Broj 311. || 25. rujna 2000.   «««Povratak na sadrzaj

NOVI PRILOG POZNAVANJU SVETE ZEMLJE

Fra Miroslav Modric: “Bio sam cuvar Isusova groba”

Hrvati ne dolaze u Izrael na turisticke setnje i razonodu, nego zbog duboke privrzenosti Isusu Kristu

Tekst i slike: Milan Sigetic

          Ono sto je davno zelio, sada je i ostvario. Hrvatski misionar u Neussu u Njemackoj fra Miroslav Modric podario je hrvatskim vjernicima u toj velikoj zemlji, a isto tako i Hrvatim u domovini vrijednu knjigu “Sveta zemlja - Isusova domovina”.
          Rijec je o gradji kakva se samo pozeljeti moze, a plod je dugogodisnjeg razmisljanja i studiranja toga svecenika, koji se upisao u skupinu Hrvata koji su u dugoj povijesti boravili u Svetoj zemlji, isli Isusovim tragom, upijali njegov nauk i prenosili ga drugima.

I Hrvati imaju vodic kroz Svetu zemlju
          Fra Miroslav Modric jedan je od najboljih poznavatelja i vodica kroz Svetu zemlju, a samo je ove godine, jubilarne 2000., vodio u Izrael 300 hodocasnika u nekoliko skupina.
          -Za vrijeme zivota u Svetoj zemlji prizeljkivao sam da i Hrvati, bas kao i drugi krscanski narodi, imaju svoj vodic po Svetoj zemlji. Hrvati su u dugoj povijesti imali mnogo zapisa, podlistaka i nekoliko knjiga u kojima su obradjivali ne samo vjerske prilike i zivot vezan uz Bibliju i Isusa Krista nego i putopisne elemente sa svim znacajkama povijesnog, zemljopisnog, klimatoloskog, socijalnog i kulturnog zivota.
          Znao sam da hodocasnici odlaze svojim domovima s puta po Izraelu s obiljem podataka i obavijesti, a kako u tih sedam dana posjete mnoga mjesta, od Nazareta preko Betlehema i Jeruzalema do Jerihona i Mrtvoga mora, dobro ce im doci podsjetnik na povijesne dogadjaje, a za to je najbolji tiskovni vodic, kao i dokumentarni videofilm - kaze fra Modric.

Tragovi nisu izbrisani
          Autor knjige boravio je u Jeruzalemu, Betlehemu, Nazaretu i Kafarnau na Genezaretskom jezeru. Dosvoljno je napomenuti da je kao redovnik franjevac, a franjevci su ostavili svoj trag u Svetoj zemlji, bio i cuvar Isusova groba. To, drugim rijecima, znaci da je u to vrijeme imao i najljepse i najteze zivotne trenutke. Najljepse zbog toga sto je lijegao i ustajao s mislju kako se to njemu posrecilo i kako je bas on bio pozvan da bude na tom svetom mjestu, a tesko zbog osjecaja odgovornosti na tom svetom zadatku.
          Knjiga Miroslava Modrica, koja na 360 stranica s fotografijama u boji i obiljem informacija oslikava Svetu zemlju predstavljena je proslog tjedna u Stuttgartu, u Hrvatskoj katolickoj misiji kardinala Alojzija Stepinca, koji je i sam predvodio poznato hrvatsko hodocasce u Svetu zemlju 1937. godine, o cemu se cuvaju vrijedni zapisi i fotografije.
          I u ovoj jubilarnoj godini hrvatski vjernici iz nekoliko misija u Njemackoj isli su Isusovim putem, a najvise ih je bilo iz Stuttgarta, okupljenih oko voditelja fra Marinka Vukmana, koji je govorio o vrijednosti knjige, ali i o velikom zalaganju i sposobnosti svecenika Modrica da sve ono sto je dozivio, prikupio i obradio ukorici u vrijednu knjigu.
          Dosadasnji i buduci hodocasnici tako ce saznati da tragovi Isusova puta nisu zatrti iako su mnoge sredine i ambijenti promijenili svoj izgled u protekla dva tisucljeca.

Cisto i pregledno
          Predgovor knjizi kojoj je nakladnik Hrvatsko medjuprovincijsko povjerenstvo za Svetu zemlju napisao je fra Bonaventura Duda, koji tvrdi da ce se Modriceva knjiga zbog jasnoce koncepta, preglednosti, cistoce stila, slika i dokumenata lako citati prije, za vrijeme i nakon hodocasca u Svetu zemlju. Knjiga na svoj nacin progovara o Isusu Kristu, koji je prvi i posljednji cilj svakog hodocasca, a Isus je dozivljen u poruci svetih mjesta, kao navjestaj i kao dogadjaj s kojim se zivi i sada i u vjecnome zivotu.
          -Ne cudim se sto u skupinama Hrvata sto ih vodim iz Njemacke na put u Svetu zemlju ima vjernika koji vec pet ili sest puta hodocaste. Jeruzalemske zidine, nisu samo obicno kamenje, one su dio bogate i duge povijesti Izraela, a tako je i u Nazaretu i Betlehemu, odakle se hodocasnici uvijek vracaju s novim dozivljajima i s novom snagom - govori fra Modric.
          Knjiga Miroslava Modrica, zanimljiva za svaku krscansku obitelj, ujedno je najbolji hodocasnicki vodic po Svetoj zemlji, a moze se nabaviti u misijama u Stuttgartu i Neussu te u Zagrebu u crkvi Majke Bozje Lurdske, odnosno franjevackom samostanu u Vrbanicevoj ulici.

«««Povratak na sadrzaj


|| Povratak na pocetnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright © 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre