Broj 365 || 17. prosinca  2001.   ŤŤŤPovratak na sadržaj

MIRISI I OKUSI DOMOVINE

Hrvatski blagdanski stol

U želji da Vam, dragi čitatelji Doma i svijeta, približimo radost i ugođaj Božića u Hrvatskoj, odlučili smo ove dvije stranice posvetiti domaćicama, koje tjedan dana prije Badnjaka već ozbiljno zagledaju u svoje kuharice i smišljaju čime će ugoditi svojim ukućanima u dane Božića i Nove godine. Nadamo se da će Vam se svidjeti naš izbor tradicionalnih i modernih blagdanskih slastica i da ćete u krugu obitelji uživati u mirisima i okusima hrvatskog stola.

Istarski cukarini

50 dag brašna - oštroga
15 dag šećera
15 dag maslaca
1/2 vrećice praška za pecivo
2 jaja
1 vanilin - šećer
malo soli
malo rakije (lozovače)
kristal-šećer

U brašno dobro umiješajte prašak za pecivo, zatim u njemu razmrvite maslac te dodajte jaja, šećer, vanilin-šećer i malo soli. Sve dobro umijesite i ostavite kratko počivati. Tijesto stavljajte u stroj za meso s posebnim umetkom za kekse (odaberite okruglasti oblik), režite štapiće oko 10-12 cm i oblikujte vjenčiće. Pecite ih na 180°C oko 15-20 minuta. Pečene kekse još tople umočite u rakiju, a zatim u kristal-šećer.

Domaći roščići

1 vrećica Di-go instant kvasca
50 dag brašna - glatkoga
18 dag masti
sol 0,5-1 dl vode
marmelada za nadjev
šećer za posipanje

Vrećicu Di-go instant kvasca istresite u brašno i dobro promiješajte. Zatim dodajte mast pa izmrvite s brašnom i malo posolite. S malo mlake vode umijesite čvršće tijesto. Tijesto ostavite u hladnjaku oko 2 sata. Nakon toga ga razvaljajte u veliki kvadrat debeo 2 mm i režite kvadrate 10 x 10 cm. Svaki kvadrat izrežite po dijagonali da dobijete trokute. U sredinu svakog trokuta stavite žličicu marmelade i savijte ga u roščić. Pecite u pećnici oko 30 minuta na temperaturi od 200°C. Vruće uvaljajte u šećer.

Božićni kruh

12 dag suhih šljiva
15 dag lješnjaka
12 dag smokava
20 dag grožđica
3 jaja
12 dag šećera
1 vanilin-šećer
rum
na vrhu noža cimeta
12 dag brašna - oštroga
5 dag jestivog škroba Gustina
1 ravna čajna žličica praška za pecivo
korica limuna i naranče

Lješnjake grubo nasjeckajte, smokve narežite na kockice, suhe šljive kratko prokuhajte, ocijedite, ohladite i narežite na komadiće. Grožđice namočite u rum. Jaja pjenasto izmiješajte, dodajte šećer, vanilin-šećer pa još miješajte nekoliko minuta. Zatim dodajte cimet i brašno pomiješano s Gustinom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu koricu limuna i naranče i polako sve izmiješajte. Duguljasti kalup (30 x 11) obložite pergament-papirom i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180-200°C oko 70 minuta. Ohlađeni kruh narežite na ploške.

Rafioli

Tijesto:
70 dag brašna - oštroga
1/4 vrećice praška za pecivo
20 dag maslaca
3 jaja
2 žumanjka
6 dag šećera
sol
mlijeko po potrebi

Nadjev:
4 jaja
20 dag šećera
40 dag badema
limunova korica
3 žlice likera maraskina
1 žlica rakije
muškatni orah i cimet
rakija (lozovača)
kristalni šećer

U brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće maslaca, dodajte jaja, žumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, pokrijte i ostavite da počiva oko 1 sat. Tijesto premijesite i razvaljajte tanko kao za rezance. Zatim stavljajte na tijesto nadjev žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom budete oblikovali polumjesece - rafiole. Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je nadjev pokriven. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom pa ukrasnim kotačićem izrezujte uz čašu, rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i nadjev. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta. Pečene rafiole odmah premažite odozgo s malo rakije i uvaljajte u kristal-šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana.

Priprema nadjeva:
Jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo oraščića i cimet.

Medvjeđe šape

3 šalice brašna - oštroga
1/4 vrećice praška za pecivo
1 šalica šećera
2 šalice mljevenih oraha
1 šalica svinjske masti
1 jaje
1-2 žlice meda
1 vrećica vanilin-šećera
šećer u prahu

Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin-šećer pa umijesite tijesto i ostavite da odstoji oko 1/2 sata na hladnom mjestu.
Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Napunjene kalupe stavite na tepsiju i pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta, dok ne porumene. Još vruće šape vadite iz kalupa i uvaljajte u šećerni prah.

Savjet:
Za odmjeravanje količine namirnica u ovom receptu koristite se šalicom od 2 dl.

Breskvice
6 kuhanih žumanjaka
35 dag brašna - pola oštroga i pola mekanoga
28 dag maslaca
15 dag šećera u prahu
1 prašak za pecivo
2 vanilin-šećera
malo rakije breskovače
&F Krema: &O
10-15 dag maslaca
10-15 dag šećera u prahu
15 dag mljevenih oraha
ekstrakt od jagoda i mente
kristal-šećer


Žumanjke propasirajte, dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo, maslac, šećer u prahu, vanilin-šećer i breskovaču. Zamijesite tijesto i stavite stajati 1 sat. Oblikujte male kuglice, složite ih na namašćeni pleh i pecite na temperaturi od 160°C. Kuglice ne smiju biti jako pečene (ne smiju se zažariti). Ohlađene kuglice spajajte pripremljenom kremom. Dobivene breskvice obojite ekstraktom jagoda i mente i uvaljajte u kristal-šećer.

Priprema kreme:
Maslac i šećer u prahu pjenasto umiješajte pa dodajte mljevene orahe.

Primoštenske fritule

6 kom jogurta
1 kg brašna - glatkoga
3 žumanjka
korica od 1 limuna
korica od 1 naranče
2 praška za pecivo
4 vrećice vanilin-šećera Dr. Oetker
rum

Sve navedene sastojke izmiješajte, a na kraju dodajte prašak za pecivo. Zatim rukom uhvatite pripremljeno tijesto, stisnite šaku i koliko iziđe tijesta (u veličini oraha) skinite žličicom i stavljajte u vruće ulje. Pecite do zlatnožute boje i vruće pošećerite.

Napomena:
U kolač možete po želji dodati i grožđice.
Ponuditi nešto pri ulasku u kuću od davnina je u mnogih naroda znak dobrodošlice. Hrvati u raznim krajevima gostoljubivost iskazuju različito: kruhom i solju, pogačicama i šljivovicom, smokvama i travaricom, smokvom u lozi, a sve češće goste dočekuju fritule, od kojih su primoštenske samo jedna od ponajboljih varijanti. Nisu skupe, mnogo ih ispadne, a i brzo su gotove.

ŤŤŤPovratak na sadržaj


|| Povratak na početnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright Š 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre