HIC  


02.ožujka 2019.
DIJASPORA
Hrvatski radio NY obilježio 50 godina svoga rada
radio NY,50.godina rada
Fra Jozo Grbeša, Boris Miketić, Željko Glasnović i Ivan Grbešić. (Foto: screenshot/Facebook)

Nekoliko stotina Hrvata iz New Yorka i okolice protekle nedjelje , 24.veljače, se okupilo kako bi proslavili 50. obljetnicu djelovanja Hrvatskog radija New York ''Glas slobodne Hrvatske''.


Proslavi su prisustvovali i hrvatski saborski zastupnik za dijasporu Željko Glasnović, veleposlanik Hrvatske u SAD-u Pjer Šimunović, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Grbešić te hrvatski svećenik iz Chicaga fra Jozo Grbeša.


Hrvatski radio-sat ,kako se tada zvao, osnovan je 22.veljače 1969.godine. Bila je to zamisao skupine volontera. O radiju nisu znali previše, tek da žele pokrenuti program za Hrvate koji žive u New Yorku i okolici. Njihova je odluka bila hrabar medijski i politički potez.

- Imali smo problema s jugoslavenskim radijem koji su nas napadali i podmetali nogu uvijek, u svakom pogledu. Također i jugoslavenski konzulat, tada su radili protiv nas – rekao je predsjednik Hrvatskog radiokluba New YorkStipe Dumančić.

Na početku se program emitirao iz iznajmljenih studija i domova istaknutih članova kluba. Nakon tri godine emitiranja programa, zajednica je prikupila dovoljno novca da kupi svoju zgradu. Od tada je Astorija stalna adresa hrvatskog radija u New Yorku.

Boris Miketić već 23 godine na radiju volontira kao urednik i voditelj. Slušatelji su, kaže, i dalje vjerni njihovu programu, iako su vremena i teme sada laganije nego u prošlosti.

- Radio ima jednu ogromnu tradiciju. Naš radio je domoljubni i državotvorni radio kad nijedan radio u bivšoj Jugoslaviji ili današnjoj Hrvatskoj nije mogao donositi priloge i razgovore kakve smo mi donosili u to vrijeme – ispričao je Miketić.

U New York su na proslavu stigli gosti iz Hrvatske, Kanade, SAD-a kako bi odali priznanje onima koji su uložili puno energije u jačanje hrvatskog identiteta u Americi, a obljetnicu im je video porukom čestitala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Mislim da je u tome izuzetno imao uspjeha, nastojeći očuvati hrvatski jezik, ideju slobodne Hrvatske, ideju neovisne Hrvatske. Ideju Hrvatske koja je povezana duboko s Amerikom – ispričao je hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama, Pjer Šimunović.

Prva emisija radija


Miro Gal je ovako najavio prvu emisiju novoosnovanog Hrvatskog radio-sata NY 1969.godine.

Cijenjeni slušatelji,

Hrvati i Hrvatice grada New Yorka, dragi prijatelji. U ime Uprave novoosnovanog Hrvatskog radio-sata posebna mi je čast pozdraviti vas ovim putem i reći vam ovih par riječi. Naše radio-emisije biti će posvećene prvenstveno širenju hrvatske riječi, kulture i donošenju kratkih važnih vijesti i komentara, obavijestima korisnih za lokalne prilike grada New Yorka i okolice, kratkim oglasima naših prijatelja i doprinositelja, reprodukcijom hrvatske folklorne glazbe i hrvatskih popularnih pjesama.

Naš Hrvatski radio-sat donositi će takodjer i kratke vijesti i komentare na engleskom jeziku za naše američke prijatelje o problemima Hrvatske.

Mi ćemo vam nastojati pružiti svake subote posebni ogodjaja sa našim emisijama u duhu i ‘tradiciji našeg lijepog hrvatskog jezika. Takodjer, davati ćemo vam redovite komentare i ocjene našeg umjetničkog razvoja kako u domovini Hrvatskoj tako i među Hrvatima izvan domovine. Važnost naših radio-emisija smatramo da je velika.
Danas na području New Yorka i njegove okolice žive na tisuće Hrvata i smatra se da ih ima preko 35 tisuća. Iako među nama ima veliki broj onih koji su domovinu Hrvatsku napustili zadnjih godina, veliki je broj i onih koji su se u ovu zemlju doselili puno ranije, naročito posljednjih četvrt stoljeća. Često se osjete razlike između generacija novodošlih Hrvata i starosjedioca i one su velike, ponajviše zbog toga što nije bilo žive riječi i komunikacije među njima. Mi tu vezu uspostavljamo današnjim danom putem ovog hrvatskog radio-programa.
Mi želimo ovim putem stvoriti novi most koji će povezivati sve Hrvate grada New Yorka i njegove šire okolice, bez obzira kada su oni došli u ovu novu domovinu, bez obzira kakve poglede i mišljenja oni nosili. Svi Hrvati imaju jedno zajedničko: naš hrvatski jezik i našu domovinu Hrvatsku.
Svi Hrvati u inozemstvu imaju jednu stvar zajedničku, a to je da smo se našli u tudjini jer političke prilike u Hrvatskoj nisu bile, a niti su sada takve da naš život i sreću možemo graditi onako kako to sami želimo i na što pravo imamo. Zbog toga, braćo Hrvati i Hrvatice, pomognite naš Hrvatski radio sat. Slušajte naše emisije, budite s nama u vezi i koristite ovaj radio-program za vaše možebitne potrebe.

Naša je adresa: Hrvatski Radio Sat, 552 W 50 St., New York City.

Od tada je prošlo 50.godina.Hrvati koji žive u New Yorku ostali su vjerni svom lokalnom radiju
http://www.croatianradiony.com/ .

 

hic.hr
foto:

   HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre