HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

15.veljače 2021.
DRUGO SUĐENJE NAKON OPOZIVA
Donald Trump oslobođen krivnje u Senatskom sudu

Donald Trump

Bivši predsjednik Donald Trump je na suđenju u Senatu oslobođen krivnje za poticanje na pobunu svojih pristaša koji su napali Kapitol. Da je kriv, glasalo je 57 senatora, no to nije bilo dovoljno. Dan je bio pun preokreta. Donalda Trumpa nije se čulo mjesec dana i očekuje se da će se obratiti javnosti ovih dana.
Za Trumpovu osudu glasalo je 57 senatora a njih 43 je bilo protiv. To pokazuje krhotine unutar republikanske stranke i da se dio republikanaca odmiče od bivšeg predsjednika. Demokrati nisu uspjeli osigurati 17 potrebnih glasova koji bi Trumpu onemogućili povratak Trumpu u političku arenu. On je sada slobodan i može se 2024. ponovno kandidirati za Bijelu kuću, izvjestila je HRT-ova novinarka i Ameke.

Kako je protekao povijesni dan u Senatu 

Završnog, petog dana, suđenja za poticanje pobune Donaldu Trumpu u Senatu niz neočekivanih obrata. Demokratski tužitelji zatražili su da se saslušaju svjedoci. Senat je o tome glasovao. Dobili su potreban glas većine, ali onda se od svjedočenja odustaje. Svjedočenja bi, u konačnici, znatno oduljila postupak, a to nijedna strana nije željela pa u Senatu ipak počinje iznošenje završnih riječi.

- Bez ikakve sumnje jasno je da je Trump podržao djelovanje svjetine i zato mora biti osuđen. Kad je 6. siječnja izašao na pozornicu, znao je koliko je situacija zapaljiva. Znao je da su mnogi spremni uključiti se u nasilje i na bilo koji znak žilavo se boriti. I upravo to im je rekao. Ako to nije teški zločin, onda ništa nije. Predsjednik Trump mora biti osuđen zbog sigurnosti naše demokracije i našeg naroda, poručio je Jamie Raskin, demokratski senator i voditelj postupka opoziva. 


Trump se može kandidirati


Za demokrate, ali i dio republikanaca nije bilo dvojbe, bivši predsjednik mora biti proglašen krivim. Da se to dogodilo, Trump se više nikada ne bi mogao baviti politikom niti obnašati javnu dužnost.

- Ma koliko su istinski zastrašujući prizori prosvjeda koje smo vidjeli i bez obzira na to koliko je emocija uneseno u ovaj postupak - to ne mijenja činjenicu da je gospodin Trump nedužan u odnosu na optužbe koje mu se stavljaju na teret. Unatoč svim snimkama koje su prikazane nijedan iskaz tužitelja nije dokaz da je gospodin Trump ikoga nagovarao na bilo kakvo nasilje, izjavio je Michael Van Der Veen, odvjetnik Donalda Trumpa.

Prvi je ovo put u američkoj povijesti da se postupak opoziva vodi protiv jednog bivšeg predsjednika. Početak sudskog procesa

Godinu dana nakon prvog opoziva, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu suđenje pred Senatom počelo je 9.siječnja. Senatski člannovi su trebali odlučiti je li bivši predsjenik poticao napad na Kapitol koji je završio sa smrtnim posljedicama.

Stotinu senatorica i senatora tim su postupkom zakoračili na dosad nepoznati teritorij jer sude predsjedniku koji više nije na vlasti, ali je i dalje toksična politička figura koja ostaje potencijalna sila u svojoj stranci čak i bez moći Bijele kuće.

U središtu sudskog postupaka kaotični su prizori s Kapitola 6. siječnja, kad je nekoliko stotina Trumpovih pristaša nahrupilo na Kongres, boreći se s policijom i tražeći način da zaustave postupak kojim se trebala potvrditi izborna pobjeda Joea Bidena.Poticanje na pobunu

Pobuna, koju neki demokratski zastupnici smatraju pokušajem puča u izvedbi domaćih terorista, doživljava se najopasnijim napadom na američku demokraciju od Građanskog rata 1860-ih.

Članove Kongresa - koje su pobunjenici nemilosrdno imali na meti - napad je potresao, a naciju razljutio, te su stoga demokrati odmah započeli s procesom Trumpova opoziva, samo dva tjedna prije nego što će mu završiti mandat.

Zastupnički dom je Trumpa 13. siječnja optužio za "poticanje na pobunu", zauvijek ga obilježivši kao predsjednika koji je dvaput opozvan. Nikad nijedan drugi visoki dužnosnik nije na taj način osramoćen. No svejedno su male šanse da će Trump biti prvi predsjednik koji je opozvan u Senatu. Jedan od glavnih ciljeva demokrata koji pripremaju suđenje zabrana je da se Trump u budućnosti nađe u predsjedničkoj fotelji.

Pobuna svjetine nije sporna, piše AFP. Američki mediji prenosili su kaos uživo, a tisuće inkriminirajućih fotografija i videa - uključujući uzvike nekih pobunjenika koji su provalili u Kapitol da ih "Trump želi tamo" - dospjelo je u svjetske novine, na web portale i televizije.

Kritičari tvrde da je Trumpova uloga bila takva da je povrijedio svoju zakletvu potičući pristaše da napadnu Kapitol.

Republikanski milijarder i njegovi saveznici, međutim, tvrde da je suđenje samo po sebi neustavno, jer Senat može osuditi i ukloniti iz ureda trenutnog predsjednika, ali ne i privatnog građanina. Takav pristup dopušta braniteljskom timu i republikanskim senatorima da ne moraju braniti Trumpove zapaljive tvitove i klevetanja koji su naposljetku doveli do nasilja.

Demokratska čelnica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, koja je sastavila tim od devet demokrata koji će voditi proces Trumpova opoziva, inzistirala je da se suđenje treba nastaviti, i da bi u suprotnom bila narušena američka demokracija.

- Vidjet ćemo hoće li to biti Senat hrabrosti ili kukavičluka, rekla je Pelosi.

Hrvatski šah, setBure baruta

Za Trumpovu osudu potreban je glas dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima što je u ovom trenutku malo vjerojatno. No bivši mogul nekretninama mogao bi izgubiti puno toga u suđenju, koje će biti emitirano uživo kućanstvima diljem zemlje.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol narušio je njegovu popularnost - što nije dobro za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Voditelji procesa nemaju namjeru zadržati se na običnom pravnom teoretiziranju u debati. Saževši pred suđenje svoje argumente, optužili su Trumpa da je "napunio bure baruta, upalio šibicu i pokušao se osobno okoristiti nastalim kaosom". Namjeravaju i protiv Trumpa iskoristiti mnoge od njegovih javnih izjava, uključujući i onu 6. siječnja uoči napada kad je skupini pristaša u blizini Bijele kuće govorio da "se bore svim snagama".

Trumpovi odvjetnici su se fokusirali na dvije točke: da je suđenje "sporno" jer Trump ne može biti uklonjen iz ureda u kojemu se više ne nalazi i da se njegova retorika može pripisati ustavnoj zaštiti slobode govora.

I dok demokrati nisu dali do znanja koje dokaze će koristiti, ili koga će zvati za svjedoke, poput primjerice policajaca s Kapitola, njihov poziv Trumpu da svjedoči osujetio je upravo tim bivšeg predsjednika. Demokrati se navodno ne bave idejom da izdaju 'subpoenu' kako bi Trumpa primorali da svjedoči.

Republikanci, koji su međusobno podijeljeni o budućem smjeru stranke, ne žele se dugo zadržavati na ovoj epizodi. A i mnogi demokrati su voljni krenuti naprijed što prije, tako da se Kongres može baviti prioritetnim pitanjima poput velikog Bidenovog paketa mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa.

Trump odbio svjedočiti u postupku njegovog opoziva

U Kongresu izglasan opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpahrt.hr /HIC.hr
foto:getty images

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre