Broj 276-77. || 27. prosinca 1999.   «««Povratak na sadrzaj

SESTRA SAMUELA, VODITELJICA SEKCIJE ZA IZRADU JASLICA

Umjetnicka radionica medju iseljenicima

Za boravka u Kanadi sestra Samuela je odrzavala radionice u koje su dolazila djeca, ali i oni stariji. Napominje kako je kroz radionicu proslo sezdesetak polaznika u dobi od pet do 40 godina

Tekst i snimke: Zeljka Lesic

          Kada je prije tridesetak godina casna sestra Samuela pocela izradjivati bozicne jaslice, zasigurno nije ni slutila da ce taj njezin rad, ta mala remek-djela, biti toliko cijenjena i priznata u javnosti. Svojim je radom krocila i u izvandomovinstvo poducavajuci mlade u izradi bozicnih jaslica.
          -To je rad koji svatko uz malo truda i dobre volje moze napraviti. Svoj talent zahvaljujem Bogu i on je uistinu dar Bozji. Zelja bih ga realizirati, a samim tim i druge nauciti izradi jaslica - kaze casna sestra Samuela koju smo zatekli pri izradi prekrasnih bozicnih jaslica u crkvi Sv. Antuna u zagrebackom naselju Sveti Duh. Prigodom razgovora casna nam napominje kako pri izradi svojih jaslica ne koristi knjige, nego stvara unikatni rad. Zeleci mnoge poduciti izradi jaslica, casna sestra je u organizaciji Hrvatske matice iseljenika dva tjedna boravila u Kanadi, gdje je odrzavala radionice u kojima bi djecu iseljenika, ali i odrasle ucila njihovoj izradi.

Dogodine opet medju iseljenicima
          -Zahvaljujem se HMI-u i prof. Letici koja je najzasluznija za moj put u Kanadu i koja mi je otvorila novi svijet, za mene dotad nepoznat - iskreno ce sestra Samuela koja je za boravka u Missassaugi bila udomljena kod sestara Malog Isusa. Napominje da nikada nece zaboraviti ljubaznost sestara i zupnika u Missassaugi te kako se obogacena velikim iskustvom vratila u domovinu.
          U Kanadi je sestra Samuela odrzala radionice u koje su dolazila djeca, ali i onih starijih. Napominje kako je kroz radionicu proslo sezdesetak polaznika u dobi od pet do 40 godina.
          -U pocetku sam se bojala kako ce taj rad djeca prihvatiti, buduci da nista slicno nisu radila, ali moram priznati da je uistinu bilo lijepo raditi s njima i da smo na kraju svi jako zadovoljni. Buduci da zbog smrti predsjednika Tudjmana nije odrzan bozicni koncert niti izlozba jaslica, kazala sam djeci da svoje uratke mogu ponijeti kuci za uspomenu. Naime, uvijek obicavam djeci reci da nakon radionice svoje radove mogu ponijeti kuci jer mi je cilj ne samo da dodju i nauce raditi jaslice, vec da ih mogu pokazati i dalje to siriti. Zapravo u svemu tome mi je zelja da ljudi sami sebi rade jaslice i da stvaraju obiteljski krug koji ce podijeliti radost rada i radost imanja jaslica - veli casna.
          U Missassaugi casna sestra Samuela je u crkvi Hrvatskih mucenika imala izlozena otajstva krunice, koja je spomenutoj crkvi ostavila na dar.
          -Nadam se da cu dogodine biti dulje u Kanadi i vjerujem da cu vise moci raditi s djecom i odraslima i tako im barem nakratko prenijeti djelic domovine. Nosim ih sve u srcu i vjerujem da cu svu ljepotu koju sam tamo dozivjela moci ovdje zivjeti i prenositi te da cu opet moci biti s njima - kaze sestra Samuela.

«««Povratak na sadrzaj


|| Povratak na pocetnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright © 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre