HIC grbovi-500-100


10.kolovoza 2019.
SJEĆANJE IZ ZEMLJE PREDAKA
U Vrboskoj otvorena izložba o iseljnicima središnjeg dijela otoka Hvara

ispraćaj hvarana u Boliviju
foto: ispračaj sumještana u Boliviju, Vrboska 1926. (vlasništvo obitelj Bertić)

U Ribarskom muzeju u Vrboskoj u petak , 9.kolovoza u 19,00 sati otvorena je izložba o iseljeništvu središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložbom se evocira fragmentirana povijest najmasovnijeg iseljeničkog vala iz središnjeg dijela otoka Hvara u prekomorske zemlje.

Radi se o iseljeničkom valu čiji obuhvat i značaj premašuju granice otoka, a u fokusu ove mikrohistorije su mjesta središnjeg dijela otoka Hvara. Izložba objedinjuje kontekst iseljeništva s kraja 19. i početka 20. stoljeća temeljen na arhivskim dokumentima i privatne memorabilije koje u otočnim kućama čuvaju uspomenu na iseljene pretke. 

- Intenzivni procesi iseljavanja s otoka započinju zbog urušavanja temeljnih gospodarskih djelatnosti – jedrenjačkog brodarstva, pomorske trgovine i vinogradarstva. Ti su procesi ostavili snažan biljeg na razvoj otoka i Dalmacije u cjelini, ali i na kolektivnu memoriju otočnog stanovništva, stoji u najavi izložbe.

Istraživanjem otočnih arhiva kustos dr. sc. Mladen Domazet prikupio je povijesne dokumente iz kojih se razabiru neka ključna mjesta iseljeničkog procesa: lokalne prilike, mogućnosti i uvjeti putovanja, iseljenička propaganda, savjeti za iseljenike i posljedice koje je ono ostavilo na razvoj otoka. 

Etnografskim istraživanjem u lokalnoj zajednici kustosica Marija Plenković prikupila je, pak, pojedinačne i obiteljske iseljeničke priče kako ih pamte potomci otočnih iseljenika. 

- Prikupljena pisma rodbini, fotografije i još pokoja memorabilija otkrivaju nam duboko osobno iskustvo ponekad višestrukih prelazaka oceana. Izbor prikupljene građe objedinjen je pod naslovom Sjećanja iz zemlje predaka kako bismo evocirali uspomenu na pojedinačne sudbine i duh vremena koji je mnoge naše ljude raselio po svijetu, ističe se u najavi.

Izložba je prvi put prikazana u ožujku ove godine u jelšanskoj galeriji Muzeja općine Jelsa, a sada se izlaže u Ribarskom muzeju u Vrboskoj, ustrojbenoj jedinici iste muzejske ustanove. Ljetno izdanje izložbe donosi i manje izmjene pa će posjetitelji moći vidjeti i neke nove iseljeničke memorabilije. 

Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.

Mnogo je iseljeničkih prića a one ribarske koje govore o vječnoj borbi čovjeka i mora utkane su u svaku poru njihovih potomaka. U ovom nesigurnom poslu, koji je othranio hvarske obitelji na dalekim oceanima, izgubljeni su brojni životi. Unatoč nedostatku formalnog obrazovanja, bili su vrsni u plovidbi, a hvarski brodograditelji i u izgradnji brodova. Nalazimo ih u najvećem broju na pacifičkoj obali Sjedinjenih Američkih Država i na Novom Zelandu, te nekolicinu u Meksičkom zaljevu i u Australiji.

Fascinantni su podaci da je Peratrovich Island na Aljasci dobio ime po Hvaraninu, da je prva Europljanka rođena na kalifornijskom otoku Catalina bila malena Ruth, pripadnica hvarske obitelji Maricich, a da je najvećeg tunolovca na svijetu izgradio Starograđanin Martin Petrich 1949. godine u Tacomi (Washington).

 


foto:brača Bertić iz Vrboske na svom brodu Lousiana, Seattle 1913. (vlasništvo obitelj Bertić)

hvaranin-Salamunic-putovnica
foto: putovnica kipara Jure Salamunića iz Jelrse, iselio u SAD 1925. (vlasništvo)


HIC zapisi : Hrvati izvan domovineHRT / HIC.hr
foto:

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre