HIC grbovi-500-100


17.svibnja 2020.
75. OBLJETNICA KRIŽNOG PUTA NA BLEIBURGU
U Chicagou je održana misa zadušnica, o povijesnim činjenicama govorili su Ivan Grbešić i Luka Mišetić

dijaspora-75.obljetnica bleiburske tragedijeU spomen na hrvatske žrtve križnog puta na 75. obljetnicu Bleiburške tragedije u subotu 16.svibnja u Hrvatskoj frajevačkoj kustodiji Sv.Obitelj" u Chicagou održana je misa zadušnica. Misu je predvodio kustos za Ameriku i Kanadu fra. Jozo Grbeš.Na misi su prisustvovali i dva ugledna člana hrvatske zajednice iz Kanade i SAD-a Ivan Grbešić, odvjetnik iz Toronta i Luka Mišetić, odvjetnik iz NY koji su nakon mise govorili o povijesnim činjenicama koje se odnose na ovo poglavlje naše hrvatske povijesti (u priloženom videu) kako bi ih drugi mogli naučiti i sačuvati u sjećanju”, ističe Ivan Grbešić.

Poslušajte ovdje u videu njihove izjave

Ivan Grbešić, pripadnik je druge generacije hrvatskih iseljenika u Kanadi, izabran je 2017. za predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Njegovi roditelji su, otac 1965., a majka 1973. godine, napustili rodni Široki Brijeg i otišli u Kanadu. Grbešić je inače poduzetnik i pravnik iz Kanade, u čijoj tvrtki radi više od 500 odvjetnika.

Luka Mišetić, odvjetnik iz New Yorka, bio je odvjetnik hrvatskih generala u Haagu, a među njima i Ante Gotovine. Završio je trogodišnji poslijediplomski studij prava na Sveučilištu Notre Dame u Indiani i postao odvjetnik. Bio je najbolji student koji je dobio rektorovu nagradu. Specijalizirao je kazneno i civilno pravo. Rođen je u Chicagu, od oca Ivana iz Grabovnika i majke Ive rođene Čuvalo iz Proboja u okolici Ljubuškog, u BiH. Napustili su rodni kraj krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća. Luka Mišetić je u Hrvatsku put došao 1986. kao 16-godišnjak. Potom je svake druge godine dolazio u posjet rodbini. (narod.hr)

fra. Jozo Grbeš o obilježavanju Bleiburga

Uoči održavanja mise za narod.hr fra Jozo Grbeš, kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu
vezano za obilježavanje žrtava kržnog puta rekao je da davno prije nego se iz domovine išlo na hodošašće u Bleiburg, Hrvati su iz svih dijelova dijaspore odlazili na bleiburško polje sjetiti se i moliti za poginule. To sjećanje dok je bilo zabranjeno u domovini i dok se šaptalo o njemu u noćnim satima intimnih obiteljskih krugova, u dijaspori je sredina svibnja uvijek bila sjećanje na masakr na bleiburškom polju, na križne putove, na kampove po Austriji, Italiji… na dijasporu razdvojenih obitelji, na priče sudbina ljudi koje su sve imale isti uzrok. Tako svake godine u hrvatskim župama i misijama sredina svibnja bila je obilježena Bleiburgom…

Sve o temi Bleiburga pogledajte na stranicama HIC-portala- OVDJEHIC.hr
foto:

   

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre