Program potreban za čitanje dokumenata u .pdf formatu možete naći ovdje:

JUČER - DANAS - ...

 

Memorandum SANU
Dossier RSK
Sekretar Savo Štrbac, koeficijent 4,70
Prisajedinjenje ili odlazak u otadžbinu
Srpski terorizam finan_ ciran je iz Beograda

Pripreme za odlazak iz Hrvatske

Za odlazak spremni
Terorističke vlade provele su dvostruko etničko čišćenje
Washingtonska uputa
JNA podelite Uviše delova

Evropa može samo da besni

Sudija Čedomir posu_ đuje pisaću mašinu
Ljubane,sad Te pozivam, ono nisi bio Ti
S ustašama nema pregovora!
Magare koje je prevelo "Silovanje Srbije"
Stojan Španović: Zaustavili smo Nemačku
Mile Novaković:Naši su problemi ljudi i pare
Božić u Borovo Naselju 1992.
Umjesto u Osijek pravac Vojvodina


VLADA RSK


 

 

Čitali smo za vas

KRAJNA KROZ VIJEKOVE (II.dio)
 

Domovinski rat

 

28.09.2005.

ISTRAŽIVANJE Večernji prvi objavljuje cjelovit popis dosad otkrivenih grobnica i grobišta

2110 žrtava u 141 masovnoj grobnici

S nedavno otkrivenom masovnom grobnicom u Okučanima, u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci 15 civila ubijenih još 1991., zaokružen je popis od 141 dosad otkrivene grobnice u Hrvatskoj. To, na žalost, nije posljednje otkriveno stratište, jer se još traga za 1149 nestalih.
Svjedoci

Oni se po međunarodnim konvencijama vode kao nestali, ali ovdje je riječ o zarobljenima i potom ubijenima. Njihova je sudbina poznata, nju sigurno netko zna tko je bio na tom prostoru u vrijeme kad su pogubljeni. Samo treba pronaći mehanizam kako potaknuti svjedoke da progovore i otkriju mjesta gdje su pokopani kaže Ivo Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih.

Osim 141 dosad otkrivene masovne grobnice, pronađeno je i 1200 pojedinačnih grobišta u kojima su bile zakopane jedna ili dvije osobe. Naime, masovnom grobnicom smatra se mjesto u kojemu su zakopane tri ili više žrtava.

Inače, u posljednjih godinu dana pojačani su napori da se riješi problem nestalih osoba. Tako je otvoren besplatan telefon (broj 062 111 111) na koji se anonimno mogu dojaviti podaci koji se poslije provjeravaju i na osnovi njih odlučuje se hoće li se ili neće ići u iskopavanja i potragu za masovnom grobnicom. Otkad je otvoren taj telefon, bilo je više od četiri tisuće poziva koji nisu dali bogzna kakve rezultate. Naime, kako kaže Pšenica, samo 10 posto tih poziva dalo je korisne informacije. Tijekom ove godine stručnjaci za otkrivanje masovnih grobnica na osnovi prikupljenih podataka izišli su na teren 66 puta. I svaki taj izlazak bio je neuspješan jer su se informacije na osnovi koji su radili pokusno iskapanje pokazale pogrešnima.

Pokusna iskapanja
Nedavno dobivena informacija o masovnoj grobnici u okolici Vukovara nije dala očekivane rezultate. Riječ je o grobnici koja krije 400 ubijenih iz Vukovara i okolice. Prvo pokusno iskapanje nije dalo rezultate, ali taj je prostor, na kojemu pretpostavljamo da se nalazi ta grobnica, velik, miniran i nepristupačan. Poslije čišćenja terena od mina, koje je u tijeku, pokušat ćemo odrediti lokaciju za još koje pokusno iskapanje.

Još dvije masovne grobnice na Ovčari, čiju je lokaciju otkrio jedan svjedok, nisu nađene, ali nakon pokusnog iskapanja utvrđeno je da je taj teren prekopavan. Najvjerojatnije su tijela iz njih premještena na neku drugu lokaciju ističe Ivan Pšenica.

Ovih dana navršilo se punih deset godina od prve ekshumacije jedne masovne grobnice. To je bilo 15. rujna 1995. u okolici Petrinje na lokaciji Vila Gavrilović, odakle su ekshumirani posmrtni ostaci 17 žrtava srpske agresije. Od tada do danas u 141 masovnoj grobnici pronađeno je 2110 žrtava koje su bile smaknute na najokrutniji način.

Uglavnom je riječ o smaknuću vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Žrtve su ubijane strijeljanjem i iživljavanjem rafalima, a pojedine masovne grobnice otkrile su i druge načine smaknuća. U jami Golubnjači u Lici pronađene su smrkasne kosti civila, uglavnom staraca, koji su ubijani i bacani u taj veliki ponor.

Popis svih masovnih grobnica, kada se premjesti na zemljopisnu kartu, potkrijepljen još forenzičnim dokazima o načinu smaknuća, najbolje dokazuju zločinački karakter srpske okupacije hrvatskog teritorija.

Grafički prikaz:

- Masovne grobnice u Hrvatskoj 1995. - 1997.

- Masovne grobnice u Hrvatskoj 1998. - 2000.

- Masovne grobnice u Hrvatskoj 2001. - 2005.

- Karta masovnih grobnica u Hrvatskoj

 

PETAR GRUBIŠIĆ

Večernji list (www.vecernji-list.hr)

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre