HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlanici-srebrnjaci


27.listopada 2020
BiH
Šimić Đinđić: Sprema se atentat na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić

Gordana Tadić, tužiteljica BiH


Novinar Josip Šimić Đinđić u autorskom tekstu na portalu Dnevno.ba naveo je da je Tužiteljstvo BiH, na čelu s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, formiralo predmete i pokrenulo ili obnovilo istrage i podiglo optužnice protiv najmanje deset dužnosnika iz sigurnosnog sektora u BiH i institucija za provođenje zakona.

Zbog toga se, kako tvrdi, sprema atentat na glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

– Prema pouzdanim informacijama, zasnovane na najmanje pet izvora, kriminalne grupacije s područja BiH i šire pripremaju ubojstvo glavne tužiteljice Gordane Tadić. Ovu mi je informaciju potvrdio pripadnik OSA-e BiH s kojim održavam redovite kontakte. Službe kriju ovu informaciju od Tadić – tvrdi, između ostalog, Šimić Đinđić.

Kao razlog je naveo i procesuiranje čelnih ljudi u sigurnosnim agencijama koji su godinama svojim položajem štitili, te iste kriminalce, odavanjem informacija iz istrage. Sada, tvrdi Šimić Đinđić, traže uslugu, u konkretnom slučaju OSA BiH nije podnijela depešu policijskim agencijama, kao što je to učinila u slučaju tada ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.


Reakcije iz Tužiteljstva BiH


U proteklom periodu evidentirano je više napada na sigurnost glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić te je njezina sigurnost i od ranije ugrožena zbog borbe protiv organiziranog kriminala i sustavne korupcije, kazali su iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u odgovoru na upit Dnevnog avaza da prokomentiraju navode iz teksta novinara Josipa Šimića Đinđića na portalu Dnevno.ba da se sprema se atentat na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

- Navodi u članku bit će istraženi, sigurnosna zaštita glavne tužiteljice bit će pojačana s ciljem sprječavanja bilo kakvih oblika ugrožavanja sigurnosti glavne tužiteljice. Od nadležnih institucija bit će zatraženo dostavljanje saznanja i informacija, kao i provjere i analiza sigurnosne ugroženosti, te zatražene adekvatne reakcije - naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Napomenuli su da je zbog ugrožavanja sigurnosti glavne tužiteljice već podignuta i potvrđena optužnica protiv jedne osobe, a traženo je raspisivanje tjeralica u odnosu na dvije osobe, za koje je istragom utvrđeno da su upućivale prijetnje po život i sigurnost glavne tužiteljice.

- Svakako, svi ovi događaji neće omesti niti usporiti glavnu tužiteljicu Tadić i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u borbi protiv sustavne korupcije i svih drugih oblika kriminala iz nadležnosti Tužiteljstva BiH - kazali su iz ove institucije. (dnevnik,ba)
HIC.hr
foto:arhiv