Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicuOluja: Hrvatska vojna operacija- Vijesti

Vijesti 05.08.95DOLE POKAZUJE RAZUMIVANJE ZA HRVATSKU AKCIJU


DROBNJAK: HRVATSKA NIJE PROBLEM, HRVATSKA JE RJESENJE


EGIPAT DAJE PODRSKU AKCIJI HRVATSKE VOJSKE


GENERAL TOLJ O AKCIJI HRVATSKIH SNAGA

HAVEL HRVATSKU AKCIJU OCIJENIO OPRAVDANOM

HRVATSKE SNAGE SE SPOJILE S PETIM KORPUSOM ARMIJE BIH

IZETBEGOVICEVO PISMO POTPORE PREDSJEDNIKU TUDMANU

KONFERENCIJA IVANA TOLJA 19 SATI

NA KNINSKOJ TVRDAVI VIJORI SE HRVATSKI DRZAVNI STIJEG

NAPADNUTI I VINKOVCI

OPCA OPASNOST U OSIJEKU

OPCA OPASNOST U OSIJEKU I DALJE TRAJE

OSIJEK: PONOVLJENA OPCA OPASNOST

OSLOBODEN BENKOVAC

OSLOBODEN KNIN

OSLOBODENE PROMETNICE: MEDAK-GRACAC, PLASKI-SLUNJ, BENKOVAC-KNIN

PRIOPCENJE POLITICKE UPRAVE MINISTARSTVA OBRANE

REAGIRANJA NA IZJAVU CARLA BILDTA

SRPSKI NAPADI NA VINKOVCE

TOLJ: ZAVRSIT CEMO OPERACIJU U ROKU

TOPNICKI NAPAD NA NUSTAR

UNPROFOR: PETI KORPUS ARMIJE BIH PRESAO HRVATSKU GRANICU

USPJESIMA ARMIJE BIH I HV OKONCANA OPSADA BIHACKOG DZEPA

VIJECE SIGURNOSTI DUBOKO ZABRINUTO, POZIVA NA PREKID AKCIJE

VUCUREVIC: "GRANATIRAT CEMO CENTAR DUBROVNIKA"

05/08/95 04:52

DOLE POKAZUJE RAZUMIVANJE ZA HRVATSKU AKCIJU

SAD-HRVATSKA,FR 11 US,HR


WASHINGTON, 5. kolovoza (Hina) - Voda senatske vecine Bob Dole kazao je u Washingtonu kako razumije hrvatsku vojno-redarstvenu akciju koja se provodi na okupiranim podrucjima Hrvatske.

"Razumijem hrvatske akcije. Cekali su cetiri godine da UN reintegrira njihova podrucja, a ovi su podbacili kao sto su i u Bosni", ocjenio je Dole.

Voda senatske vecine kazao je kako bi od Hrvata trazio da postuju ljudska prava Srba.

"Upozorio bih Hrvate, na najsnazniji moguci nacin, da tretiraju Srbe onako kako bi htjeli da se njih tretira", rekao je Dole.

Dodao je kako hrvatska akcija pokazuje da bi trebalo ukinuti embargo na oruzje za vladu BiH, povuci UN i dopustiti Bosancima pravo na obranu.
(Hina) ps mm

 

 

 

05/08/95 07:40

-DROBNJAK: HRVATSKA NIJE PROBLEM, HRVATSKA JE RJESENJE

UN-HRVATSKA


WASHINGTON, 5. kolovoza (Hina) - Uvjerljiva primjena sile kao mehanizam koji je cesto potreban kako bi se poduprli diplomatski pregovori, potaknut ce kroz vrlo kratko vrijeme zastali mirovni proces, izjavio je u New Yorku nakon donosenja Predsjednicke izjave otpravnik poslova Misije RH pri UN-u Vladimir Drobnjak.

Ono sto Hrvatska cini, istice Drobnjak, jeste da nudi rjesenje za nesto sto medunarodna zajednica nije mogla napraviti: pomoci Bihacu i stvoriti ravnotezu u regiji kako bi mogli zapoceti mirovni pregovori, jos jednom, ali u pravom smjeru.

"Hrvatska nije problem, Hrvatska je rjesenje", naglasio je otpravnik poslova Misije RH pri UN-u.

Hrvatska akcija pokrenuta je kako bi se postigao cilj koji predstavlja prioritet za svaku clanicu UN-a - zastita vlastitog suvereniteta i obnova teritorijalnog integriteta, kazao je Drobnjak.

Podsjecajuci da je medunarodna zajednica duboko zabrinuta humanitarnim stanjem u Bihacu i zastojem mirovnog procesa u regiji Drobnjak je kazao kako Hrvatska snazno vjeruje da ce sadasnja akcija pozitivno doprinijeti i u pogledu poboljsanja humanitarnog stanja u Bihacu i u pogledu odrzivosti Bihaca kao zasticene zone.

Hrvatska razumije i prihvaca zabrinutost medunarodne zajednice zbog posljednjih dogadaja u Hrvatskoj, kaze Drobnjak, no ipak misli da Predsjednicka izjava Vijeca ne odrazava siru sliku i previda razloge hrvatske akcije.
(Hina) ps dr

 

 

05/08/95 13:40

EGIPAT DAJE PODRSKU AKCIJI HRVATSKE VOJSKE

EGIPAT-HRVATSKA +PV F 13/EG EG,HR


KAIRO, 5. kolovoza (Hina/Reuter) - Egipat je u subotu dao podrsku vojnoj akciji Hrvatske protiv pobunjenih Srba, uz ocjenu ministra vanjskih poslova Amr Muse da se radi samo o "vracanju hrvatskog teritorija koji su Srbi okupirali".

"Prije ili kasnije onaj tko ubija biva ubijen. Srbi nisu ostavili prostora da se prema njima pod bilo kojim okolnostima osjecaju simpatije, nakon njihovog ponasanja i zlocinackih djela prema narodu BiH", izjavio je ministar Musa.

"Ono sto se dogada samo je zadnji, no ne i posljednji rezultat, loseg upravljanja krizom u BiH koje Zapad pokazuje od njezina pocetka", naglasio je Musa.
(Hina) dh rb

 

 

05/08/95 12:35

GENERAL TOLJ O AKCIJI HRVATSKIH SNAGA

+PU


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Tijekom akcije koja je zapocela jucer Hrvatske oruzane snage oslobodile su 720 cetvornih kilometara hrvatskog drzavnog podrucja, izvijestio je na jutrosnjoj konferenciji za novinare Informativnog stozera Ministarstva obrane RH nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane general-bojnik Ivan Tolj. Prema posljednjim vijestima osloboden je Gracac. #L#

Vojska pobunjenickih Srba je u rasulu, okupacijske vlasti zapovjedile su evakuaciju civila, a pobunjenicke vode cekaju vozila koja ce ih odvesti. Sve vitalne i vazne prometnice su u rukama hrvatskih snaga, rekao je general-bojnik Ivan Tolj.

Tolj je istaknuo da je nakon oslobadanja kninske Pljesivice hrvatskim snagama sasvim otvoren put prema Kninu. S juzne je strane osloboden Zitnic. Drugog dana akcije Hrvatske vojske i redarstvenih snaga kojoj je cilj oslobadanje juznog i sjevernog dijela okupiranih hrvatskih podrucja oslobodena je i Dubica u kojoj se vec uspostavlja hrvatska civilna vlast. Takoder su oslobodeni Lovinac i Ljubovo te mjesto Primislje. Hrvatske oruzane snage napreduju prema Slunju, a srpski pobunjenici prema nasim informacijama, kazao je Tolj, spremaju se napustiti Udbinu. Prijeti opasnost, ocijenio je da srpski zrakoplovi svoj smrtonosni teret istresu na napaceni Bihac.

Hrvatske oruzane snage presjekle su pravac Kostajnica-Bosanska Gradiska, u tijeku su operacije oko Petrinje.

Hrvatske su snage, naglasio je general-bojnik Ivan Tolj otvorile dva pravca za srpske civile koji zele izici i to jedan prema Srbu, a drugi prema Dvoru.

Tolj je opetovao da Hrvatska vojska ne napada civilne ciljeve, a svaki zivot pripadnika UNCRO-a za Hrvatsku je od izuzetne vaznosti.

Odgovarajuci na pitanje zasto se novinarima ne dozvoljava posjet bojistu, Tolj je odgovorio da na svijetu nema bojista na kojem su novinari na prvim crtama, dodavsi da hrvatske snage itekako vode racuna i o sigurnosti novinara. Na pitanje da li je moguce da srpski pobunjenici raketama gadaju hrvatske gradove, Ivan Tolj istice da Hrvatska vojska ima odgovore za svaku situaciju te da nakon energicne akcije neprijatelj vise nema snagu kakvu je imao.

Komentirajuci napade pobunjenih Srba na istocnu Slavoniju, Tolj je procjenio "da su ti napadi na razini provokacija".

Tolj je odgovarajuci na pitanje ponovio da je tijekom akcije iz stroja izbaceno 760 vojnika pobunjenih Srba. Hrvatske snage s obzirom na velicinu akcije imaju minimalne gubitke. Demantirao je glasine srpske propagande da na hrvatskoj strani ima 500 poginulih vojnika i te da je unisten jedan hrvatski zrakoplov. "Potpuno vas uvjeravam da od toga nista nije tocno", naglasio je Tolj.

Zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivo Sanader osvrnuo se na izjavu supredsjedatelja Carla Bildta, koja je, kazao je, sokirala hrvatsku i medunarodnu javnost. To sto je Carl Bildt kazao za legano izabranog predsjednika medunarodno priznate drzave Hrvatske dr. Franju Tudmana ne prelazi samo diplomatske okvire, vec je i bezobrazluk. Hrvatska s indignacijom odbija kvalifikacije koje je izrekao Bildt, smatra ih neutemeljenima i trazit ce ispriku predsjedniku Tudmanu. Ako to ne bude islo, onda ce razmotriti i druge konsekvence, kazao je Sanader, istaknuvsi da je ministar Mate Granic sinoc uputio pismo Carlu Bildtu. Sanader je naglasio da je upravo predsjednik Tudman u protekle cetiri godine bio glavni nosilac i promotor mirotvorne politike.

Osvrcuci se na zabrinutost medunarodne zajednice, Sanader istice kako Hrvatska razumje tu zabrinutost. "Ukoliko jucer zapoceta akcija hrvatskih oruzanih snaga zavrsi u roku drzim da ce i medunarodna zajednica odahnuti", naglasio je Sanader, dodavsi da Hrvatska u kontaktima sa svjetskom diplomacijom dobiva podrsku vecu negoli se to moze zakljuciti temeljem izjava u medijima.
(Hina) ssh ds

 

 

05/08/95 21:48

HAVEL HRVATSKU AKCIJU OCIJENIO OPRAVDANOM

HRVATSKA-CESKA +PV


PRAG, 5. kolovoza (Hina/AFP) - Ceski predsjednik Vaclav Havel u izjavi nacionalnoj agenciji CTK odao je pocast dvojici ceskih vojnika iz sastava UNCRO-a koji su poginuli tijekom akcije hrvatskih snaga za oslobadanje okupiranih podrucja ciju je opravdanost implicitno priznao, javlja AFP.

Hrvatska je, dodao je ceski predsjednik, ostavila dovoljno vremena medunarodnoj zajednici da razrijesi pregovorima sukob s pobunjenim hrvatskim Srbima.

Hrvatska se, zbog neuspjeha diplomatskih pregovora, odlucila za ofenzivu kako bi ponovno uspostavila svoj teritorijalni integritet, ocijenio je Havel.

Prema njegovim rijecima, "ne moze se sve sukobljene strane u balkanskom sukobu trpati u isti kos". Hrvatska je, kazao je Havel, medunarodno priznata drzava s utvrdenim granicama i ne moze se usporedivati s "divljim vojskama Radovana Karadzica".
(Hina) ii fp

 

 

05/08/95 15:29

HRVATSKE SNAGE SE SPOJILE S PETIM KORPUSOM ARMIJE BIH

+PU


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Nesto prije 15 sati hrvatske oruzane snage spojile su se s V. korpusom Armije Bosne i Hercegovine kod Trzackih Rastela, na granici dviju drzava, priopcila je Politicka uprava Ministarstva obrane RH.

Time je ostvaren jedan od bitnih vojnih i politickih ciljeva kojim se Republika Hrvatska na osnovi splitske deklaracije obvezala pomoci bihackoj zasticenoj zoni, istice se u priopcenju.

Takoder je konacno presjecen strateski komunikacijski pravac Knin-Bihac prema takozvanoj republici srpskoj i takozvanoj SR Jugoslaviji, sto ce neminovno utjecati na daljnji razvoj dogadaja, ne samo na tom podrucju, nego i sire, kaze se na kraju priocenja koje je potpisao Nacelnik politice uprave general bojnik Ivan Tolj.

(Hina) pp gk 

 

05/08/95 18:04

IZETBEGOVICEVO PISMO POTPORE PREDSJEDNIKU TUDMANU

IZETBEGOVIC-TUDMAN+PV 12BA/HR


SARAJEVO, 5. kolovoza (Hina) - Predsjednik Predsjednistva BiH Alija Izetbegovic poslao je danas pismo potpore predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tudmanu: #L#

"Postovani gospodine Predsjednice, zadovoljstvo mi je ustvrditi da Splitski sporazum koji smo nedavno potpisali dozivljava svoju primjenu na nacin kojim se olaksavaju patnje stanovnika bihacke regije, izlozenih brutalnoj agresiji u opsadi srpskih paravojnih snaga. Istodobno, vojni napori Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO-a ubrzavaju povratak privremeno okupiranog teritorija pod suverenitet legalne vlasti Republike Hrvatske i Republike BiH. Uvjeren sam da ce suradnja nase dvije drzave u borbi protiv zajednickog napadaca ubrzati razvoj sveukupnih odnosa Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Cestitam Vama i Vasim hrabrim vojnicima, stoji na kraju Izetbegoviceva pisma predsjedniku Tudmanu.

(Hina) rm gk

 

 

05/08/95 19:12

KONFERENCIJA IVANA TOLJA 19 SATI

TOLJ KONFERENCIJA

NAJAVA: Informativni stozer politicke uprave Ministarstva

obrane odrzao je poslijepodne konferenciju za novinstvo, na kojoj je velikome broju nazocnih domacih i stranih novinara, govorio Nacelnik politicke uprave, general-bojnik Ivan Tolj. Izvjescuje Zoltan Kabok.

(VRPCA: TRAJE: )

General Tolj, na pocetku konferencije je obznanio radosnu vijest ne samo za hrvatsku, nego i svjetsku javnost - da su hrvatske redarstveno-vojne snage oslobodile Benkovac, te u nastavku rekao,

- TOLJ - Hrvatskim postrojbama, rekao je potom general Tolj, u dosadasnjem tijeku operacija, suprotstavili su se: sedmi kninski korpus s deset tisuca ljudi, 15 licki korpus s 6 tisuca ljudi, 21. i 39. korpus vojske tzv. krajine - dakle elitne postrojbe pobunjenih Srba, koje su razbijene za nepuna dva dana borbenoga djelovanja hrvatskih redarstveno-vojnih snaga. Glede spajanja postrojbi hrvatske vojske i 5. korpusa Armije BiH, general Tolj je rekao da odsada vise nista nece biti kao sto je bilo dosada u pogledu ostvarivanja ideje o velikoj Srbiji. Napade na Osijek i druga mjesta u Istocnoj Slavoniji, Nacelnik politicke uprave drzi provokacijama, a za snge Fikreta Abdica koje su zajedno sa pobunjenim Srbima iz Hrvatske napadele Bihac, general Tolj je rekao da su se uglavnom okrenule protiv srpske vojske. Redarstveno-vojna operacija ide dvostruko brze od plana, rekao je na konferenciji za novinstvo Informativnoga stozera Politicke uprave Ministarstva obrane, general bojnik Ivan Tolj. (KRAJ) ZOLTAN KABOK

 

 

05/08/95 12:26

NA KNINSKOJ TVRDAVI VIJORI SE HRVATSKI DRZAVNI STIJEG

KNIN-OSLOBODENJE-PRIOPCENJE +PU


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Od danas na kninskoj tvrdavi vijori se hrvatski drzavni stijeg.

Nakon sto su oslobodile Kninsku Pljesevicu sa sjeverne te Zitnic s juzne strane, hrvatske snage su jutros usle u Knin. Hrvatska je vojska takoder oslobodila Gracac i Lovinac. Zauzeto je i Ljubovo, a Srbi napustaju Udbinu. Piloti srpskih zrakoplova dobili su zapovijed da u preletu prema Banja Luci cjelokupni ubojni teret izbace nad Bihacem. Takoder je oslobodeno Primislje kod Slunja cime je Hrvatskoj vojsci otvoren put za napredovanje prema Slunju. Hrvatske snage preko Rakovice forsiraju spajanje sa petim korpusom Armije Bosne i Hercegovine. Hrvatske oruzane snage izbile su na medunarodno priznate granice Hrvatske.

Okupatorske snage zapovijedile su evakuaciju srpskog pucanstva. Hrvatska vojska je za sve srpske civile koji zele napustiti ta podrucja otvorila dva pravca: s juzne strane otvoren je put prema Srbu, a sa sjeverne prema Dvoru.

Bez obzira na srpsku propagandu i zastrasivanja svoga pucanstva, hrvatske vlasti, a to je potvrdio i predsjednik Tudman u svome jucerasnjem obracanju srpskom pucanstvu na okupiranim hrvatskim podrucjima, pozivaju hrvatske gradane srpske nacionalnosti da ne napustaju svoje domove i ne odlaze iz svoje domovine u kojoj im se garantira postivanje svih ljudskih prava te zastita njihove imovine, navodi se u priopcenju koje je potpisao nacelnik Politicke uprave MO RH general bojnik Ivan Tolj.
(Hina) pp mc

 

05/08/95 04:36

NAPADNUTI I VINKOVCI


VINKOVCI, 5. kolovoza (Hina) - U Vinkovcima je nocas u 3,45 sati oglasena opca opasnost. #L#

Po gradu padaju projektili kao i po rubnim dijelovima. Lokalni radio pozvao je gradane na stroge mjere opreza.
(Hina) rud mn

 

 

 

 

05/08/95 03:58

OPCA OPASNOST U OSIJEKU


OSIJEK, 5. kolovoza (Hina) - Nocas u 3 sata i 35 minuta u Osijeku je oglasena opca opasnost. #L#

Prema podacima osjeckog Centra za objavjescivanje opca opasnost je oglasena zbog granatiranja grada na nekoliko lokacija.
(Hina) vuc mn

05/08/95 11:27

OPCA OPASNOST U OSIJEKU I DALJE TRAJE

OSIJEK-NPADI+PU


OSIJEK, 5. kolovoza (Hina) - Opca opasnost koja je za grad Osijek oglasena nocas u 3,35 sati, zbog topnickih napada srpskih terorista iz Baranje i Tenjskog Antunovca i dalje je snazi. Prema podacima osjeckog Centra za obavjescivanje u napadu pobunjenih Srba, tijekom kojeg je na sire podrucje grada ispaljeno nekoliko desetaka projektila, nije bilo stradalih osoba. Gradani se i dalje pozivaju na oprez.
(Hina) vuc mc

 

 

05/08/95 15:03

OSIJEK: PONOVLJENA OPCA OPASNOST

OSIJEK-OPCA OPASNOST+PU,FR 9 HR14


OSIJEK, 5. kolovoza (Hina) - Osjecki centar za obavjescivanje ponovio je u 12,20 sati znak za opcu opasnost, koja je prvi put oglasena nocas u 3,35 sati. U Centru za obavjescivanje isticu da je, prema prvim dojavama, na sire podrucje grada upuceno nekoliko topnickih projektila iz privremeno zaposjednute Baranje. #L#

U danasnjem priopcenju Policijska uprava Osjecko-baranjska izvijestila je da su tijekom noci neprijateljske postrojbe djelovale iz topnickog naoruzanja po civilnim ciljevima na uzem i sirem gradskom podrucju. U priopcenju se navodi da je zbog granatiranja pricinjena znatna materijalna steta na vise stambenih i gospodarskih objekata i osobnih vozila, dok ozlijedenih nije bilo.
(Hina) vuc ds

 

 

05/08/95 18:18

OSLOBODEN BENKOVAC

+PU


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Hrvatske oruzane snage prije 10 minuta oslobodile su Benkovac. To je izjavio nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane Republike Hrvatske general bojnik Ivan Tolj na pocetku konferencije za novinare Informativnog stozera Ministarstva obrane koja je pocela u 18 sati.
(Hina) ds

 

 

 

 

 

05/08/95 12:12

OSLOBODEN KNIN

HRVTASKA-KNIN-OSLOBODEN +PU


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Osloboden je Knin. Na kninsku tvrdavu izvjesen je dvadesetmetarski hrvatski stijeg, javio je Hrvatski radio u vijestima u 12 sati. #L#

Hrvatska vojska oslobodila je Lovinac i ulazi u Gracac. Zauzeto je Ljubovo. Srbi napustaju Udbinu. Piloti srpskog zrakoplovstva dobili su zapovjed da u preletu prema Banja Luci cjelokupni ubojiti teret izbace nad Bihacem.

Oslobodeno je i Primislje kod Slunja, cime je Hrvatskoj vojsci otvoren put za napredovanje prema Slunju. Hrvatske se snage preko Rakovice pokusavaju spojiti s Petim korpusom Armije BiH.
(Hina) ds mc

 

 

05/08/95 09:28

OSLOBODENE PROMETNICE: MEDAK-GRACAC, PLASKI-SLUNJ, BENKOVAC-KNIN

- PRIOPCENJE

HRVATSKA-OSLOBADANJE +PU


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Hrvatske oruzane snage napravile su nove pomake na svim pravcima gdje je jucer probijena bojisnica. Djelovanje je posebno uspjesno na lickom, petrinjskom i kninskom podrucju. Oslobodene su prometnice: Medak - Gracac, Plaski - Slunj, Benkovac - Knin, cime je otvorena mogucnost daljnjeg nastupanja hrvatskim snagama, priopcio je nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane RH general bojnik Ivan Tolj.

Hrvatske snage su u jucerasnjim akcijama zarobile veci broj srpskih pobunjenika te znatnu kolicinu tehnike. U Kninu vlada panika i kaos, sto se moze zakljuciti i iz izjave voda srpskih pobunjenika u emisijama Radio Beograda i Radio Prijedora. Prema tim izjavama pucanstvo napusta Petrinju, Gracac, Plaski, Drnis, Glinu, Obrovac, Benkovac, a kraju se privodi i evakuacija Knina. Evakuacija se provodi i u drugim mjestima.

Srpski vojni zapovjednici od svojih nadredenih traze dopustenje za povlacenje i rusenje vitalnih objekata na podrucjima koja su uslijed djelovanja Hrvatske vojske prisiljeni napustiti. Pripadnici srpske pobunjenicke vojske se masovno predaju Hrvatskoj vojsci. Jucer se tako u Dabru kod Otocca predalo 50, a kod Drnisa 12 srpskih vojnika te 25 civila.

Na lickom su podrucju srpski teroristi blokirali neutvrden broj pripadnika UNCRO-a kojima pod prijetnjom oruzja ne dopustaju izvlacenje. Srpski pobunjenicki vode Milan Martic, general Mile Mrksic i Radovan Karadzic zaprijetili su odmazdom na civilne ciljeve po hrvatskim gradovima. S obzirom da su srpskim teroristima i do sada glavni ciljevi bili civili, stambeni i gospodarski objekti, upozoravamo pucanstvo na oprez, stoji u priopcenju Politicke uprave Ministarstva obrane RH.
(Hina) pp mc

 

05/08/95 19:51

PRIOPCENJE POLITICKE UPRAVE MINISTARSTVA OBRANE

+PU


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Hrvatske oruzane snage oslobodile su Knin i od danas se na povijesnoj kninskoj tvrdavi ponovno vijori hrvatski drzavni stijeg. Hrvatska je vojska takoder oslobodila mjesta Vrliku, Kijevo, Drnis, Zitnic i Benkovac. Hrvatske snage usle su i u Grcac, Lovinac, Sveti Rok, Ljubovo, Plaski, Primislje i Hrvatsku Dubicu, priopcila je Politicka uprava Ministarstva obrane. #L#

Tijekom poslijepodneva hrvatske oruzane snage spojile su se s Hrvatskim vijecem obrane i 5. korpusom Armije Bosne i Hercegovine kod Trzackih Rastela na granici dviju drzava. Time je ostvaren jedan od bitnih vojnih i politickih ciljeva kojima se Republika Hrvatska, na osnovi Splitske deklaracije obvezala pomoci bihackoj zasticenoj zoni. Takoder je konacno presjecen strategijski komunikacijski smjer Knin-Bihac, prema takozvanoj "republici srpskoj" i takozvanoj "SR Jugoslaviji", sto ce neizbjezno utjecati na daljnji razvoj dogadaja, ne samo na tom podrucju, nego i sire.

Hrvatske oruzane snage napreduju i drze u obrucu preostali neoslobodeni dio okupiranih podrucja Hrvatske.

Srpske okupatorske snage zapovijedile su evakuaciju srpskog pucanstva. Stoga je Hrvatska vojska za sve srpske civile koji zele napustiti ta podrucja otvorila dva smjera: s juzne strane prema Srbu, a sa sjevera prema Dvoru.

Bez obzira na srpsku propagandu i zastrasivanje pucanstva, hrvatske vlasti, a to je u skladu i s jucerasnjim obracanjem predsjednika Tudmana srpskom pucanstvu na okupiranim hrvatskim podrucjima, pozivaju hrvatske gradane srpske nacionalnosti neka ne napustaju svoje domove i ne odlaze iz svoje domovine u kojoj im se jamci postivanje svih ljudskih prava, te zastita njihove imovine, navodi se na kraju priopcenja Politicke uprave Ministarstva obrane.

(Hina) pp gk

 

 

05/08/95 16:53

REAGIRANJA NA IZJAVU CARLA BILDTA

+PU


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Izjava mirovnog posrednika Europske unije za bivsu Jugoslaviju Carla Bildta, u kojoj je osudio osobodilacku akciju hrvatskih oruzanih snaga, izazvala je u hrvatskoj javnosti brojna reagiranja. U priopcenjima i pismima upucenim predsjedniku Republike dr. Franji Tudmanu celnici hrvatskih stranaka, udruga te pojedinci odbacuju kvalifikacije Carla Bilda, i predsjedniku Tudmanu izrazavaju punu potporu. #L#

Hrvatska stranka prava odbacuje izjavu Carla Bildta, svedskog diplommata, koji osloboditeljski pothvat Hrvatske vojske i redarstva izjednacuje s pokusajima velikosrpskih terorista da uniste hrvatski narod, a dr. Franju Tudmana, legitimnog predsjednika RH usporeduje s ratnim zlocincem Milanom Marticem. Takvim je izjavama, stoji u priopcenju HSP-a, Carl Bildt uvrijedio cijeli hrvatski narod, diskvalificirao se kao medunarodni posrednik i postao persona non grata za sve postene Hrvate. HSP od hrvatskih vlasti zahtijeva da ubuduce otklone bilo kakav susret s Carlom Bildtom.

U otvorenom pismu predsjedniku Tudmanu u svoje osobno ime zastupnik SDP-a dr. Zdravko Tomac, istice kako povod pismu nisu samo cestitke za uspjehe u oslobadanju nase Hrvatske vec i "necuvena i lazna optuzba koju je izrekao Carl Bildt koji bi morao stititi pravdu i istinu, zrtve agresije, a ne otvoreno pristajati na stranu agresora i njegove zlocinacke politike".

"Osjecam potrebu i duznost, s obzirom da sam u najtezim ratnim uvjetima bio Vas bliski suradnik, da javno svjedocim o laznosti i zlonamjernosti optuzbi kojima ste izlozeni, a koje vrijedaju ne samo Vas, legitimno i legalno izabranog predsjednika, nego i cijeli nas narod". Tomac istice da je predsjednik Tudman u donosenju teskih drzavnih odluka uvijek trazio mirno rjesenje i odluku kojom se stite ljudski zivoti i poduzima sve kako se nikada, ni pod koju cijenu, ne bi s nase strane na zlocin i genocid odgovorilo istom mjerom. Radi dostojanstva hrvatske drzave dr. Tomac u pismu od predsjednika Tudmana trazi da se otkaze gostoprimstvo Bildtu, da se s njim prekinu svi kontakti, te sluzbeno zatrazi njegova ostavka.

"Indigniram sam izjavom Carla Bildta u svezi Vas osobno koji ste ucinili sve za mirnu reintegraciju Hrvatske i davanja svih garancija njenim srpskim gradanima", stoji u pismu predsjednika Savjeta SDPH dr. Antuna Vujica predsjedniku Hrvatske dr Franji Tudmanu. Izjava Carla Bildta samo nas je u ucvrstila u uvjerenju o potrebi jedinstva svih hrvatskih snaga radi ostvarivanja legitimnih hrvatskih drzavnih ciljeva - oslobadanja okupiranih teritorija i izgradnje demokracije, stoji u pismu Antuna Vujica.

U ime Hrvatskog zrtvoslovnog drustva predsjednik drustva dr. Zvonimir Separovic uputio je najostriji prosvjed u povodu skandalozne izjave Carla Bildta kojom se izravno stavio na stranu agresora. "U ime svih zrtava velikosrpske agresije, isticemo da je akcija Hrvatske vojske ne samo pravedna, nego i jedini nacin da se u buducnosti izbjegnu mnogo vece zrtve. Izjava Carla Bildta potpuno ga diskreditira pa valja traziti njegovo izuzece, stoji u prosvjedu Hrvatskog zrtvoslovnog drustva.

Zajednica prognanika Osjecko-baranjske zupanije u danasnjem pismu prosvjeduje i izrazava duboko ogorcenje zbog neutemeljene optuzbe Carla Bildta. "Zanima nas kojim pravom i u cije ime smijete donositi takove proizvoljne ocjene i pitamo tko Vam daje pravo da u srcu Hrvatske lazno kvalificirate djela predsjednika Tudmana koji nas sigurnom rukom vodi nasim kucama", istice se u pismu. "Ovim ste potrosili sve dobivene kredite nas prognanika i zahtijevamo da korigirate svoj iskaz i javno se ispricate hrvatskom narodu", isticu prognanici Osjecko-baranjske zupanije.
(Hina - moguc nastavak) ssh ds

 

 

05/08/95 11:43

SRPSKI NAPADI NA VINKOVCE

VINKOVCI-NAPADI +PU


VINKOVCI, 5. kolovoza (Hina) - Tijekom dopodneva ne prestaju napadi na Vinkovce i mjesta uzduz vinkovacke bojisnice. Napad je poceo jutros u 3,45 sati kada je za Vukovarsko-srijemsku zupaniju oglasena opca opasnost. #L#

Prema podacima Centra obavjescivanja u vinkovackoj bolnici ima osam ranjenih civila, od kojih cetvero tesko. Tijekom napada palo je nekoliko stotina projektila. Neprijatelj gada iskljucivo civilne objekte. Ucinjena je velika materijalna steta.

U 9,30 sati u Vinkovcima je oglasena zracna opasnost.
(Hina) rud mc

 

 

05/08/95 20:22

TOLJ: ZAVRSIT CEMO OPERACIJU U ROKU

AGRESIJA-OSLOBADANJE+PU, FR 13/HR,15/HR,15/YU HR


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - U operaciji oslobadanja okupiranih hrvatskih podrucja, koja tece dvostruko brze nego sto je planirano, obavljeno je osamdeset posto "zadane zadace", izjavio je nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane general bojnik Ivan Tolj na poslijepodnevnoj konferecniji za novinstvo. #L#"

"Zavrsit cemo vojnu operaciju, najblaze receno, u planiranom vremenu", najavio je general Tolj i dodao: "Za nas su ovo dani za povijest, a takoder za Europu i cijeli svijet!".

Oslanjajuci se na najnoviju vijest, da su hrvatske oruzane snage nesto prije 18 sati oslobodile Benkovac, te navodeci oslobodene gradove vec poznate javnosti i najvaznije komunikacije na do danas okupiranim podrucjima, Tolj je ustvrdio da je bilo kakav san o "velikoj Srbiji", neoekspanzionizmu i "onom sto se zvalo krajina" time pao u vodu.

"Bihac je spasen. Hrvatska je vojska ucinila ono sto smo uvjereni da je trebao uciniti svijet".

Tolj je istaknuo da se u vojno-redarstvenoj akciji osobito pazilo na sigurnost civila. Paravojne su snage radije pobjegle u Bosnu i nije bilo ni jednog slucaja pregovora oko predaje. "Mi bismo voljeli da su svi pobjegli i da nitko nije poginuo", izjavio je Tolj i rekao da jos uvijek ne moze iznijeti gubitke Hrvatske vojske, ali je dodao da su bili mininalni.

Nakon oslobadanja zapadne Slavonije u akciji "Bljesak", "SRJ" je znatno tehnicki, kadrovski i logisticki ojacala, sad vec bivsu, "vojsku krajine", pa su hrvatske oruzane snage za protivnike od vecih formacija imale 7. kninski korpus s 10 tisuca ljudi, 15. licki korpus s 6 tisuca ljudi, te 21. i 39. korpus, istaknuo je general Tolj.

Na novinarsko pitanje - gdje je ratni zlocinac Milan Babic, Tolj je odgovorio: "Zar mislite da je u Kninu?"

Govoreci o drzanju neprijateljskih snaga, Tolj je pokazao fotografije bolnice u Ogulinu pogodene topnickim projektilom i rekao da je srpska strana pogodila hrvatsko sanitetsko vozilo u kojem su poginule cetiri osobe: dva lijecnika i dvije medicinske sestre.

Zbog tijeka operacija nije mogao odgovoriti mogu li teroristi jos uvijek gadati Zagreb, ali je odgovorio da je ta mogucnost bitno manja. "Bilo bi to suludo. Vojnicki ne bi znacilo nista, bio bi to samo zlocin", upozorio je nacelnik Politicke uprave.

Izjavio je da je Ministarstvo obrane jos danas zeljelo omoguciti novinarima da posjete mjesta na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine na kojima su se spojile Hrvatska vojska i Armija BiH, ali da je plan odgoden za sutra, zbog opasnosti od snajpera i neociscenih mina koje tamo jos vladaju.

(Hina) li gk

 

 

05/08/95 15:31

TOPNICKI NAPAD NA NUSTAR

NUSTAR-NAPAD+PU,FR 19/HR HR16


VINKOVCI, NUSTAR, 5. kolovoza (Hina) - Dok u Vinkovcima znak opce opasnosti traje i dalje u Nustru je obnovljen u 13.30 sati kada je uslijedio jak topnicko-minobacacki napad na ovo mjesto. Prema informacijama iz Centra obavjescivanja na Nustar su djelovali i zrakoplovi. #L#

Inace, radio pobunjenih Srba stalno nabraja toboznja mjesta koja su zauzeli zeleci tako pokazati da istocno-slavonski i baranjski Srbi 'pomazu' Kninu.
(Hina) rud ds

 

 

05/08/95 18:21

UNPROFOR: PETI KORPUS ARMIJE BIH PRESAO HRVATSKU GRANICU

HV-ARMIJA BIH +PV 43HR/BA


SARAJEVO, 5. kolovoza (Hina) - U sarajevskom sjedistu UNPROFOR-a poslijepodne je potvrdeno da su postrojbe 5. korpusa Armije BiH prosle sve nadzorne postaje "plavih kaciga" na granici BiH i Hrvatske na bihackom podrucju. #L#

Izvori bosanske vojske istodobno su priopcili da su se vojnici Armije BiH danas spojili s Hrvatskom vojskom na podrucju Rakovice sjeverno od Plitvickih jezera. Povijesni susret generala Hrvatske vojske Marekovica i zapovjednika 5. korpusa generala Dudakovica dogodio se na mostu izmedu Trzackih Rastela i Sturlica, na granici BiH i Hrvatske. Tijekom dana potpuno je oslobodeno podrucje Zeljave, nekadasnje snazno uporiste pobunjenih Srba iz Hrvatske, priopceno je danas u sjedistu UNPROFOR-a.

(Hina) rm gk


05/08/95 19:57

USPJESIMA ARMIJE BIH I HV OKONCANA OPSADA BIHACKOG DZEPA

BIH-HRVATSKA +PV


SARAJEVO, 5. kolovoza (Hina/AFP) - Uspjeh Armije BiH, koja se spojila s Hrvatskom vojskom na granici Hrvatske sa sjeverozapadnim dijelom bihackog dzepa, oznacio je kraj opsade te muslimanske enklave, naglasio je u subotu jedan zapadni casnik iz sastava UNPROFOR-a u Sarajevu.

Taj uspjeh Armije BiH, navodi isti izvor, vazan je korak prema kraju tzv. "republike srpske krajine".

Uspjevsi doci s leda pobunjenim hrvatskim Srbima te, nakon teskih borbi, spojiti se s Hrvatskom vojskom u Trzackim Rastelama istocno od Rakovice na rijeci Korani, 5. korpus Armije BiH pomogao je razbijanju tzv. "krajine" na dva dijela.

Ofenziva Armije BiH, pod zapovjednistvom generala Atifa Dudakovica, tekla je velikom brzinom potpuno iznenadivsi pobunjene hrvatske Srbe. Napad je poceo u subotu u 04.30 sati, a do spajanja Armije BiH i HV na Korani doslo je tijekom poslijepodneva, izjavio je jedan francuski pripadnik UNPROFOR-a koji je istaknuo "veliko napredovanje" bosanskih vojnika.

Tom ofenzivom Bosnjaci ispunjavaju obveze preuzete Splitskom deklaracijom, ocijenile su vlasti u Sarajevu.
(Hina) ii fp

 

 

05/08/95 07:33

VIJECE SIGURNOSTI DUBOKO ZABRINUTO, POZIVA NA PREKID AKCIJE

UN-HRVATSKA


WASHINGTON, 5. kolovoza (Hina) - Vijece sigurnosti UN-a izrazilo je u petak u New Yorku duboku zabrinutost zbog izbijanja neprijateljstava u i oko Republike Hrvatske.

Predsjednickom izjavom, donesenom oko ponoci, osuduje se odluka hrvatske vlade da poduzme siroku vojnu ofanzivu te zahtijeva trenutacna obustava svih vojnih akcija i povinovanje svim rezolucijama Vijeca.

Vijece osuduje sva granatiranja civilnih ciljeva te zahtijeva puno postivanje ljudskih prava civila.

Predsjednickom se izjavom snazno osuduju napadi snaga hrvatske vlade na osoblje UN-a koji su doveli do zrtava i zahtijeva trenutacna obustava takvih napada, kao i pustanje svih zatocenih.

Vijece poziva hrvatsku vladu na povratak pregovorima i istice da ne moze biti vojnog rjesenja u Hrvatskoj.

Predsjednickom izjavom, koju je procitao predsjednik Vijeca indonezijski veleposlanik Nugroho Wibnumurti, poziva se na obnovu pregovora temeljem nacrta sporazuma supredsjedatelja Medunarodne konferencije o bivsoj Jugoslaviji.
(Hina) ps dr

05/08/95 13:32

VIJESTI U 14,00 - 05.08.1995.

RABUZIN

Predstojnik predsjednikova Ureda inzenjer Hrvoje Sarinic razgovarao je danas u Predsjednickim dvorima s veleposlanicima zemalja ciji su vojnici u sastavu snaga UNKRO. Uz veleposlanike Rusije, Ceske, Belgije, Poljske i Ukrajine, te otpravnika poslova kanadskoga veleposlanstva bili su nazocni predstavnici misije Europske Unije, i UNKRO-a. Inzenjer Sarinic kazao je da je svrha susreta razmjena informacija, s tezistem na sigurnost snaga Ujedinjenih naroda i civila tijekom vojno-redarstvene akcije hrvatskih snaga. Njihovoj zastiti obracena je posebna pozornost, rekao je inzenjer Sarinic, i izvijestio o sada raspolozivim podacima o smrti danskog pripadnika UNKRO-a, prema kojima je on bio zicom vezan za srpskog pobunjenika kojem je sluzio kao zivi stit. Govorilo se o dogadjanjima oko promatrackih mjesta ceskog i ruskog bataljuna, te o pomoci koju su hrvatske snage pruzile poljskim pripadnicima UNKRO. Tijekom razgovora inzenjer Sarinic izvjestio je da je oslobodjen Knin. Razgovorima su bili nazocni pomocnika predstojnika predsjednikova Ureda Vesna Skare-Ozbolt, ministar u vladi Zlatko Matesa, pomocnik ministra vanjskih poslova Ivan Simonovic, pomocnik ministra unutarnjih poslova Josko Moric, i predstojnik Ureda za Ujedinjene narode i Europsku uniju Ministarstva obrane Budimir Plestina. (HR) SR

 

05/08/95 14:00

VIJESTI U 15,00 - 05.08.1995.

RABUZIN

NAJAVA: Sigurnost snaga Ujedinjenih naroda i civila tijekom vojno-redarstvene akcije hrvatskih snaga, cemu je data posebna pozornost, bila je tema razgovora predstojnika predsjednikova Ureda inzenjera Hrvoja Sarinica s veleposlanicima zemalja ciji su vojnici u sastavu snaga UNKRO. Uz veleposlanike Rusije, Ceske, Belgije, Poljske i Ukrajine, te otpravnika poslova kanadskoga veleposlanstva bili su nazocni predstavnici misije Europske Unije, i UNKRO-a. Razgovorima su bili nazocni pomocnika predstojnika predsjednikova Ureda Vesna Skare-Ozbolt, ministar u vladi Zlatko Matesa, pomocnik ministra vanjskih poslova Ivan Simonovic, pomocnik ministra unutarnjih poslova Josko Moric, i predstojnik Ureda za Ujedinjene narode i Europsku uniju Ministarstva obrane Budimir Plestina.

Izvjescuje Sanja Rabuzin -Pavic.
Svrha susreta, koji je ocijenjen korisnim bila je razmjena informacija, s tezistem na zastiti snaga Ujedinjenih naroda i civila. UNKRO, rekao je inzenjer Sarinic bio je na vrijeme obavijesten o hrvatskoj vojno-redarstvenoj akciji. Najveci stupanj rizika bio je na pocetku akcije u zonama razdvajanja gdje je najveca koncentracija snaga UNKRO-a, a u ovoj etapi akcije rizikom je ocijenjena koncentracija snaga UNKRO u Kninu. Medjutim, tijekom razgovora stigla je vijest koju je veleposlanicima prenio inzenjer Sarinic. (ton) Inzenjer Sarinic je izvijestio i o do sada raspolozivim podacima o smrti danskog pripadnika UNKRO-a. (ton) Predstojnik predsjednikova ureda podsjetio je na stradanja pripadnika UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini koje su zarobili Srbi. (ton) Govorilo se o dogadjanjima oko promatrackih mjesta ceskog i ruskog bataljuna, te o pomoci koju su hrvatske snage pruzile poljskim pripadnicima UNKRO. Otpravnik poslova kanadskoga veleposlanstva opovrgnuo je da su kanadski pripadnici UNKRO prenosili obavijesti srpskoj strani, kako su to prenijeli mediji. Inzenjer Sarinic na to je odgovorio: (ton) Predstojnik predsjednikova Ureda inzenjer Hrvoje Sarinic takodjer je rekao da je jucer razgovarao s posebnim izaslanikom Akasijem o novonastalom stanju. Nova zadaca UNKRO-a na oslobodjenim podrucjima trebala bi biti humanitarna, kao i zastita ljudskih prava, rekao je Sarinic. (HR) SR

 

 

05/08/95 20:48

VUCUREVIC: "GRANATIRAT CEMO CENTAR DUBROVNIKA"

SRPSKA AGRESIJA+PV


BEOGRAD, 5. kolovoza (Hina/HABENA) - "U slucaju bombardiranja bilo kojega srpskoga grada u republici srpskoj ili republici srpskoj krajini zbog solidarnosti sa srpskom bracom grnatirat cemo centar Dubrovnika", izjavio je danas samozvani predsjednik ratnoga predsjednistva Trebinja Bozidar Vucurovic za danasnje beogradske "Vecernje novosti", javila je agencija Onasa, a prenijela HABENA.

"Kada smo bili informirani o granatiranju Drvara, gdje je bilo vise zrtva, aktivirali smo nasu artiljeriju i gadali okolicu Dubrovnika", dodao je Vucurovic.

(Hina) pp gk

 

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | Nekretnine | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre