Broj 245. «««Povratak na sadrzaj

Toni KukocHRVATI NA SPORTSKIM TERENIMA SVIJETA

“Mi smo Hrvati, bit cemo prvaci...!”)
Koliko se upravo sad mladih Hrvata diljem svijeta, mozda i ne znajuci za materinji jezik a prateci uspjehe nasih sportasa, nada da ce jednog dana, poput njihovih uzora, igrati u dresovima hrvatske reprezentacije pod hrvatskom zastavom?
“Trece mjesto u Francuskoj ogroman je uspjeh za Hrvatsku, no za mene smo prvaci svijeta”), izjavio je “zlatni decko”) hrvatskog nogometa, Realov napadac u Barceloni, Davor Suker. Treca pozicija najbolji je plasman Hrvatske u povijesti, a na pitanje sto to znaci za Hrvatsku dovoljno je napomenuti da su iza nas ostale nogometne svjetske sile kao sto su Njemacka, Argentina, Nizozemska, Spanjolska, Engleska, Meksiko... Recenica sa SP-a u Francuskoj:”Mi smo Hrvati, bit cemo prvaci!”) u tren je povezala sve Hrvate u svijetu, a crvene kockice s natpisom: “I’m proud to be a Croat!”) postale su hit ljeta 1998. Ovih dana svjedoci smo kako se ogroman potencijal i kvaliteta nalazi i u mladim nasljednicima Jarnija, Ladica, Stimca, Bobana... Naime, igra mlade reprezentacije Hrvatske na Omladinskom svjetskom prvenstvu odusevila je sve svjetske strucnjake

SUkerBrojni Hrvati u mocnoj Bundesligi
No, vratimo se seniorima. Odsjaj bronce s proslogodisnjeg SP-a dovoljno je primjetan da Hrvati budu vrlo trazeni igraci u mocnoj Bundesligi, jednoj od pet najjacih nogometnih liga u svijetu. U elitnom nogometnom razredu Hrvati su zastupljeni s 20-ak igraca, sto je primjerice dvostruko vise od vrlo cijenjenih Brazilaca. Citatelji iz Njemacke zasigurno ce znati za Nedjeljka Zelica, Sladjana Asanina, Zvonimira Soldu, Borisa Zivkovica, Marijana Kovacevica, Andreja Panadica i ostale hrvatske bojovnike njemacke lige.
No, ne tresu Hrvati samo nogometne mreze. “Chicago Tribune”) i ostale americke novine sve su glasnije: “Znate li tko je sljedeci Air Jordan? Ne treba traziti daleko. I on ce uskoro izdati kolekciju parfema, a mogao bi uzeti i naslov najboljeg strijelca lige”). Rijec je dakako o nasem Toniju Kukocu, novom lideru proslavljenih “Chicago Bullsa”), dobitniku triju NBA prstena i za mnoge - najboljem hrvatskom sportasu, nakon Drazena Petrovica. Popularni “Pink Panther”) s brojem 7 kod Amerikanaca izaziva odusevljenje, za njih on je najbolji bijeli igrac lige, lider koji je spreman zamijeniti legendarnog Jordana. Sto to znaci u kosarkaskoj ludnici SAD-a nije tesko pretpostaviti i zato tako dobro 'zvuci' to sto Toni Kukoc dolazi iz Splita. “Ako dodjete u SAD, Argentinu, Australiju, svi ce znati za Tonija Kukoca. On je razlog zasto ce navijaci i ove godine navijati za Bullse!”), kazu kosarkaski znalci, sto potvrdjuje i Ivica Dukan, skaut Bullsa.

I kanadskim hokejom vladaju Hrvati
Ono sto je kosarka u SAD-u, to je hokej u Kanadi. A tamo je legenda - Joe Sakic, zastitni znak NHL-a, najjacce hokejaske lige svijeta. Iako rodjen na sjevernoamerickom kontinentu s kanadskom putovnicom, Joe Sakic ima hrvatske korijene. Zato je dobro cuti pohvale tipa: “On je igrac kakav se radja jednom u 100 godina”). I doista, s 18 godina proglasen je najboljim novakom u profesionalcima, a vec s 21. ulazi u povijest lige postigavsi nevjerojatne rezultate. Vodja je kanadske reprezentacije, redovito igra All Star utakmice, proglasavan je najboljim igracem, najboljim dodavacem... Ukratko: postao je svjetska hokejaska legenda. No, nije jedini s hrvatskim podrijetlom u kanadskoj ligi. Tu su i Tony Hrkac, Peter Popovic, Joel Prpic, Robert Valicevic, Dave Babych. Da se samo ta ekipa skupi, kakvu bi reprezentaciju imali! No, jedna se reprezentacija ipak uspjela okupiti i postati hit u svijetu, a njeni igraci zvijezde u Italiji, Francuskoj, Japanu, Hong Kongu... Rijec je o hrvatskoj ragbijaskoj reprezentaciji koja je, nakon dolaska igraca hrvatskog podrijetla, postala strah i trepet u ragbi svijetu.

Ragbi reprezentacija - primjer uspjesnog povratka
A sve je pocelo u Ministarstvu povratka i iseljenistva, gdje se ministar Petrovic susreo s delegacijom Hrvatskog ragbi saveza. “Htjeli smo raditi s dijasporom”), kazuje Velimir Juricko, tajnik Saveza. “Pomogao nam je Anthony Sumic, poznati ragbi igrac koji se vratio u Makarsku, svoju prapostojbu i po povratku u Novi Zeland, pod mottom: 'ucinimo nesto za domovinu', poceo okupljati svoje sunarodnjake.”) Tako su u Hrvatsku dosli najbolji: Frano Botica, Ivan i Michael Nola, Paul Vujcic, Anthony Posa, Andew Matijasevic, Anthony Zivkovic, Anthony Sumic i drugi. Igranje za Hrvatsku za njih je izazov jer nastupaju besplatno, a cak su se ponudili da ce u domovini svojih otaca izgraditi i stadion. Uvelike je pomoglo i Ministarstvo povratka koje igracima osigurava besplatan smjestaj i ucenje hrvatskog jezika. Sve ostalo placaju sponzori, takodjer iz hrvatske dijaspore, kao sto su ribari sa Novog Zelanda: “Vela fishering”) i “Simunovic”). Inace, u Novom Zelandu ragbi igra cak 3000 Hrvata, pa nije tesko naslutiti koliki je to potencijal za hrvatski ssport. Zar sad netko moze reci da domovinska i iseljena Hrvatska ne mogu zajednicki igrati pod jednom zastavom?
Naravno, slavu svijetom pronose i Goran Ivanisevic, Zeljko Mavrovic i drugi, no na kraju ostaje pitanje koje ce najbolje razumjeti upravo iseljeni Hrvati: koliko se upravo sad mladih Hrvata diljem svijeta, mozda i ne znajuci za materinji jezik a prateci uspjehe nasih sportasa, nada da ce jednog dana, poput njihovih uzora, igrati u dresovima hrvatske reprezentacije pod hrvatskom zastavom? Zato je bitno da sport u miru postanu ono sto je rat bio prije nekoliko godina: poveznica domovinske i iseljene Hrvatske, razlog za ponos i slavu, znak hrvatske kvalitete u svijetu i motiv da se svugdje moze istaci: “I’m proud to be a Croat!”
Natasa Besirevic

«««Povratak na sadrzaj


|| Povratak na pocetnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright © 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre