Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicuOluja: Hrvatska vojna operacija- Vijesti

Vijesti 07.08.95 

BOSANSKA VLADA ZABRINUTA ZBOG KRAJISKIH IZBJEGLICA

GENERAL BOJNIK TOLJ: OPERACIJA 'OLUJA' PRIVODI SE KRAJU

HPT OBNAVLJA PTT MREZU NA OSLOBODENOM PODRUCJU

HRVATSKA ORUZANE SNAGE OSLOBODILE GLINU

HRVATSKA VLADA: SLIJEDI CIVILNA I GOSPODARSKA 'OLUJA' (KRACA VERZIJA)

KLESTIL I VRANITZKY O HRVATSKOJ AKCIJI

KRAJISNIK: NEPOSLUSNI GENERALI BIT CE KAZNJENI

MINISTAR GRANIC O STANJU U OKUPIRANOJ ISTOCNOJ SLAVONIJI I BARANJI

MINISTAR SUSAK: OLUJA '95. ZAVRSENA (SIRA VERZIJA)

NAPADI NA NUSTAR

NORMALIZACIJA ZIVOTA U SLOBODNIM DRNISU

NOVINARI POSJETILI OSLOBODENE PLITVICE

OPET NAPADNUTO ZUPANJSKO PODRUCJE

PISMO DR. GRANICA YASUSHIJU AKASHIJU

POZIV NA POSTIVANJE HRVATSKOG TERITORIJALNOG INTEGRITETA

PREDSJEDNIK LIJECNIKA SVIJETA O STRADANJU U SREBRENICI I ZEPI

PREDSJEDNIK TUDMAN BORAVIO U OSLOBODENOM DRNISU

PRIVREMENO OTKAZAN DUBROVACKI LJETNI FESTIVAL

PROCJENA VOJNIH SNAGA U HRVATSKOJ I BIH

PU MO RH: SRUSENA DVA SRPSKA ZRAKOPLOVA

RUSIJA BI MOGLA ZATRAZITI SANKCIJE PROTIV HRVATSKE

SAD I LUKSEMBURG DRZE DA HRVATSKA AKCIJA DONOSI "RAVNOTEZU"

SRPSKI ZRAKOPLOVI RAKETIRALI MACKOVAC

U OSLOBODENU SE VRLIKU POSTUPNO VRACA ZIVOT

UN: ARMIJA BIH POTPUNO PORAZILA ABDICEVE SNAGE U VELIKOJ KLADUSI

UN: PREDALE SE ODMETNUTE MUSLIMANSKE POSTROJBE FIKRETA ABDICA

UNPROFOR: AKCIJA HRVATSKE VOJSKE I REDARSTVA PROTEKLA BRZE NEGO SE OCEKIVALO

USPOSTAVLJENA CIVILNA VLAST U OSLOBODENOJ GLINI

YASUSHI AKASHI U KNINU

 

07/08/95 12:41

BOSANSKA VLADA ZABRINUTA ZBOG KRAJISKIH IZBJEGLICA


SARAJEVO, 7. kolovoza (Hina/AFP) - Ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Sacirbej poslao je u nedjelju pismo glavnom tajniku UN-a Butrosu Butrosu Galiju u kojem izrazava zabrinutost vlade BiH zbog velikog broja srpskih izbjeglica koji iz Hrvatske stizu u Bosnu i zatrazio od UN-a da im pomogne u povratku u Hrvatsku, pise danasnje sarajevsko Oslobodenje.

Sacirbej u svojem pismu kaze da neki od izbjeglica pripadaju naoruzanim paravojnim postrojbama.

"Novi val paravojnih postrojba predstavlja prijetnju nesrpskim zajednicama na okupiranom teritoriju i znatno pridonosi pogorsanju stanja", smatra Sacirbej.

"Trazimo da UN suraduje s hrvatskim vlastima kako bi se stvorili uvjeti za normalan zivot za sve stanovnike bivsih hrvatskih okupiranih teritorija", pise Sacirbej.

"Bosanska vlada nije u situaciji da izbjeglicama pruzi potrebnu pomoc dok im hrvatska vlada jamci sigurnost", kaze se u pismu.

Predsjednik Predsjednistva Alija Izetbegovic se sastao u nedjelju s americkim veleposlanikom Johnom Menziesom s kojim je razgovarao o problemu novih izbjeglica u Bosni medu kojima je, po njegovoj procjeni, i nekih 10 do 20 tisuca pripadnika paravojnih postrojbi.

Izetbegovic je izrazio strahovanje da ce se ti vojnici prikljuciti snagama bosanskih Srba. On smatra da je zbog takve situacije nuzna jaca zastita NATO-a za muslimanske enklave u Gorazdu, Tuzli i Sarajevu.
(Hina)

 

 

07/08/95 11:01

GENERAL BOJNIK TOLJ: OPERACIJA 'OLUJA' PRIVODI SE KRAJU (KRACA VERZIJA)ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Dva teroristicka zrakoplova, koja su poletjela sa Mahovljana pokraj Banja Luke sinoc u 19,30 sati napala su projektilima kalibra 57 mm tvornicka postrojenja u Kutini gdje je kemijska industrija, izvijestio je na jutrosnjoj konferenciji za novinare nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane general bojnik Ivan Tolj. To je primjer bez presedana, medunarodni terorizam i pokusaj da se na ove prostore uvede i ekoloski rat, kazao je Tolj.

Naveo je da je sinoc u 20,53 sati neprijatelj ispalio na samo srediste Karlovca puno punjenje visecjevnog bacaca raketa pri cemu je pet osoba ozlijedeno i pricinjena velika materijalna steta. "Ovo vise nije pitanje rata, ovo je pitanje zlocina", istaknuo je Tolj apelirajuci na svjetsku javnost da se ovakve ugroze civilnog pucanstva zaustave.

Operacija hrvatskih oruzanih snaga u bivsim sektorima "sjever" i "jug" privodi se kraju, naveo je general Tolj dodajuci da u neprijateljskim redovima vlada potpuno rasulo.

Izvijestio je da je nocas doslo do dogovora nacelnika Glavnog stozera Hrvatske vojske generala zbora Zvonimira Cervenka i predstavnika pobunjenika, a pod nadzorom UNCRO-a, u kojem su predstavnici pobunjenika prihvatili sve uvjete hrvatske drzave za predaju. "Mi smo pristali na prekid potpune paljbe i tehnicke pripreme su u tijeku pod jednim uvjetom da kompletnu vojnu tehniku koju su imali i kojom su ugrozavali civilno pucanstvo i nase gradove moraju ostaviti", kazao je general Tolj.
(Hina)

 

07/08/95 14:51

HPT OBNAVLJA PTT MREZU NA OSLOBODENOM PODRUCJU


ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Nakon sto je osloboden juzni i sjeverni dio Republike Hrvatske HPT je zapoceo s intenzivnim aktivnostima na obnavljanju PTT mreze i ukljucivanju osobodenih mjesta u telefoski sustav RH.

Na podrucju Zadarsko-kninske zupanije u nedjelju 6. kolovoza ukljucena je u rad 30-brojna telefonska centrala (RSM) u Benkovcu, a tijeku je montaza i ukljucivanje istih takvih centrala u Gracacu i Kninu. U oslobodenoj Vrlici u nedjelju je montirana javna telefonska govornica, a u funkciji je i trideset telefonskih brojeva, priopceno je iz Sektora marketinga i prodaje HPT-a.

(Hina)

 

07/08/95 00:30

HRVATSKA ORUZANE SNAGE OSLOBODILE GLINU


SISAK, 7. kolovoza (Hina) - Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a Republike Hrvatske, u vojno-redarstvenoj akciji oslobadanja privremeno okupiranih podrucja, sinoc oko 23 sata oslobodili su Glinu.

Nacelnik glinske opcine Marko Sremic cestitao je svim postrojbama Hrvatske vojske i MUP-a Republike Hrvatske koje su sudjelovale u oslobadanju Gline, jednog od najtvrdih bedema srpske pobune i okupacije.

(Hina)

 

 

07/08/95 15:13

HRVATSKA VLADA: SLIJEDI CIVILNA I GOSPODARSKA 'OLUJA' (KRACA VERZIJA)


ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Nakon uspjesne vojno-redarstvene akcije u iducih nekoliko tjedana moramo provesti civilnu i gospodarsku 'oluju' na novooslobodenim podrucjima Republike Hrvatske, kazao je na danasnjoj sjednici hrvatske Vlade premijer Nikica Valentic. Na sjednici su ministri obrane, unutarnjih i vanjskih poslova Gojko Susak, Ivan Jarnjak i dr. Mate Granic izvijestili o aktualnom vojno-politickom i sigurnosnom stanju u zemlji.

Ocijenivsi hrvatsku vojnu akciju briljantnom povijesnom pobjedom premijer je istaknuo da Vladi predstoje aktivnosti oko uspostavljanja civilnog zivota u oslobodenim podrucjima. Vec kroz mjesec dana 50 do 60 tisuca hrvatskih prognanika moci ce se vratiti u svoje domove, a do kraja godine vjerojatno i svih sto tisuca prognanika s tih podrucja, rekao je Valentic.

Ministar obrane Gojko Susak izvijestio je da ce danas do 18 ili 19 sati cjelokupni teritorij bivsih sektora 'sjever' i 'jug' biti pod nadzorom hrvatskih snaga. Buduci da pripadnici UNCRO-a nisu ispunili svoju zadacu vezanu uz sinoc dogovorenu predaju neprijateljskih snaga na dijelu bivseg sektora 'sjever' i do 9 sati nisu dosli na ocekivano podrucje, neprijatelj je s oruzjem napustao Hrvatsku, kazao je ministar Susak isticuci da je stoga donesena odluka da se nastavi s vojnim ciscenjem terena. Susak je istaknuo dobru suradnju Ministarstva obrane sa Ministarstvom unutarnjih poslova te najavio da ce danas biti potpisana zapovjed o demobilizaciji oko 70 tisuca ljudi.

Ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak istaknuo je da su policijske snage, civilna zastita i vatrogasci odmah iza vojnih postrojbi ulazili u oslobodena podrucja. Jarnjak je kazao da je osobno obisao vecinu oslobodenih podrucja i uvjerio se da u akciji oslobadanja nije bilo vecih razaranja.

Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granic osvrnuo se na reakcije svijeta na hrvatsku vojno-redarstvenu akciju navodeci da su pritisci bili znatno slabiji nego tijekom "Bljeska". Dr. Granic je demantirao spekulacije o tome da je Hrvatskoj netko dao "zeleno svjetlo" istaknuvsi da je odluku o vojno-redarstvenoj akciji donio Predsjednik Republike nakon neuspjeha cetverogodisnjeg pregovaranja s pobunjenicima, ali i zbog pomoci Bihacu.
(Hina)

 

 

07/08/95 16:00

KLESTIL I VRANITZKY O HRVATSKOJ AKCIJI


BEC, 7. kolovoza (Hina/Reuter/AFP) - Austrijski predsjednik Thomas Klestil rekao je u ponedjeljak da je hrvatska vojno-redarstvena akcija opravdana nakon tri godine bezuspjesnih pregovora o buducnosti hrvatskih privremeno zaposjednutih podrucja.

Klestil smatra da je vazno zapamtiti da je bivsa tzv. "krajina" dio hrvatskog teritorija od 1991. kada je hrvatska drzava medunarodno priznata. Rjesenje do kojeg bi se doslo pregovorima bilo je onemoguceno "beskompromisnim stajalistem srpske strane", rekao je.

"Intenzivni napori kroz vise od tri godine za povratak hrvatskog suvereniteta na ovom podrucju pregovorima propali su radi beskompromisnog stajalista krajinskih Srba", kaze se u priopcenju austrijskog predsjednika.

"Ova cinjenica ne bi smjela biti zaboravljena kada se osuduju hrvatske akcije, cak i kada je svaka vojna eskalaciju za zaljenje radi tragicnih posljedica za civile i radi rizika od prosirenja svakog rata", dodaje su u priopcenju.

Austrijski kancelar Franz Vranitzky (Franc Vranicki) pozvao je hrvatsku vladu da ucini sve sto je u njezinoj moci kako bi omogucila srpkom narodu iz bivse tzv. "krajine" da ostane na ovom podrucju, kaze se u priopcenju austrijskog kancelara objavljenom u ponedjeljak u Becu.

"Ono sto je u ovom trenutku najvaznije u krajini je stvoriti uvjete koji bi omogucili srpskom stanovnistvu da ostane gdje sada zivi i da mu se da mogucnost da se osjeti priznatim kao pripadnik hrvatske drzave", rekao je Vranitzky u priopcenju.

"Sudbina 150.000 ljudi koji su do sada otisli je udarac zadan svima onima koji se bore za mirni suzivot razlicitih etnickih skupina na Balkanu i (svima onima) koji opskrbljuju humanitarnom pomoci. Onaj koji izravno ili neizravno uzrokuje ovaj masovni egzodus vrsi etnicko ciscenje u BiH", dodao je kancelar.

Sef austrijske vlade naglasio je da je njegova zemlja prije svega zabrinuta radi "beskrajne patnje civila", kako u Hrvatskoj tako i u BiH. "Nema druge mogucnosti osim humanitarne pomoci, globalnog rjesenja postignutog pregovorima i nastavka misije UN-a", zakljucio je Vranitzky.
(Hina)

07/08/95 02:05

KRAJISNIK: NEPOSLUSNI GENERALI BIT CE KAZNJENI


BEOGRAD, 7. kolovoza (Hina/Reuter) - Predsjednik samozvanog parlamenta bosnskih Srba Momcilo Krajisnik izjavio je u nedjelju da ce svi generali, koji nastave podrzavati smijenjenog zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladica, biti kaznjeni, javila je agencija Reuter.

"Svako neizvrsavanje zapovjedi i naredbi mora biti kaznjeno u skladu sa zakonom", rekao je Krajisnik novinarima, nakon zavrsetka rada samozvane skupstine bosanskih Srba, odrzane iz zatvorenih vrata na Jahorini.

Kako navodi Reuter, pozivajuci se na srpske izvore, smijenjeni general Mladic se za vrijeme zasjedanja samozvanog parlamenta bosanskih Srba nalazio u Banja Luci, gdje je izjavio da ce zapovjedati vojskom bosanskih Srba "dok god bude imao podrsku boraca i naroda".

"Mladiceva reakcija je emocionalna i on mora slusati moje naredbe", izjavio je Karadzic novinarima, po zavrsetku zasjedanja samozvanog parlamenta bosanskih Srba, dodaje Reuter.
(Hina)

 

07/08/95 16:09

MINISTAR GRANIC O STANJU U OKUPIRANOJ ISTOCNOJ SLAVONIJI I BARANJI


ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granic na danasnjoj je sjednici Vlade izvijestio o situaciji na okupiranom podrucju istocne Slavonije i Baranje navodeci da je tamo stanje potpune okupacije od Beograda. Granic naglasava da je na okupiranom podrucju istocne Slavonije i Baranje obavljena kompletna integracija sa sustavom tzv. SRJ.

Beograd naoruzava i placa vojsku te kontrolira oba mosta, kazao je Granic dodajuci da je zbog stalnih napada na Vinkovce, Osijek i Zupanju Beograd dodatno mobilizirao vojne jedinice.

Takoder je, kazao je Granic, Beograd na konzultacije pozvao i voditelja Ureda tzv. SRJ u Zagrebu Veljka Knezevica.

"Republika Hrvatska nema u ovom trenutku namjeru vojno osloboditi ta podrucja, ali upozoravamo medunarodnu zajednicu na neodrzivost takve situacije", kazao je dr. Granic. Republika Hrvatska je spremna pregovarati o mirnoj reintegraciji tog podrucja, ali ne s Milanom Marticem i Milanom Babicem ili s bilo kim tko nije s tih podrucja.

Pozivamo hrvatske Srbe da pristupe pregovorima o mirnoj reintegraciji hrvatskih okupiranih podrucja, a od UN Hrvatska trazi hitnu primjenu mandata UNCRO na tom podrucju, rekao je dr. Granic.

Ministar Granic na kraju je kazao kako je hrvatska Vlada u Hrvatsku pozvala voditelja Ureda Republike Hrvatske u Beogradu Zvonimira Markovica.
(Hina)

07/08/95 21:34

MINISTAR SUSAK: OLUJA '95. ZAVRSENA (SIRA VERZIJA)


ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Vojna operacija "Oluja '95" u bivsim sektorima 'sjever' i 'jug' je zavrsena, a ustavno-pravni poredak i nadzor nad tim hrvatskim podrucjima danas u 18 sati potpuno su uspostavljeni, izjavio je ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Susak na vecerasnjoj konferenciji za novinstvo Informativnog stozera Politicke uprave hrvatskog Ministarstva obrane, sedmoj od pocetka operacije. Akcija je pocela 4. kolovoza u 5 sati i za 84 sata Hrvatska vojska i policija ostvarile su svoj zadatak i stale na medunarodno priznate granice Republike Hrvatske, izjavio je ministar Susak.

Izvijestio je da se za vrijeme trajanja konferencije za novinstvo (18,30 sati) u Topuskom predaje oko pet do sest tisuca pobunjenika, a borbe se vise ne vode. Istaknuo je da su jos moguce policijske akcije, ali vojna je akcija zavrsila. Ministar Susak je izvijestio da su u operaciji "Oluja '95." hrvatske oruzane snage imale 118 mrtvih i 620 ranjenih, te da nema potpunih izvjesca o poginulima i ranjenima na protivnickoj strani.

Hrvatski je ministar obrane objasnio stajaliste Republike Hrvatske i razloge za "Oluju '95.", navodeci da je hrvatsko drzavno vodstvo prosle cetiri godine, u suradnji s medunarodnom zajednicom, pokusavalo mirno reintegrirati zaposjednuta podrucja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

"Duboko vjerujem, da se nije dogodila situacija oko Bihaca, nastojanja bi i dalje isla u tom smjeru", ocijenio je Susak, govoreci da geostrategijski ni politicki Hrvatska nije mogla dopustiti da se tzv. "republika srpska" i tzv. "krajina" spoje, jer bi bilo deset puta teze osloboditi hrvatske prostore. Odluka o akciji vojno-redarstvenih snaga donesena je prije deset dana, jer Hrvatska nakon pada Srebrenice i Zepe nije mogla dopustiti da se to dogodi i Bihacu, upozorio je hrvatski ministar.

"Nekoliko se izgreda dogodilo u toj operaciji, za koje se, kao predstavnici Republike Hrvatske, osjecamo duznima ispricati, osobito Kraljevini Danskoj", rekao je Susak. Dogodio se nemili slucaj da je jedan od danskih pripadnika UNCRO-a poginuo, sto smatramo incidentom, ali zbio se jos jedan slucaj, jedan od casnika Hrvatske vojske vodio je nekoliko Danaca kao stit. Na srecu, to je proslo bez posljedica, poduzeli smo zakonske mjere i taj je covjek pritvoren, rekao je ministar Susak, navodeci da ce javnost nakon sudskog postupka o svemu biti obavijestena. Ministar je takoder, izrazavajuci zaljenje, kao incident spomenuo i pogibiju dvaju pripadnika ceskog bataljuna. Naveo je da je u koordiniranoj akciji, u kojoj su na temelju Splitskog sporazuma sudjelovale i snage Federacije BiH, na nasoj i protivnickoj strani sudjelovalo vise od 200 tisuca vojnika. Uzimajuci to u obzir, navedeni su incidenti minorni, napomenuo je Susak.

Mi smo pokusali sve da se s civilima ponasa onako kako nalaze medunarodno pravo. Prvi dan akcije pokusali smo zaobici sva veca naselja, dajuci jos jednu sansu pobunjenim Srbima da se predaju. Umjesto predaje poceli su granatirati hrvatske gradove, pa je odluceno da se akcija provede do kraja. To je danas oko 18 sati i ucinjeno, izjavio je ministar Susak.

Na upit hoce li na odnos snaga u BIH imati utjecaj srpska vojska koja je iz okupiranih podrucja Hrvatske pobjegla u BIH na podrucja pod srpskom kontrolom, Susak je odgovorio da to tamo moze stvoriti samo jos veci kaos.

Podsjetivsi kako je kasno sinoc dogovoreno da jutros u 6 sati pocne predaja pobunjenika, ministar je rekao da se UNCRO nije pojavio do 9 sati, a Srbi su vec dobrim dijelom izvukli najveci dio oruzja preko hrvatske granice. Smatramo da je Hrvatska jednim dijelom izigrana te je, naglasio je Susak, zapovijedeno hrvatskim jedinicama da izbiju na granicu RH i BiH, juzno od Gline i juzno od Kostajnice, sto je i ucinjeno.

Govoreci o predaji pobunjenika, ministar Susak je ponovio da je hrvatsko stajaliste jasno i da svi koji zele napustiti Republiku Hrvatsku to mogu uciniti, a oni koji zele ostati moraju se prijaviti civilnoj policiji i hrvatskim civilnim tijelima. Postupak ce biti kao i u zapadnoj Slavoniji, a omogucit ce se pristup i medunarodnim udrugama, institucijama i novinarima, naveo je ministar.

Izjave posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Yasushija Akashija da Hrvatska mora postovati ljudska prava, Republika Hrvatska prihvaca i zeli ih postovati, jer smo dio zapadne civilizacije, a sto Srbi rade - puno govori o njima.

O pozivu ruskog predsjednika Borisa Jeljcina predsjedniku Tudmanu i Slobodanu Milosevicu za sastanak, ministar Susak je rekao da Hrvatska o tome jos nije sluzbeno obavijestena.

Na pitanje o mogucem vecem sukobu Hrvatske i tzv. "SRJ", hrvatski ministar obrane je odgovorio da ce to dobrim dijelom ovisiti i o stajalistima medunarodne zajednice.

Sektor 'istok', koji granici sa "SRJ", jos je uvijek okupiran i Hrvatska od toga ne odustaje. Nasa je procjena da je Hrvatska u stanju osloboditi i taj dio drzave i doci na hrvatsku granicu, izjavio je ministar obrane.

Na upit postoji li objasnjenje zasto NATO nije bombardirao zracnu luku kod Banje Luke s koje su poletjeli zrakoplovi koji su granatirali civilne ciljeve u Hrvatskoj, ministar je Susak odgovorio da je to pitao i veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Petera Galbraitha. Buduci da postoje dva kljuca, suglasnosti, nazalost, nema. Nekoliko bi zemalja, zasigurno i SAD, intervenirale na taj cin medunarodnog terorizma, ali nikako da se 'drugi kljuc okrene', istaknuo je hrvatski ministar obrane Gojko Susak.
(Hina)

 

07/08/95 10:46

NAPADI NA NUSTAR


VINKOVCI, 7. kolovoza (Hina) - Pobunjeni Srbi su i nocas napadali Nustar. Po izvjescu Centra za obavjescivanje Vukovarsko-srijemske zupanije, Srbi su od pola noci do 5 sati ujutro ispalili na Nustar 12 granata.

Osim toga, iz protuzrakoplovnih strojnica su napadali gotovo sva mjesta duz bojisnice na Bosutu, u istocnom dijelu Zupanije.

Nitko nije stradao, ali je pocinjena znatna materijalna steta, navodi isti izvor.

(Hina)

 

07/08/95 12:00

NORMALIZACIJA ZIVOTA U SLOBODNIM DRNISU


DRNIS, 7. kolovoza (Hina) - Zamjenik ministra obrane mr. Josip Juras otvorio je jutros u slobodnom Drnisu Ured za obranu i Centar za obavjescivanje.

Drnis su danas posjetili ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang i ministar u Vladi dr. Juraj Njavro, koji su obisli grad u pratnji sibenskog zupana mr. Paska Bubala, dozupana Josipa Odaka, zadarsko-kninskog zupana Sime Prtenjace te drniskih celnika.

Ministar Hebrang je obisao gradski Doma zdravlja, te najavio da ce se ta ustanova hitno sanirati i osposobiti za rad.

Od sinoc u Drnisu radi nekoliko telefonskih linija, a neki dijelovi grada dobili su i struju. Djelatnici Hrvatske elektroprivrede i HPT-a uzurbano rade kako bi osposobili sve elektricne i PTT instalacije.

(Hina)

 

07/08/95 22:55

NOVINARI POSJETILI OSLOBODENE PLITVICE

 

PLITVICE, 7. kolovoza (Hina) - U organizaciji Informativnog stozera Ministarstva obrane RH tridesetak novinara hrvatskih i inozemnih redakcija posjetilo je danas nacionalni park Plitvice i hrvatsku drzavnu granicu s Bosnom i Hercegovinom, pored Lickoga Petrova sela.

Tijekom putovanja do Plitvica, novinari su prosli kroz oslobodeni gradic Plaski u kojemu je zivjelo pretezito stanovnistvo srpske narodnosne zajednice. Vidjeli su da je gradic poptuno sacuvan i da u njemu nema tragova namjernih razaranja. Pravoslavna crkva u Plaskom sacuvana je.

Poslije Plaskog, novinari su prosli kroz razruseno mjesto Saborsko u kojemu su do 1991., kada su protjerani, zivjeli pretezito stanovnici hrvatske nacionalnosti. Nacelnik opcine Saborsko Luka Hodak izvijestio je novinare da su srpski pobunjenici 1991. potpuno razrusili sve kuce u Saborskom u kojima su zivjeli Hrvati, njih vise od sedam stotina. Upozorio je da su jedine dvije kuce Srba u naselju i poslije oslobodilacke akcije hrvatskih snaga ostale sacuvane.

Na Plitvickim jezerima, nacionalnom parku koji je pod zastitom UNESCO-a, novinari su razgledali turisticke objekte nacionalnog parka, koji su sacuvani, ali zapusteni. Ondje su susreli zupnika zupe Dreznik velecasnog Josipa Bogovica kojega su srpski teroristi tijekom 1991. tri i po mjeseca drzali u zatocenistvu i mucili. Bogovic je novinare izvijestio da je na podrucju zupe Dreznik spaljeno i onesposobljeno svih pet katolickih crkava te da je jedina pravoslavna sacuvana. Dodao je da su Srbi tijekom okupacije srusili i zapalili svih 485 kuca Hrvata u zupi Dreznik.

Na zahtjev inozemnih novinara izvjestitelji su posjetili i hrvatsku drzavnu granicu s BiH pored Lickoga Petrova Sela, i ondje razgovarali s nekoliko pripadnika 5. korpusa Armije BiH. Oni su izrazili zahvalnost Hrvatskoj vojsci na deblokadi Bihaca i dodali kako je stanovnistvo bihacke enklave izgladnjelo te da mu hitno treba hrana.

Novinare su vodili pukovnik HV Vjekoslav Krizanec i nacelnik Odjela za kulturu, sport i dusebriznistvo Politicke uprave MO RH satnik Antun Mogus.
(Hina)

 

 

07/08/95 20:15

OPET NAPADNUTO ZUPANJSKO PODRUCJE


ZUPANJA, 7. kolovoza (Hina) - Nakon jutrosnjih topnickih napada bosanskih Srba na Rajevo Selo i Posavske Podgajce, te zracne opasnosti sto je objavljena u Zupanji i Babinoj Gredi, prekosavski cetnici su oko 17 sati napali Zupanju i susjedna sela Bosnjake i Gradiste, ispalivsi nekoliko topnickih projektila.

Od krhotina granata ranjene su u Zupanji tri osobe, od kojih jedna vrlo tesko, a i materijalne stete su znatne. Pucanstvo Zupanje i zupanjske Posavine upozoreno je ponovno na povecane mjere opreza.
(Hina)

 

07/08/95 10:34

PISMO DR. GRANICA YASUSHIJU AKASHIJU


ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granic uputio je u nedjelju (6. kolovoza) pismo posebnom izaslaniku glavnog tajnika UN Yasushiju Akashiju pismo u povodu borbenog djelovanja dva zrakoplova bosanskih Srba na ciljeve u Hrvatskoj. Pismo objavljujemo u cijelosti:

"Nazalost, moram vas izvijestiti da su u 19.30 sati dva zrakoplova tipa 'Orao', koja su poletjela s banjaluckog uzletista, bombardirala kemijsku tvornicu u Kutini, 80-tak kilometara jugoistocno od Zagreba. Nadlezne sluzbe izvijestile su o pozarima u tvornici. Dosad nanesena steta, a posebno, svako novo bombardiranje od strane srpskih zrakoplova gotovo sigurno bi izazvali ekolosku katastrofu koja bi zagadila veliko i gusto naseljeno podrucje. To bi izazvalo smrt tisuca civila. Ostecenja te tvornice takoder bi prouzrocila zagadenje tla i vode na velikom podrucju.

Vlada Republike Hrvatske najostrije prosvjeduje zbog tog flagrantnog krsenja Rezolucije 816 (1993) Vijeca sigurnosti UN-a kojom je uspostavljena zona zabrane letenja u Bosni i Hercegovini. Stovise, napad na ciljeve koji nisu vojni predstavlja jasno krsenje Zenevskih konvencija i drugih nacela i pravila medunarodnog humanitarnog prava. Ocito je da je ta akcija poduzeta jedino sa svrhom nanosenja zla civilnom pucanstvu, a to predstavlja ratni zlocin.

Hrvatska vlada poziva medunarodnu zajednicu da u potpunosti primjeni gore spomenutu Rezoluciju i time sprijeci bilo kakve daljnje incidente u Hrvatskoj krsenjem zone zabrane letenja u BiH."
(Hina)

 

07/08/95 15:24

POZIV NA POSTIVANJE HRVATSKOG TERITORIJALNOG INTEGRITETA


MOSKVA, 7. kolovoza (Hina/AFP) - Estonija, drzava koja je medu prvima priznala Hrvatsku 1991., pozvala je medunarodnu zajednicu na postivanje hrvatske teritorijalne cjelovitosti.

"Estonija poziva sve drzave da postuju teritorijalnu cjelovitost Hrvatske", izjavio je estonski premijer Tiit Vahi u priopcenju koje je prenijela balticka novinska agencija BNS.

Vahi smatra da su neuspjeli medunarodni napori imali negativne posljedice na sitaciju u Hrvatskoj te osuduje svako nasilje pocinjeno nad pripadnicima mirovnih snaga UN-a.

Jedan je manji kontingent estonskih plavaca rasporeden u Hrvatskoj.
(Hina)

 

 

07/08/95 11:16

PREDSJEDNIK LIJECNIKA SVIJETA O STRADANJU U SREBRENICI I ZEPI


PARIZ, 7. kolovoza (Hina/AFP) - Predsjednik humanitarne organizacije Lijecnici svijeta dr. Bernard Granjon (Bernar Granzon) izjavio je danas da su u BiH dvije generacije vojno sposobnih muskaraca nestale nakon nedavna srpskog osvajanja muslimanskih enklava Zepe i Srebrenice.

"Nisam vidio ni jednog vojno sposobnog muskarca medu izbjeglicama iz Zepe i Srebrenice", rekao je on dodajuci da postoje i "brojna svjedocanstva" o masovnom "klanju muskaraca pred njihovim obiteljima" i o silovanju zena.

Jedan svjedok, ciju izjavu prenosi tuzlanski gradonacelnik, svjedocio je da je "izmedu 4.000 i 4.500 ljudi ubijeno na jednom mjestu", izvijestio je Granjon. "Ako se moze osporiti broj stradalih, ne moze se osporiti opseg ubijanja i divljastva", ocijenio je on u razgovoru za Radio Monte Carlo.

"Neki ljudi jos uvijek lutaju sumom pokusavajuci prijeci srpske crte", kazao je on dodajuci da su se srpski vojnici zabavljali gadanjem zena i djece i "lovom na ljude."

Dr. Granjon je pozvao na odgovornost UN i medunarodne snage koji "nisu zeljeli sprijeciti" to sto se dogadalo. "Ne mogu vjerovati da se sacica (bosanskosrpskih) fanatika tako poigrava s cijelim svijetom, osim ako to nije rezultat nepostojanja volje da se nesto ucini."

"Taj nedostatak volje stavlja medunarodne organizacije, a posebno UN, u ulogu onih koji ne pomazu narodu izlozenom genocidu, i sto je jos gore, onih koji su sukrivci", zakljucio je predsjednik Lijecnika svijeta.
(Hina)

 

 

07/08/95 01:22

PREDSJEDNIK TUDMAN BORAVIO U OSLOBODENOM DRNISU


DRNIS, 7. kolovoza (Hina) - U plimi odusevljenja i ocigledne srece sto se naleze u tek oslobodenom gradu, doskorasnji prognani Drnisani docekali su jucer poslijepodne i pozdravili u svom gradu hrvatskog predsjednika dr. Franju Tudmana i njegove najblize suradnike.

U ozracju opustenosti i zadovoljstva Drnisani su spontano pjesmom i povicima izrazili dobrodoslicu najvisim gostima.

U simoblicne slike uklopila se i obecana kava za ministra obrane Gojka Suska, koju su Drnisani, kako rece jedan dojucerasnji prognanik, dugo pripremali.

Oko 19 sati predsjednik se Tudman oprostio od domacina izjavivsi: "Jucerasnjim oslobodenjem Knina apsolutno pocinje nova stranica nase povijesti. Definitivno je propala svaka ideja ne samo velike Srbije, negoli da uopce Srbi mogu igrati onu ulogu koju su igrali u hrvatskoj povijesti: da su zabadali noz u leda hrvatskom narodu, da su surovali s talijanskim fasistima; i danas ih prizivali ne bi li dijelili Istru i Dalmaciju izmedu Talijana i Srbije. U tome je znacenje tog povijesnog cina. Oslobadanjem Knina, grada kralja Zvonimira, osigurana je buducnost hrvatskog naroda, njegove drzave. Svim snagama domovinske i iseljene Hrvatske cemo se dati na izgradnju Hrvatske. Pozvat cemo, za Boga miloga, Drnisane i sve ostale, ne samo iz hotela (prognanike), nego iz citavoga svijeta od Kanade i Juzne Amerike, Cilea, pa do Australije i Novog Zelanda. Mislim da ce ljudi dolaziti i moci tu zivjeti, znatnim dijelom bolje nego sto zive u svijetu".

Na pitanje kako svijet gleda na hrvatske uspjehe predsjednik Tudman je kazao da je opcenito svijet sa zadovoljstvom primio hrvatski uspjeh.

"To su jedini uspjesi zapadne demokracije i zapadnog krscanstva u ovoj borbi dvaju svjetova. To nije samo borba izmedu Hrvatske i Srbije", kazao je hrvatski predsjednik na odlasku iz Drnisa.
(Hina)

 

07/08/95 00:56

PRIVREMENO OTKAZAN DUBROVACKI LJETNI FESTIVAL


DUBROVNIK, 7. kolovoza (Hina) - S obzirom na trenutacne okolnosti, te na cinjenicu da za sire podrucje grada Dubrovnika vrijedi opca opasnost, Dubrovacki ljetni festival otkazao je do daljnjega sve izvedbe glavnog i popratnog progrma, priopceno je iz Uprave festivala.

Festival bi, prema trenutacnim predvidanjima, trebao biti nastavljen 15. kolovoza. No, kako su svi strani sastavi i solisti otkazali svoje nastupe, doci ce do vecih promjena u programu. Posljednjih desetak dana ovogodisnjeg Dubrovackog ljetnog festivala bi tako trebalo biti ispunjeno nastupima dubrovackih umjetnika, dijelom vec i najavljenih, a dijelom premjestenih iz popratnog festivalskog programa, piropcili su danas iz Uprave dubrovackog ljetnog festivala.
(Hina)

 

 

07/08/95 16:38

PROCJENA VOJNIH SNAGA U HRVATSKOJ I BIH


LONDON, 7. kolovoza (Hina/Reuter) - Britanska agencija Reuter prenijela je u ponedjeljak, u namjeri da objasni brzinu i uspjesnost akcije hrvatskih vojno-redarstvenih snaga, procjenu jakosti sukobljenih strana u Hrvatskoj i BiH prije pocetka akcije kojom je osloboden velik dio hrvatskih okupiranih podrucja.

Vojni analiticari casopisa "Jane's Defense Weekly" procijenili su jakosti na temelju podataka NATO-saveza i UN-a. Prema ocjeni vojnih strucnjaka, koju prenosi Reuter, snaga Hrvatske vojske bila je potcijenjena. Prenosimo procjenu vojnih analiticara casopisa "Jane's Defence Weekly":

Procjena vojnih analiticara casopisa "Jane's Defence Weekly

 

HV

hrv. Srbi

Armija BiH

HVO

bos. Srbi

vojnici

100.000

50.000

160.000

40.500

64.000

tenkovi

420

280

75

100

335

oklopna vozila

605

180

70

56

488

topovi, minobacaci

2.034

439

300

400

500

zrakoplovi

41

28

0

0

42

bojni helikopteri

6

0

0

0

10(Hina)

 

 

07/08/95 15:53

PU MO RH: SRUSENA DVA SRPSKA ZRAKOPLOVA


ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Sinoc u 19 sati i 30 minuta dva su Karadziceva borbena zrakoplova raketirala projektilima od 57 mm tvornicka kemijska postrojenja. Tako su pocinili teroristicki cin koji medunarodno pravo smatra medunarodnim terorizmom. U 20 sati i 53 minute srpski su teroristi ispalili na Karlovac puno punjenje VRB-a. U tom napadu na civilne objekte u sredistu grada pocinjena je velika materijalna steta, priopcila je danas Politicka uprava Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Danas izmedu 10 i 11 sati neprijateljski su zrakoplovi tzv. vojske republike srpske poletjeli s uzletista u Mahovljanima i izvrsili ponovno cin medunarodnog terorizma protiv civilnog pucanstva u hrvatskim gradovima Sisku, Zupanji, Pozegi, Daruvaru, Novskoj, Orahovici i Slatini, gdje su gadali civilne ciljeve.

Raketirana su i mjesta Mackovac i Savski Bok. Dosad je poznato da su dvije osobe poginule, ranjeno je jedanaest osoba, a pocinjena je i materijalna steta.

Hrvatska je protuzrakoplovna obrana srusila dva neprijateljska zrakoplova tipa "orao", koji su prije toga raketirali Mackovac i Savski Bok.

Valja naglasiti da je neprijateljsko zrakoplovstvo prekrsilo zabranu leta iznad BiH, koju nadzire NATO. Buduci da se radi o cinu medunarodnog terorizma koji bi, kako se istice u priopcenju, s obzirom da teroristi ne prezaju od gadanja kemijskih postrojenja, mogao izazvati ekolosku katastrofu sirokih razmjera, ugrozavanje ljudskih zivota i zagadivanje okolisa, hrvatska javnost ocekuje od Europe i svijeta da konacno poduzmu neke mjere protiv takvih besprimjernih postupaka. Takvo djelovanje u vojnom smislu nema nikakvo znacenje i moze se ocijeniti jedino kao zlocin protiv civilnog pucanstva u Hrvatskoj i BiH. Kako prijeti opasnost od ekoloske katastrofe, to moze imati sire medunarodne posljedice, priopcila je Politicka uprava Ministarstva obrane.
(Hina)

 

 

07/08/95 11:43

RUSIJA BI MOGLA ZATRAZITI SANKCIJE PROTIV HRVATSKE


MOSKVA, 7. kolovoza (Hina/Reuter) - Duznosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Gorelik izjavio je u ponedjeljak da bi Moskva mogla zatraziti od UN uvodenje sankcija protiv Hrvatske zbog "vojne akcije protiv Srba", javila je agencija Interfax.

"Prema nasem misljenju, pitanje sankcija zrelo je za diskusiju" - rekao je Gorelik i dodao: "Situacija se mijenja, mijenja se i javno misljenje na zapadu. Vlade zemalja clanica Vijeca sigurnosti nece moci ostati ravnodusne." On je pritom ipak pripomenuo da ostale clanice Vijeca sigurnosti ne podupiru stajaliste Rusije.

Gorelik je takoder istaknuo kako Rusija trazi od Vijeca sigurnosti osudu hrvatske akcije protiv pobunjenih Srba, kao i da je predstavnik Rusije u UN vec dobio naputke u tom smislu.

Vijece sigurnosti treba traziti od Zagreba jamstva za sigurnost srpskih izbjeglica i vojnika mirovnih snaga UN, a isto tako sluzbeno osuditi Hrvatsku zbog razvoja dogadaja. Rusija cijeni suzdrzanost koju je Srbija pokazala nakon hrvatske akcije protiv pobunjenih Srba i pozdravlja takvo stajaliste Beograda koje predstavlja prilog zaustavljanju sirenja sukoba, objasnio je rusko stajaliste Gorelik.
(Hina)

 

07/08/95 21:02

SAD I LUKSEMBURG DRZE DA HRVATSKA AKCIJA DONOSI "RAVNOTEZU"


WASHINGTON, 7. kolovoza (Hina/UPI) - Americki predsjednik Bill Clinton i luksemburski premijer Jean-Claude Juencker (Zan Klod Jinker) slozili su se danas u ocjeni da je hrvatska akcija za oslobadanje okupiranih teritorija ponovno uspostavila "ravnotezu" u bosanskohercegovackoj krizi i otvorila mogucnost za diplomatsko rjesenje.

"Dosli smo do zakljucka da su kao rezultat nedavnih zbivanja u Hrvatskoj ojacani izgledi za diplomaciju", rekao je Juencker nakon 30-minutnog radnog sastanka s Clintonom.

"Nakon jednostranih uspjeha srpskih snaga u BiH gdje su osvojile 70 posto teritorija, sada imamo stanje ravnoteze", ocijenio je on i dodao kako je "dosao trenutak da diplomacija zavrsi sukob".
(Hina)

 

07/08/95 11:54

SRPSKI ZRAKOPLOVI RAKETIRALI MACKOVAC


ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Tijekom prijepodneva oglasene su zracne opasnosti za vise gradova i mjesta, zbog uocavanja vise neprijateljskih zrakoplova koji su polijetali iz banjalucke zracne luke, usprkos tome sto se radi o zoni zabrane letenja proglasene od UN, odnosno NATO-a. Zracna je opasnost oglasena za cijelo podrucje Brodsko-posavske zupanije i Viroviticko-podravske zupanije, zatim za gradove Pozegu i Zupanju te za podrucje Novske i Siska.

U Centru za obavjescivanje Nove Gradiske se doznaje da su neprijateljski zrakoplovi u 9,35 sati raketirali dio naselja Mackovac uz Savu na novogradiskom podrucju. Po nepotpunim podacima ima ranjenih osoba, a pocinjena je i veca steta.

(Hina)

 

07/08/95 13:23

U OSLOBODENU SE VRLIKU POSTUPNO VRACA ZIVOT


VRLIKA, 7. kolovoza (Hina) - U oslobodenu Vrliku, koja je zajedno s okolnim selima bila pod cetnickom okupacijom pune cetiri godine, postupno se vraca zivot i uspostavlja hrvatska vlast. Policijska postaja i zdravstvena sluzba otvorene su jos u subotu, kada su u Vrliku usle postrojbe Hrvatske vojske, a danas je proradila i telefonska centrala. Na terenu su i ekipe Hrvatske elektroprivrede pa se moze ocekivati skoro osposobljavanje elektromreze, nakon cega ce proraditi i vodovod.

Za sutra je u Vrlici, po prvi put, sazvana sjednica Opcinskog vijeca na kojoj ce se raspravljati i donositi odluke o obnovi institucija i ustanova, te postupnom povratku prognanika na njihova ognjista.

Inace, u toj je opcini prije rata zivjelo oko 4.000 Hrvata, od ukupno 5.500 stanovnika, a osloboditelje je u subotu docekalo svega 50-ak starijih i iznemoglih stanovnika hrvatske nacionalnosti. Svi ostali su u cetverogodisnjem progonstvu.

(Hina)

 

07/08/95 20:28

UN: ARMIJA BIH POTPUNO PORAZILA ABDICEVE SNAGE U VELIKOJ KLADUSI


SARAJEVO, 7. kolovoza (Hina/AFP) - Armija BiH "potpuno je porazila" postrojbe pod vodstvom Fikreta Abdica u njegovu sjedistu Velikoj Kladusi, izvijestio je UN u tom gradu.

Vojnici 5. korpusa Armije BiH "usli su u Veliku Kladusu oko podneva", kazao je danski zapovjednik UN-a Ole Reith dodajuci da su Abdiceve snage "potpuno porazene."

Abdicevi vojnici pokusavaju pobjeci na sjever, dodao je on, no nije mogao precizirati broj vojnika koji bjeze.

Glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevu Aleksandar Ivanko kazao je da je Fikret Abdic primjecen u blizini Velike Kladuse, na jednoj farmi za uzgoj peradi, s pripadnicima svojih snaga. Vecina njegovih ljudi predala se, medutim, Armiji BiH, dodao je Ivanko.

Duznosnica UN-a u Zagrebu Liah Melnick izvijestia je prethodno tijekom dana u Zagrebu da su se posrojbe Fikreta Abdica predale, da je Armija BiH usla u Veliku Kladusu te da u njoj vise nema borbi.

Borbena djelovanja manjeg intenziteta nastavljene su danas samo u sjevernom dijelu bihackog podrucja, napominje France presse.
(Hina)

 

 

07/08/95 15:39

UN: PREDALE SE ODMETNUTE MUSLIMANSKE POSTROJBE FIKRETA ABDICA


ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Odmetnute muslimanske postrojbe pod vodstvom Fikreta Abdica predale su se u ponedjeljak 5. korpusu Armije BiH, izjavila je poslijepodne duznosnica UN-a u Zagrebu Liah Melnick.

Ona je dodala da su postrojbe 5. korpusa Armije BiH usle u Veliku Kladusu te da na tom podrucju vise nema borbi.
(Hina)

 

07/08/95 12:54

UNPROFOR: AKCIJA HRVATSKE VOJSKE I REDARSTVA PROTEKLA BRZE NEGO SE OCEKIVALO


SARAJEVO, 7. kolovoza (Hina) - Izvori UNPROFOR-a u Sarajevu potvrduju da je akcija Hrvatske vojske i redarstva u nekadasnjem sjevernom i juznom sektoru protekla znatno brze nego se ocekivalo, te da je stanje sada potpuno pod nadzorom hrvatskih snaga.

Vojni promatraci UN-a potvrduju da su se postrojbe V. korpusa Armije BiH pridruzile hrvatskim snagama na cijelom podrucju izmedu Rakovice i Korenice, da su od jucer probile polozaje Abdicevih snaga, te da sada iz smjera Pecigrada postupno napreduju prema Velikoj Kladusi, priopceno je danas u sarajevskom sjedistu UNPROFOR-a.

(Hina)

 

07/08/95 11:24

USPOSTAVLJENA CIVILNA VLAST U OSLOBODENOJ GLINI


GLINA, 7. kolovoza (Hina) - U nocas oslobodenoj Glini tijekom dopodneva uspostavlja se civilna vlast. Nacelnik glinske opcine i povjerenik hrvatske Vlade za opcinu Gornji Klasnic, Marko Sremic, donio je odluku o uspostavi svih sluzbi, potrebnih za normalizaciju zivota u tom gradu. Tako je u Glini jutros otvorena policijska postaja, a ocekuje se da ce popodne poceti raditi i ostale sluzbe.

Nacelnik Sremic je uputio poziv lokalnom srpskom pucanstvu da ostane u svojim domovima, da nema nikakva razloga za strah i paniku jer ce, kako je istaknuo, hrvatske vlasti u potpunosti postivati njegova gradanska i ljudska prava, te stititi imovinu. On je ujedno cestitao svim postrojbama HV-a i MUP-a RH, koje su sudjelovale u oslobadanju Gline, isticuci da je to povijesni dan za sve glinske Hrvate koje su srpski okupatori prognali pocetkom listopada 1991.

Hrvatska naselja, koja se nalaze duz ceste od Petrinje do Gline - Marin Brod, Kihalac, Prekopa, Jukinac - potpuno su unistena. Sve hrvatske kuce su spaljene, a glinsko Opcinsko poglavarstvo vec se priprema za pregled terena i za obnovu tog podrucja.

Crkva sv. Ivana Nepomuka u Glini gotovo je potpuno unistena, a glinski Hrvati, koji su se vratili u svoj grad, isticu da ce je obnoviti i da ce biti ljepsa nego prije.

Oslobodenu je Glinu dopodne, medu prvima, posjetio velecasni Stjepan Levanic, zupnik iz Male Gorice i ratni zupnik iz oslobodene Petrinje. On je vjernicima glinske zupe Sv. Ivana Nepomuka cestitao oslobadanje te izrazio zadovoljstvo i osobnu srecu zbog tog velikog dogadaja.

(Hina)

 

 

07/08/95 22:40

YASUSHI AKASHI U KNINU

KNIN, 7. kolovoza (Hina) - U oslobodenome hrvatskom gradu Kninu koji i danas slavi svoju pobjedu, boravio je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Yasushi Akashi, koji je posjetio vojarnu UNCRO-a te ondje razgovarao sa zapovjednikom Zbornog mjesta Knin HV general-pukovnikom u pricuvi Ivanom Cermakom.

Yasushi Akashi najvise je vremena proveo u vojarni UNCRO-a u koju se za vrijeme borbi za oslobodenje grada sklonilo oko 800 civila. Nakon jednostanog razgovora posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a sa zapovjednikom Zbornog mjesta Knin generalom Ivanom Cermakom priopceni su zakljucci koji predstavljaju provedbu dogovora sa Hrvojem Sarinicem.

Kako je receno, od sutra UN-u i njemu srodnim organizacijama bit ce omoguceno slobodno kretanje u Kninu i okolici, a prekosutra sloboda kretanja prosiriti ce se i na ostala podrucja, ovisno o stanju na terenu. U ime Hrvatske vojske general Cermak je dao puna jamstva za postivanje svih ljudskih prava i zajamcio sigurnost svim gradanima Knina.

"Vec danas cemo porazgovarati s ljudima koji su izbjegli u kamp UNCRO-a. Zenama i djeci omogucit cemo odmah slobodno kretanje, povratak kucama, cjelokupnu socijalnu i humanitarnu zastitu. Vojno sposobnim muskarcima cemo omoguciti jedan ljudski i posten postupak informativnih razgovora i svi oni koji nisu napravili zlocine protiv drzave Hrvatske bit ce slobodni", kazao je general Cermak.

Kako se doznaje od Ysushi Akashija, ovi bi ljudi vec danas trebali poceti napustati vojarnu, sukladno postignutom dogovoru.

General Cermak istaknuo je i da je trenutno prva i osnovna zadaca ciscenje terena. "Jos uvijek ima cetnika koji se skrivaju po sumarcima i kucama i to je prvi problem koji moramo rijesiti. Drugi problem je pitanje izbjeglica u samome kampu UNCRO-a u Kninu. Pokusat cemo uvjeriti ljude da im je buducnost u Republici Hrvatskoj, u Kninu, jer oni moraju shvatiti da je ova drzava njihova drzava. Pokusat cemo da shvate da imaju punu sigurnost i da ce im biti zajamcena sva gradanska prava te da ce prema njima biti proveden jedan normalan ljudski postupak", navodi general Ivan Cermak.

"Predstoje nam i problemi uspostave telekomunikacija, elektrike i vode. S predstavnicima civilne vlasti dogovoren je za sutra i povratak prvih 250 Hrvata-Kninjana, a do kraja tjedna druga skupina od 3.500 Kninjana", dodao je general Cermak.

Za trenutacno stanje u oslobodenom hrvatskom gradu Kninu danas su se zanimali i pristigli strani vojni promatraci akreditirani u Republici Hrvatskoj - vojni casnici iz SAD, Japana, Ceske, Poljske, Madarske, Slovacke, Britanije, Francuske i Turske. U bazi UNCRO-a su izvijesteni da je u Kninu mirno, te da tijekom oslobadanja toga podrucja nije bilo velikih borbi, a ni krsenja ljudskih prava. Civilima koji su se sklonili u vojarnu UNCRO-a hrvatske se vlasti trude osigurati dovoljne kolicine hrane i lijekova.

Vojni izaslanici su potom otisli u kninsku bolnicu gdje su zatekli dvadesetak pacijenata, medu kojima je bilo i ranjenih pripadnika 'krajinske' paravojske. Visoki vojni gosti zatim su razgledali kninsku tvrdavu nakon cega su produzili u posjet Drnisu.

U Kninu je danas utemeljen Ured za obranu pri Upravi za obranu Zadar.

Ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang koji je posjetio kninsku bolnicu urucio je, pak, rjesenje o postavljenju za ravnatelja bolnice u Kninu doktoru Anti Viskovicu.

Tijekom danasnjeg dana otvoren je Ured za obranu i u Drnisu, a ministar Hebrang obisao je tamosnji, takoder devastirani medicinski centar.

Porusene i spaljene crkve kninskog podrucja posjetio je danas i biskup sibenski monsinjor Srecko Badurina.
(Hina)

 

 

 

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | Nekretnine | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre