u Hrvatskoj, istaknuo je Marin Sopta, predsjednik Programskog odbora kongresa.

- Moramo zadržati i one koji su ovdje i na taj način stvoriti uvjete koji će privući i druge. Morate im osigurati i posao i stambeno zbrinjavanje, moraju osjetiti da je Hrvatska doista njihom dom, rekla je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

O Kongresu

Hrvatska se danas, više nego ikad, suočava s brojnim demografskim i društveno-gospodarskim izazovima u najširem smislu te riječi. Iako se kao zemlja nalazi na imigracijskome kontinentu, dosadašnja iskustva pokazala su da su jedini realni migracijski izvor za ublažavanje negativnih demografskih trendova njezini iseljeni građani i njihovi potomci.

Iseljenici su generacijama prenosili u druge zemlje svoj biološki, profesionalni i kulturni potencijal obogaćujući time zemlje useljenja. Međutim, kroz dugu iseljeničku povijest Hrvatske uvijek su postojali i povratnički tokovi različitog intenziteta i raznolikih iskustava i uspjeha. Osim emotivnih i nostalgičnih motiva, povratnike mogu uz ekonomske čimbenike, privući određeni elementi kvalitete života (sigurnost, mirniji, opušteniji način života, krajolik, klima i dr.).


Povratništvo je složen proces koji objedinjuje emigracijsko i imigracijsko iskustvo, kao i iskustvo povratne migracije, i ne može ga se promatrati izvan hrvatskoga društvenog, političkog i gospodarskog konteksta. Održivost povratka ovisi o brojnim čimbenicima, poput aktivne uloge državnih institucija, pravnog okvira, postojanja i provedbe usmjerenih javnih politika, ekonomskih prilika, zatim obiteljskih prilika, ali i o uloženim naporima povratnika i potomaka iseljenika u što uspješniju integraciju u hrvatsko društvo. Iskustvo povratnika specijaliziranih znanja može biti snažan impuls za razvoj hrvatskoga gospodarstva, a da bi se iskoristio postojeći potencijal, potrebne su brze i konkretne mjere za njihovo privlačenje. Želja nam je ovim kongresom otvoriti prostor u znanstvenom dijelu Kongresa za interdisciplinarnu i multidisciplinarnu analizu povratništva te omogućiti iznošenje iskustava i praksi u stručnome dijelu kongresa.

Ovakav pristup nosi potencijal otkrivanja informacija od iznimne važnosti, koji se potom mogu koristiti u strateškom planiranju javnih politika i rješavanju aktualnih problema povratništva. Glavne teme kongresa: 1. Odnos rada i poduzetništva u procesu povratka 2. Institucionalna potpora povratku 3. Povratništvo u povijesnoj perspektivi 4. Obrazovanje i povratak mladih 5. Kulturna politika i identiteti kao dio povratka 6. Demografski aspekti povratka 7. Uloga Katoličke crkve u očuvanju identiteta 8. Očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta u iseljeništvu kroz crkvu, kulturu, jezik, sport Popis tema ne ograničava vas da iz svoje discipline, zanimanja, kompetencije sami predložite i neku novu temu. Radni jezici konferencije su hrvatski i engleski.
(croatiandiasporacentre.com)

Prvi Hrvatski iseljenički kongres (HIK) održan je 2014. u Zagrebu , drugi 2016. u Šibeniku, treći 2018. u Osijeku i ovaj četvrti 2020. u Zagrebu.


hrvatski šah, komplet
HIC.hr
foto: hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre