HICUNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


19.studeni 2019.
POZVALA BOSNU I HERCEGOVINU
EK : Zatvorite migrantski kamp Vučjak

migrantski kamp Vučjak

Europska komisija pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da što prije riješe probleme prouzročene velikim priljevom ilegalnih migranata u tu zemlju.

Migrantski kamp Vučjak, 20-ak kilometara od Bihaća, posjetilo je izaslanstvo Europske komisije.

- Mnogo smo govorili o Vučjaku, no šokantno je vidjeti kako to u stvarnosti izgleda. Ovo mjesto migrantima očito ne može pružiti ni osnovni smještaj ni ostale usluge. Ponovit ću, ovaj kamp se mora zatvoriti i treba se pronaći alternativni smještaj, kaže Michela Matuella, Europska komisija. 

Europska unija osigurala je Bosni i Hercegovini u proteklih godinu i pol 36 milijuna eura za otvaranje novih prihvatnih centara i proširenje kapaciteta, no upozorava da ne mogu činiti ono što je dužnost lokalnih i državnih vlasti. Ne bude li bolje suradnje s vlastima u BiH, Bruxelles prijeti ukidanjem financijske pomoći.

- Osim zdravlja, ovdje im je ugrožena i sigurnosti. Temperatura je još blaga, no kada dođe zima, a to će se dogoditi vrlo brzo, bit će teško. Ova lokacija nije pogodna za boravak izbjeglica i migranta tijekom oštrih zimskih uvjeta, ističe Martin Taschner, Opće ravnateljstvo za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći (ECHO).

Na to podsjećaju i migranti koji se već tjednima smrzavaju i kisnu.

- Jučer nismo mogli spavati. Nemamo ništa da si napravimo šator. Rekao sam to Crvenom križu, a oni su mi odgovorili da ne mogu pomoći, objašnjava Kasif Pervez, Pakistan.

Vučjak je neprikladan i zbog činjenice da se nalazi na bivšem odlagalištu, a uokolo je minsko polje iz vremena rata u BiH. No taj kamp nije jedini problem u Unsko-sanskom kantonu preopterećenom migrantima i izbjeglicama. 

- Građani ovog kantona poslali su snažnu poruku - kampovi Bira i Miral moraju biti zatvoreni. Naša skupština je također jasno rekla da kampovi moraju biti zatvoreni. Žao mi je što svi u ovom procesu nisu uspjeli, ističe Mustafa Ruznić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Tuzla i Sarajevski kanton protive se prijedlogu da se migranti presele u bivše vojarne u Blažuju i Ljubačama. Tvrde da s njima nitko nije razgovarao o tome.

Traže da se migranti i izbjeglice ravnomjerno raspodjele po cijeloj BiH. Prema policijskim podacima, u toj je zemlji službeno registrirano 5200 migranata.


hrt/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre