HIC MIC-banner-koronavirus
zlatnici i srebrnjaci


09.listopada 2020.

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ
Đikić upozorava brojke su zabrinjavajuće ali nešto drugo je posebno opasno.
HV postvalja šatore ispred KBC Zagreb


Ivan Đikić

Hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić komentirao je ogroman porast broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj te rekao kako jučerašnja brojka od 542 novozaražena nije alarmantna. 

"Ovo smo očekivali, ali opasan je trend rasta. Virus je tu i sve se više širi. Moramo paziti da se ne počne nekontrolirano širiti u manjim sredinama, onda bi bilo i više mrtvih", kaže Đikić.

Rekao je da je ovo nastavak drugog vala koji je, kaže, počeo još tijekom ljeta.

"Brojevi će sigurno rasti još i više, a i puno se više testira. Drugi val rast će tijekom jeseni. Brojevi sada nisu tako pozitivni. To bi trebala biti motivacija ne samo stručnjacima već i javnosti da budemo oprezniji", rekao je.

Ipak, smatra da su brojke u Hrvatskoj zabrinjavajuće.

"Stožer bi trebao javnosti reći koji su ti magični, kritični brojevi, koje kada prijeđemo, trebamo pripremati jače mjere. Koji je to broj koji bi trebao biti da naš sustav ne može ponuditi pravilnu njegu oboljelih. Koliko imamo respiratora, svi ti brojevi bi trebali biti pušteni u javnost i onda bi javnost bila mirnija. Trend povećanja postoji, a može doći i do 1000 i više novozaraženih dnevno", smatra Đikić.


Upitan o uvođenju kazni za nepoštivanje mjera, Đikić je naveo primjer Njemačke.

"Ako se tamo ne nosi maska na mjestima na kojima je to propisano, kazna je 300 eura. Kazne potiču odgovornost", rekao je Ivan Đikić u razgovoru za N1.ATENA maslinovo uljeHV postavlja šatore ispred KBC Zagreb

Hrvatska vojska u petak je počela postavljati šatore ispred KBC-a Zagreb za potrebe obavljanja trijažnih postupaka u vrijeme trajanja panedmije koranavirusa. Šatore postavlja 20 pripadnika Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Poručnica Barbara Lenkić podsjetila je kako je Hrvatska vojska, pored Kliničkog bolničkog centra Zagreb, dosad postavila vojne šatore ispred Kliničke bolnice Dubrava – Zagreb, Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice – Zagreb, Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević – Zagreb, Opće bolnice Šibenik, Opće bolnice Zadar i Kliničkog bolničkog centra Split. Poručnica Lenkić poručila je građanima: “Budite odgovorni i nosite maske!”.

Članica nacionalnog stožera Civilne zaštite Alemka Markotić u Dnevniku Nove TV je kazala kako će kapaciteti zagrebačkih bolnica uskoro biti popunjeni ako se se nastavi crni trend.
Sustav je još pod kontrolom, međutim, nekoliko dana ovako velikih brojki za 10-ak dana će sigurno rezultirati velikim brojem oboljelih. Ako uzmemo Grad Zagreb u kojem je sad nekoliko dana najveći broj oboljelih, kapaciteti koje trenutno imamo u Klinici za infektivne bolesti i u KBC Dubrava koja je više od polovice puna, neće biti dostatni, morat će se početi puniti šatori, a ne bih voljela razmišljati o onim scenama koje smo imali kad smo postavljali Arenu, samo prazna Arena, sjećate se kakav je učinak imala na sve nas", kazala je Markotić.


dnevnik.hr/HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre