HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


14.ožujka 2019.
HRVATSKA ZAJEDNICA U VOJVODINI
Ozračje na sjednicama mješovitog međudržavnog odbora pozitivno, Srbi traže reciprocitet za srpsku manjinu u Hrvatskoj

Tomislav Žigmanov


Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocijenio je u srijedu, u telefonskom javljanju hrvatskim medijima u Vojvodini, kako je ozračje na sjednicama Mješovitoga međudržavnog odbora Hrvatske i Srbije (MMO) pozitivno, ali da postoji „simulativni pristup“ pojedinih predstavnika srbijanskih državnih tijela kada je u pitanju traženje rješenja za probleme hrvatske manjine u Srbiji, piše dnevnik.hr.

Čelnik DSHV-a, jedine političke stranke Hrvata u Vojvodini, dio je tročlanog izaslanstva hrvatske manjine na osmom zasjedanju MMO-a Hrvatske i Srbije, koji je u utorak održan u Zagrebu, a u srijedu je nastavio s radom u Pakrac.

Žigmanov je rekao kako su ukazali na realizaciju preporuka koji se tiču položaja hrvatske manjine u Srbiji te da su pohvalili pozitivne pomake u obrazovanju na hrvatskom jeziku.

„Ali iskazali smo i određenu vrstu nezadovoljstva u ključnim područjima koji određuju položaj Hrvata u Srbiji – našu podzastupljenost u predstavničkim tijelima, na lokalnoj razini, kao i u izvršnim segmentima vlasti. Nezadovoljni smo i zbog inertnosti državnih tijela te izostanka njihova proaktivnog odnosa u rješavanju naših problema. Ukazali smo i na ....onemogućavanje provođenja legalnih i legitimnih prava pripadnika hrvatske zajednice“, naveo Žigmanov.

On je ocijenio kako je ozračje na sastancima pozitivno, demokratsko, „ali i dalje izostaje, kada je u pitanju srbijanska strana, spremnost da se na preporuke odgovori činjenicama, s onim što je učinjeno, koje su konkretne mjere poduzete“.

„Tu nailazimo na određenu vrstu simulativnog pristupa pojedinih predstavnika vlasti državnih tijela iz Srbije“, izjavio je čelnik DSHV-a.

Dodao je kako je ipak pozitivno što je sastanak organiziran samo godinu dana poslije prethodnog, održanog u Beogradu i Monoštru.

MMO je zajedničko tijelo Srbije i Hrvatske, čija je zadaća zaštita i unapređenje prava srpske i hrvatske manjine. (Hina)

 

dnevnik.hr/HIC.hr
foto:


HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre