HIC kuglice za bor
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi

22.studeni 2019.
DVODNEVNI KONGRES
Završen kongres EPP-a koji se održavao u Zagrebu

sudionici EPP kongresa u Zagrebu


Završen je kongres Europske pučke stranke koji se održao u Zagrebu. Drugog dana kongresa za glavnog tajnika opet je izabran Antonio Lopez-Isturiz te deset potpredsjednika stranke.

Od 548 zastupnika koliko ih je glasovalo za izbor glavnog tajnika EPP-a, potporu Lopez-Isturizu dalo ih je 413, protiv ih je bilo 130, a nevažećih listića pet. Lopez-Isturiz zahvalio je svima na potpori i povjerenju.

Ponosan sam jer naša stranka brani demokraciju. Mi je doista i provodimo, za razliku od socijalista”, kazao je. Pokušao se među ostalim opisati te je kazao kako mu neki govore da je strog, a drugi da je odan. Naglasio je i da je oduvijek želio služiti EPP-u.Govor Andreja Plenkovića

Završno se svima obratio predsjednik HDZ-a i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković te zahvalio na sudjelovanju. Prije glavnog tajnika EPP-a Andrej Plenković je kazao kako je siguran da će pod vodstvom Donalda Tuska EPP dobiti novu živost i entuzijazam prenosi HRT.

“Vidimo da Europa 30 godina nakon pada Berlinskog zida prolazi kroz transformaciju bez presedana – političku, gospodarsku i društvenu. EU se proširio na 28 država članica. Njegova arhitektura se i dalje mijenja. Nadamo se da će ona biti još snažnija. No trebamo biti svjesni da se mijenja naša globalna važnost i položaj. U gospodarskom pogledu udio SAD-a se smanjio, a Kine se povećao za četiri puta”, rekao je među ostalim Andrej Plenković.

“Mi u EPP-u znamo da je odgovor na nove izazove u još većem jedinstvu i suradnji na europskoj razini. U tom kontekstu Europa se hitno treba prilagoditi kako bi održala svoj utjecaj na globalnoj razini te kako bi osigurala društveni i gospodarski prosperitet.”

“Za sljedeće europske izbore moramo imati pravila koje će unaprijed prihvatiti sve političke skupine. Jer nakon izbora u svibnju možemo se zapitati: zašto bi itko dobrovoljno htio biti ponovno ‘spitzenkandidat'”, dodao je u govoru kojim je završen dvodnevni kongres EPP-a u Zagrebu.

U okviru stranačke platforme prihvaćene na kongresu rečeno je da EPP odbacuje klimatski skepticizam, ali i zeleni socijalizam te utopijske klimatske politike radikalne ljevice.

Rješenje za smanjenje emisija stakleničkih plinova vidi u klimatskim inovacijama. EU je odgovoran za manje od 10% svjetske emisije CO2 i predsjednica nove Europske komisije postavila je ambiciozan cilj smanjenja emisija za najmanje 50% do 2030. godine.


Ursula von der Leyen članica je konzervativnog bloka europskih stranaka koji je na kongresu iznio svoju viziju za održivi planet, top temu u Europi nakon uspjeha Zelenih na europskim izborima i globalnih prosvjeda mladih za spas Zemlje. Pučani smatraju da je emisije moguće smanjiti uz istodobno otvaranje novih radnih mjesta. Potrebna su ulaganja u istraživanje i razvoj svih dostupnih tehnologija s niskim udjelom ugljika ili bez njega radi smanjenja stakleničkih plinova kako bi se postigla nulta emisija, piše u dokumentu.

Krovna europska stranka desnog centra zauzima se za ukidanje subvencija za fosilna goriva i preusmjeravanje potpora tehnologijama za prikupljanje, skladištenje i ponovno korištenje CO2. Put kojim treba ići je, prema njima, preobrazba obrazaca potrošnje u kružno gospodarstvo u kojoj se otpad smatra resursom.

Jandroković: Kongres EPP-a potvrda snage i ugleda HDZ-a

Drugi dan Kongresa otvorio je glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održavši govor. U uvodnom dijelu je naglasio da je održavanje kongresa u Zagrebu potvrda snage i ugleda, te privrženosti HDZ-a europskim vrijednostima. Također je čestitao Donaldu Tusku na izboru za novog predsjednika Europske pučke stranke.

– Dragi stranački prijatelji, kada sam maloprije rekao da je europska pučka stranka najsnažnija europska stranka, nisam pod time mislio samo na brojnost naših članova, mislio sam na njezinu povijesnu ulogu koju je imala u izgradnji Europe, na njezinu viziju, misiju i rezultate koje postiže. Ali, prije svega, na vrijednosti i načela na kojima se temelji naše djelovanje, a koje su nam ostavili u trajno naslijeđe naši osnivači. Na tim vrijednostima moramo stalno raditi, podsjećati i čuvati ih, rekao je Jandroković.

Nakon Jandrokovića nazočnima su se obratili Janez Janša, bivši slovenski premijer i čelnik opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS), a nakon njega i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi.


torbe tkanica

Janša podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Čelnik slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša podržao je, na kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu, uključivanje Hrvatske u Schengenski prostor.

-
Bugarska, Rumunjska i Hrvatska ispunile su kriterije za ulazak u Schengenski prostor. Treba ih pustiti u Schengen, time će se povećati sigurnost u cijeloj Europskoj uniji, kazao je u svom govoru predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, koja je, uz još dvije manje slovenske stranke desnog centra, dio političke obitelji EPP-a.

On je danas na marginama skupa EPP-a u Zagrebu ponovio kako slovenski nacionalni interes nije blokada hrvatskog ulaska u Schengen i da to nije samo njegova ocjena, nego i mišljenje većine ljudi u Sloveniji.

Slovenska vladajuća koalicija, koju vodi premijer Marjan Šarec, suprotstavila se nedavno odluci Europske komisije koja je dala "zeleno svjetlo" za ulazak Hrvatske u Schengen potvrdivši da je Hrvatska za to ispunila sve tehničke kriterije.

Aktualna Šarecova vlada kao razloge svog stajališta iznosi otvoreno granično pitanje odnosno aferu oko arbitraže te tvrdi da Hrvatska ne kontrolira u cijelosti granicu s BiH kada su u pitanju ilegalni migranti.

Janša je danas HDZ-u i premijeru Plenkoviću zahvalio na gostoprimstvu i uspješnoj organizaciji kongresa najmoćnije europske političke grupacije, uz dobre želje za prvo predsjedanje Hrvatske Europskim vijećem u prvoj polovici iduće godine.

- Želim vam vrlo uspješno predsjedanje Europskom unijom. Sretno, Andrej, kazao je Janša.

- Ako želimo snažnu i djelotvornu EU, moramo također imati jake i stabilne države članice, rekao je slovenski oporbeni čelnik.

Janšina stranka na lanjskim je izborima osvojila najviše glasova i mandata, ali nije uspjela sastaviti vladajuću koaliciju, što je onda uspjelo koaliciji pet lijevo-liberalnih stranaka koje vodi premijer Marjan Šarec, no riječ je o nestabilnoj vladi kojoj do obične parlamentarne većine nedostaju dva glasa.

Janša je vodio slovensku vladu od 2004. do 2008., a pred kraj tadašnjeg mandata Slovenija je, u prvoj polovici 2008., po prvi put predsjedavala EU-om u koju je ušla 2004. godine.


narod.hr /HIC.HR
foto:HINA
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre