HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

zlatnici i srebrnjaci
14.siječnja 2021.
ŠKOLSKA NASTAVA U UVJETIMA COVIDA
U ponedjeljak učenicima počinje drugo polugodište, u nekim školama se odgađa

učenici s maskama


U ponedjeljak 18.siječnja učenicima počinje nastava drugog polugodišta ove školske 2020-2021.godine.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obratio se javnosti u vezi s početkom nastave. Kazao je da će učenici nižih razreda osnovnih škola ići u školu kao i učenici četvrtih razreda srednjih škola, dok će ostali za sada nastavu imati online.

- Na nacionalnom stožeru smo prezentirali što smo iskomunicirali sa svim županijama, a vezano uz početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike od 1. do 4. razreda počinje tako da idu u školu, a jednako tako i učenici četvrtih razreda srednjih škola iz potreba što bolje pripreme završnog razreda, zbog državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju RH u isto vrijeme, istaknuo je na početku ministar Fuchs.


"Nisu djeca kriva za oboljenja članova obitelji"

Učenici završnih razreda srednjih škola ići će na nastavu po pojačanim epidemiološkim mjerama, morat će se osigurati dovoljna distanca između učenika u pojedinim razredima.

- Ostali razredi u srednjim školama, dakle od 1. do 3., bit će u prvoj fazi on line, dodaje ministar.

Sve se ovo radi kako se ne bi narušili vrlo optimistični trendovi vezano uz borbu s koronavirusom.

- Za sada su brojke dobre i ako se to tako nastavi, uz cijepljenje koje počelo, mislim da bismo vrlo brzo mogli vidjeti sve učenike u školama. Zbog pažljivog pristupa idemo s ovim konceptom.

- Ne treba djeci dodatno gurati na njihova mala pleća možebitni osjećaj krivice da ako netko od članova obitelji oboli od koronavirusa, dodaje Fuchs vezano uz situaciju s koronavirusom.

Što se tiče cijepljenja učitelja i profesora, Fuchs kaže da su oni na listi za cijepljenje odmah poslije najugroženijih skupina.


Zagreb

Vezano uz upite roditelja o sigurnom pristupu školama u gradu Zagrebu, ministar naglašava da su u intenzivnim razgovorima s poglavarstvom grada Zagreba.

- Dobio sam uvjeravanja da će svi opasni dijelovi zgrada u centru grada biti sanirani, a tamo gdje to do kraja neće biti moguće, to će se riješiti posebnim skelama koje će napraviti tunel da se može sigurno prolaziti.

hrvatski šah, komplet

 

Sisačko-moslovačko područje: Odgađa se početak drugog polugodišta u nekim školama SMŽ-aSituacija sa školama na području Sisačko-moslavačke županije sve je samo ne lijepa, rekao je u srijedu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te dodao da se radi na rješavanju pitanja početka drugog polugodišta, potvrdivši da će njegov početak u nekim školama biti odgođen.

- Oko 460 đaka nema pristup internetu, za njih se ide u osiguravanje sim-kartica, oko 10 posto, odnosno nešto više od 1400 učenika nije više na tom području, nego se nalaze negdje drugdje. Devet škola neće se moći obnoviti, trebat će ih srušiti i napraviti nove. Imamo 19 škola koje će se moći obnoviti, 22 škole koje nisu stradale i koje su sigurne, naveo je Fuchs u izjavi novinarima nakon predstavljanja nove opreme Seizmološke službe pri Geofizičkom odjelu PMF-a.

Podaci se prikupljaju svakodnevno, a Ministarstvo na tom području ima svoje timove, dodao je te potvrdio da će u nekim školama početak nastave u drugom polugodištu biti odgođen, a tu je odgodu za sada zatražilo osam škola.

- Naravno da ćemo udovoljiti svim željama i prijedlozima koji nam službeno dolaze s terena i nadam se da će, što se izvođenja nastave tiče, sve biti u okviru onoga što je predviđeno školskim programom, dodao je Fuchs.

Pretpostavlja da će biti riječ o barem dva tjedna odgode, a ako budu zatražili i više, onda će se, rekao je, u razgovoru vidjeti na koji je način to moguće nadoknaditi, s obzirom na to da se nastava koja se ne izvede mora nadoknaditi.

Neke stvari će se, dodao je, "posložiti u hodu, poput dodatnih potpora, poglavito maturantima na tom području, i imamo ideja kako ćemo to napraviti".


Također, iznio je podatak da je 20% učenika s područja Petrinje, Gline i Siska napustilo to područje, od otprilike 5600 učenika, negdje više od tisuću je izvan područja te oni sigurno neće pohađati nastavu u mjestu gdje su je prije pohađali.


Psihološka pomoć za učenike


- Razmišljamo i osiguranju psihološke pomoći, mogućem izvođenju nastave i u nekim kontejnerima na određenim punktovima izvan gradova, izvan Petrinje i Gline, ali to možemo napraviti tek nakon što dobijemo cjelovite podatke, dodao je ministar Fuchs.

- Djeci od 1. do 4. razreda pružila bi se određena psihološka pomoć, naravno da to uključuje i protupotresne vježbe prvi ili drugi dan.

Ministarstvo je poslalo u sve studentske i đačke domove dopis da će se preuzeti plaćanje troškova za sve one koji dolaze s potresom pogođenih područja.

- Sveučilišta trebaju razmisliti da studente koji dolaze iz potresom pogođenih područja, oslobode participacije, ako nisu kompletno ispunili ECTS bodove. Više manje su sveučilišta pozitivno odgovorila, nadam se da će na kraju to učiniti svi, dodaje.Peticija sindikata


Sindikat hrvatskih učitelja u srijedu je priopćio da je u tijeku potpisivanje peticije za odgodu nastave u Sisačko-moslavačkoj županiji te da ju je u manje od 24 sata potpisalo više od 4000 potpisnika. Peticiju su pokrenuli učitelji i nastavnici zaposleni u školama na području županije, a njome se traži odgoda nastave uživo i na daljinu za minimalno dva do četiri tjedna.


HRT/ HIC.hr
foto:
arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre