Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

Čitali smo za Vas


17.08.Hrvatske snage napale Srbe u Mirkovcima.
20.08.Vlada SAO Krajine donijela Odluku da se uspostavi jedinstven sistem TO Krajine, kao dijela oružanih snaga SFRJ.
21.08. Tenkovske jedinice Kninskog korpusa stigle u neposrednu blizinu Zadra. Uslijedila je Naredba iz Beograda da se obustave daljnja napredovanja.Jedinice Novosadskog korpusa oslobodile Beli Manastir.
22.08.Hrvatske oružane snage izvršile genocid nad Srbima u Grubišnom Polju, Pakracu i Daruvaru.
Hrvatske oružane snage upale u sela opštine Caprag, na Baniji: Kinjačku, Bestrmu, Brđane i Čakale. Tom prilikom je ubijeno 15 srpskih civila.
23.08.JNA i TO Slavonije i Baranje oslobodile Baranju i stigle do Osijeka.
0l.09.Ratno vazduhoplovstvo JNA zaplijenilo avion ugandske kompanije sa tovarom naoružanja za Hrvatsku. Uhapšen je organizator toga posla Anton Kikaš.
03.09.Predstavnici 12 zemalja Evropske zajednice u Hagu dogovorili da bivši ministar Velike Britanije lord Karington bude koordinator mirovne konferencije o Jugoslaviji. Vodile se borbe oko Masleničkog mosta.
04.09.Hrvatske oružane snage počinile stravičan zločin nad Srbima u Gospiću. Mnogi su ubijeni i spaljeni ili obješeni na bandere.
05.09.Papa Jovan Pavao II pozvao 800 miliona katolika da mole za spas Hrvatske.
07.09.Počela Međunarodna konferencija u Hagu o Jugoslaviji.
09.09.U Bosanskoj Otoci uhapšen Milan Martić. Hrvatska je zahtjevala njegovo izručenje, ali je uz posredovanje JNA pušten i prebačen u Knin.
11.09.Vođene jake borbe oko Skradina i Masleničkog mosta.
13.09.Hrvatske snage kod Karlovca zarobile generala JNA Milana Aksentijevića i grupu oficira.
15.09.Kod Gospića poginuo Đorđe Božović - Giška, legendarni komandant Srpske dobrovoljačke garde.
16.09.S područja Poligona Cerovac povučena 580. artiljerijska brigada JNA.
21.09.Hrvatska policija izvršila masakr nad 13 rezervista JNA na Koranskom mostu kod Karlovca.
25.09.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 713. o uvođenju embarga na isporuke oružja za područje Jugoslavije.
03.10.Krnje Predsjedništvo SFRJ proglasilo neposrednu ratnu opasnost.
04.10.U Hagu dato saopštenje o dogovoru da se problem Srba SAO Krajine rješava u Potkomitetu za nacionalne manjine.
Hrvatska artiljerija prvi put tukla Vojnić.
05.10. Vođene žestoke borbe u blizini Osijeka, Nove Gradiške, Siska, Pakraca i Dubrovnika. S područja Korduna otputovala Loznička brigada.
08.10.Sabor Hrvatske donio Odluku o raskidu državotvorne veze s Jugoslavijom i proglasio državnu samostalnost Hrvatske.
Proglašena potpuna samostalnost Republike Slovenije. Dat je rok da se JNA povuče do 18. oktobra.13.10. Na područje Korduna došla 9. zaječarska brigada JNA, pod komandom potpukovnika Mome Momčilovića.
16.10. Vlada Republike Hrvatske dala rok JNA da se povuče s područja Hrvatske do 10. novembra. 16. 1O.Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić donio Ukaz o proglašenju Zakona o osnivanju Privredne komore SAO Krajine.
18.1O.U Hagu predložena deklaracija o Jugoslaviji, prema kojoj se republike SFRJ smatra
ju suverenim i međunarodno priznatim državama.
29.10.Ministri inostranih poslova Evropske zajednice u Briselu odlučili da se uvedu ekonomske sankcije Srbiji ako do 4. novembra ne prihvati predloge lorda Karingtona.
02.11.Formirane tri kordunaške brigade (2. za Vojnić, 3. za Slunj, 4. za Vrginmost ).
03 .11.Hrvatske snage protjerale Srbe Zapadne Slavonije iz 18 srpskih sela.
04. 11.Realizirana akcija izvlačenja Kasarne " Logorište " iz Karlovca uz gubitke od 26 mrtvih i 67 ranjenih vojnika.
08.11.Ministri Evropske zajednice na sjednici u Rimu donijeli Odluku da se uvedu sankcije prema Jugoslaviji.
09.11.Predsjedništvo SFRJ uputilo zahtjev Savjetu bezbjednosti o hitnom upućivanju mirovnih snaga u Jugoslaviju.
18.11. Vlada SAO Krajine donijela Odluku po kojoj se snage međunarodne zajednice mogu razmjestiti samo na linije razgraničenja.
Poslije višemjesečnih borbi jedinice JNA zauzele Vukovar.
21.11.Američki ambasador Voren Zimerman odogovornost za krizu u Jugoslaviji pripisao Srbiji i JNA.
U Kninu Skupština SAO Krajine smijenila predsjednika Velibora Matijaševića, dipl. ekonomistu i izabrala za novog predsjednika Milu Paspalja, iz Gline.
23.11.U Ženevi Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Veljko Kadijević dogovorili prekid rata i dali saglasnost na Vensov plan.
27.11.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 727 na osnovu zahtjeva vlade Jugoslavije o slanju mirovnih snaga u Jugoslaviju.
28.11.Na sektoru Cetingrada, pod nerazjasnjenim okolnostima, poginuo komandant 2. kordunaške brigade potpukovnik Tomislav Ranković, koji se zalagao se za stvaranje autohtone krajiške vojske i protiv šverca i korupcije.
02.12.Savjet ministara Evropske zajednice odlučio da ekonomske sankcije budu uvedene samo prema Srbiji i Crnoj Gori.
05.12.Hrvatski Sabor opozvao Stjepana Mesića iz Predsjedništva Jugoslavije. Mesić je tada rekao: "Mislim, da sam obavio zadatak. Jugoslavije više nema!"
19.12.Ustavotvorna skupština SAO Krajine u Kninu usvojila Ustav i proglasila Republiku Srpsku Krajinu. Za prvog predsjednika izabran je dr Milan Babić.
Premijer SFRJ Ante Marković podnio ostavku.
23.12.Savezna Republika Njemačka priznala Sloveniju i Hrvatsku.
26.12.1z pravca Karlovca, prema Turnju i Kamenskom vojska i policija Hrvatske krenula u ofanzivu s ciljem da se probiju kroz Utinjsku dolinu za Vrginmost i Vojnić. Borbe su vođene 3 dana u kojima je poginuo veliki broj hrvatskih vojnika.

1992. GODINE
03.01.U Sarajevu potpisan Sporazum o angažovanju snaga UN na području Jugoslavije.
08.01.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 727 o slanju predhodnice međunarodnih snaga u Jugoslaviju.
Predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Krajine dr Milanu Babiću, na koje je Babić javno odgovorio 12. januara.
13.01. Vatikan priznao Hrvatsku i Sloveniju.
15.01.Evropska Zajednica priznala Sloveniju i Hrvatsku.
17.01.Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izdao Saopštenje o pravu srpskog naroda na samoopredeljenje.
27.0I.Pregovori između predstavnika RSK i Maraka Guldinga u Kninu završili bezuspješno.
30.01.U Beogradu počela trodnevna sjednica krnjeg predsjedništva SFRJ, predstavnika Srbije i Republike Srpske Krajine. Babić i njegova Vlada nisu dali saglasnost na Vensov plan. Umjesto Babića suglasnost je dao predsjednik Skupštine RSK Mile Paspalj 2. februara. Na sjednici krnjeg Predsjedništva delegaciju RSK general Blagoje Adžić nazvao bagrom. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin najavio da će Rusija priznati Sloveniju i Hrvatsku.
03.02.U Kninu održan masovni zbor podrške Milanu Babiću zbog odbijanja da potpiše Vensov plan.
04.02.Butros Gali izjavio da na teritorij i pod zaštitom UN neće važiti hrvatski zakoni.
05.02.Političko vodstvo Sktlpštine opštine Vojnić podržalo Vensov plan.
Policija RSK u Udbini ometala učesnike na sastanku SDSa koji su zastupali tezu da Vensov plan. treba prilagoditi srpskoj strani.
Politički aktiv SO Gračac prihvatilo Vensov plan, na osnovi uvjeravanja pukovnika Stojana Španovića.
06.02.Zoran Đorđević javio iz Vašingtona u Knin da se Vensov plan ne smije prihvatiti, jer u Americi postoji raspoloženje da se usvoje neke primjedbe RSK.
U Gračacu predstavnici SDSa Krajine: dr Ljubica Šolaja, Petar Štikovac, Momir Lazić, Dušan Vještica i Mile Dakić razgovarali s predstavnicima JNA i policije o Vensovom planu. Predstavnici JNA su bili: general Ratko Mladić, pukovnici Stojan Španović i Kasun, te načelnik Stanice javne bezbjednosti Dragičević.
Vlada RSK podijelila teritorij RSK na 4 okruga: sjevernodalmatinski, lički, kordunaški i banijski.
07.02.S0 Gračac raspravljala o Vensovom planu. Protiv usvajanja I.verzije plana govorili su: Dušan Vještica, Lazar Macura i Mile Dakić. Izraziti pobornik Plana je bio pukovnik Stojan Španović.
Generalni sekretar UN Butros Gali dao izjavu, da se trupe UN neće povući iz zaštićenih zona Krajine dok se ne nađe političko rješenje, da raspored snaga UN neće prejudicirati političko rješenje, da područja pod zaštitom UN neće biti pod zakonima Hrvatske, da će snage UN štititi lokalno stanovništvo za vrijeme i poslije demilitarizacije.
09.02.Skupština Republike Srpske Krajine u Glini, pod predsjedanjem Mile Paspalja, prihvatila bezuslovno Vensov plan. Nagovješteno je smjenjivanje predsjednika Republike dr Milana Babića. Na skupštini su pored ostalih prisustvovali: Branko Kostić, Jugoslav Kostić i general Blagoje Adžić.
10.02.U Kninu sjednica Vlade RSK. Dogovoreno je da Babić objavi us lovno prihvatanje Vensova plana. Umjesto toga on je samoinicijativno na popodnevnoj sjednici Skupštine isforsirao Odluku o referendumu za ili odbijanje Vensova plana.
Akademik Jovan Rašković ponovo objavio ideju o kulturnoj autonomiji Srba u Hrvatskoj.
12.02.Milan Babić zatražio da UN uvedu protektorat nad RSK.
13.02.Vojna policija JNA zatvorila u Kninu Bogoljuba Bjelanovića Rođu, člana Glavnog odbora SDS Krajine, zato što je napustio položaj iz protesta prema postupcima JNA, zauzmi pa vrati.
Iz Knina JNA i policija RSK počeli masovno vraćati dobrovoljce koji su došli iz Srbije.
14.02.U Kistanju održana politička tribina o Vensovom planu. O zamkama za srpski narod govorili su Lazar Macura, Uroš Funduk i Mile Dakić.
15.02.U" Večernjim novostima" najavljen odlazak Milana Babića. Citirana je izjava Mile Paspalja i Dušana Jovića" Kninska skupština i najavljeni referendum Krajišnika o prihvatanju Vensova plana obična su lakrdija kojom se Srbi u Krajini dodatno zbunjuju."
16.02.Mile Paspalj sazvao u Glini sjednicu Skupštine RSK. Prema zvaničnim izjavama većina poslanika se izjasnila za pokretanje postupka o smjeni predsjednika Repubilike dr Milana Babića i Vlade RSK.
17.02.U Beogradu, na konferenciji za štampu Milan Babić 'izjavio da je glinsa skupština neustavna inelegalna.
18.02.U Kninu zasijedala kninska Skupština RSK koja je podržavala Milana Babića. Usvojen je Babićev prijedlog da Skupština pređe u stalno zasijedanje. Podržano je pismo Butrosu Galiju i odgađanje zakazanog referenduma.
Ministar policije Milan Martić izdao Naredbu br. 1834/1 kojom se povlači straža ispred Srpskog radio Knina i dobrovoljci s teritorije RSK.
21.02.Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciju 743 s kojom se odobrava početak mirovne misije u Jugoslaviji i formiranje UNPROFORa.
U Kninu zasijedala kninska Skupština RSK. Osuđen je stav Branka Kostića koji je u Glini tražio bezuslovno prihvatanje Vensovog plana.
26.02.Skupština Republike Srpske Krajine u Borovu Selu smjenila predsjednika Republike dr Milana Babića i Vladu Riste Matkovića. Za predsjednika Republike izabran je Goran Hadžić a za mandatara Vlade mr Zdravko Zečević.
28.02.Hrvatska vojska napala na širokom frontu zaleđe Zadra i Šibenika. Na obe strane je bilo mrtvih i ranjenih.
Objavljena imena penzionisanih generala, među kojima su Veljko Kadijević i Stane Brovet. 29.02.Ustavni sud RSK u Kninu poništio sve odluke i amandmane Paspaljeve skupštine u Borovu Selu.
01.03.Muslimani u Sarajevu na Barščaršiji pucali na srpske svatove. Ubijen je otac mladoženje, Nikola Gardović i ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Miković, te spaljena srpska zastava.
U Golubiću kod Knina proslavljen početak rada Škole za policiju RSK. Prisustvovali su pored ostalih: Sejdo Bajramović, Jugoslav Kostić, Goran Hadžić i Milan Martić.
Vlada Zdravka Zečevića smijenila direktora Srpske RTV Knin Lazara Macuru i za novog direktora postavila Branka Marjanovića.
Bosanski Srbi proglasili otcjepljenje od BiH, proglasili Ustav i formirali Vladu.
Snage Ujedinjenih nacija počele preuzimati odgovornost za zaštićena područja Krajine.
02.03.U Beogradu (Hotel Ekscelzior), Mile Paspalj rekao pred grupom kordunaških generala da je Jugoslavija priznala RSK, da on posjeduje takav dokumenat, ali je to tajna.
05.03.U "Politici ekspres", objavljen članak "Skupština donosi Ustav". U njemu piše: "Srpski narod u krajinama ne može da bude obuhvaćen Zakonom o pravu naroda na samoopredelenje".
21.03.Skupština RSK, pod predsjedavanjem Mile Paspalja zasijedala u Kninu.
27.03.Na sjednici Hrvatskog sabora jedan zastupnik je rekao za srpski narod:" To je rijetka zvjerad, koje i nema na kugli zemaljskoj".
30.03.Turski predsjednik Demirel izjavio da je Genšer poludio, da se Njemačka ponaša gazdinski u Evropi.
01.04.Na Zagrebački aerodrom Pleso sletio prvi strani putnički avion iz Rusije TU 154 M.
04.04.Ve1ika narodna skupština Srpske Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema donijela Odluku o proglašenju Statuta Srpske Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.
06.04.U Brislu Evropska zajednica donijela odluku o priznanju države Bosne i Hercegovine.
07.04. Na Palama proglašena Srpska Republika BiH.
SAD priznale Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu.
08.04.Srpske snage zauzele Kupres.
11.04.U Kninu došlo do sukoba izmedu dr Milana Babića i predsjednice SDS Krajine dr Ljubice Šolaje oko problema formiranja Srpske vojske Krajine. Babić je predlagao formiranje Garde. .
Iz Beograda stigli gosti za svečanost formiranja Srpske vojske: Mirko Jović, Veselin Đuretić, Kiro Radović i Nada Lazarević.
12.04.Na Kninskom Kosovu, kod crkve Lazarice, formiran Puk srpske vojske Krajine "Petar Mrkonjić". Za komandanta je postavljen Rade Čubrilo, načelnika Štaba Stevo Četnik, načelnika bezbrdnosti Dušan Stoisavljević, načelnika pozadine Rajko Ilić, načelnika za propagandu Milan Stojanović. Na svečanosti su govorili: dr Veselin Đuretić, Mirko Jović i Milan Babić. Bogosluženje i posvetu zastave obavio je sveštenik Nikola Škrbić.
16.04.Evropska zajednica naredila povlačeilje svih oružanih sastava iz BiH do 28. aprila. 17.04.Američka diplomacija osudila Srbiju za rat u Bosni.
Vodene žestoke borbe oko Šamca, Višegrada i Foče.
8.04.Pripadnik UNPROFORa u Glini silovao maloljetnicu.
19.04.Vodene žestoke borbe kod Lasinje na rijeci Kupi. Na srpskoj strani su poginula dvojica boraca.
22.04.U Veljunu došlo do sukoba između UNPROFORa i srpskih boraca, jer su " plavci" izjavili da su došli štititi hrvatski naroda.
28.04.Proglašena Savezna Republika Jugoslavija.
29.04.Glavni odbor SDSa Krajine smijenio predsjednicu dr Ljubicu Šolaju i izabrao za predsjednika dr Milana Babića.
U posljednja 2 dana na kninskom ratištu poginulo 9 srpskih boraca i ubijeno 10 Srba u selu Crno kod Zadra.
02.05.Vođene borbe u Sarajevu. Muslimani su opkolili Dom JNA i zgradu Komande generala Kukanjca.
04.05.Predsjedništvo Jugoslavije donijelo odluku o povlačenju JNA iz Bosne u roku od 15 dana. 06.05.U Brislu počela Konferencija o Jugoslaviji.
General Blagoje Adžić podnio ostavku.
Grupa oficira iz Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva upala u Generalštab i pokušala izvršiti državni udar.
12.05.Vlada RSK uvela vanredno stanje zbog pojave hrvatskih diverzantskih trojki.
13.05.Na Ravnoj gori podignut veličanstven spomenik Draži Mihailoviću. Govorio je Vuk Draškovič, a parastos vodio vladika Irinej.
15.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 752 o pogoršanju situacije u BiH.
U Tuzli muslimanski ekstremisti napali na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz Bosne za Srbiju. Prema nezvaničnim podacima ubijeno je oko 200 vojnika.
Deveta Zaječarska brigada avionom" Kikaš " napustila teritorij RSK. U toku svog ratovanja na Kordunu imala je 57 mrtvih i 120 ranjenih vojnika.
18.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 753 kojom se daje preporuka za prijem Hrvatske u UN.
Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 754 kojom se daje preporuka za prijem Slovenije u UN. U Kninu zasijedala Skupština RSK na kojoj su prisustvovali akademik Jovan Rašković dr Milan Babić. Usvojena je Deklaracija o političkim ciljevima Republike Srpske Krajine.
19.05.Republiku Srpsku Krajinu napustila JNA.
20.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 755 kojom se predlaže prijem BiH u UN. 23.05.U Njujorku, na zasjedanju Generalne skupštine: Slovenija, Hrvatska, Bosna Hercegovina primljene u članstvo OUN.
27.05.U Sarajevu eksplozivna naprava usmrtila 16 i ranila preko 100 ljudi koji su bili u redu za kupovinu kruha.
28.05.Sveti Sinod SPC dao saopštenje u kojem se osuđuje politika vladajuće Socijalističke stranke u Srbiji.
29.05.General Nambijar pregovarao u Kninu.
30.05.U Njujorku, na prijedlog Francuske, Britanije, SAD, Belgije, Maroka i Mađarske, Savjet bezbjednosti uveo sankcije protiv Srbije i Crne Gore (Rezolucija SB broj 757). Vlada Srbije uputila oštar protest Vladi Srpske Republike Bosne i Hercegovine zbog bombardiranja Sarajeva.
Vojska bosanskih Srba napustila Modriču. Uslijedilo je paljenje srpskih kuća.
08.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 758 o otvaranju Sarajevskog aerodroma.
14.06.Izrael prihvatio sankcije protiv Srbije (Crne Gore.
15.06.Dobrica Ćosić izabran za prvog predsjednika SRJ.
17.06.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević primio delegaciju Beogradskog univerziteta koja je tražila njegovu ostavku.
18.06.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 760 o izuzetcima u zavodjenju sankcija protiv Jugoslavije za medicinske pošiljke i hranu.
U Banjaluci umrlo 11 beba zbog nedostatka kisika.
21.06.Hrvatske snage izvršile agresiju na međurječje Krke i Čikole (Miljevački plato) iako je to područje pod zaštitom UN. Zarobljeno je, pa ubijeno 40 srpskih vojnika.
23.06.Hrvatska artiljerija tukla Knin.
26.06.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević predložio stvaranje grčko jugoslavenske konfederacije.
28.06.U Beogradu demonstracije DEPOSa. Zatražena ostavka Slobodana Miloševića.
29.06.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 761 o stavljanju Sarajevskog aerodroma pod kontrolu UNPROFORa.
30.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 762 o Ružičastim zonama u Hrvatskoj. Zatraženo je od Republike Hrvatske povlačenje njene vojske na položaje prije 21. 06. i obustava vojnih akcija na područja pod zaštitom UN.
U Benkovcu, u stanu Rajka Ležajića, pripadnici zvanicne vlasti batinali dr Milana Babića i Rajka Ležajića.
04.07.Ministar unutrašnjih poslova RSK Milan Martić osudio pojave separacije Korduna i Banije od ostalih dijelova Krajine. Kritika je uslijedila poslije sastanka rukovodstava opština Korduna i Banije u Glini 16. juna.
Na Topličkim kosama, nedaleko Topuskog teško je ranjen predsjednik SO Vrginmost Dmitar Obradović. Automobil kojeg je Dmitar vozio pogođen je s 36 metaka. Umro je u Bolnici na Petrovoj gori.
12.07.Na Oplencu podignut Spomenik Kralju Petru Oslobodiocu.
Na Drini, između Srbije i Semberije otvoren Pavlovića most.UNPROFOR preuzeo garancije'za granicu između Korduna i Hrvatske. Milan Panić izjavio:" Ako mi se Milošević ne pokori, neka ga Bog čuva".
13.07.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 764 o bezbjednosti Sarajevskog aerodroma.
14.07.Milan Panić izabran za prvog predsjednika Vlade SRJ.
25.07.U Srbu sportskim susretima proslavljena 2. godišnjica Srpskog sabora.
28.07.U Beogradu iznenada umro akademik Jovan Rašković, osnivač i prvi predsjednik SDS, čovjek širokih vidika, naučnik, izraziti masovik, govornik, borac za mir i mimo rješavanje svih sporova.
Probijen Koridor prema Srbiji, od Modriče do Brčkog.
06.08. U Beogradu Srpska akademija nauka i umetnosti organizovala simpozij o zločinima u tekućem ratu. Uvodno su govorili akademik Samardžić i dr Milan Bulajić.
07.08. Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 769 kojom se zavodi embargo uvoza i izvoza svih roba između Jugoslavije i svijeta i o proširenju sastava UNPROFORa.
13.08.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 770 o humanitarnoj pomoći BiH.
18.08.Vlada RSK imenovala Državnu komisiju za ratne i zločine genocida.
25.08.Delegacija RSK otputovala u London na konferenciju o Jugoslaviji.
26.08.U Londonu počela konferencija o Jugoslaviji uz učešće 40 delegacija.
14.09.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 776 o podršci Londonskoj konferenciji.
22.09.Generalna skupština isključila SRJ iz svojih redova.
05.10.Skupština RSK odbila verifikaciju Izvještaja predsjednika Gorana Hadžića o učešću na pregovorima u Londonu.
06.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 779 o demilitarizaciji Prevlake. Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 780 o formiranju Komisije eksperata za humanitarno pravo. Vojska bosanskih Srba zauzela Bosanski Novi.
09.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 781. o zabrani vojnih letova nad BiH, a na osnovi zahtjeva Alije Izetbegovića.
10.10. U Glini KUD "Sava Mrkalj" organizirao političku tribinu na kojoj je Mile Paspalj podnio uvodno izlaganje o srpskim seobama.
16.10.Formirana Vojska Republike Srpske Krajine.
23.10. Vojska SRJ se povukla s Prevlake.
29. 10.Vojska bosanskih Srba zauzela Jajce.
31. 10.Skupštine RS i RSK usvojile zajedničku deklaraciju o vojnom savezu.
04.11.Hrvatski sabor usvojio Zakon o zaštiti Republike Hrvatske od terorističkih aktivnosti.
09.11. Prekinut koridor kod Brčkog. Žestoke borbe vođene oko Lončara i Orašja.
10.11.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 786 o postavljanju posmatrača na aerodromima BiH, Hrvatske i SRJ. .
l6.11.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju o proširenju sankcija prema SRJ "da ništa od izvoza ne skreće u SRJ".
19.11. U Kninu pregovori sa Sajrusom Vensom i Robertom Ovenom. Krajišku delegaciju su činili: Zdravko Zečević, Milan Martić, Boro Martinović i novi ministar vanjskih poslova Slobodan Jarčević.
Hrvatski vojnici kod Zemunika Gornjeg, kod šume Kraljevac, ubili Mirka Subotića (33) i njegovu snahu Dostanu Subotić (22).
21.11.Kod Brčkog poginuo novinar Dušan Tepšić (30), sekretar za informisanje pri Ministarstvu za unutrašnje poslove RSK.
01. 12.Zvanično formirana Srpska vojska Krajine.
08.l2.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević govorio u Sremskoj Mitrovici i rekao: "Srbija neće umrijeti od stida!"
11.12.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 795 o slanju UNPROFORa u Makedoniju.
14.12.U Zagrebu, pred svojim stanom ubijen Milan Krivokuća rodom iz Utinje, Srbin, sindikalni lider hrvatskih željezničara.
l8.12.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 798 o silovanju žena" posebno muslimanki" u BiH.
29.12.Skupština SRJ izglasala nepovjerenje predsjedniku Vlade Milanu Paniću.
Hrvatski sabor završio raspravu o podjeli Hrvatske na preko 400 opština i županije.

1993. GODINA
01.01.U Ženevi Vens i Oven okupili predstavnike zaraćenih strana u Bosni.
06.01.Predsjednik SRJ Dobrica Cosić se obratio svim Jugoslavenima i rekao da Srbima predstoje politička i vojna kapitulacija ili rat s najmoćnijim državama Svijeta, da je samo 1915. godina bila gora od 1993. godine za srpski narod.
09.01.U Ženevu otputovali Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović.
11.01.Na sektoru Bosanskog Novog u nuslimanskom iznenadnom napadu poginulo 59 Srba, a 160 se smatra nestalim.
17.01.U Vojniću ubijen Đuro Đukica Eror.
20.0 l.Bil Klinton zvanično promovisan u 42. predsjednika SAD.
Skupština RS na Palama prihvatila Načela Ustava o Bosni i Hercegovini.
22.01.Agresija hrvatske vojske na zaštićenu zonu Ravnih kotara.
Između Gračaca i Malog Alana hrvatske snage, na prevaru iz zasjede ubile 22 pripadnika policije RSK.
24.0 l.Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Života Panić zatražio od UN povlačenje hrvatske vojske iz Ravnih kotara, jer da će u protivnom SRJ uputiti RSK svu moguću pomoć.
25.01.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 802 kojom osuđuje Hrvatsku zbog agresije na. Ravne kotare.U Gračacu sahranjeni posmrtni ostaci poginulih srpskih policajaca.
27.01.U Bosni počeli sukobi velikih razmjera između hrvatske i muslimanske vojske.
29.01. Objavljen podatak daje u hrvatskoj januarskoj agresiji na Ravne kotare poginulo 60, ranjena 142 srpska vojnika.
30.01.Francuski nosač "Klemanso" uplovio u vode Jadrana.
31.01.U Vojniću sahranjena četvorica poginulih boraca na benkovačkom ratištu (Vila Drago, Banda Branko, Dragić Milan i Stamenko Borić ).
07.02.U Vojniću sahranjeni Predrag Vila i Željko Rajić koji su poginuli na južnom ratištu. 12.02.Premijer Zdravko Zečević preuzeo i funkciju ministra odbrane, poslije smjenjivanja pukovnika Stojana Španovića.
15.02.Milan Martić izjavio da je ministar odbrane Stojan Španović neregularno smijenjen. Vlada RSK, na prijedlog Milana Martića imenovala Davida Rastovića za direktora Srpske RTV Knin.
16.02.Alija Izetbegović dobio nagradu od islamskih zemalja za širenje islama.
17.02.U Njujork otputovala delegacija RSK u kojoj su: Goran Hadžić, Mile Paspalj i Slobodan Jarčević.
18.02.Ruski parlamenat donio Qdluku: "Hrvatskoj uvesti sankcije ili ukinuti sankcije SRJ". 19.02.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 807 o privremenom produžetku mandata UNPROFORa u Hrvatskoj, BiH.
22.02.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 808 o formiranju Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.
01.03.Goran Hadžić, Mile Paspalj i Slobodan Jarčević pregovarali u Ženevi.
13.03.Na Turnju, kod Karlovca 13 dobrovoljaca iz Srbije, nepažnjom prešli na područje Hrvatske, gdje su razoružani i zarobljeni.
l8.03.Predsjednik RSK Goran Hadžić smijenio premijera Zdravka Zečevića, a za novog mandatara odredio Đorđa Bjegovića.
19.03.Hrvatske snage na dalmatinskom ratištu zaposjele Moseć.
28.03.Skupština RSK prihvatila Odluku predsjednika Republike Gorana Hadžića o uskraćivanju mandata Zdravku Zečeviću i davanju povjerenja za sastav nove Vlade Đorđu Bjegoviću.
31.03.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 815. kojom prejudicira političo rješenje Krajine, suprotno smislu Vensova plana. Produžen je mandat UNPROFORa.
Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 816. o pooštrenju zabrane letova nad BiH
03.04.U Vankuveru se sastali Bil Klinton i Boris Jeljcin.
Hrvatska artiljerija granatirala Obrovac.
18.04.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 820. o podršci Vens-Ovenovom planu, kojim se potvrđuje teritorijalni integritet i politička nezavisnost Republike BiH.
Pooštrene su sankcije protiv Srbije i Crne Gore.
Počela praktična kontrola neba iznad BiH
28.04.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 821 kojom SRJ odstranjuje iz Ekonomskog i Socijalnog savjeta UN.
30.04.Bil Klinton načelno odobrio bombardovane srpskih selektivnih ciljeva u Bosni. Predsjednik RSK Goran Hadžić u Ženevi, a u Kninu sastanak s predsjednicima opština.
Monika Seleš u Hamburgu ubodena nožem.
01.05.U Ateni, predsjednik Mitotakis domaćin sastanka na kojem su: Dobrica Ćosić, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban.
02.05.U Ateni Karadžić potpisao Vens Ovenov plan. Ratifikacija Skupstine predvidjena 5. maja. 05.05.Na Palama zasijedala Skupština RS. Gosti su bili: Mitotakis, Milošević, Ćosić i Bulatović.
06.05.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 824 o bezbjednosti i zaštićenim zonama u BiH. Skupština RS nije prihvatila Vens Ovenov plan.
09.05.U Mostaru žestoke borbe između muslimanske i hrvatske vojske.
10.05.Alija Izetbegović zatražio da se Hrvatska proglasi agresorom u BiH.
l3.05.Predsjednik SRS dr Vojislav Šešelj pri pretio raketama onim zemljama koje ustupaju baze s kojih će se tući ciljevi u Bosni.
14.05.U Beogradu sazvana zajednička sjednica skupština: Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Za temu rasprave je određen Vens Ovenov plan. Poslanici RS i RSK se nisu odazvali zbog mogućnosti preglasavanja.
16.05.U Knin, pred zgradu Vlade i Glavnog štaba, došli tenkisti s 2 tenka i 8 oklopnih transportera. Traženo je smjenjivanje Gorana Hadžića i Mile Paspalja.
17.05.U Kninu boravio visoki komesar za ratne zločine, Kanađanin, Viliam Fenrik. Bio je gost Vlade i Državne komisije za ratne i zločine genocida RSK.
25.05.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju o osnivanju Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.
01.06.Skupština SRJ smijenila predsjednika SRJ Dobricu Ćosića.
02.06.U Beogradu oštre demonstrtacije protiv režima. Poginuo je jedan milicioner, a više ih je ranjeno.
03.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju o upotrebi vazdušnih snaga u BiH.
05.06.Sjednica Skupštine RSK u Petrinji. Raspravljano je o profanisanoj temi ujedinjenja s RS. Baranjci su tražili smjenu Mile Paspalja.06.06.Predsjednik Hrvatske, dr Franjo Tuđman iz Moskve nastavio put za Peking.
07.06.U Travniku i okolici oštar rat između hrvatske i muslimanske vojske.
09.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 838 o uvođenju posmatrača na granici između BiH i SRJe.
Franjo Tuđman rekao u Pekingu da je dobio saglasnost, da svim sredstvima obračuna s "pobunjenim Srbima".
Vojska RS prihvatila na Vlašiću izbjeglu hrvatsku vojsku i narod s područja Travnika i Viteza.
18.06. Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 842 o povećanju broja pripadnika UNPROFORa u Makedoniji.
Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 843 o razmatranju prava na pomoć područjima bivše Jugoslavije.
Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 844 o povećanju broja pripadnika UNPROFORa u BiH. U Kninu, na Tvrđavi otvorena izložba slika Milića od Mačve.
19.06.Franjo Tuđman primio više desetina Srba koji žive u Hrvatskoj, pretežno penzionisanih političara i generala.U RSK počeo referendum o spajanju RSK i RS.
20.06.Na području RSK završen Referendum o pripojenju Republike Srpske Krajine Republici Srpskoj.
23.06.Isplaćena plata vojnicima RSK, čiji prosjek iznosi oko 3,500.000 dinara. Crni kurs njemačke marke danas iznosi 900.000 dinara. Skupština RSK verificirala rezultate referenduma.
24.06.Poginuo pukovnik Dragan Tanjga, načelnik Štaba dalmatinskog korpusa na obroncima Svilaje.
Skupština SRJ izabrala za predsjednika SRJ Zorana Lilića.
U Kninu promovisana knjiga pjesama Miće Jelića Grnovića: "Krajina moja sudbina".
27.06.SAD raketirale Centar iračke obavještajne službe u Bagdadu.
28.06.Kod crkve Lazarice, na Dalmatinskom Kosovu, održana centralna proslava Vidovdana.
30.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 847 o produženju mandata UNPROFORa u Hrvatskoj.
02.07.Hrvatska artiljerija granatirala Obrovac i Karin.
14.07.Kordunaško banijski šinobus naišao kod Gline na podmetnute protiv tenkovske mine. Poginule su 2 osobe, 14 teže i 20 lakše ranjeno.
15.07.Hrvatska artiljerija tukla Korenicu.
18.07.0d podmetnute mine na glinskom vodovodu poginula 4 lica, među kojima i Velibor Matijašević, bivši predsjednik Skupštine SAO Krajine.
27 .07.Franjo Tuđman kritikovao Aliju Izetbegovića. Rekao je da se svijet čudi da im je Tito priznao naciju
01.08.Predsjednik Vlade RS.K Đorđe Bjegović kritikovao Vitalija Čurkina zbog priprema Erdutskog sporazuma.
Artiljerija RSK tukla Maslenički most, Zemunik i branu Peruču.
04.08.Hrvatska artiljerija tukla Korenicu sa oko 60 granata.
05.08.U Muljavi, Petrova gora, boravili: Radovan Karadžić, Goran Hadžić, Mile Paspalj i Momčilo Krajišnik.
11 .08.Prosječna plata službenika u Vladi RSK je 200,000.000 dinara, koliko košta jedna šteka boljih cigareta.
20.08.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 857 o kandidatima za sudije Međunarodnog tribunala.
24.08.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 859 o podršci integritetu BiH.
05.09.U Kninu jedno jaje je plaćano 30,000.000 dinara. Na crnom tržištu 1 DM se plaća po 350,000.000 dinara.
07.09.Hrvatska artiljerija tukla Drniš. Poginulo je više civila.
09.09.0ružane snage Republike Hrvatske izvršile agresiju na srpska sela u Južnoj Lici (Medački džep). Ubijeno je oko 80 Srba.
10.09.Hrvatska artiljerija tukla Vojnić sa 16 granata. Artiljerija RSK je uzvratila na grad Karlovac.
U Banjaluci pokušaj vojnog puča, pod nazivom: "Septembar 93."organiziranog vjerojatno izvana.
12.09.Vojska RSK uputila projektil zemlja- zemlja u blizinu Velike Gorice.
13.09.Artiljerija Vojske RSK tukla Karlovac.
14.09.Na području Vrginmosta oboren hrvatski avion MIG 21 kojim je upravljao Miroslav Peris. U Ženevi Tuđman i Izetbegović potpisali sporazum o regulisanju odnosa između Hrvata i muslimana u Bosni.
16.09.U Banjaluci poslije pregovora predstavnika RS i Kriznog štaba "septembar 93" okončan pokušaj vojnog puča.
17.09.Hrvatska artiljerija tukla okolicu Knina i Benkovac gdje je ubijeno dvoje djece.
18.09.Hrvatska strana predala srpskoj strani u Lici 51 leš ubijenih civila u Medačkom džepu. 19.09.Ubačena teroristička grupa na područje Gline ubila dvojicu srpskih boraca.
26.09.U Velikoj Kladuši proglašena Autonomna pokrajina Zapadna Bosna. Fikret Abdić jednoglasno izabran za predsjednika Ustavotvorne skupštine.
28.09.U Internacionalnom pres centru Beograd, promovisana brošura "Krvavi septembar u Lici", autora Mile Dakića i Svemira Popovića.
Alija Izetbegović naredio uvođenje vojne uprave u Zapadnoj Bosni.
Franjo Tuđman dao ultimatum Generalnoj skupštini UN, da u toku 48 sati usvoji hrvatske zahtjeve ili da se snage UNPROFORa povuku iz Hrvatske.
29.09.Mile Paspalj izjavio u Beogradu da je razgovarao sa Slobodanom Miloševićem i da će Srbija braniti Krajinu u slučaju hrvatske agresije.
30.09.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 869 kojom je produžen mandat UNPROFORa u Hrvatskoj i BiH.
04.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 871 koja objedinjava sve prethodne. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin naredio da tenkovi topovima tuku na zgradu Parlamenta. Svjetske agencije su javile da ima oko 500 mrtvih. Svjetska TV mreža je prikazala zgradu Parlamenta u plamenu.
05.10.Ruska vojska zauzela Bijeli dom u Moskvi u kojem je bilo oko 1700 ljudi.
10.10.Skupština RSK donijela Deklaraciju o odbacivanju Rezolucije 871.
14.10.Srpski patrijarh Pavle gostovao u Kninu. Njegov domaćin je bio Milan Babić. Političke strukture Republike nisu učestvovale u dočeku i slavlju. Na ulicama Knina je bilo oko 30.000 ljudi.
U Kninu, na Tvrđavi otvorena izložba "Balkanski ratovi", koju je uredio prof Đorđe Mitrović.
16.10. Skupština RSK usvojila Platformu za pregovore s Hrvatskom. Goran Hadžić i Mile Novaković odbili da prisustvuju pod izgovorom da ne žele sud bez argumenata.
20.10.Predsj.ednik Srbije Slobodan Milošević raspustio Skupštinu Srbije, "jer nije dostojan prezentant srpskog naroda." .
21.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 877 o imenovanju tužioca Međunarodnog tribunala.
22.10.U Beogradu Fikret Abdić i Radovan Karadžić potpisali prekid neprijateljstava između Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne i Republike Srpske.
Hrvatske vlasti isporučile, kod Otočca, srpskoj strani 15 leševa ubijenih civila i vojnika u agresiji na Ravne kotare.
Na Plitvicama zasijedala Skupština RSK. Usvojen je zaključak o pokretanju odgovornosti za gubitak Medačkog džepa.
02.11.Predsjednik RSK Goran Hadžić u Norveškoj pregovarao s predstavnicima Hrvatske.
11.11.U hrvatskom granatiranju Benkovca poginulo dvoje Srba i 4 ranjeno.
25. l1.Knin obljepljen plakatima nove stranke SPSa ( Srpska partija socijalista ).
27.11.TV Beograd počeo s oštrom medijskom kampanjom u korist Milana Martića.
09.12.U Kninu (Dom Vojske i milicije), promotivni skup kandidata za predsjednika Republike Milana Martića.
12.12.Na području Republike Srpske Krajine održani prvi višestranački izbori. Najviše
poslaničkih mandata je osvojila SDS Krajine.
14.12.Izborni štab Milana Martića objavio nepriznavanje izbornih rezultata za predsjednika
Republike.
16.12.Poslije nove denominacije dinara, kada je brisano 6 nula, cijena DM na crnom tržištu je 220.000
dinara.
23.12.Radio Beograd najavio novu denominaciju dinara od 1. januara 1994. Ovoga puta se ukida 9
nula.
25.12.U Karlovcu minirana zgrada Gornjokarlovačke eparhije SPC u Radićevoj ulici.
29.12.Vlada RSK zabranila rad Srpske RTV u Kninu.
Republička izborna komisija najavila 2. krug predsjedničkih izbora za 23. januar u kojem će
učestvovati kandidati: Milan Babić i Milan Martić.
30.12.Na crnom tržištu se u Kninu prodavala jedna DM za bilion dinara, a u Beogradu istoga dana
poslijepodne po 5 biliona dinara. Inflacija u protekloj godini je bila 1165 milijardi puta.

više

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre