HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

16.rujna 2020.
BURNA REAKCIJA U SARAJEVU
Dodik dolazi u Zagreb na sastanak s Milanovićem i Plenkovićem

Milorad Dodik

 

Na poziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, u Zagrebu će danas boraviti Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Sastanak predsjednika Milanovića i člana Predsjedništva BiH Dodika predviđen je za danas poslijepodne u Uredu predsjednika Republike Hrvatske - priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Posjet Republici Hrvatskoj započet će sastankom s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem u 14 sati u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Kantakuzina-Katarina Branković”. Po završetku susreta, srpski član Predsjedništva BiH sastat će se u vili Prekrižje na Pantovčaku s predsjednikom Milanovićem u 16 sati, a nakon toga planiran je sastanak s premijerom Plenkovićem u 17.30 sati, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, izvijestili su iz Dodikovog kabineta.

Druga dvojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku najviših hrvatskih dužnosnika da se u srijedu sastanu u Zagrebu s njihovim kolegom Dodikom.
Džaferović, koji je ujedno i predsjedatelj Predsjedništva BiH, na društvenim je mrežama objavio kako se ti susreti ne mogu povezivati s Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posljedice. "Riječ je o privatnom posjetu koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti", napisao je Džaferović.


Izetbegović: Male su šanse da Hrvati biraju svog člana predsjedništva

Uz slične ocjene u srijedu mu se pridružio i Komšić, hrvatski član predsjedništva BiH (čitaj Bošnjački jer je izabran njihovim glasovima) istaknuvši kako je posebice problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

"Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili", izjavio je Željko

Dodik je u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. rujna kao novoutemeljeni praznik pod nazivom "Dan srpskog jedinstva", izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći. “Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država", kazao je tom prigodom Dodik.

Komšić je u srijedu upozorio kako je Dodik ovime još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu.

Točne teme tih razgovora nikada nisu do kraja obznanjene u javnosti, a srpski i većina hrvatskih političara tvrdi kako nije postojao nikakav čvrsti dogovor. Bošnjački političari uglavnom pak tvrde da su se dvojica čelnika dogovarala o podjeli BiH.vecernji.hr / HIC.hr
foto
:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre