HIC kugluice za bor
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

23.listopada 2019.
SASTANAK U SOČIJU
Erdogan i Putin postigli sporazum vezano ua Kurde na sjeveru Sirije

Erdogan i Putin


Turska i Rusija dogovorile su se da će potisnuti miliciju sirijskih kurda YPG na povlačenje 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije, objavio je turski šef države nazivajući sporazum "povijesnim dogovorom".

-
Danas smo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zaključili povijesni sporazum u borbi protiv terorizma, za teritorijalnu cjelovitost i političko jedinstvo Sirije kao i za povratak izbjeglica, izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u utorak u Sočiju, prenosi agencija France presse.

Od podneva u srijedu ruska vojna policija i sirijske pogranične snage zajednički će poticati povlačenje boraca YPG-a i njihova oružja izvan granice zone od 30 kilometara.

Ta bi misija trebala potrajati šest dana, stoji u odredbama sporazuma koji su dogovorili Erdogan i njegov ruski domaćin.

- Glavni cilj operacije je izvesti terorističke organizacije PKK/YPG iz zone i olakšati povratak sirijskih izbjeglica, rekao je Erdogan, javlja Reuters.

Sporazumom je dogovoreno da se YPG povuče i iz gradića Tel Rifaat i Manbij.
Sirijska milicija YPG glavna je sastavnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su se proteklih godina zajedno s američkim vojnicima borile protiv džihadističke skupine Islamske države (IS), no povlačenjem američkih vojnika ostale su bez zapadnog saveznika.

No, za Ankaru YPG je teroristička organizacija zbog veza s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), zabranjenom u Turskoj jer je godinama vodila pobunu na jugoistoku Turske.

- Nikada nismo imali nikakvih interesa za sirijski teritorij i suverenitet, rekao je Erdogan.

Nakon isteka 150 sati, kada se YPG povuče s oružjem, turski i ruski vojnici zajedno će nadzirati zonu u sjevernoj Siriji, 10 kilometara od granice, navodi se dalje u sporazumu.

Ankara i Moskva zajedno će raditi na povratku sirijskih izbjeglica u domovinu iz Turske koja je primila njih više od 3 milijuna otkako je izbio rat u Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je dogovoreni sporazum kao put za okončanje krvoprolića u regiji.Truska uspostvila primirje s Kurdima u Siriji

Truska napala Kurde , oni sklopili savez s Damaskom
hrt/HIC.hr
foto: arhiv


 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre