Broj 397|| 25. listopad 2002.   «««Povratak na sadržaj

Spomenar 18. - 24. listopada  

Domovinski rat  

priredio: Luka Gavranović  

25. listopada  

          1990.
         
- Na barikadama koje su postavili pobunjeni Srbi na prometnicama oko Knina stražare i milicajci koji su na platnom spisku MUP-a Republike Hrvatske.  

          1991.
         
- Plenarna sjednica Haaške konferencije završila sa srpskim odbijanjem prijedloga lorda Carringtona. General Kadijević bojkotirao sastanak u Haagu.
          - Slovenija slavi jer su zadnje jedinice JNA napustile njezin teritorij.
          - Pilot JRV dezertirao, te se svojim MIG-om 21 spustio u Austriju. Izjavio je da on kao Hrvat ne želi pucati u vlastiti narod.
          - General JNA Strugar objavio Dubrovniku ultimatum za predaju oružja. Također zahtijeva da se hrvatske snage povuku iz Dubrovnika kako više ne bi predstavljale prijetnju Srbima u gradu  

          1992.
         
- Etnička podjela Bosne vjerojatna - izjavio Reuteru i "New York Timesu" predsjednik BiH Alija Izetbegović.
          - U Zagrebu održana obnoviteljska skupština Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" iz Sarajeva, nakon više desetljeća zabrane.  

          1993.
         
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali predložio u Kairu sazivanje nove međunarodne konferencije o rješenju sukoba u bivšoj Jugoslaviji na kojoj bi sudjelovale sve države sudionice londonske konferencije održane kolovoza prošle godine.
          - Srbi minirali željeznički most na pruzi Banova Jaruga-Virovitica između stanica Brezine i Poljana, kilometar zapadno od Lipika.
          - Hrvatska je jedna od 17 novih članica UNESCO-a koje su dobile stalno i punopravno mjesto izglasano na početku Glavne skupštine ove međunarodne organizacije za školovanje, znanost i kulturu u Parizu.  

          1994.
         
- Zloglasno četničko uporište Grabež pokraj Bihaća napokon palo - njegovim padom otvorena vrata V korpusu Armije BiH za oslobađanje Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Prijedora i Sanskog Mosta.
          - S prostora u zaposjednutom sarajevskom naselju Grbavici Srbi su opet pucali na tramvaj u blizini zgrade Ekonomske škole.  

          1995.
          - Zadnjeg dana boravka u SAD-u predsjednik Tuđman razgovarao s američkim predsjednikom Clintonom, koji je izrazio američku podršku hrvatskim stajalištima u rješavanju problema okupiranih područja Hrvatske.
          - Ponovno u prometu, nakon pune četiri godine, dionica željezničke pruge Knin - Zadar.
          - U Erdutu nastavljeni pregovori hrvatskog izaslanstva i lokalnih Srba, a razgovaralo se o prijelaznom razdoblju.
          - U sklopu otkrivanja masovnih grobnica na oslobođenom području, u Širokoj Kuli, naselju između Ličkog Osika i Ljubova, otkrivena masovna grobnica s tijelima 11 civila uglavnom starije dobi, ali ima i djece.
          - Mirovni pregovori u Daytonu odgođeni za 1. studenoga, jer će se predsjednici Tuđman, Milošević i Izetbegović 31. listopada sastati u Moskvi s ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom, priopćeno iz State Departmenta.
          - Američki državni tajnik Warren Christopher nadgledat će pregovore u Daytonu, a zatim će taj posao prepustiti glavnom američkom pregovaraču Richardu Holbrookeu, javlja agencija AP.
          - Milošević se u okolici Beograda sastao s ratnim zločincem Karadžićem, koji je predvodio delegaciju bosanskih Srba.
          - U razgovorima vođenim u New Yorku predsjednik Tuđman predložio kolegi Kučanu da problem Piranskog zaljeva riješe na način da Hrvatska Sloveniji da izlaz na otvoreno more, a zauzvrat dobije cestovne koridore za Austriju i Italiju, pišu slovenski mediji.  

          1996.
         
- Bošnjačka strana u Mostaru prekinula suradnju u preuzimanju policijske opreme od WEU, uvjetujući da zapovjednik Združene policije bude Bošnjak.  

          26. listopada  

          1989.
         
- Dan mrtvih - prvi studenoga - Sabor SR Hrvatske proglasio praznikom.  

          1992.
         
- Bosna i Hercegovina, po Nacrtu ustava BiH kojeg predlažu Vance i Owen, sastojala bi se od deset decentraliziranih dijelova, ali bila bi jedinstvena, sa središnjom vladom u Sarajevu.
          - Hrvatska vojska protjerala četnike s konavoskih brda, koja su oni zauzeli nakon povlačenja YU vojske.  

          1993.
         
- Na sastanku u dužnosnicima hrvatske civile vlasti i policije u Sisku predstavnici UNPROFOR-a prvi put službeno priznali dolazak terorista iz Srbije i Bosne u UNPA zonu.
          - Slovenija i Hrvatska su po strahoti svojih nacionalizama gore od fašističke Italije, ustvrdio msgr. Vitale Bommarce, nadbiskup Gorizie, u intervjuu tjedniku dijeceze "Gente Veneta"
          - Čelnici Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara upozoravaju da bi zbog sveopće bijede i pritisaka oko 600 mađarskih obitelji moglo uskoro napustiti zemlju.  

          1994.
         
- Neprekinuta opća opasnost u Županji traje još od travnja 1992. U posljednje vrijeme granatiranje Županje ne samo da su sve češća nego su i podmuklija: Srbi iz Bosne grad gađaju oko 12 ili oko 15 sati, kada je na ulicama najviše ljudi.
          - Peti korpus Armije BiH oslobodio Ripač i zauzeo glavni logistički četnički centar, te naselja Pritoku, Golubić, Tihotinu, Račić, Lohovska brda i Gorjevac.
          - Na teritoriju pod nadzorom hrvatske vojske uhićeni ruski dezerteri koji su za Srbiju prikupljali vojne tajne.  

          1995.
          - Predsjednik Tuđman razgovarao u Zagrebu s predsjednikom i potpredsjednikom Federacije BiH, Zubakom i Ganićem, o što bržem oživotvorenju hrvatsko-bošnjačke Federacije.  

          27. listopada  

          1991.
         
- Vlasti jugoslavenske federacije zahtijevaju od austrijskih vlasti izručenje odbjeglog pilota.
          - Hrvatske snage odgovorile na srpske napade na karlovačkom, pakračkom, slunjskom i osječkom bojištu.
          - Najbrojnija makedonska politička stranka, VMRO, zahtijeva da se protiv tri generala u federalnoj komandi podignu optužnice zbog nastavljanja agresije na Hrvatsku.  

          1992.
         
- Okupacijske vlasti iz Knina ne dozvoljavaju prognanicima da za Dan mrtvih obiđu groblja.
          - BiH vidimo kao modernu demokratsku državu sastavljenu od tri konstitutivna naroda i tri konstitutivne jedinice, rekao na konferenciji za novinare u Mostaru glasnogovornik HVO Božo Raić.
          - Demilitarizacija poluotoka Prevlaka završila potpunim povlačenjem Jugoslavenske vojske s hrvatskog teritorija, izjavio glavni tajnik UN Boutros Ghali.
          - Međunarodne gospodarske sankcije uvedene protiv Srbije krše se prometom na Dunavu i kamionskim prometom, stoji u izvješću američkog Senata.  

          1994.
         
- Prigodom susreta ministara vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granića i Njemačke Klaus Kinkela u Bonnu, Kinkel izrazio nadu da će novi mirovni plan za Hrvatsku, koji je “još u fazi izrade”, “biti dobra osnova za pregovaračko rješenje”, te kako se Hrvatska može osloniti na Njemačku.
          - U bazi UNPROFOR-a u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso završili, nakon sedam sati, razgovori između predstavnika hrvatske vlasti i Srba s okupiranih područja Hrvatske, dogovoren potpis paketa sporazuma o ekonomskim pitanjima, ali ne i otvaranje auto-ceste i jadranskog naftovoda.
          - Armija BiH preuzela, nakon trodnevnih bitaka istočno od Bihaća, nadzor nad 100 do 150 četvornih kilometara teritorija što su ga Srbi držali od početka rata, izjavio predstavnik UNPROFOR-a u Sarajevu.
          - Zbog jakih borbi oko Bihaća, 600 bosanskih Srba izbjeglo u općinu Donji Lapac (južni UNPA sektor), a oko 3.000 a područje Bosanskog Petrovca (BiH).
          - Hrvatska preuzela šestomjesečni mandat predsjedanja Europskim forumom FAO-a, Organizacije UN za poljodjelstvo i prehranu.  

          1995.
          - Vladin Ured za prognanike priopćio da Hrvatska skrbi za 406.173 prognanika i izbjeglice.
          - Zbog bolesti ruskog predsjednika Jeljcina odgođen najavljeni sastanak predsjednika Tuđmana, Miloševića i Izetbegovića u Moskvi.
          - Pripremljen nacrt mirovnog plana za BiH, rekao za "Washington post" Richard Holbrooke.
          - Bosanski Srbi će na pregovorima u Daytonu tražiti povrat "svojih" gradova, koje su "okupirale" hrvatske i bosanske snage, izjavio Radovan Karadžić.  

          28. listopada  

          1991.
         
- Konvoj mira na čelu s trajektom "Slavija" krenuo iz Rijeke za Dubrovnik.
          - Srpski teroristi i JNA zauzeli brdo nad Dubrovnikom s kojeg mogu s lakoćom gađati središte grada.
          - Ministarsko vijeće EZ-a poslalo ultimatum Srbiji za prihvaćanje mirovnog plana jer će se u protivnom Mirovna konferencija nastaviti bez njih, a Srbiji će biti nametnute sankcije.
          - Avioni JRV bacili kasetne bombe na mađarsko selo Barcs, dok se srbijanski ministar vanjskih poslova nalazio u službenom posjetu Budimpešti.  

          1992.
         
- U silovitoj eksploziji u Bosanskom Brodu srušena katolička crkva Sv. Ilije.
          - U Ženevi predstavljen tekst nacrta ustava BiH, kojim je odbijen model triju zasebnih, etničko-vjerski utemeljenih država.  

          1993.
         
- U Rastovcu pokraj Novog Travnika pronađeno sedam mrtvih tijela staraca i djece koje je proteklog utorka mučki pogubila diverzantska skupina mudžahedina.
          - HVO je razorio Stupni Do kraj Vareša, tvrdi UNPROFOR, dok Ured predsjednika HR BH tvrdi da se radi isključivo o obrani Hrvata u Varešu, javlja HINA.
          - Lord Owen u svom izvještaju ministrima EZ optužio Hrvatsku za komadanje BiH, dok je, prema njegovu mišljenju, Srbija suglasna da se BiH sačuva, piše njemački "Sueddeutsche Zeitung".  

          1993.
         
- Kninski četnici "čuvaju" preostale Hrvate u rezervatima, smještaju ih u kuće koje ne smiju napuštati, svjedoči 13 staraca iz okupiranih prominskih sela pristiglih preko bojišnice kod Otočca na slobodni teritorij.
          - Ministrica SRJ Margit Savović opovrgava navode Memoranduma Udruge Hrvata izbjeglih iz Vojvodine, da ih je iselilo čak 30.000: ona "priznaje samo" 6.000 obitelji.  

          1994.
         
- U pismu B.B. Ghaliju dr. Granić sa žaljenjem konstatira da u nekim područjima UNPROFOR nije u stanju održati snagu zakona, da ne poštuje odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ili režim sankcija, te da mirno gleda dok se provodi etničko čišćenje.
          - Postrojbe 5. korpusa Armije BiH oslobodili Kulen Vakuf, mjesto na cesti Bihać-Bosanski Petrovac.
          - Predsjednik HDZ-a BiH Dario Kordić upozorio da se nastavlja iseljavanja Hrvata s područja Federacije BiH, - prema najnovijim podacima s područja Federacije BiH koje nadzire Armija BiH iselilo se više od 27.000 Hrvata, a istodobno se na prostore koje nadzire HVO vratilo više od 7.000 Muslimana.
          - Amerika opet zatražila od Vijeća sigurnosti UN da ukine embargo na oružje za Bosnu i Hercegovinu.  

          1995.
          - U cijeloj Hrvatskoj započela, pred sutrašnje izbore za Sabor RH, izborna šutnja. Glasovat će moći 3 601.313 birača u Hrvatskoj i 364.951 hrvatski državljanin u inozemstvu. U utrci za zastupničke mandate je 31 stranka.
          - Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima u oproštajni posjet posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Yasushija Akashija.
          - Novi posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Kofi Annan stiže u Zagreb 2. studenog, izvijestio zagrebački stožer UNCRO-a.
          - Rusija i SAD dogovorile se djelomično o slanju zajedničke postrojbe u BiH, priopćili američki ministar obrane Perry i njegov ruski kolega Gračov u Fort Rileyju.
          - Hrvatski veleposlanik pri UN-u Mario Nobilo poslao pismo Vijeću sigurnosti, zatraživši da poduzme mjere kojima bi se međunarodnim promatračima omogućio pristup na područje Banje Luke, odakle je nestalo oko 3.000 Muslimana i Hrvata.  

          29. listopada  

          1991.
         
- U Splitu se pridružili mnogi čamci i brodovi konvoju mira za Dubrovnik.
          - Osamdeset posto birača odazvalo se referendumu za autonomiju Sandžaka kojeg su organizirali Muslimani kao većinski narod u toj regiji, a 90 posto glasovalo za autonomiju.

          1992.
         
- Na Južnom bojištu borila se i pobijedila cijela Hrvatska, izjavio u Dubrovniku general zbora Janko Bobetko, a predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman dodao da su hrvatski branitelji pod zapovjedništvom generala Bobetka izvršili povijesnu zadaću obranivši južni dio domovine od Neretve do Prevlake.
          - U pismu predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman upozorava kako je krajnje vrijeme da se neki muslimanski političari otrijezne u svojim shvaćanjima o nekakvoj građanskoj BiH.
          - Stručnjak UN za sudsku medicinu dr. Clyde Snow izjavio da sve ukazuje na to da je pokraj Vukovara otkrio masovnu grobnicu u kojoj su tijela Hrvata koje su iz gradske bolnice odveli pripadnici jugoslavenske armije i srpskih paravojnih skupina.
          - Lord Owen izjavio u Londonu kako bi bivša Jugoslavija mogla postati drugi Libanon, ako se zaraćene strane ne suglase s nacrtom novog Ustava BiH.  

          1993.
         
- Pripadnici nordijskog bataljuna UN u selu Stupni Do do petka pronašli 25 mrtvih tijela, od kojih su neka bila masakrirana, izvijestili u Uredu za javnost UNPROFOR-a u Zagrebu.
          - Dozapovjednik GS HVO general bojnik Milivoj Petković zapovjedio izvršenje cjelovite istrage u svezi s događajem u Stupnom Dolu, javlja HABENA.
          - Ako se ne pojavi neka nova zapreka, ovih bi dana trebalo početi istraživanje "Ovčare", jedne od masovnih grobnica iz velikosrpskog osvajačkog rata, izjavio za "Večernji list" Bassiouni, predsjedavatelj Komisije UN za istraživanje ratnih zločina.  

          1994.
         
- Armija BiH ušla u Bosansku Krupu.
          - Minsitar vanjskih poslova tzv. SRJ Vladimir Jovanović izjavio kako će njegov susret s hrvatskim ministrom Granićem, 4. studenog u Zagrebu, biti “početak obnovljenog dijaloga” te da “su srpsko-hrvatski odnosi oduvijek bili kičma odnosa u bivšoj Jugoslaviji”.  

          1995.
          - Građani Hrvatske danas na 6.684 biračka mjesta u zemlji i 239 u inozemstvu birali zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske.
          - Trebinjski Srbi danas oko podneva, kada je najviše ljudi izašlo na birališta, iznenada dalekometnim topovima napali šire dubrovačko područje od Prevlake do Slanoga.
          - U američkom veleposlanstvu u Zagrebu razgovarali Šarinić, Galbraith i Stoltenberg o reintegraciji istočne Slavonije, a hrvatski pregovarač izjavio da pregovora s pobunjenim Srbima u istočnoj Slavoriiji više neće biti prije odlaska u SAD.
          - Odbijanjem potpisivanja sporazuma u Osijeku, kojeg su im ponudili Stoltenberg i Galbraith, pobunjeni Srbi samo potvrdili da neće i ne žele prihvatiti mirnu reintegraciju istočnih hrvatskih područja u sustav Republike Hrvatske. Tako jedan od pregovarača, Slavko Dokmanović poručuje: "Prije ću sebi odsjeći ruku nego tako što potpisati".
          - Nesrpski civili od 1992. godine robovski rade u srbijanskim ugljenokopima, objavljuje hamburški "Der Spiegel".
          - SAD razmatraju mogućnost suspenzije ekonomskih sankcija protiv Srbije čim bude zaključen mirovni sporazum o BiH, izjavio u Washingtonu američki državni tajnik Christopher.
          - Procjenjuje se da je 6.000 Muslimana masakrirano u srpnju ove godine kada su Srbi osvojili Srebrenicu, piše "The New York Times".
          - Njemačka humanitarna organizacija "Kroatienhilfe Usinger-Land" od početka Domovinskog rata u Hrvatsku dopremila 51 šleper pomoći.  

          30. listopada  

          1989.
         
- U Titovoj Mitrovici započelo suđenje Azemu Vllasiju, bivšem visokom rukovoditelju SAP Kosova, i još četrnaestorici optuženih Albanaca za kontrarevoluciju.
          - Policija na silu izvele zabarikadirane rudare iz rudnika "Stari trg" kod Titove Mitrovice, koji su tri dana štrajkali zbog uhićenja i suđenja Azema Vllasija.
          - Na Predsjedništvu SFRJ za aboliciju Azema Vllesija zalagali se predsjednik Predsjedništva SFRJ Janez Drnovšek i član iz Hrvatske Stipe Šuvar, ali ostali članovi odbili taj prijedlog.  

          1991.
         
- Humanitarni konvoj za Dubrovnik nastavlja plovidbu unatoč prijetnjama i brojnim pretraživanima od strane JRM.
          - Član srpskog bloka u jugoslavenskom Predsjedništvu Kostić izjavio da će srpski narod rado jesti korijenje ako EZ nametne sankcije Srbiji.
          - Pilot JRV Rudolf Perešin, koji je sa svojim avionom MiG 21 pobjegao u Austriju, vratio se u Sloveniju. Avion je ostao u Austriji.  

          1992.
         
- Srbi osvojili Jajce. Za pad tog starog srednjovjekovnog hrvatskog grada glasnogovornik HVO Božo Raić optužio ekstremne muslimanske snage koje su spriječile da pojačanje stigne u Jajce na vrijeme.  

          1993.
         
- Pripadnici Armije BiH oružano su napali Hrvate sela Mogulic (općina Olovo) i ubili 5 hrvatskih civila.
          - Pripadnici Armije BiH napali su prostor grada Vareša i ubili najmanje 17 tamošnjih Hrvata.
          - Pripadnici Armije BiH oružano su napali Hrvate sela Gorica (općina Bugojno) i ubili 19 hrvatskih civila.  

          1994.
         
- Zaštitne snage UN optužile muslimanske snage za hotimični topovski napad na francuske “plave kacige” i zaprijetile da će zatražiti zračne udare NATO-a ako se napadi ponove.  

          1995.
         
- Na izborima za Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske pobijedio HDZ, oporba pobijedila u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.
          - Stanje u BiH razmjerno mirno, a vojni promatrači UN-a izvješćuju jedino o pojedinačnim oružanim ispadima, koji ne dovode u pitanje održavanje primirja. Postupno se uspostavlja sloboda kretanja, a prema Goraždu krenuo i konvoj s humanitarnom pomoći.  

          1996.
         
- Glavni tajnik UN-a Boutros Ghali predložio Vijeću sigurnosti produljenje mandata UNTAES-a na pet mjeseci, do 15. srpnja iduće godine.

          31. listopada  

          1989.
         
- Na Kosovu srbijanska policija rastjerala demonstrante suzavcem.  

          1991.
         
- U Dubrovnik uplovio putnički brod 'Slavija", praćen sa 29 brodova i brodica. S konvojem "Libertas" u opkoljeni Dubrovnik, medu 800 sudionika, stigao predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić i hrvatski premijer dr. Franjo Gregurić.
          - Brodovi JRM zaustavili lokalne trajekte zahtijevajući da skinu hrvatsku i razviju jugoslavensku zastavu, nakon čega mogu nastaviti putovanje.
          - Delegacija vlade Bosne i Hercegovine posjetila uništeno hrvatsko selo Ravno.
          - Nakon dva tjedna primirja, Zadar ponovno pod artiljerijskom vatrom.  

          1993.
         
- Hercegbosanska novinska agencija HABENA objavila svjedočenje dopisnice HTV-a iz Herceg-Bosne Marije Topić, koje teško optužuje UNPROFOR, međunarodne organizacije i zapadne novinare za odnos prema Hrvatima. Tako su u noći između 25. i 26. listopada muslimanske snage masakrirale u selu Zubići kod Novog Travnika sedam hrvatskih civila, a u selo su ušli ubacivši se u postrojbe UNPROFOR-a, tvrdi novinarka HTV-a.  

          1994.
         
- Zbog napredovanja Armije BiH u zapadnoj Bosni, Knin proglasio izvanredno stanje.  

          1995.
         
- U zrakoplovnu vojnu bazu u Daytonu (Ohio) doputovali predsjednici i delegacije Hrvatske, BiH i "SRJ". Pregovori o Bosni počet će 1. studenoga. Srbijanski predsjednik, prije odlaska u SAD, zadržao se jedan dan u Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim premijerom Černomirdinom.
          - Nizozemski ministar obrane Joris Voorhoeve osudio UN-ov plan uspostave sigurnosnih zona u Bosni i Hercegovini, koji je doveo do dramatičnog neuspjeha, a zbog Srebrenice izazvao "veliku gorčinu".  

1996.
         
- Delegacija Ministarstva obrane RH, na čelu s ministrom Gojkom Šuškom, u radnom posjetu Washingtonu.

«««Povratak na sadržaj


|| Povratak na početnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright © 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre