Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

Čitali smo za Vas


Mr MILE S. DAKIĆ
K R A J I N A KROZ VIJEKOVE

IZ ISTORIJE POLITIČKIH NACIONALNIH
VJERSKIH I LJUDSKIH PRAVA SRPSKOG
NARODA U HRVATSKOJ

U prognaništvu, 2002.godine
VEDES

HRONIKA
REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE

1989. GODINA
28.02. U Kninu održan srpski miting upozorenja
O1.04. U Osijeku eksplodirala bomba ispod prozora Dopisništva "Politike".
08.07. U Kistanjama održana Osnivačka skupština SKDa "Zora"
09.07. Na Dalmatinskom Kosovu, kod crkve Lazarice, obilježena 600-godišnjica Kosovske bitke. Po nalogu hrvatskih vlasti prekinut je kulturno umjetnički program. Uhapšeno je 20 Srba i sprovedeno u šibenski zatvor.
11.07.Uhapšen Jovan Opačić, predsjednik SKD_a "Zora", što je bio signal upozorenja za srpski narod.
25.11.0držana Druga osnivačka skupština SKD_a "Zora" u Plavnu. Tek poslije ove skupštine vlasti su dozvolile registraciju.

1990. GODINA
04.0l.Predsjednik KUD "Zora" Jovan Opačić potpisao protestno pismo povodom fizičkog napada na književnika Zdravka Krstanovića.
07.01. Trojica maloljetnika li Šibeniku provalili u Pravoslavnu crkvu Presvete Bogorodice,
uzeli zastavu SPC i zapalili na Tvrđavi Sv. Ane.
13.01.U Topuskom formiran Inicijativni odbor za osnivanje SKUD "Sava Mrkalj."
15.01.Republički sekretarijat za pravosuđe i upravu SRH odobrio upis Srpskog kulturnog društva "ZORA" u registar društvenih organizacija.
22.01.Hrvatska i slovenačka delegacija napustile 14. Vanredni kongres SKJ
30.01.U Donjem Lapcu (Motel Kamensko), održan politički skup na kojem se razgovaralo o političkom organizovanju srpskog naroda. Skupom je rukovodio akademik Jovan Rašković. Zaključeno je da se osnuje politička stranka koja će biti povezana s nekom strankom u Srbiji opšte jugoslavenske orijentacije. Spomenuto je vezivanje za najavljenu Demokratsku stranku Srbije.
03.02.U Beogradu održana Osnivačka skupština Demokratske stranke Srbije.
11.02.U Vojniću održana Osnivačka skupština Jugoslavenske samostalne demokratske stranke. Za predsjednika je izabran mr Mile Dakić, za potpredsjednike: dr Milan Vujnović i ing. Mirko Zorić, za generalnog sekretara Vukašin Zorić.
15.02.0držan Zbor Srba u Karlovcu. Prilazi s Korduna su bili blokirani. Do sukoba i fizičkih obračuna došlo je u Cerovcu i na Slunjskim Brdima. Na Zboru su govorili: Miloš Vučković i Milić Knežević.
17.02.U Kninu formirana Srpska demokratska stranka. Za predsjednika je izabran akademik Jovan Rašković.
18.02.U Zagrebu osnovan ogranak Jugoslavenske samostalne demokratske stranke. Za predsjednika je izabran dr Milan Galogaža.
24.02.U Zagrebu, predsjednik HDZ-a dr Franjo Tuđman izjavio: "Nezavisna Država Hrvatska nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda".
26.02.U Srbu osnovan Mjesni odbor SDSa. Za predsjednika je izabran David Rastović
04.03.0držan miting srpskog naroda na Petrovoj gori. Govorili su: Dmitar Obradović, predsjednik SO Vrginmost, Dušan Pekić, general pukovnik Jandre Bjelivuk i Milka Kufrin, predstavnica SUBNORa Hrvatske.
07.03.U Rijeci održana osnivačka skupština Narodne radikalne stranke, kao ogranak iste
stranke u Beogradu, čiji je predsjednik Veljko Guberina. .
09.03.U Zagrebu u prostorijama Kulturno informativnog centra akademik Jovan Rašković predstavio Srpsku demokratsku stranku. Za predsjednika zagrebačkog ogranka SDSa izabran je advokat VladoIvković.
17.03.U Topuskom formirano SKUD "Sava Mrkalj". Govorili su Nebojša Devetak, Anđelko
Anušić, Jovan Radulović, Stanko Korać i drugi. Za predsjednika je izabran Mile Bosnić
Pokrenuta je inicijativa o izdavanju "Srpskog glasa".
l8.03.U Benkovcu, na Osnivačkoj skupštini HDZa, Boško Čubrilović uperio pištolj plašljivac u Dr Franju Tuđmana. Ovaj incident je zaoštrio međunacionalne odnose u Hrvatskoj.
24.03.U Glini osnovan Opštinski odbor SDSa. Za predsjednika je izabran Petar Kralj. Govorio je akademik Jovan Rašković.
25.03.Prethodne noći u Iloku nepoznate osobe oštetile 17 nadgrobnih srpskih spomenika.
31.03.Na zidovima pravoslavne crkve u Splitu osvanule parole: "Pravoslavni gubite se !" i " Kurvini sinovi".
10.04.U Kninu donesena Odluka o zaključivanju Dogovora o udruživanju opština dalmatinskog područja i osnivanju Koordinacije, što je značilo početak srpskog autonomnog organizovanja
20.04.U Kninu održan predizborni miting komunista i socijalista na kojem je govorio
Borislav Mikelić, član CK SKJe.
22.04.0držan prvi krug višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Najveći broj glasova dobiva HDZ. U Kninu SDS osvaja 83% glasova za odbornička mjesta i 3 poslanička mjesta u Saboru Hrvatske (Jovan Opačić, Dušan Zelenbaba i Radoslav Tanjga).
06.05.0držan drugi krug višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Pobijedila je antisrpski opredeljena HDZ, na čelu s dr Franjom Tudmanom, koja je osvojila 41,5% glasova.
18.05.U Benkovcu izboden nožem Miroslav Mlinar, predsjednik Mjesnog odbora SDS, poslije čega su zamrznuti odnosi sa Saborom Hrvatske.
Na godišnjoj skupštini "Solidarnosti" u Beogradu Vuk Drašković izjavio: "Još jednom apelujemo na razum Hrvata i pozivamo ih da se uljude".
06.06.S0 Knin donijela Odluku o pokretanju inicijative za formiranje Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like.
10.06.U Vukovaru osnovan Opštinski odbor SDSa. Govorio je dr Jovan Rašković.
27.06.S0 Knin donijela Odluku o formiranju Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like.
01.07. Na Dalmatinskom Kosovu, kod crkve Lazarice, proglašena Zajednica opština Sjeverne Dalmacije i Like.
03.07. Radnici SUPa Knin poslali protestno pismo Saveznom i Republičkom SUPu da ne prihvataju "šahovnicu" za svoj simbol.
Privremeno predsjedništvo ZO Sjeverne Dalmacije i Like uputilo poziv svim opštinama u kojima je većinsko srpsko stanovništvo da se priključe ZO Like i Dalmacije.
05.07.U Knin došli predstavnici SUPa Šibenik da "urazume" miliciju da moraju prihvatiti "šahovnicu". Narod i radnici SUPa Knin. na čelu s Milanom Martićem, održavaju miting podrške svojoj miliciji, oko zgrade Stanice javne bezbjednosti. Odlučeno je da se odbace svi pritisci uvođenja srbofobične simbolike u Kninu.
14.07.Počeli "Dani srpske kulture u Kninskoj Krajini", koji su trajali do 28. jula. Na Kninskoj tvrđavi je posebno zapažen govor Matije Bećkovića.
25.07.U Srbu održan Veliki srpski sabor na kojem su govorili: akademik Jovan Rašković, Jovan Opačić, mr Mile Dakić i dr Milan Babić. Usvojena je Deklaracija o.suverenosti i autonomiji srpskog naroda i Odluka o formiranju Srpskog nacionalnog vijeća.
Sabor Hrvatske donio Odluku da "šahovnica" postaje državni simbol Republike Hrvatske. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo srpskog naroda jer su pod tim simbolom u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske klana srpska djeca i srpsko civilno stanovništvo.
27.07.U Okučanima održana Osnivačka skupština SDSa.
08.08.Skupština SFRJ usvojila amandmane na Ustav po kojima se uvodi višestranački sistem. 10.08.U Vinkovcima Molotovljevim koktelom zapaljena knjižara Branke Erić.
l3.08.Predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović primio delegaciju Srba iz Knina u kojoj su bili Milan Babić, David Rastović i Bogoljub Popović.
I7.08.MUP Hrvatske poslao policajce u više srpskih opština Sjeverne Dalmacije i Like s ciljem da oduzmu oružje rezervnog sastava milicije i onemoguće pripreme i sprovođenje prvog srpskog plebiscita. Srbi su odgovorili podizanjem barikada.
Predsjednik SO Knin dr Milan Babić proglasio ratno stanje, zbog učestalih hrvatskih napada na srpski narod i zavođenja državnog terora.
24.08.Za člana Predsjedništva SFRJ iz Hrvatske izabran, umjesto Stipe Šuvara, Stjepan Mesić. 27.09.Počeli srpski nemiri na Baniji zbog pokušaja dislokacije naoružanja teritorijalne odbrane iz milicijskih stanica. Specijalne jedinice MUPa Hrvatske hapse 360 Srba. Srbi Petrinje se sklanjaju u kasarnu JNA. Dramatični događaji su trajali do 30. septembra. 30.09.Srpsko nacionalno vijeće, na osnovu plebiscita, proglasilo srpsku autonomiju.
03.10.Blokirani su svi cestovni prilazi prema Kninu, a obustavljen je i željeznički saobraćaj.
22.10.Jugoslavenska samostalna demokratska stranka podnijela tužbu Raselovom sudu protiv Republike Hrvatske i njenog vrhovništva zbog priprema genocida nad srpskim narodom u Hrvatskoj.
U oktobru održan sastanak u manastiru Krupi, kod Obrovca. Učestvovali su predstavnici TO Obrovca, Knina, Benkovca, Donjeg Lapca, Gračaca i predstavnici SDSa. Predloženo je formiranje vlastite krajiške oružane sile, čemu su se suprotstavili Milan Babić i Pero Štikovac.
20.12.Skupština opštine Vojnić usvojila Zaključak o neprihvaćanju Nacrta Ustava Republike Hrvatske u kojem srpski narod gubi istorijsku poziciju političkog naroda.
21.12.Srpsko nacionalno vijeće i Privremeno predsjedništvo Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like usvojili Statut SAO Krajine i proglasili Srpsku Autonomnu Oblast Krajinu.
22.12.Hrvatski sabor u Zagrebu usvojio Ustav kojim je srpski narod u Hrvatskoj stavljen u poziciju nacionalne manjine.
26.12.Skupština Slovenije proglasila samostalnost ove republike.
Statut SAO Krajine usvojile SO: Knin, D.Lapac, Gračac,Obrovac,Benkovac, Korenica i Vojnić.
1991. GODINA
04.01 .Izvršno vijeće SAO Krajine formiralo SUP Krajine. Za sekretara je imenovan Milan Martić. U Zagrebu osnovano Vijeće za zaštitu ustavnog poretka RH u kojeg su imenovani: Josip Manolić, Stjepan Mesić, Žarko Domljan, Milan Ramljak, Franjo Gregorić, Martin Špegelj, Josip Boljkovac, Franjo Golem i Hrvoje Šarinić.
Simo Rajić podnio ostavku na funkcije: potpredsjednika Sabora, predsjednika Saborskog odbora za pravosuđe i upravu i zastupnika u Saboru Hrvatske.
07.01. U Šidskim Banovcima formirano Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem.
08.01. Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić obavijestio Sabor i Vladu Hrvatske da predstavnici opština SAO Krajine neće dolaziti u Zagreb.
09.01. Predsjedništvo SFRJ donijelo Odluku kojom se naređuje rasformiranje svih paravojnih formacija u Jugoslaviji. Hrvatska i Slovenija odbile sprovođenje ove odluke.
10.01.Predsjednik Izvršnog vijeća opštine Glina i predsjednik SO Kostajnica razgovarali u Zagrebu, suprotno stavovima predsjednika SAO Krajine.
Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine podržali Naredbu Predsjedništva SFRJ o razoružanju svih paravojnih formacija.
12.01.U Titogradu osnovano Udruženje Srba iz Hrvatske. Za predsjednika je izabran Velimir Radinović. Skup je pozdravio u ime CK SK Crne Gore Drago Šofran izjavivši: "Bilo šta da se dogodi, Knin nije bio niti će biti sam".
Povodom hapšenja petorice građana srpske nacionalnosti u Karinu, Izvršno vijeće i Predsjedništvo SO Obrovac zatražili zaštitu od JNA.
Opštinski odbor SDS Karlovac uputio javni protest povodom napada na člana SDSa Iliju Šaulu. Počela koncentracija hrvatske policije na granicama SAO Krajine. Mjestimično je došlo do otvaranja vatre između hrvatske policije i srpskih seoskih straža.
17.0 1. Ustavni sud Jugoslavije osporio Odluku Vlade Republike Hrvatske o plaćanju posebnih taksa na imovinu građana koji žive u Srbiji.
MUP Hrvatske formulisao stav da svi policajci potpišu posebnu izjavu ako žele dobiti lični dohodak. To je bio način masovnog otpuštanja s posla za policajce srpske nacionalnosti. U 01 sat počeo rat između SAD i Iraka vazdušnim napadom SAD.
U Obrovcu održan srpski protesni miting na kojem je govorio akademik Jovan Rašković i upozorio da : "Prijetnje i hapšenja Srba nisu osnova za zajednički život"
U Šibeniku uhapšena ekipa RTV Beograd (Krste Bijelić, Tefik Zujović i Damjan Popadić). Uhapšeni su i trojica advokata: Radomir Kužet, Milan Dupor i Savo Štrbac.
U Vukovaru se sastali ministri unutrašnjih poslova Hrvatske i Srbije: Josip Boljkovac i Radmilo Bogdanović.
19.01.Dobrica Ćosić izjavio u Kruševcu: "Ideja o konfederaciji Jugoslavije je vulgarno i političko lukavstvo"
21.01. U nekim selima Korduna izvršen referendum za izdvajanje srpskih sela iz opština Karlovac i Duga Resa.
Stanovnici Okučana se izdvojili referendumom iz sastava opštine Nova Gradiška i pripojili opštini Pakrac.
22.01..Bezbjednosni organi JNA uhapsili Đuru Dečaka zbog ilegalnog uvoza oružja u Hrvatsku. U Beogradu vođeni razgovori između Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića. Istaknuta
je puna saglasnost da se sačuva Jugoslavija.
23.01.Savezni sekretarijat za narodnu odbranu izdao saopštenje da će JNA razoružati sve paravojne formacije, ako to odmah ne učine vlasti u Hrvatskoj.
Predsjednik Srbije Slobodan Milošević u Beogradu razgovarao s predsjednikom i potpredsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća dr Milanom Babićem i mr Milom Dakićem. 24.01.Vojne vlasti uhapsile veći broj lica li Hrvatskoj koja su osumnjičena da su naoružavali paravojne formacije u Hrvatskoj.
U Beogradu razgovarale delegacije Srbije i Slovenije na čelu sa Slobodanom Miloševićem i Milanom Kučanom.
Predsjednik Hrvatske dr Franjo Tuđman izjavio na sjednici Hrvatske vlade da će Sabor suspendovati sve savezne propise.
25.01.Predsjedništvo SFRJ izdalo saopštenje o obaveznoj demobilizaciji rezervnog sastava milicije u Hrvatskoj. Istog dana je emitovan film o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku pod vodstvom Martina Špegelja, ministra odbrane Republike Hrvatske.
Sobranje Makedonije usvojilo Deklaraciju o nezavisnosti Republike Makedonije.
U Beogradu razgovarale delegacije Hrvatske i Srbije, koje su predvodili dr Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.
U Sarajevu razgovarale delegacije Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje su predvodili Alija Izetbegović i Momir Bulatović.
Srpsko nacionalno vijeće Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema uputilo zahtjev i podršku Slobodanu Miloševiću da svi Srbi ostanu u jednoj državi.
26.01.U Borovu Naselju pronađen mrtav krunski svjedok o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku, Zvonko Ostojić, koji je u filmskoj emisiji teško optužio HDZ I Martina Špegelja. Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća dr Milan Babić izjavio da je kapitulirala lažna demokratska politika HDZa.
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac izjavio: "Mi ćemo upotrebiti sva sredstva i oružje i Srbi više nikada u Hrvatskoj neće biti ono što su bili dok bude nas". 28.01.Martin Špegelj izjavio da Hrvatska neće sprovesti Odluku Predsjedništva SFRJ od 9.
1. 1991. godine. .
30.01.U Ljubljani razgovarale delegacije Crne Gore i Slovenije koje su predvodili Momir Bulatović i Milan Kučan.
Alija Izetbegović izjavio u Sarajevu, da ako se izdvoje Slovenija i Hrvatska, da će organizovati referendum u Bosni i Hercegovini o izdvajanju ili ostajanju Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije.
31.01.Vojni sud u Zagrebu izdao nalog za privođenje Martina Špegelja zbog ilegalnog uvoza oružja.
Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća dr Milan Babić izjavio u intervju u "Politici" da dok postoji HDZ da se politička kriza u Hrvatskoj ne može riješiti mirnim putem i da srpskohrvatski odnosi ne mogu biti u nadležnosti MUPa Hrvatske.
U Splitu najavljeno formiranje "Ustaške mladeži". Radnik Splitskog brodogradilišta Velimir Ronkulin izjavio: "Došlo je vrijeme da se skine hipoteka zločinstva sa imena ustaša". Stranka demokratskih promjena u Zagrebu dala saopštenje u kojem ističe da ne prihvata da
je Martin Špegelj politički odgovoran, a ako jeste da odgovara samo Hrvatskom saboru. Predsjednik Hrvatske vlade Josip Manolić izjavio da Martin Špegelj neće biti hapšen.
01.02.Jedanaest zastupnika Sabora Hrvatske srpske nacionalnosti: Dalmacije, Like, Korduna, Banije i Slavonije napustilo učešće u radu Sabora Hrvatske.
Predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović uputio telegram Franji Tuđmanu u kojem kaže da će se "u sprovođenju Naredbe Predsjedništva Jugoslavije ići do kraja".
02.02.U Kninu održan protestni miting zbog ugroženosti srpskoga naroda u Hrvatskoj, pod naslovom" Za slogu i jedinstvo svih Srba", na kojem je prisustvovalo oko 20.000 ljudi. Govorili su: Jovan Opačić, Zdravko Zečević, Marko Atlagić, David Rastović, Velibor Matijašević, Mirko Rađen i Ljubica Šolaja.
03.02.U Gospiću održan protestni miting srpskoga naroda, pod naslovom: "Miting svih Srba Like i svijeta". Prisustvovalo je oko S.OOO ljudi. Govorili su: Rade Čubrilo i dr Nikola Varićak.

U opštini Vrginmost organiziran referendum o priključenju SAO Krajini.
U Lipiku održano zasijedanje Regionalne skupštine SDSa za područje Slavonije i Baranje ( 26 opština ).
04.02.U Karlovcu srpski stanovi, u toku protekle noći obilježeni krstićima, što je izazvalo srpski revolt i zabrinutost.
Republički sekretar za unutrašnje poslove Srbije Radmilo Bogdanović izjavio: " Srbija će voditi računa o svom narodu, ma gde živeo i radio".
05.02.Predsjednik Hrvatske dr Franjo Tuđman odgovorio na pismo Borisava Jovića u kojem kaže, da Martin Špegelj može odgovarati samo Vladi Hrvatske.
06.02.Predsjednik SDSa BiH dr Radovan Karadžić, na konferenciji za štampu izjavio: "Hrvatski državotvorci izgleda ne mogu da zamisle svoju državu bez genocida".
06.02.Vojo Nenadić uložio sredstva s Jugopetrolom i preuzeo benzinsku pumpu u Kninu.
08.02.U Beogradu zasjedalo Predsjedništvo Jugoslavije. Predstavnik Hrvatske nije doputovao, a predstavnik Slovenije napustio sjednicu. Milošević je izjavio: "O Jugoslaviji treba da odlučuju oni koji u njoj žele da ostanu, a ne oni koji hoće da je napuste".
10.02.0bjavljena vijest da Vatikan namjerava dati Hrvatskoj kredit od 4 milijarde dolara da pomogne HDZ i raspad Jugoslavije.
11.02.U Kninu odlučeno da će se mijenjati imena ulica. Predloženo je da se glavna Ulica maršala Tita zove Ulica kralja Petra Prvog Oslobodioca.
12.02.MUP Hrvatske pokušao uspostaviti milicijsku stanicu na Plitvicama, alije u tome spriječen.
15.02.Redarstvenici Hrvatske okupirali Plitvice. Sekretar SUPa Krajine Milan Martić zatražio da odmah napuste područje Korenice. To je zatražilo i Predsjedništvo Jugoslavije, pa su se redarstvenici povukli.
16.02.U Donjem Lapcu usvojena Deklaracija o položaju i pravima srpskog naroda u Hrvatskoj.
17.02.Karlovac blokirala hrvatska policija u kojem je trebalo održati protestni miting srpskog naroda.
18.02.Predsjednik i sekretar SDSa u Karlovcu, Momir Lazić i Nikola Vučinić privedeni u
stanicu policije na informativni razgovor. .
19.02.U Kninu održan miting na kojem je govorio akademik Jovan Rašković.
21.02. Sabor Hrvatske donio Odluku da savezni zakoni ne važe u Hrvatskoj.
U Zagrebu počelo zasijedanje Sabora Hrvatske na kojem su suspendovani svi savezni zakoni koji nisu u skladu s Hrvatskim ustavom.
25.02.Pred Komisijom za ljudska prava UN u Ženevi govorio predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić.
26.02.Srpsko nacionalno vijeće Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema usvojilo Deklaraciju o suverenoj autonomiji srpskog naroda.
Vojni tužilac JNA podigao optužnicu protiv ministra odbrane Hrvatske Martina Špegelja za krivično djelo oružane pobune.
28.02.U Kninu, Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine usvojili Rezoluciju o razdruživanju Republike Hrvatske i SAO Krajine, koja ostaje u državi Jugoslaviji. Akademik Jovan Rašković iz Knina preselio za Beograd, gdje je izabran za direktora Naučno istraživačkog centra "Sv. Sava".
Na sjednici SO Knin vođena žestoka polemika o nazivu ulica. Donesena je i Odluka da se prekine s uplaćivanjem osnovnog poreza na promet Republici Hrvatskoj.
Skupština opštine Kostajnica smijenila predsjednika Vinka Miočevića i predsjednika Izvršnog vijeća Nikolu Rajčića
Jovan Opačić izjavio u Kninu: "Demokratija, koja se pravi samo za jedan narod i to na račun drugih naroda, nije ništa drugo nego fašizam".
Održan zbor Srba u Plaškom, na kojem je rečeno: "Nećemo šahovnicu na srpskoj glavi". Govorili su Nikola Medaković i Miloš Vučelić. Donesena je Odluka o izdvajanju Mjesne zajednice Plaški iz sastava opštine Ogulin i priključenju SAO Krajini.
0l.03.Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić održao konferenciju za štampu u Međunarodnom
pres centu Beograd. Izjavio je da srpski narod SAO Krajine želi ostati u Jugoslaviji i da nema sukoba s akademikom Jovanom Raškovićem.
Na konferenciji za štampu u Novom Sadu predstavnici SNV Slavonije; Baranje i Zapadnog Srema objelodanili Deklaraciju o proglašenju SAO Krajine Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Istaknuto je da u koliko prestane postojati Jugoslavija ili ako se preobrazi u skup zajedničkih država, da će srpska autonomija ući u sastav matične države srpskog naroda.
Predsjednik SDSa akademik Jovan Rašković izjavio da nije bio na proglašenju razdruživanja SAO Krajine i Hrvatske, ali da to pozdravlja i da je u Kninu bio sa srcem. Dodao je da bi Krajina mogla imati velike neprijatnosti, čak dotle da oružjem brani svoj suverenitet.
02.03.Sukob hrvatske policije i srpskog naroda u Pakracu. Zbog nasilja održane su brojne demonstracije u srpskim opštinama, a posebno u Pakracu i Dvoru na Uni. Istoga dana u Pakrac su ušle i jedinice JNA, a intrevenisalo je i Predsjedništvo Jugoslavije. Mupovci su se povukli, ali su ostavili pustoš u zgradi SO Pakrac i u Vladičinom dvoru.
03.03.Na Ušću, u Beogradu održan miting za mir i slobodan život. Otvorio ga je dr Mihajlo Milojević. Govorili su: Gordana Rujević, Dušan Matković, Radovan Pankov i Antonije Isaković.
U hrvatskom selu Kijevo, kod Knina hrvatski civili napali automobil u kojem su bili predsjednik Izvršnog vijeća SO Knin, Veljko Popović i predsjednik Vijeća udruženog rada Nebojša Mandinić.
U Karlovcu, kristalna dvorana Hotela Korana, održan javni protestni skup srpskih intelektualaca iz Banije, Korduna, Gorskog kotara i Bele Krajine. Govorilo se o položaju srpskog naroda kroz istoriju u Hrvatskoj i u novonastalim okolnostima. Uvodno su govorili: Uroš Funduk, Jovo Bižić, Jovica Radojčić, Janko Veselinović i drugi.
04.03.U Pakracu boravili članovi Predsjeništva SFRJ: Stipe Mesić, Nenad Bućin i Bogić Bogićević. Bili su prisutni: savezni sekretar za unutrašnje poslove Petar Gračanin, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac i načelnik Štaba 5. vojne oblasti general potpukovnik Praščević.
Borci l.hrvatskog korpusa NOV u Zagrebu održali skup (oko 500 prisutnih) na kojem su istakli da niko nema pravo na rasprodaju Jugoslavije.
O5.03.Policija SAO Krajine uklonila barikade koje su postavili Hrvati sela Kijeva.
U Karlovcu boravio američki konzul Majki Ainik. Vodio je razgovore s predstavnicima HDZa i SDSa.
Hrvatski specijalci zaposjeli most na rijeci Savi kod Jasenovca.
06.03.U Zagrebu Franjo Tuđman najavio formiranje Odreda narodne zaštite.
06.03.Predsjednik Hrvatske vlade Josip Manolić uputio protestnu notu predsjedniku Srpske vlade u kojoj se odbacuju stavovi vlade Srbije o događajima u Pakracu.
Uspostavljena direktna autobusna linija Janjevo - Zagreb kojom mladi Janjevci odlaze u redove MUPa Hrvatske.
Predsjednik Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga dostavio službeni zahtjev Saboru Hrvatske da se posmrtni ostaci dr. Ante Pavelića prenesu iz Madrida u Zagreb.
07.03. Noću 6. na 7. marta u Daruvaru eksplozivom raznesen kiosk "Politike".
Forum Srba Bele krajine, Gorskog kotara, Korduna, Banije, Pokuplja i Žumberka istakao da Vojna krajina nikada nije bila hrvatska zemlja.
U Splitu formirana stranka Nezavisna Država Hrvatska.
11.03.Patrijarh Pavle posjetio Pakrac.
14.03.Predsjedništvo SFRJe, poslije trodnevne rasprave nije usvojilo, Prijedlog Štaba vrhovne komande JNA o podizanju borbene gotovosti JNAe. Protiv su glasali: Janez Drnovšek, Vasil Tupurkovski , Stjepan Mesić i Bogić Bogićević. Time je Jugoslavija gurnuta u kaos međunacionalnog i vjerskog rata.
Masovno okupljanje naroda oko zgrade SO Vrginmost Narod, predvođen s SDS-om traži smjenu predsjednika Dmitra Obradovića i zabranu unošenja šahovnice na područje opštine Vrginmost.
Delegacija SDSa Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema pregovarala s Franjom Tuđmanom u Zagrebu.
I5.03.Predsjednik SO Sinj Jerko Vukas razgovarao u Kninu s Milanom Babićem.
U Kostajnici izabran predsjednik SO Vaso Obrenović.
16.03.U Gračacu formiran SDS Krajine, čime je akademik Jovan Rašković i formalno prestao biti glavnim liderom SDS na području SAO Krajine, kojeg je formirao Nenad Bućin podnio ostavku na članstvo u Predsjedništvu Jugoslavije zbog nemirenja s procesima svjesne razgradnje Jugoslavije. Istoga dana ostavke su podnijeli Borisav Jović i Jugoslav Kostić. Oni su izjavili da više ne žele učestvovati u radu Predsjedništva SFRJ.
U Zagrebu održan miting protiv svađa i podjela. Govorila je Miljana Jakelić, predsjednica 10 SK PJ.
16.03.Član Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio "Ova zemlja mora biti savez suverenih država."
17.03.Prosvjetni radnici SAO Krajine u Kninu zaključili daje zvanični jezik u SAO Krajini srpskohrvatski.
U Zagrebu održan 1. kongres Socijal demokratske stranke Hrvatske na kojem je zaključeno da ova stranka podržava otcjepljenje od Jugoslavije.
Predsjednik SDS BiH dr Radovan Karadžić izjavio: Vrijeme je da se svi Srbi i sve srpske stranke ujedine na poslu spašavanja srpske budućnosti.
18.03.Skupština opštine Knin, na osnovu Rezolucije o razdruživanju Republike Hrvatske i SAO Krajine, koju su donijeli Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine, donijela Odluku o primjeni zakona i drugih propisa na području SAO Krajine. Odlukom je precizirano da se u SAO Krajini primjenjuju zakoni i propisi savezne države i SAO Krajine. Na istom zasijedanju je donesena i Odluka o odvajanju od Republike Hrvatske.
Na konferenciji za štampu SPS u Beogradu, akademik Mihajlo Marković i Vladimir Štambuk istakli, da je Srbija za modernu federaciju.
Na vanrednoj sjednici SO Knin, dr Milan Babić izjavio, da će SAO Krajina priznati Republiku Hrvatsku, ako ona prizna SAO Krajinu.
Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem najavilo razdruživanje s Republikom Hrvatskom.
09.03.Sve opštine SAO Krajine potvrđuju Rezoluciju o razdruživanju s Republikom Hrvatskom.
General Stevan Mirković u Prokuplju izjavio da u Jugoslaviji neće biti građanskog rata.
20.03.Na vanrednim sjednicama SO Benkovac i Obrovac usvojene su odluke o izdvajanju
iz sastava Hrvatske. Rečeno je: Narod Krajine koristi prirodno pravo na samoopredeljenje kao akt samozaštite i odgovornosti prema sebi i zemlji u kojoj živi.
Na inicijativu SKD Prosvjeta u Zagrebu ponovo osnovan Privrednik koji je prestao radom 1947. godine. Zaključeno da će mu biti osnovni zadatak da objedini kapital Srba u Hrvatskoj i da ga plasira u razvoj srpskih nerazvijenih krajeva.
21.03.Na konferenciji za štampu u Kninu dr Milan Babić rekao da će Srbi Krajine ići svojim putem. Babić je kritikovao Vuka Draškovića rekavši: "Izjavom daje izdvajanje Krajine opasan i nepromišljen potez Vuk Drašković je još jednom pokazao lažno srboljublje i od SPO ćemo tražiti da se izjasni o izjavi svoga lidera".
23.03.S0 Vojnić donijela Odluku o izdvajanju iz sastava Hrvatske.
26.03.Evropska zajednica objavila Deklaraciju u kojoj je rečeno da "Ujedinjena i demokratska Jugoslavija" ima najbolje šanse da se integriše u Evropu.
U Zagrebu, američki parlamentarci, koji su došli u organizaciji Helsinške komisije za ljudska prava, razgovarali s predstavnicima Srba iz Hrvatske. S američke strane bili su: Denis Dekosini, Helen Delić Bentli, Robert Doran, Bob Maks Even, Bil Ričardson i Kej Šo. Srpsku stranu su zastupali predstavnici SDSa. akademik Jovan Rašković, Lazar Macura, Petar Džakula, Ilija Sašić i Milan Vujnović, predstavnici JSDSa: mr Mile Dakić, potpredsjednik SNV SAO Krajine i Vukašin Zorić, generalni sekretar JSDS, kao i dvojica intelektualaca iz Zagreba: Simo Rajić i dr Drago Roksandić.
U Zagrebu završena istraga protov Željka Ražnjatovića Arkana, Dušana Bandića, Zorana Stefanovića i Dušana Carića, koje optužnica tereti za za pripreme oružane pobune u Hrvatskoj.
Kraj rudarskog okna u Modrinom Selu, kod Knina, eksplodiralo 500 kg dinamita, što je nanijelo veliku štetu okolnim selima.
Skupština opštine Dvor na Uni donijela Odluku o izdvajanju iz Republike Hrvatske.
27.03.U Kninu boravio ministar za Srbe van Srbije Stanko Cvijan Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić uputio otvoreno pismo dr Franji Tuđmanu, u kojem kaže da je veoma iznenađen, da kao domaćin sastanka u Splitu nije pozvao predsjednika SAO Krajine.
28.03.U Splitu održan prvi od šest najavljenih sastanaka predsjednika jugoslavenskih republika. Uoči sastanka učesnici su dali kratke izjave: Milošević: "Dogovor, ali ni na čiju štetu", Tuđman: "Samo konfederacija ili miran razlaz", Bulatović: "Split- početak raspleta", Kučan: "Ubrzati postupke u razdruživanju", Izetbegović: "Jugoslavija može opstati bez Slovenije, ali ne bez Hrvatske", Gligorov: "Izbjegavati oštre i jednostrane ocjene"
U Novoj Pazovi održan zbor podrške otcjepljenju SAO KIajine. Govorili su Jovan Rašković, Mirko Jović, Milan Paroški i Miroljub Pavlović. Rašković je rekao: "Stvaranje SAO Krajine je gromobran koji i dalje stoji i pod kojim se Srbi lagodno i zaštićeno osjećaju ".
29.03.Skupština opštine Knin donijela zaključak da se u posjetu Knina pozove predsjednik Srbije Slobodan Milošević.
31.03.Specijalci MUPa Hrvatske napali srpske položaje na Plitvicama, što se može smatrati početkom hrvatsko srpskog rata.
Donesena Odluka u Borovu Selu o prisajedinjenju: Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema Republici Srbiji.
02.04.lzvršno vijeće SAO Krajine donijelo Odluku o prisajedinjenju SAO Krajine Republici Srbiji i o raspisivanju referenduma.
06.04.Specijalci MUPa Hrvatske ponovili napad na srpski Pakrac.
12.04.lzvršno vijeće SAO Krajine raspisalo referendum srpskog naroda za 12. maj za prisajedinjene Srbiji.
16.04.Sastanak Milošević - Tuđman u Karađorđevu, gdje se razgovaralo o specijalnim temama nedostupnim za javnost.
17.04.Skupština opštine Knin, donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o sprovođenju Statuta SAO Krajine.
30.04.U Kninu održana konstituirajuća sjednica Skupštine SAO Krajine. Za predsjednika je izabran poslanik iz Gline Velibor Matijašević.
02.05.Srbi Borova Sela odbili napad specijalaca MUPa Hrvatske. Poginulo je 13 hrvatskih specijalaca.
Ubijen komandir hrvatske policijske stanice u Polači (Benkovac) Franko Lisica iz Bibinja.
03.05. Hrvatske vlasti uništile u ;Zadru oko 350 srpskih kuća i lokala, bila je to, tako zvana "kristalna noć"
05.05.Franjo Tuđman u Trogiru pozvao hrvatski narod na pobunu protiv JNA.
06.05.HDZ organizovao demnostracije protiv JNA u Splitu. Ubijen je vojnik Saša Gešovski, a slika davljenja vojnika Svetlanča Naceva obišla svijet.
HDZ počeo prikupljati potpise za uskraćivanje boravka članova SDS u Šibeniku: Jovanu Raškoviću, Branku Popoviću i Marku Dobrijeviću.
U tvornici elektrodai ferolegura u Šibeniku zatraženo da radnici srpske nacionalnosti potpišu dokumenat o lojalnosti Republici Hrvatskoj, što je izazvalo nezadovoljstvo i napuštanje posla.
09.05.Predsjedništvo SFRJ donijelo Odluku o postavljanju JNA između teritorije s većinskim srpskim stanovništvom i ostalih dijelova Hrvatske.
12.05.Sproveden referendum na području SAO Krajine o prisajedinjenju Republici Srbiji. 15.05.Stjepan Mesić nije izabran za predsjednika SFRJ.
19.05. U Hrvatskoj održan referendum o odcjepljenju Hrvatske od Jugoslavije.
28.05.Na stadionu NK "Zagreb" izvršena smotra Zbora narodne garde Hrvatske. Savezna država nije reagovala.
29.05.Skupština SAO Krajine izabrala prvu vladu SAO. Krajine na čelu s dr Milanom Babićem i proglasila Statut SAO Krajine.
01.06. "Vjesnik" objavljuje da je "slučaj Mlinar" režirao Jovan Rašković i da je Mlinar dobrovoljno glumio žrtvu koju kolju.
05.06.0rgani bezbednosti u Splitu uhapsili vinovnike zločina, davitelje Svetlanča Nanceva i ubice Saše Gešovskog.
17.06.Hrvatska stranka prava usvojila Lipanjsku povelju u kojoj se traži obnova Nezavisne države Hrvatske na cjelokupnom povijesnom i etničkom prostoru sa istočnim granicama Subotica - Zemun - Drina - Sandžak - Boka Kotorska.
21.06.Državni sekretar SAD Džejms Bejker na kraju posjete SFRJ izjavio da SAD podržavaju cjelovitu i demokratsku Jugoslaviju.
24.06. U Banja Luci potpisan Dogovor o privrednoj, političkoj i kulturnoj saradnji SAO Krajine i ZO Bosanske Krajine.
25.06.Hrvatska i Slovenija proglasile potpunu državnu nezavisnost.
26.06.Upad specijalaca MUPa Hrvatske u Glinu. Srpske snage izvršile napad na policijsku stanicu.
Savezno izvršno vijeće izdalo Naredbu o zabrani uspostavljanja republičkih graničnih prelaza unutar teritorija SFRJ. Savezni SUP i JNA su zaduženi za provedbu Naredbe. 27.06.Jedinice TO Slovenije napale jedinice i kasarne JNA. Počeo je kratkotrajan rat kojeg je JNA izgubila uz znatne žrtve.Skupština SAO Krajine dopunila Vladu na sjednici u Bosanskom Grahovu. Milan Martić je postavljen za minista odbrane što on nije prihvatio. To je početak stalnih nesporazuma između njega i Babića koji će prerasti u trajnu netrpeljivost i nesreću za RSK.
U Bosanskom Grahovu održana zajednička sjednica skupština SAO Krajine i Bosanske Krajine. Usvojena je deklaracija o ujedinjenju.
0l.07.Pod pritiskom Evropske zajednice Predsjedništvo SFRJ izabralo Stjepana Mesića za predsjednika SFRJ koji će na ovoj dužnosti biti do 5. decembra.
04.07.Hrvatske policijske snage, preko područja Vrginmosta ušle u Topusko.
06.07.Hrvatske oružane snage napale srpsko stanovništvo u Staroj Tenji.
11. 07.Željeznička pruga minirana na tri mjesta između Benkovca i Škabrinje.
18.07.Predsjedništvo SFRJ donijelo odluku o povlačenju JNA iz Slovenije.
22.07.Pokušaj hrvatskih snaga da okupiraju Plaški, ali su odbijene.
27.07.Srpske snage protjerale snage MUPa Hrvatske iz Gline.
01.08.Franjo Tuđman pozvao Hrvate da budu spremni na opšti rat. Otpočele su borbe u Dalju, Erdutu, Osijeku, Dardi, Vukovaru i Kruševu.
03.08.U Dalju srpske oružane snage izvršile masovni zločin nad civilnim stanovništvom.
04.08.Na Šarčevom raskršću, kod Kmjaka, nepoznata lica iz zasjede ubila trojicu hrvatskih policajaca, što je doprinjelo daljnjem zaoštravanju međunacionalnih odnosa.

 

više

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre