Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

Politika

16. kolovoza 2006.
VODITELJ "VERITASA" ABOLIRAN PRED HRVATSKIM PRAVOSUĐEM PET I POL GODINA NAKON DONOŠENJA ZAKONA O OPĆEM OPROSTU
Savo Štrbac aboliran 2002. godine na Županijskom sudu u Zadru

ZAGREB - Račanova je vlada 18. siječnja 2002. abolirala Savu Štrbca. Naime, vojno tužiteljstvo u Splitu pod brojem KT-1028/93 podiglo je pred Vojnim sudom u Splitu 5. svibnja 1994. godine optužnicu protiv 66 osoba, između kojih se pod rednim brojem 12 nalazi i Savo Štrbac, zbog kaznenog djela iz člana 1. Zakona o kaznenim djelima podrivačke i terorističke djelatnosti protiv državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.
Optužnicom se okrivljenicima od broja 1 do broja 27, dakle i Savi Štrbcu - za kojeg se navodi da je bio član "ratnog predsjedništva tzv. Republike Srpske krajine i sekretar vladine komisije za razmjenu", stavlja na teret da su u vremenskom razdoblju od početka 1991. godine pa nadalje iz neprijateljskih pobuda prema Republici Hrvatskoj djelatno sudjelovali u formiranju paradržavne tvorevine tzv. Republike Srpske krajine.
Vojni sud u Splitu donio je 27. svibnja 1994. rješenje kojim se protiv svih okrivljenika određuje pritvor te je izdao naredbu za izdavanje tjeralice. Nakon stupanja na snagu Zakona o općem oprostu, 27. rujna 1996., i ukidanja vojnih sudova i vojnih tužitelja predmet Save Štrbca dostavljen je županijskom sudu u Zadru koji je 18. siječnja 2002. primijenio navedeni Zakon o općem oprostu i donio rješenje kojim se obustavlja kazneni postupak protiv svih optuženika pa tako i protiv Save Štrbca.
Tako je aboliran Savo Štrbac. Nejasno je zbog čega je to učinjeno, kao i što je nejasno je li moguće po nekoj drugoj osnovi kazneno goniti voditelja "Veritasa". Nedavno je Republika Hrvatska Srbiji podnijela prijedlog o tome da bi joj dostavila svu prikupljenu i pripremljenu sudsku dokumentaciju protiv osoba srpske nacionalnosti koje su počinile zločin u ratu na teritoriju RH, te bi ih Republika Srbija procesuirala, ukoliko žive na njenom teritoriju. Isto se odnosi i obrnuto. Međutim, još uvijek ostaje nepoznanica kako će Republika Srbija odgovoriti na ovaj prijedlog Republike Hrvatske.

Autor: V.KLJAJIĆ, Glas Slavonije (www.glas-slavonije.hr)
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre