Broj 405i406|| 20. prosinca 2002.   «««Povratak na sadržaj

Spomenar 20. prosinca – 2. siječnja

Domovinski rat

priredio: Luka Gavranović  

          20. prosinca

          1990.
          - Novoizabrano Predsjedništvo SR BiH jednoglasno u Sarajevu izabralo za predsjednika Aliju Izetbegovića, vođu Stranke demokratske akcije.
          - U Beogradu održana Prva konferencija SK-Pokreta za Jugoslaviju, kojeg je kolektivnim članom postala cjelokupna armijska organizacija SK.
          - Usvojen statut tzv. autonomne oblasti "Krajine": sjedište i glavni grad "Krajine" bit će Knin.

          1991.
          - Vatikan priznao Hrvatsku, priopćio Ured za novinstvo Svete Stolice.
          - Kasarna "Maršal Tito" postala Vojarna Hrvatske vojske.

          1992.
          - U Dubrovniku oštećeno 22 posto svih zgrada, a u cijeloj općini 30 posto, rezultat je istraživanja Nacionalnog odbora za zaštitu Dubrovnika i međunarodnih eksperata.
          - Hrvatska zajednica Herceg-Bosna jest izraz volje hrvatskog naroda u smislu ostvarenja prava Hrvata u BiH i prava na BiH, stoji u priopćenju predsjednika HZ Herceg-Bosne Mate Bobana.

          1993.
          - Nakon 11 dana putovanja i neizvjesnosti prvi kamioni humanitarnog konvoja za Novu Bilu stigli na cilj, pred franjevačku bolnicu.

          1994.
          - Čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić u intervjuu za CNN izjavio kako neće biti hitnog prekida vatre nego je on voljan nastaviti pregovore u kojima bi mirovni plan kontaktne skupine bio ishodišna točka za iznalaženje cjelovitog rješenja.

          1995.
          - Banjolučki biskup dr. Franjo Komarica, nakon 231 dana kućnog pritvora, konačno izašao iz svoje biskupske rezidencije.
          - Pobunjeni Srbi u Podunavlju tumače Temeljni sporazum na svoj način i insistiraju na tzv. "srijemsko-baranjskoj oblasti".
          - Međunarodne snage za provedbu mirovnog sporazuma (IFOR) u BiH preuzele ovlasti od UNPROFOR-a. Primopredaju ovlasti u sarajevskoj zračnoj luci obavili francuski general Janvier i britanski general Michael Walker, zapovjednik NATO Snaga za brzo djelovanje.

          1996.
          - Danas službeno stupio na snagu mandat stabilizacijskih snaga u BiH - SFOR-a - koje su naslijedile dosadašnji IFOR.  

          21. prosinca

          1990.
          - Sabor Republike Hrvatske jednoglasno donio novi Ustav Republike Hrvatske.
          - Na sjednici tzv. zajednice općina sjeverne Dalmacije u Kninu proglašena tzv. srpska autonomna oblast Krajina.

          1991.
          - SAD ocijenile da je Jugoslavija prestala postojati. Bushova vlada upozorava Srbiju i Jugoslavensku armiju da neće prihvatiti da neka krnja skupina nelegitimno govori i djeluje u ime Jugoslavije. Nema nasilnog mijenjanja granica, priopćio State Department.
          - Agencija Reuter otpustila Vjekoslava Radovića, autora lažne vijesti o ubojstvu 41 srpskog djeteta u Borovu Naselju.
          - Otkrivena imena četnika koljača s Papuka. Medu zlikovcima nalaze se gotovo svi dojučerašnji ugledni Srbi Podravske Slatine.
          - Lete i hrvatski bojni zrakoplovi, priopćeno na prvoj konferenciji za novinare zapovjedništvo Šibenske brigade.

          1992.
          - Novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u BiH dr. Zdravko Sančević predao u Sarajevu vjerodajnice predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.
          - Primjenom Zakona o oprostu obustavljen postupak protiv 150 Srba, 40 Hrvata i desetak osoba drugih nacionalnosti, priopćeno u zagrebačkom Vojnom sudu.
          - Predsjednik dr. Tuđman pomilovao 94 osobe, i to građane srpske nacionalnosti pravomoćno osuđene zbog oružane pobune protiv Hrvatske i pripadnike Hrvatske vojske, osuđene za krivična djela.
          - Miloševićeva socijalistička partija Srbije pobijedila na izborima u Srbiji u 156 općina s 2,345.460 glasova; drugi Milan Panić s 1,463.398 glasova. Na izbore izašlo više od 60 posto birača.

          1993.
          - Ako trojica bosanskih vođa u Ženevi potpišu mirovni sporazum, Srbija i Crna Gora svoj će potpis uvjetovati suspenzijom sankcija, izjavio ministar vanjskih poslova "SRJ" Vladislav Jovanović.
          - Čim je konvoj "Bijeli put" na povratku u Hrvatsku prešao s hrvatskog na teritorij pod muslimankom kontrolom uniformirane osobe napale 26 kamiona, opljačkale vozače, novinare HTV-a, Hrvatskog radija, "Glasa Istre", "Večernjeg lista" i "Slobodne Dalmacije".
          - Svjetska je javnost osjetljiva samo za patnje Muslimana a ne vidi patnje Hrvata zatočenih već 175 dana na lijevoj obali Neretve u Mostaru, piše u prosvjedu roditelja zatočenih 72 pripadnika HVO-a u dijelu Mostara koji nadziru Muslimani, upućenom Mirovnoj konferenciji u Ženevi.

          1994.
          - Nakon tri godine, dionicu autoceste dugu 27 kilometara između Novske i nove Gradiške, koja se nalazi pod kontrolom lokalnih Srba, prošli automobili s hrvatskim registracijskim oznakama, čime je počelo provođenje gospodarskog sporazuma hrvatskih vlasti s lokalnim Srbima.
          - Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je za susreta s bivšim američkim predsjednikom Jimmijem Carterom temeljne promjene u mirovnom planu kontaktne skupine, piše “New York Times”.
          - Čelnici Srpske narodne stranke na konferenciji za novinare u Zagrebu izložili svoj mirovni prijedlog, u kojem ne prihvaćaju od hrvatskih vlasti ništa manje od autonomije.

          1995.
          - Glavni tajnik UN-a Boutros Ghali odlučio poslati američkog pričuvnog generala Jacquesa Kleina u istočnu Slavoniju, kako bi obavio pripreme za uspostavu prijelazne vlasti.
          - Glavna zadaća IFOR-a, kako piše u Daytonskom sporazumu, jest uspostava trajnog prekida neprijateljstava, za što je NATO tražio i dobio velike ovlasti. Tako će apsolutnu vlast u BiH slijedećih godinu dana imati glavni zapovjednik Snaga za provedbu Daytonskog sporazuma američki admiral Leighton Smith, odnosno njegovi najbliži suradnici.  

          22. prosinca

          1990.
          - U Saboru Republike Hrvatske svečano proglašen novi Ustav Republike Hrvatske.

          1991.
          - Hrvatski dinar pušten u optjecaj.
          - Krvavi pir JNA u Karlovcu na "Dan JNA". Umjesto slavljeničkih plotuna, vojska ubojitim streljivom gađa grad koji ih je 45 godina tetošio, hranio i privilegirao.
          - Razaranje Zadra se nastavlja.
          - Ratna zrakoplovna baza Divulje kod Splita predana Hrvatskoj vojsci.

          1992.
          - Dio od oko 500 logoraša, koji su 13. prosinca odvedeni iz konclogora Manjača, pronađen potkraj prošlog tjedna u logoru Batković kod Bijeljine, priopćio zagrebački odjel Međunarodnog Crvenog križa.
          - Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel založio se za potpunu međunarodnu izolaciju Srbije.
          - Okružno javno tužiteljstvo u Splitu podiglo optužnicu protiv 29 oficira JNA zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te protiv civilnog stanovništva.

          1993.
          - Pregovori u Ženevi završili bez dogovora.
          - Višesatni razgovori u Ženevi predsjednika Tuđmana i Miloševića.
          - Mostarski Okružni vojni sud pokrenuo istražni postupak protiv osoba za koje se sumnja da su u jeku najžešćih borbi u Mostaru protiv muslimanskih snaga srušile Stari most.
          - Iz iseljeništva stiže oko 2.000 tona hrane mjesečno, a još 5.000 tona osigurava EU, dok prognanicima i izbjeglicama treba mjesečno 12.000 tona hrane, priopćeno iz Ureda za prognanike i izbjeglice Vlade Republike Hrvatske.

          1994.
          - Oružana sila Hrvatske danas je, po svom ustroju, tehničkoj opremljenosti i uvježbanosti spremna u potpunosti izvršiti sve zadatke koje joj postavi državna politika, rekao dr. Franjo Tuđman na sjednici obaju saborskih domova, izvještavajući o stanju države i nacije.
          - Premda je s lokalnim Srbima dogovoreno da će dionicu auto-ceste između Novske i Nove Gradiške kontrolirati samo UNPROFOR, malobrojne pripadnike “plavih kaciga” viđalo se samo na svaka dva-tri kilometra, a pripadnici “krajinske milicije” stajali su uz auto-cestu svakih nekoliko stotina metara i dizali u zrak ruku s tri uzdignuta prsta, što je očito, kako je novinarima izjavio ing. Hrvoje Šarinić, grubo kršenje sporazuma, pa je najavljen protest UNPROFOR-u.
          - Od početka srpske ofenzive na Bihać, koja traje već 45 dana, poginulo je 520 stanovnika, od čega 166 djece.
          - Srpski predsjednik Slobodan Milošević nije spreman priznati susjedne države, među kojima je i Hrvatska. “Priznanja će uslijediti nakon političkog rješenja krize”, odgovorio Milošević za CNN-ovu emisiju “Larry King”.

          23. prosinca

          1991.
          - Njemačka i formalno priznala Hrvatsku.
          - Počela zamjena YU dinara hrvatskim dinarom. Uvođenjem u optjecaj hrvatskog dinara 23. prosinca Hrvatska ostvarila potpunu monetarnu samostalnost. Narodna banka Hrvatske postala samostalna institucija koja odgovara jedino Saboru.
          - Kasarnu u Dugom Selu napustila JNA.
          - U Zagrebu službeno otvoren Ured Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Ured za prognanike i izbjeglice pri Vladi Republike Hrvatske.
          - Vrhovna komanda JNA odlikovala karlovačkog ratnog zločinca pukovnika Svetozara Marjanovića.
          - Poslanici tzv. srpske skupštine donijeli odluku o formiranju tzv. srpske Bosne i Hercegovine do pravoslavne Nove godine (14. siječnja).
          - Bosna i Hercegovina uputila službeni zahtjev Europskoj zajednici za priznanje neovisnosti.

          1992.
          - Vlada Mongolije priznala Republiku Hrvatsku.

          1993.
          - Za vrijeme presudne faze pregovora u Ženevi i Bruxellesu počela jedna od najžešćih ofenziva muslimanskih postrojbi na preostala hrvatska područja u središnjoj Bosni...stoga osjećam potrebu i dužnost da smjesta svojim postrojbama naredite trenutačni prekid vatre, kao prvi korak i znak da se pregovori mogu nastaviti, stoji u pismu predsjednika Tuđmana Aliji Izetbegoviću.

          1995.
          - Vlada Republike Hrvatske, koja je poništila sve odluke o konstituiranju Gradske i Županijske skupštine Zagreba, sazvala nove konstituirajuće sjednice za 2. siječnja.  

          24. prosinca

          1991.
          - Uoči Božića, u Zagreb je nakon gotovo četiri mjeseca sletio prvi zrakoplov "Southern Air Transporta" s donacijama humanitarne pomoći iz SAD i Njemačke.
          - Oslobođeno zloglasno četničko uporište Bučje u zapadnoj Slavoniji.
          - Osamdeset crnogorskih intelektualaca iz Beograda uputilo apel protiv rata.

          1993.
          - Dopredsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne Dario Kordić izvijestio da su u najnovijoj muslimanskoj ofenzivi u središnjoj Bosni poginule 24 osobe dok je 47 ljudi ranjeno. Samo u području Viteza, Križančevu selu, muslimanske snage izmasakrirale desetak žena i staraca.

          1995.
          - Hrvatska se zajedno s Kambodžom i BiH nalazi na samom svjetskom vrhu po broju posijanih mina, stoji u podacima objavljenim u publikaciji uz 50. UNICEF-ov rođendan.  

          25. prosinca

          1989.
          - Po prvi put od završetka 2. svjetskog rata, komunisti građanima Hrvatske uputili božićnu čestitku: predsjednik CK SK Hrvatske Ivica Račan čestitao vjernicima Božić preko javnih medija.

          1990.
          - Slovenski narod plebiscitom odlučio: za suverenu i samostalnu Sloveniju glasovalo 88,2 posto od 93,2 posto građana izašlih na birališta.
          - Za predsjednika Predsjedništva SR Crne Gore izabran kandidat Saveza komunista Momir Bulatović dobivši 76,9 posto glasova ukupnog broja birača.
          - Socijalistička partija Slobodana Miloševića, nakon drugog izbornog kruga u Srbiji, uvjerljivo pobijedila s ukupno 194 poslanička mjesta, što predstavlja 78 posto mjesta u Skupštini Srbije. Oporba dobila samo 56 mjesta.

          1991.
          - Papa u božićnom blagoslovu Urbi et orbi, molio za prestanak rata u Jugoslaviji i "dragoj hrvatskoj zemlji".
          - Pleso, posljednja kasama JNA na zagrebačkom području, od Božića je u rukama hrvatske vojske. Napuštanjem Plesa JNA napustila Zagreb.
          - JNA granatirala Osijek, Karlovac, Sisak i Šibenik.
          - Knin su po prvi put u ratu protiv Hrvatske, kao odgovor na napade na hrvatske gradove za Badnjak i Božić, gađali hrvatski topnici. Centar Knina pogođen s dvadesetak razornih projektila.

          1992.
          - Zenički Centar za istraživanje ratnih zločina i genocida nad Muslimanima prikupio 350.000 pojedinačnih informacija o zločinima srpskih agresora, evidentirao 17.000 nestalih i ubijenih, te prikupio podatke i fotografije 500 ratnih zločinaca, među kojima 32 žene, čija je specijalnost bila kastriranje "neprijatelja".

          1993.
          - Čelnik Srpske demokratske stranke Zoran Đinđić izjavio da Srbija nije ni na koji način umiješana u rat u Bosni, gdje se bore Hrvati protiv Muslimana i Muslimani međusobno, te da je to etnički i građanski rat u kojem već odavno nema ni jednog srpskog vojnika.

          1995.
          - Nakon oslobađanja okupiranih teritorija upozorili smo na ono protiv čega smo se uvijek borili za vrijeme rata: da se ni u zakonitoj obrani ne čine zlodjela koja bi prešla granicu zakonite obrane, izjavio nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić.  

          26. prosinca
          1991.
          - Zračna opasnost označena u 11 hrvatskih gradova.
          - Otkriven četnički masakr u zaselku Marinovići iz sela Bruška kod Benkovca. Ubijeno deset osoba u dobi od 20 do 70 godina.
          - U Joševici kod Gline četnici ubili 21 Hrvata.
          - Zauzeta četnička uporišta u okolici Šibenika: Čista Mala, Dragišići i Gradina.

          1995.
          - Vlada BiH utvrdila da je za obnovu u slijedeće tri, četiri godine potrebno 51 milijarda dolara.
          - U Posušju obavljena primopredaja dužnosti s dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera HVO-a general bojnika Tihomira Blaškića na general bojnika Živka Budimira.
          - Armija BiH i snage bosanskih Srba razmijenile 245 ratnih zarobljenika.

          1996.
          - Moneta RH – hrvatska kuna, stigla u hrvatsko Podunavlje.  

          27. prosinca

          1991.
          - Zagreb nadlijetala skupina neprijateljskih aviona, koja nije bojno djelovala. Zračne uzbune u 13 hrvatskih gradova.
          - Crnogorci iz Hrvatske uputili memorandum Momiru Bulatoviću: "Odgovori ste za sva ubijanja, napade na Dubrovnik, pljačke i paleži, za sve ono što je nanijelo sramotu crnogorskom narodu."

          1992.
          - U Ženevi, uz sudjelovanje mirovnih pregovarača Vancea i Owena, pregovarali predsjednici Hrvatske i BiH, dr. Tuđman i A. Izetbegović.
          - Ubojstva i protjerivanja nesrpskog stanovništva u Baranji nakon dolaska UNPROFORa čak se pojačavaju. Od 14. travnja četnici ubili više od 90, a protjerali 2.100 osoba.
          - Već tri dana 386 izbjeglica iz BiH, kojima je osiguran smještaj u Poljskoj, Švedskoj i Finskoj, smrzava se u posebnoj kompoziciji na kolodvoru u Čakovcu jer nemaju odobrenje za prolaz kroz susjednu Mađarsku.

          1993.
          - Miniranje Eparhijskog doma SPC u Karlovcu je neprijateljski čin, po svojim posljedicama tragičan ne samo za eparhiju nego i za Hrvatsku, izjavio kardinal dr. Franjo Kuharić u povodu eksplozije u karlovačkoj eparhiji.
          - Iz Tivta, gdje je bila najveća koncentracija Hrvata u Boki Kotorskoj, u posljednje vrijeme iseljeno 250 hrvatskih obitelji.
          - U ministarstvu kulture Crne Gore nalazi se 120 umjetničkih djela i 468 skica i crteža opljačkanih s dubrovačkog područja, izjavio crnogorski doministar kulture Rajko Kalezić.

          1994.
          - U MUP-u BiH zaposleno samo 4 posto Hrvata. Hrvatska strana želi, kako to nalaže i Ustav Federacije BiH, da policijska djelatnost bude decentralizirana, a muslimanska strana želi centralizaciju kakva je bila u nekadašnjoj BiH, rekao u intervjuu “Večernjem listu” Jozo Leutar, zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH.

          1995.
          - Srpski 'Radio Mirkovci' u više navrata ponovio da će "srpska dobrovoljačka garda" (arkanovci), nakon uspostave prijelazne administracije UN-a neko vrijeme ostati na području Baranje, istočne Slavonije i zapadnog Srijema, kako bi se uvjerila poštuju li se odredbe Erdutskog sporazuma.  

          28. prosinca

          1991.
          - Četnici još uvijek ne otvaraju branu na Peručkom jezeru, iako Kninu i okolnim mjestima prijeti izlijevanja vode.
          - U Zagrebu održana osnivačka skupština Zajednice izbjeglih i prognanih Hrvata iz Vojvodine.
          - Uhićeni srbijanski rezervisti na zapadnoslavonskom ratištu tvrde da su natjerani u rat.
          - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Perez de Cuellar i dalje tvrdi da ne postoje uvjeti za slanje mirovnih snaga na područje bivše Jugoslavije.
          - Šef delegacije američkog Senata Peter Galbraith, koji je ovih dana posjetio sve jugoslavenske republike osim Srbije jer je Slobodan Milošević odbio primiti delegaciju, izjavio za crnogorski tjednik "Monitor" kako je sada neizbježno da se međunarodno priznaju sve jugoslavenske republike unutar svojih republičkih granica.
          - JNA raketama zemlja-zemlja gađala područje Zagreba. Pogođene dvije gostionice u prigradskim naseljima, no napad je srećom prošao bez ljudskih žrtava.

          1992.
          - Izaslanstvo Francuskog episkopata, na čelu s predsjednikom Biskupske konferencije Francuske Josephom Duvalom, posjetilo Pakrac i Lipik i razgledalo ruševine tamošnjih župnih crkava, koje su četnici razorili.

          1993.
          - U Makarsko primorje iz Herceg-Bosne organizirano stiglo daljnjih 500 izbjeglica iz Vareša.
          - Prema istraživanjima britanskog bataljuna UNPROFOR-a, mudžahedini su u Križančevu selu mučili, vješali pa i razapinjali Hrvate, javlja HINA iz Viteza.
          - U drugom krugu "demokratskih" izbora u tzv. Krajini kninski zubar Milan Babić pobijedio Miloševićeva favorita Milana Martića.
          - "Etničko čišćenje se nastavlja, UNPROFOR ucrtava granice na mjestima na kojima nam je zabranjeno braniti se od agresije obećavajući nam mirno rješenje, vrijeme je da napokon svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke", stoji u zajedničkom priopćenju prognanika Hrvatske upućenog iz Zagreba.

          1994.
          - Hrvatska sudjeluje u radu interparlamentarne unije, pri vijeću Zapadnoeuropske unije ima status gosta, a od 1995. hrvatski predstavnici dobit će pravo sudjelovanja u raspravama. U Srednjoeuropskoj inicijativi Hrvatska je na čelu radne grupe za telekomunikacije i turizam, rečeno na sjednici Odbora za vanjsku politiku Sabora Republike Hrvatske.
          - Najnoviji izvještaj posebnog izvjestitelja UN za ljudska prava Tadeusza Mazowieckog nije prihvatljiv za vladu SRJ, izjavila Margit Savović, ministrica za ljudska prava SRJ, ustvrdivši kako je taj izvještaj “usmjeren na to da se održi kriza u bivšoj Jugoslaviji”.
          - Ministar vanjskih poslova SRJ Vladislav Jovanović demantirao tvrdnju šefa Ureda Republike Hrvatske u Beogradu dr. Zvonimira Markovića da je priznanje Hrvatske od Beograda na vidiku”.

          1995.
          - Ne počne li demilitarizacija 16. siječnja i ne bude li omogućen povratak prognanika do kraja ožujka 1996., tražit ćemo od hrvatske Vlade da poduzme sve mjere, uključujući i vojno-redarstvene, za oslobađanje istočne Hrvatske, izjavio predsjednik Zajednice prognanika Hrvatske Mato Šimić.
          - Predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard Luketić poslao pismo predsjedniku SAD Billu Clintonu, u kojem prosvjeduje zbog izjave američkog pukovnika Gregoryja Fontenota objavljene u "Wall Street Journalu", da su Hrvati "rasisti koji ubijaju ljude zbog boje kože".
          - Pripadnici Armije BiH i vojske bosanskih Srba ispunili dio obveze iz Mirovnog sporazuma o BiH i do ponoći se povukli s ključnih položaja na crtama razdvajanja oko Sarajeva.

          1996.
          - U Beogradu i dalje traju prosvjedi protiv izborne prijevare Miloševićevog režima, a predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Leni Fischer predlaže nametanje sankcija Beogradu.  

          29. prosinca

          1991.
          - Karlovac deveti dan za redom pod udarom topništva JNA. U dosad najžešćim napadima i razaranjima poginulo sedam ljudi a 37 ranjeno. Topničkim projektilima pogođena karlovačka bolnica, ali i pravoslavna crkva Sv. Nikole.
          - Papin izaslanik kardinal Fiorenzo Angellini u pratnji kardinala dr. Franje Kuharića posjetio Sisak i upoznao se sa stradanjima vjernika, te razaranjem i pljačkom rimokatoličkih crkava i kapelica na okupiranom području Banije.
          - U povodu Iseljeničkog dana u zagrebačkoj Katedrali svečanu euharistiju predvodili kardinali dr. Franjo Kuharić i Fiorenzo Angellini.
          - U Đakovačko-srijemskoj biskupiji prognano 200.000 katolika, porušene 63 crkve ili kapele, te 47 župnih kuća ili samostana.

          1993.
          - Prema podacima Odjela zdravstvene statistike Instituta za zaštitu majki i djece, od srpnja 1991. u ratu protiv Hrvatske poginulo 171 dijete, a 712 ih je ranjeno.
          - Muslimanska vojska ne dopušta UNPROFOR-u ulazak u Križančevo selo, gdje su Muslimani 22. prosinca masakrirali hrvatsko pučanstvo.

          1994.
          - Uprava Nacionalnog parka “Krka” podnijela zahtjev UNPROFOR-u za provođenje interventnih mjera za zaštitu Guduče i Prokljanskog jezera od onečišćenja naftom, nakon izlijevanja 34 tone nafte, za što se okrivljuju kenijski unproforci.

          1995.
          - Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a general bojnika Jacquesa Kleina, zapovjednika Prijelazne uprave UN-a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, koji mu je naglasio da su hrvatska suverenost i teritorijalni integritet neupitni, te da je međunarodna zajednica odlučna u namjeri da se reintegracija izvrši što brže.  

          30. prosinca

          1991.
          - JNA i četnici nastavili razaranje Karlovca.
          - U Karlovcu poginuo novinar američke agencije WTN Živko Krstičević.
          - "Rat će završiti kada srpska vojska uđe u Zagreb", izjavio u Beogradu Mirko Jović, predsjednik Srpske narodne obnove i komandant zloglasnih "Belih orlova".
          - Krnje predsjedništvo ostatka Jugoslavije (u kome su još samo Srbija i Crna Gora) preko potpredsjednika Branka Kostiće prijeti da će priznati "srpsku republiku krajinu'.
          - Radio Vukovar u izboru "Slobodne Dalmacije" proglašen novinskom redakcijom godine.
          - Još jedan četnički pokolj u okolici Zadra. U selu Jasenice ubijeno pet starijih osoba u dobi od 70 do 75 godina, dok je jedan stariji čovjek ubijen u zatvoru kod Obrovca.
          - JNA raketirala duševnu bolnicu u Gradini kod Donjeg Zemunika.
          - U Hrvatskoj, prema podacima Ureda za prognanike i izbjeglice hrvatske Vlade, ima 700.000 prognanih i izbjeglih ljudi.

          1992.
          - Još polovicom srpnja ove godine donijeli smo odluku da Hrvatska više ne može primati izbjeglice, no pod pritiskom hrvatske javnosti, međunarodna zajednice i same BiH dajemo tranzitne, ali i trajne, dozvole ulaska, rekao novinarima u Zagrebu potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Mate Granić.

          1994.
          - Počevši od danas, auto-cesta Zagreb-Lipovac otvorena 24 sata za sav promet, izjavio pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH Joško Morić.

          1996.
          - Lokalni izbori u istočnoj Slavoniji, na području pod kontrolom UNTAES-a, održat će se 16. ožujka, a hrvatska Vlada i UNTAES potpisat će Memorandum o razumijevanju, koji ljudima na tom području štiti ljudska prava po međunarodnim standardima, dogovoreno u Zagrebu između generala Kleina i predsjednika Tuđmana.  

          31. prosinca

          1992.
          - Mi smo BiH priznali, ali se ona može održati samo kao konfederalna zajednica triju ravnopravnih naroda, izjavio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u novogodišnjem razgovoru s novinarima hrvatskih javnih glasila u Zagrebu.
          - Prema podacima UNHCR, u Hrvatskoj se nalazi 618.000 registriranih prognanika i izbjeglica, izjavio Jose Maria Mendiluce, izaslanik Visokog komesarijata UN za izbjeglice.

          1994.
          - Thomas Lippman u “Washington Postu” izvješćuje da je State Departement optužio snage bosanskih Srba za novi niz zločina i “etničkog čišćenja”, te da su SAD dale 13 milijuna dolara vrijednu pomoć za uspostavu suda UN za ratne zločine u Den Haagu.

          1995.
          - Prema ocjeni "Večernjeg lista", za osobu godine proglašen predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, a događajem godine proglašena operacija "Oluja".  

          1. siječnja

          1992.
          - Zračna opasnost u 26 hrvatskih gradova.
          - Lovas, selo u vukovarskoj općini pred četničkim prijetnjama napustilo pedesetak mještana.
          - Milošević i Kadijević potpisali Vanceov plan rasporeda mirovnih snaga UN u Hrvatskoj, javlja iz Beograda Reuter.
          - SAD traže od svih strana u Jugoslaviji da poštuju svoje obveze prekida vatre i započnu "istinski dijalog" za političko rješenje krize.
          - Američki kongresmen Jim Moody, u pratnji ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, obavio smotru četničkih terorističkih jedinica u Erdutu na okupiranom dijelu Hrvatske.
          - Član Europskog parlamenta i predsjednik Transnacionalne radikalne stranke Marco Pannella, u znak podrške hrvatskom narodu, posjetio prvu crtu bojišnice kod Osijeka.

          1993.
          - Nadamo se da će međunarodni sud pravde kazniti sve one koji su učinili ovaj zločin, izjavio glavni tajnik UN Boutros Ghali, nakon šestosatnog boravka u Sarajevu na Staru godinu.

          1994.
          - "Britanci neće odustati od cjelovita očevida u Križančevu selu kraj Viteza, gdje su Muslimani masakrirali hrvatsko pučanstvo", izjavio Fred Perry, glasnogovornik Glavnog zapovjedništva britanskog UNPROFOR-a.
          - Vlada tzv. SR Jugoslavije odobrila novi državni grb kojeg čini dvoglavi orao - simbol savezništva Srbije i Crne Gore - čime je zamijenjen dosadašnji s petokrakom i šest plamenova.

          1996.
          - Prva vozila IFOR-a prešla preko pontonskog mosta između Županje i Orašja u Bosnu.
          - Ponovno uspostavljene telefonske veze između BiH i “SRJ” nakon tri i pol godine prekida (veze između BiH i vanjskog svijeta prekinuli su bosanski Srbi u ljeto 1992.)  

          2. siječnja

          1992.
          - Hrvatski ministar obrane Gojko Šušak i predstavnik JNA general Andrija Rašeta u Sarajevu potpisali sporazum o bezuvjetnom prekidu vatre, dogovoren u Ženevi 23. studenog između predsjednika Tuđmana i Kadijevića. Sporazum stupa na snagu 3. siječnja u 18 sati.
          - Avioni JNA bombardirali Rijeku.
          - Četnici u Kruševu kod Obrovca zaklali četiri starije osobe.

          1993.
          - Prvi put od početka rata u BiH za isti pregovarački stol sjeli u Ženevi čelnici sukobljenih strana: predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, vođa hrvatskog naroda u BiH Mate Boban i vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić. Sastanku prisustvovali i predsjednik RH dr. Franjo Tuđman i predsjednik Jugoslavije Dobrica Ćosić.
          - Balkanski diktator s malom vojskom poslušnika vratio je genocid u Europu, a SAD su pokleknule pri prvom susretu u posthladnoratovskim fašizmom, piše američki kongresmen Frank McCloskey u "Christian Science Monitoru".
          - Granatirani Vinkovci, Pokuplje, Otočac i okolica Sinja.

          1994.
          - U otvorenom pismu dr. Tuđmanu Izetbegović upozorava Hrvatsku da ne šalje postrojbe u pomoć Hrvatima u BiH.
          - UNPROFOR i Međunarodni Crveni križ potvrdili muslimanske zločine u Križančevu selu.

          1995.
          - Siti smo načina na koje pojedini zapovjednici UNPROFOR-a izbjegavaju izvršavati svoje jasno i precizno propisane obveze... Nije stvar u mandatu, nego u pojedinim generalima koja mandat tumače kao da su završili vojnu akademiju na Banjici, izjavio potpredsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva BiH Ejup Ganić u intervjuu “Večernjem Listu”.

«««Povratak na sadržaj


|| Povratak na početnu stranicu || Stari brojevi || O nama ||

E-Mail:dom@hic.hr
Copyright © 1998, 1999 all rights reserved
Croatian Information Centre