HIC grbovi-500-100


08.kolovoza 2019.
TRADICIJSKA MANIFESTACIJA
Na Susku i ove godine proslavljen Dan iseljenika

Susak-dan iseljenika

Otok Susak i ovog ljeta je svečano proslavio proslavio 33. po redu Dan iseljenika otoka Suska.Tradicionalna je to manifestacija i najznačajniji dan u godini kako za lokalno stanovništvo, tako i za iseljene Suščane koji se na otok vraćaju tijekom ljeta. Ova manifestacija se održava se svake godine posljednje nedjelje u srpnju.

Na dan svečanosti već u jutro Sušćani oblače svoja odjela za posebne prilike i okupljaju se na trgu ispred pozornice. Ovu priliku često znaju iskoristiti političari koji tada posjećuju otok kako bi dali pokoje obećane i slikali se za novine. Do sada su otok posjetila oba hrvatska predsjednika, kao i neki ministri. Zabava obično potraje dugo u noć…

Ovo je vjerovatno jedini dan u godini kada cijeli otok oživi i kada se bučna zabava tolerira do ranih jutarnjih sati, objavljeno je na službenoj web stranici otoka suska.Pod utjecajem nepovoljnih vremenskih prilika koje su na trenutke prijetile da se većina predviđenih programa odgodi, program je započeo u jutarnjim satima svečanom svetom misom u crkvi Sv. Nikole, gdje je Đani Maršan izveo poznatu domoljubnu pjesmu "Bože, čuvaj Hrvatsku".

Nakon druženja s iseljenicima, predstavnici grada Malog Lošinja, Hrvatske matice iseljenika i njihovi gosti uputili su se u Donje selo, gdje je u prostorijama "Malonogometnog kluba iseljenika" program nastavljen prigodnim pozdravnim riječima domaćina – Marije Rudić, predsjednice mjesnog odbora Susak, Ane Kučić, gradonačelnice Malog Lošinja, predstavnika Hrvatske matice iseljenika i Maje Markovčić Kostelac, izvršne direktorice Europske agencije za sigurnost mora.

U poslijepodnevnim satima, umjesto predviđenih sportskih natjecanja za djecu na plaži, u lokalnoj školi održano je natjecanje u robotici. Najbolji natjecatelji od Hrvatske matice iseljenika dobili su medalje, a sva djeca prigodne poklone.

Zbog jakih pljuskova odustalo se od prezentacije autohtonih proizvoda otoka. U nastavku večernjeg programa nastup Đanija Maršana održan je unutar Kluba iseljenika, što je u ambijentu malog zatvorenog prostora dovelo do sjajne interakcije izvođača i publike te u konačnici fešte koja će se zasigurno još dugo pamtiti na otoku.Na otoku živi 80 stalnih stanovnika, dok se broj iseljenih i njihovih potomaka u Sjedinjenim Američkim Državama procjenjuje na oko 4 500 . Ove godine ih je za Dan iseljenika stigli 350.

"Na otoku je trenutačno 850 gostiju, od početka godine bilo 26 tisuća noćenja i 2200 dolazaka, što je povećanje od četiri posto u odnosu na prošlu godinu", rekla je gradonačenica Malog Lošinja Ana Kučić.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo što se iseljenici barem jednom godišnje vraćaju na Susak, čuvajući tradicije i običaje.


vecernjihr(mojahrvatska ) / HIC.hr
foto:arhiv


HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre