HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


18.siječnja 2019.
ANALIZA ISELJENIČKIH STAVOVA
Motivi iseljavanja Hrvata nisu ekonomske prirode

Hrvati, motivi iseljavanja

Analiza iseljeničkih stavova pokazala je kako hrvatski iseljenici imaju predodžbu da u Lijepoj Našoj nisu institucionalizirane vrijednosti radne etike i uopće poštenja te smatraju da se hrvatsko društvo moralno slomilo

Delegacija s Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba: rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor prof. dr. sc. Gordan Črpić i doc. dr. sc. Tado Jurić, u prošlu nedjelju u Hrvatskoj katoličkoj misiji Nürnberg predstavili su Hrvatsko katoličko sveučilište te održali predavanje "Suvremeno iseljavanje Hrvata u Njemačku". Događaju je prisustvovao i Vladimir Duvnjak, generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava i druženje s našim iseljenicima te domaćinom skupa don Stjepanom Matijevićem. Tom prilikom brojni pripadnici hrvatske dijaspore iskazali su interes da im djeca studiraju baš na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

U knjizi dr. sc. Tade Jurića "Gubimo li Hrvatsku?" predstavljeni su rezultati prvog znanstvenog istraživanja uzroka i posljedica te karakteristika novijih iseljavanja Hrvata u Saveznu Republiku Njemačku. Istraživanje je provedeno u Njemačkoj među hrvatskim iseljenicima koji su iselili u periodu od priključenja Hrvatske Europskoj uniji, na uzorku od 1200 ispitanika.

Prema percepciji samih iseljenika, glavni motivi egzodusa nisu ekonomski. Analiza iseljeničkih stavova pokazala je kako hrvatski iseljenici imaju predodžbu da u Lijepoj Našoj nisu institucionalizirane vrijednosti radne etike i uopće poštenja te smatraju da se hrvatsko društvo moralno slomilo.

Hrvati tako iseljavaju zbog nepravde, a ne siromaštva. Naša istraživanja upućuju na jasnu vezu između političke etike, slabih institucija i iseljavanja. Nemoral političkih elita, pravna nesigurnost, nepotizam i korupcija pri vrhu su motiva koji su pridonijeli iseljavanju. Iseljenici svojim odlaskom nedvojbeno kažnjavaju loše politike i političare, no, ne htijući to – oni kažnjavaju zapravo i sve one koji ostaju.

U isto vrijeme dok se Hrvatska socijalno, moralno i gospodarski lomi, u populacijski oslabljenoj Njemačkoj Hrvati su i više nego dobro došli jer je cijena integracije naših ljudi u njemačko društvo vrlo mala ili nikakva, što pak nije slučaj s useljenicima iz drugih kultura. Sa svakim iseljenim Hrvatom zapravo se ne gubi samo socijalni kapital zemlje, mogućnost biološke obnove društva i kapital uložen u njegovo obrazovanje, nego i dobiva visok trošak integracije useljenika koji će doći na njihovo mjesto.

Migracije nikada nisu interesno neutralne i ne događaju se slučajno nego se proizvode. Dok Njemačka usisava Hrvate, odgovor hrvatske države slab je ili gotovo nikakav. U BiH svjedočimo vrlo vjerojatno povijesnom odlasku Hrvata nakon kojeg povratka više nema. Očigledno se radi o strateškom pomicanju hrvatskog naroda iz etničkih hrvatskih krajeva u etnički njemačke krajeve. Svjedočimo zapravo velikoj seobi hrvatskog naroda.mojahrvatska/vecernji.hr / HIC.hr
foto:


HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre