HIC
http://www.made-in-croatia.com.hr/27.listopada 2018.
POTICAJ POVRATKA ISELJENIŠTVA
Za hrvatsko državljanstvo nije potrebno poznavanje hrvatskog jezika

hrvatska putovnica

Ako je netko rođen izvan Hrvatske, u njoj nikada nije ni bio, čak i ako ne zna hrvatski jezik i kulturu, ali jedan od roditelja mu je hrvatski iseljenik, po novom može dobiti hrvatsko državljanstvo. Tako stoji u prijedlogu  Zakona o hrvatskom državljanstvu koje je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu. Evo što donose nove vladine demografske mjere.

"Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj."


Demografski uvozJedan od glavnih razloga izmjena postojećeg Zakona, kako stoji u uvodu, jest inicijativa premijera Andreja Plenkovića pokrenuta radi afirmacije hrvatskog iseljeništva “kako bi se pomoglo u rješavanju demografskih pitanja kroz olakšan postupak dobivanja državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu te hrvatskih iseljenika”.

U tom kontekstu, za djecu hrvatskih iseljenika - a iseljenici su, prema odredbi prijedloga izmijenjenog zakona, osobe koje su iz Hrvatske iselile prije 8. listopada 1991., odnosno prije nego što je Sabor donio odluku kojom prekida sve državnopravne veze RH sa SFRJ - otvara se mogućnost da sami zatraže hrvatsko državljanstvo ako to roditelji nisu učinili za njih. Konkretno, dijete rođeno u inozemstvu kojem je u trenutku rođenja barem jedan roditelj bio hrvatski državljanin moći će zatražiti državljanstvo do 21. godine, a ne do 18., kao do sada.

Za potomke iseljenika i njihove bračne drugove ukida se generacijsko ograničenje: u postojećem zakonu njihovo pravo na dobivanje državljanstva ograničeno je na treći stupanj srodstva (praunuci), a u novom prijedlogu državljanstvo može zatražiti srodnik u ravnoj liniji u bilo kojem koljenu. Također, predlaže se i ukidanje obaveze da ta kategorija stranaca pozna hrvatski jezik, kulturu i društveno uređenje.Dokazivanje hrvatstva 

Pripadnici hrvatskog naroda, koji tu pripadnost dokazuju ispravama, aktivnostima u zaštiti prava i interesa hrvatskog naroda ili sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim i drugim društvima, ne mogu zatražiti državljanstvo jedino ako za to postoje sigurnosne zapreke. Dokazivanje pripadnosti hrvatskom narodu neće biti potrebno za osobe čijim je roditeljima takva pripadnost već nedvojbeno utvrđena.

Olakšava se i stjecanje državljanstva strancima koji su započeli i završili studij u Hrvatskoj i to tako što se na njih ne bi odnosio zahtjev za boravkom u Hrvatskoj od najmanje 8 godina prije nego mogu dobiti državljanstvo. Bilo bi dovoljno da nakon završetka studija u Hrvatskoj borave 1,5 godina.


Izbrisani

Problem koji u prijedlogu Zakona nije naznačen, a na koji je još ljetos upozorila pučka pravobraniteljica Lora Vidović, jest problem osoba koje dugo ili od rođenja borave na području Hrvatske, ali nemaju riješeno državljanstvo. U najvećem broju slučajeva radi se o pripadnicima romske i albanske, ali i drugih nacionalnih manjina. Glavna je prepreka, istaknula je pučka pravobraniteljica, odredba koja propisuje da takva osoba mora imati i odobren stalni boravak da bi mogla dobiti državljanstvo.

Takva je odredba ostala nepromijenjena i u novom prijedlogu Zakona. Kako je u lipnju ove godine pravobraniteljica Vidović upozorila MUP, i u izvješćima Europske komisije za borbu protiv rasizma postavlja se pitanje stjecanja hrvatskog državljanstva osoba koje nisu hrvatske nacionalnosti, a koje su vezane za Hrvatsku time što su dugoročno živjele u Hrvatskoj, a sada su u statusu povratnika, ili cijelo vrijeme žive u Hrvatskoj. S obzirom na to da se postupak stjecanja hrvatskog državljanstva osoba koje nisu hrvatske nacionalnosti razlikuje od načina stjecanja državljanstva za osobe hrvatske nacionalnosti, ECRI je, upozorila je, uputio poziv da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se riješio taj problem.

 


Možda je iznenađujuće, ali hrvatsku putovnicu uopće nije loše imati, osobito uz neku drugu. Prema Passport Indexu, ona spada među 10 najjačih na svijetu, Hrvati bez vize mogu putovati u 155 zemalja. A u Hrvatsku, i to za stalno, može doći bilo tko s hrvatskim korijenima. Jedini je uvjet da je mlađi od 21 godinu.


jutarnji.hr / HIC.hr
foto:


Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre