Broj 254. «««Povratak na sadrzaj

Dobitnik akademik Radoslav KaticicPROMICATELJ HRVATSKE KULTURE U SVIJETU: RADOSLAV KATICIC

Napokon priznanje i u domovini

U zagrebackom Muzeju za umjetnost i obrt na prigodnoj je svecanosti 7. lipnja 1999. urucena tradicionalna godisnja nagrada INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu, ciji je laureat za 1998. godinu vrsni lingvist akademik Radoslav Katicic
Posebnu je pozornost posvetio radu s gradiscanskim Hrvatima te pridonio da oni upoznaju sire dimenzije svojega kulturnog identiteta, da svoje hrvatstvo dozive u sklopu cjelokupnoga
U zagrebackom Muzeju za umjetnost i obrt na prigodnoj je svecanosti u ponedjeljak 7. lipnja 1999. urucena tradicionalna godisnja Nagrada INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu, ciji je laureat za 1998. godinu vrsni lingvist akademik Radoslav Katicic. Prof. dr. sci. i akademik Radoslav Katicic iznimna je osobnost hrvatske znanosti i kulture koja je na podrucju slavistike dosegla status najrenomiranijeg hrvatskog strucnjaka u medjunarodnim razmjerima. Svojim golemim znanstvenim djelom i djelovanjem neizmjerno je pridonio i jos uvijek pridonosi ugledu hrvatske znanosti u Austriji, Europi i svijetu, promicuci tako hrvatsku kulturu, a napose hrvatsku knjizevnost i komparativnu kroatistiku. To je izrekao akademik Ranko Marinkovic, obrazlazuci jednoglasnu odluku zirija za dodjelu Nagrade INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu, koju je ta najveca nacionalna tvrtka utemeljila u Zagrebu 1995. godine u suradnji s Hrvatskim kulturnim klubom.
Kao vrsni slavist akademik Katicic je ostvario plodan znanstveno-istrazivacki opus, koji obuhvaca dvadesetak izvornih znanstvenih monografija te na stotine zasebnih studija i eseja razasutih u recentnoj slavistickoj i knjizevnoj periodici u zemlji i inozemstvu, raznim leksikografskim djelima u vise zemalja, te na taj nacin osvjedoceno pridonosio promicanju hrvatske kulture i duhovnosti.
Tragajuci tako za bitnim crtama hrvatske duhovnosti, od prapocetaka tzv. bespismene epohe preko prvih dodira s narodima razvijene pismenosti, potom fenomena glagoljastva te raznih stilskih formacija kojima smo potpuno zakoracili u europski kulturni krug, Katicic svim raspravljenim temama pristupa na nov, suvremen nacin spajajuci dokumentarnu i sigurno utvrdjenu gradju raznolikih podrucja.
Od 1972. godine kao redoviti profesor slavenske filologije predaje na Sveucilistu u Becu. Posebnu je pozornost posvetio radu s gradiscanskim Hrvatima te tako pridonio njihovu upoznavanju sirih dimenzija svojega kulturnog identiteta kako bi svoje hrvatstvo dozivjeli u sklopu cjelokupnoga. Osobito se usredotocio na njihov jezik i dvojbe oko njega, pa je to prikazao i citateljima njemackog jezika u krugovima medjunarodne slavistike.
Zahvaljujuci organizatorima prigodom proglasenja i dodjele nagrade, koja sadrzi vrijedan novcani bon i skulpturu akademskog kipara Petra Barisica, akademik Radoslav Katicic istakao je sljedece:
-Ta je nagrada ne samo po sebi lijepa i casna nego je meni osobita i po tome sto se njome priznaje i vrednuje nastojanje sto se ocituje i rad sto se odvija u svijetu, pa ne iznenadjuje ako se to nastojanje i taj rad u domovini slabije poznaju i manje uocavaju. A sada su, pokazalo se, poznati i priznati bas u njoj. Dodjeljivanje te godisnje nagrade dozivljavam kao priznaje, ne samo meni osobno nego i trajnomu samoprijegornom nastojanju svih onih koji, vise ili manje zapazeni, diljem svijeta rade na istome. Stoga izricem zahvalnosti i u ime svih njih. Tu se na prvome mjestu nagradjuje djelatnost, a tek onda djelatnik.

Vesna Kukavica

«««Povratak na sadrzaj


|| Povratak na pocetnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright © 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre