Broj 365 || 17. prosinca  2001.   «««Povratak na sadržaj

NEZABORAVNI I DOSAD NAJVEĆI PREDBOŽIĆNI SUSRET U OBERSTHAUSENU

Gradonačelnik slavio s Hrvatima

Tekst i snimke Zoran Roko Paškov

Više stotina Hrvata i njihovih njemačkih prijatelja proteklog je vikenda uživalo u velikoj dvorani Karl Mayer u prekrasnoj domovinskoj atmosferi, proslavi Nikolinja i predbožićnom druženju, kakvo se ne pamti u ovom gradu pokraj Offenbacha. Popularni pjevač iz domovine Zdravko Škender zapalio je Hrvate svojom pjesmom i stvorio "štimung" o kojemu će još danima pričati hrvatski iseljenici.
Ove večeri tražilo se mjesto više u tijesnoj dvorani, gdje su organizatori, Hrvatska katolička misija Offenbach i nogometni klub Croatia, nastojali ispuniti sve želje svojih gostiju. Da su u tome uspjeli, svjedoče zadovoljna lica naših ljudi, veselje i pjesma koja je potrajala do kasnih sati.
Na otvorenju proslave nazočne je pozdravio fra Nediljko Norac-Kevo, voditelj Hrvatske katoličke misije Offenbach, naglasivši značaj ovakvih susreta koji doprinose boljoj međusobnoj suradnji Hrvata i hrvatskih udruga, i dobroj suradnji s njemačkim domaćinima. A da je upravo ta suradnja u Obertshausenu već godinama na visokoj razini, potvrdio je i gradonačelnik Josef Seib, veliki prijatelj Hrvatske i Hrvata, koji se rado odazvao ovom susretu, a našao se za zajedničkim stolom s hrvatskim djelatnicima i gostima među kojima su bili dr. Slavko Leban, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, Dragutin Penić-Bernhard, donedavno konzul u GK RH Frankfurt, prof. dr. Zlatko Hrgović, fra Nediljko Norac-Kevo, Stipe Puđa - novinski urednik, Ivan Čveljo, Miljenko Prskalo - član Predsjedništva Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, Marijan Ivković iz HDZ-a Aschafenburg te mnogi drugi uzvanici koji su došli uveličati ovo veliko slavlje Hrvata, koje je posjetilo na zajedništvo kakvo se moglo vidjeti među Hrvatima u Njemačkoj početkom devedesetih godina. Te su večeri u Karl Mayer stigli Hrvati iz susjednih gradova i brojnih hrvatskih udruga.
"Ovo je rezultat zaista dobre organizacije koja je urodila uspjehom i posjetom kakvu su organizatori samo priželjkivali. Rezultat je to dobre suradnje Misije i Hrvatskog nogometnog kluba. Ovo je bila prigoda za susret s mnogim uglednicima, kako njemačkim tako i hrvatskim; ovakve priredbe su vrlo značajne"- rekao je dr. Slavko Leban, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke i HDZ-a srednje Njemačke, koji je domaćinima poželio mnogo uspjeha pri organizaciji sljedećih hrvatskih priredbi.
U velikoj gužvi popričali smo nakratko i s Ivanom Čveljom, dopredsjednikom Croatije koji je te večeri izgarao od želje da bude na usluzi svojim gostima, a njegov prijatelj Zdravko Škender je, u znak zahvalnosti, od srca otpjevao "Oj Ivane pobratime mio, jel' si sinoć na Kupresu bio". I fra Nediljko Norac Kevo nije krio oduševljenje uspjehom zajedničke priredbe.
"Naši su se ljudi uvijek spremni odazvati ovakvim proslavama koje ih ispunjavaju zadovoljstvom, jer se tu susretnu s prijateljima, znancima, pa im je rodna gruda nekako bliža. Naša misija pokriva nekoliko gradova i mjesta, gdje naši ljude žive već godinama, a nedavno smo proslavili i 30 godina Misije" - kaže fra Nediljko, zamolivši nas da ga ne fotografiramo u civilnom odijelu među gostima. No, nakon našeg uvjeravanja kako je zaista lijepo da se župnik s takvim razumijevanjem i susretljivošću ophodi sa svojim vjernicima i gostima te ih tako još više motivira za uključivanje u misijski rad, fra Nediljko sa smiješkom pristaje na fotku.
Na pozornici se te večeri, uz nastup popularnog Škendera, odvijao vrlo zanimljiv program u sklopu kojeg su se predstavile misijske folklorne skupine s izobiljem hrvatskih plesova i pjesmama. Dopredsjednik Croatije Ivan Čveljo nazočnima se zahvalio na dobrom odazivu i najmarljivijima podijelio priznanja. Ovom je prigodom priznanje dobio i Ivica Birovljević, marljivi djelatnik susjednog Hrvatskog kluba, koji je uvijek na usluzi Hrvatima i Nijemcima pa mu je nedavno, u ime grada Obertshausena, gradonačelnik Josef Seib također uručio priznanje za izuzetne zasluge, koje vrlo rijetko dobivaju stranci.
Na kraju valja kazati da su Hrvati u Obertshausenu izuzetno cijenjeni od svojih domaćina.

«««Povratak na sadržaj


|| Povratak na početnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright © 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre