HIC MIC-banner-koronavirus


zlatnici i srebrnjaci
15.srpnja 2020.
DRSKA PRAKSA
Neke mjenjačnice na obali primjenjuju vrlo nepovoljan tečaj za strane turiste

mjenjačnica


U medijima se ovih dana proširile vijesti o nevjerojatno drskoj praksi mjenjačnica na obali. Turistima za 100 eura daju samo 610 kuna, iako je srednji tečaj Hrvatske narodne banke - znamo - znatno veći. Mjenjačnice se koriste odredbom zakona o deviznom poslovanju prema kojoj se tečaj slobodno određuje na temelju ponude i potražnje.

Reklamne poruke upadljive, tečajne liste gotovo skrivene. No unutra jasno stoji - 610 kuna za 100 eura.

- Legalna pljačka, ja bih to tako rekla. Jedno je ako je srednji tečaj 7,5, pa se spusti na 7,3, a drugo ako se spusti na 6,1. Šaljemo lošu sliku jer taj gost izaći će i drugdje vidjeti drugi tečaj ili će mu iznajmljivač skrenuti pažnju, kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pule.

Slobodno društvo i tržišna ekonomija te formiranje lista u skladu s hrvatskim propisima i međunarodnom praksom u mjenjačnoj djelatnosti. To je objašnjenje tvrtke Auro Domus. Usto, ne naplaćuju naknadu i proviziju te prihode ostvaruju tečajnom politikom.

- Zbog toga se tečaj razlikuje ovisno o ekskluzivnosti lokacije na kojoj se mjenjačnica nalazi, jer se naše poslovnice najčešće nalaze na najtraženijim turističkim lokacijama koje imaju deseterostruko veće troškove zakupa od onih u gradovima ili dijelovima gradova koji nisu turistički atraktivni, odgovaraju iz Auro Domusa.


U mjenjačnici 20 metara dalje jasno je istaknut znatno povoljniji tečaj. Te velike razlike ne ostavljaju lijepu sliku o nama kao domaćinima.

Turisti uglavnom mijenjaju manje iznose - od 5 do 20 eura, tvrde u Auro Domusu i dodaju: kada se izračuna jednokratna naknada u visini od 20 kuna, kakvu naplaćuju pojedine banke, za 10 eura turisti mogu dobiti i 55 kuna.


Na upit jednog turista što bi rekao da mu netko ponudi 6,1 kunu za euro odgovorio je da nije vidio
takvu ponudu ali ju nikako ne bi prihvatio. Drugi je komentirao da je promijenio sto eura ali se ne sjeća koliko je dobio ali nije mu bilo ni važno.

I to nas zapravo vraća biti - ponudi i potražnji. Ne odgovara li strancima tečaj, slobodno mogu u mjenjačnicu - do. No osjete li se izigranima, HNB podsjeća da klijenti imaju pravo na storniranje transakcije tijekom dana kad je provedena.hrt/ HIC.hr

foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre