Program potreban za čitanje dokumenata u .pdf formatu možete naći ovdje:


 

 

Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

Domovinski rat

Savo Štrbac na četničkoj turneji u Australiji poziva na obnovu tzv. krajine

Savo Štrbac, osnivač i voditelj Informacijsko dokumentacijskog. centra 'Veritas', velikosrpske:: udruge koja danas još uvijek nastoji prikazati kako je teroristička paradržava "Republika Srpska Krajina" u Hrvatskoj zaslužila pravo na postojanje, na neki je način isposlovao ulaznu vizu za Australiju, gdje ovih dana organizira mrežu boraca protiv Hrvatske.
Prije desetak dana je Štrbac, odmah po dolasku, gostovao na australskoj državnoj radio-postaji SBS, kojom je prigodom najavio kako će održati predavanja u svim većim australskim gradovima, i to u cilju obilježavanja desete obljetnice vojnoredarstvene akcije 'Oluja', kojom je 'tragično' okončano postojanje srpske paradržave na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske. Govoreći smiješnim jezikom, miješajući engleski i srpski, Štrbac je na kraju naglasio otvoreno da je došao pozvati australske Srbe u pomoć. Do danas je nastupio u Sydneyu, Melbourbeu, u Srpskom kulturnom centru "Nikola Tesla", u Srpskom klubu Crkveno-školske opštine "Sveti Sava", u Adelaideu, u Srpsko-crno-gorskom centru u Brisbaneu, a svoj "pohod" završava ove subote u Perthu.

Uz parastose u pravoslavnim crkvama održavao je i tzv. akademije s predavanjima upućujući prisutne Srbe kako da se vrate u Hrvatskoj na vlast i ponovno ožive tzv. republiku srpsku krajinu.


TRI STOTINE SVJEDOKA PROTIV HRVATA
U svojim govorima istaknuo je daje na sugestiju prijatelja iz svijeta, ali i iz Australije, došao ih obavijestiti o novoj situaciji. .
"I zahvaljujući tome, mi smo danas u situaciji da možemo, da kažem, izaći s argumentima, sa validnom dokumentacijom pred bilo kojom međunarodnom organizacijom, posebno pred Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu, s mnogo dokumenata koji govore o događajima u ovom zadnjem ratu na području bivše Jugoslavije, a posebno na području Hrvatske. Intenzivnu suradnju sa Haškim sudom počeli smo u novembru 1994. godine, po dolasku prvih službenika u Haško tužilaštvo, i od tada imamo neprekinutu suradnju.
Mnogo, mnogo dokumenata koje smo mi predali, dakle još 1994. u Kninu, kada nam je došla prva njihova delegacija po te dokumente, ali i nakon 'Oluje' imamo, rekoh, konstantnu saradnju. Za samo haško tužilaštvo 'Veritas' je obezbedio preko trista svjedoka, koji su svi saslušani", isticao je u svojim izlaganjima. Naveo je da se mnogi saslušavani svjedoci danas nalaze iu Australiji jer su imali i prednost prilikom iseljavanja, uz pomoć međunarodnih organizacija, posebno UNHCR-a. Izostavivši činjenicu kako je Haški sud opskrbio i mnogim falsifikatima, Strbac je isticao po australskim gradovima kako je jedan od njegovih razloga dolaska da se sastane s tim ljudima i da se dogovore "o njihovom daljnjem angažovanju u sudskim procesima pred Haškim sudom, ali i pred nacionalnim sudovima u Hrvatskoj" jer, kako je obaviješten, ubuduće. će biti sve više suđenja Hrvatima.

OPTUŽNICA PROTIV GOTOVINE 'REDEFINIŠE ISTO RIJU
Zapaljen. na tim 'akademijama' od svojih australskih istomišljenika izvikivao je "kako optužnica protiv Ante Gotovine 'redefiniše istoriju' , ili, kako Ivica Račan voli, da kaže 'kriminalizira Domovinski rat'. Jer, ako' se u Haagu dokaže krivica komandanta najznačajnijih hrvatskih vojnih operacija, na čemu mi radimo, onda će ti komandanti zvanično sloviti za ratne zločince, a akcije koje su vodili bit će zvanično zločinačke akcije. A rat koji 'čine zločinačke akcije nije 'domovinski' i obrambeni, već zločinački i agresorski. Samim tim država koja je nastala na zločinu ne može nastaviti postojati, već se njeno ustrojstvo mora redefinirati. To je prilika za nas Srbe, kao i haško suđenje hrvatskim generalima da se legitimnim i legalnim sredstvima izborimo za pravo državnosti Republike Srpske Krajine."
U prigodi ove "četničke turneje" u Melbourneu se našla i australska veleposlanica u Zagrebu, Anna George, koja se u prostorijama australskoga Ministarstva vanjskih poslova i trgovine susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice. Tamo se začela i omanja rasprava o nevoljama kroz koje je prošao Marko Perković Thompson ishodeći australsku vizu
. za nastupe u Sydneyu i Melbourneu koji su uslijedili krajem svibnja 2005., uspoređujući ih s lakoćom kojom je Savo Štrbac dobio vizu.' .

THOMPSON - OSOBA VISOKOG RIZIKA
Nazočna djelatnica Ministarstva useljeništva i multikulturalizma objasnila je članovima hrvatske zajednice kako je u početku Thompson ocijenjen kao "osoba visokog rizika", no kako je on viiu ipak ishodi o - naprosto zato što je zahtjev
uložen izravno u Australiji, a ne u nekomu od australskih' diplomatskih predstavništava, što bi zasigurno usporilo, ili možda odgodilo, cijeli proces. Tom prigodom, postavljeno joj je i pitanje, kako to da tzv. kapetan Dragan, jedan od zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj, BiH, i na Kosovu, negdašnji časnik australske vojske i australski građanin, pravim imenom Dragan Vasiljković, nepobitno osumnjičen za ratne zločine, može se danas skrivati u Australiji, pa čak i po raznolikim srbijanskim centrima prikupljati novac, na ime raznih sumnjivih 'humanitarnih' djelatnosti.
Dugogodišnji zamjenik tužitelja u Haškomu sudu, Australac Graham Blewitt, naime, svojedobno je na jednomu od, televizijskih programa u Australiji 'izjavio kako nema podataka o mjesto boravišta Dragana Vasiljkovića, da bi ga - svega koje dvije godine kasnije - iz Beograda doveo za svjedoka u Haag, usput mu isplativši značajnu pristojbu u američkim dolarima na ime troškova, dok se Savi Štrpcu pismeno zahvalio na suradnji.

SUSRET S PRAVOMOĆNO OSUĐENIM RATNIM ZLOČINCEM IZ ŠKABRNJE

Veleposlanici Anni George, na tom skupu, citiran je i australski 'Hrvatski vjesnik' koji je još u studenom prošle godine otkrio kako u Australiji u Sydneyu već dugo živi, i djeluje Miroslav Mlinar, jedan od vođa velikosrpske pobune, pravomoćno osuđen u Hrvatskoj u odsustvu zbog terorističkih djelatnosti i sudjelovanja 1991. u pokolju u Škabrnji na 20 godina robije, te da je i ubilježen na Interpolovoj potjernici, ali da australska vlada ništa ne poduzima.
Do podataka o Mlinaru 'Hrvatski vjesnik' došao je upravo zahvaljujući Informacijsko-dokumentacijskom centru 'Veritas'. Sve to nije smetalo Savi Štrpcu da se na svojoj australskoj turneji susretne sa svojim "ratnim pajdašem" Mlinarom obilježavajući 10. obljetnicu "Oluje" kao posljednji veliki povijesni poraz srpske vojske.
Zašto je konačno Savi Štrpcu tako lako izdana australska viza, posebno u svijetlu činjenica' da je takva ista viza tijekom posljednjih' nekoliko godina odbijena nekolicini Hrvata, dr. Andriji' Hebrangu, prof. Miroslavu Tuđmanu, admiralu Davorinu Domazetu Loši, brigadiru Anti Kotromanoviću i nekim drugima, hrvatskoj zajednici u Australiji , nije objašnjeno.
Cak niti čirijenica da australske pravosudno-policijske službe, svjesno ili nesvjesno, puštaju da na njezinu tlu slobodno djeluju notorni ratni zločinci za kojima je raspisana međunarodna Interpolova tjeralica.
Ako i izostavimo izdavanje vize Štrpcu, nedopustivo je da jedna takva država, Australija, koja je i članica Međunarodne antiterorističke alijanse dopušta, u najmanju ruku, organizaciju mreže čiji krajnji cilj nije ništa drugo nego terorizam tj. podrivanje hrvatske države s kojom država Australija ima
uredne bilateralne odnose!

Hrvatski list, 8. rujna 2005.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre