Broj 385 || 16. svibnja 2002.   «««Povratak na sadržaj

 HKM LUXEMBOURG

HRVATI NA ZAVRŠNOJ PROSLAVI GOSPINE OKTAVE

Dr. Adolf Polegubić

          Svečano euharistijsko slavlje u povodu završne proslave Gospine oktave, koja je započela 20. travnja, predvodio je u nedjelju 5. svibnja u crkvi sv. Obitelji u Beggenu u Luxembourgu fra Anto Batinić, urednik "Žive zajednice" - mjesečnog lista hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj. Koncelebrirali su domaćin i voditelj HKM Luxembourg vlč. Franjo Djurić i fra Franjo Trogrlić, voditelj HKM u Aachenu, koji je na proslavu došao sa skupinom od pedesetak vjernika iz toga njemačkoga grada.
          Na misi je sudjelovalo oko dvjesto Hrvata katolika, a sve ih je na početku pozdravio vlč. Djurić, istaknuvši važnost pohađanja misnih slavlja naših vjernika, kojih u državi Luxembourg ima oko tisuću.
          U propovijedi je fra Anto Batinić istaknuo kako budućnost kršćanstva, kao i u dosadašnjoj povijesti kršćanstva, bitno ovisi o snazi vjere koja ozdravlja i liječi. "To bi mogla biti ona vjera koja brda premješta, koja molitvom pobjeđuje bolest. To je ona vjera koju je Isus našao kod bolesnika koje je iscijelio. Iscjeliteljska snaga vjere pokazuje se u umijeću zdravog življenja, kako ga je shvatila ranokršćanska duhovnost, kao konkretiziranje Evandelja. Iscjeliteljska snaga vjere iskazuje se i u sakramentima, u kojima nas povijesni Isus dodiruje danas isto onako kao i one ljude koje je svojom rukom iscjeljivao i uspravljao po svome dodiru. Ne radi se, međutim, samo o vjeri, koja svjedoči da Bog može izliječiti našu bolest. Mnogo je važnija vjera, da usred bolesti i patnje u nama postoji jedna zdrava jezgra, da u nama postoji jedinstveno središte, koje je Bog oblikovao i stvorio; nezamjenjiva slika, koju je Bog napravio o svakom pojedinačnom čovjeku. To je istinska srž svakoga bića. Ona je netaknuta bolešću, gorčinom, rastrganošću, podjelom. Vjerovati znaci doći u dodir s tim unutarnjim središtem", istaknuo je fra Anto Batinić.
          Nakon misnog slavlja priređen je objed, a u popodnevnim satima Hrvati katolici pridružili su se tisućama vjernika iz Luxembourga i šire okolice na završnoj procesiji Gospine oktave kroz grad Luxembourg. Ispred skupine Hrvata katolika išao je vlc. Djurić, zatim su mladi nosili pano sa zastavama medu kojima se isticala i hrvatska, a nakon njih nošen je barjak Gospe Karmelske na kojem je pisalo "Gospe Karmelska, moli za Hrvatsku". Presveto je ulicama Luxembourga nosio luxembourški nadbiskup mons. Fernard Franck. Iza Presvetog je išao sa svojom obitelji veliki vojvoda Henri te visoki predstavnici države i grada Luxembourga.
          Proslava je završila svečanim "Te Deumom" u luxembourškoj katedrali posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji.
          Nakon procesije, predstavnici Crkve upriličili su svečano primanje na kojem je bio i voditelj HKM Luxembourg vlc. Franjo Djurić.

«««Povratak na sadržaj


|| Povratak na početnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright © 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre