HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


23.kolovoza 2021.
EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARIZMA
Ministar Tomo Medved na Mirogoju zapalio svijeće

Tomo Medved na Mirogoju


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ponedjeljak je, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kazao kako Vlada stvara ozračje u društvu koje je tolerantno, koje uvažava i gradi odnose koji jamče perspektivu Hrvatske.

"Predanost naše Vlade je vidljiva i u nastavljanju svih aktivnosti u ekshumiranju svih žrtava, dostojnom ukopu i odavanju pijeteta, jednako tako i u stvaranju ozračja u društvu, toleranciji, uvažavanju i izgradnji takovih odnosa koji garantiraju perspektivu Hrvatske", rekao je Medved novinarima na Mirogoju.

Ministar je svijeće položio kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Osim Medveda, Europski dan sjećanja obilježit će i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji će biti u Maclju, te ministar prometa Oleg Butković koji će posjetiti Goli otok.

"Nakon ovoga odlazim u Gospić, gdje danas ukapamo 102 posmrtna ostatka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje su ekshumirane na širem području Like", najavio je Medved.

Upitan kako to da nitko iz Vlade neće ove godine biti u Jasenovcu, ministar je kazao kako se danas posjećuju obilježja na Mirogoju, Maclju i Golom otoku, a da je Jasenovac za neke druge prigode.

Nema razlike među žrtvama

Na pitanje radi li se razlika među žrtvama, s obzirom na to da su ministri danas ponajviše na obljetnicama komunističkih žrtava, Medved je kazao kako nema nikakve razlike.
"Upravo na tragu programa i aktivnosti koje je provodila naša Vlada u prethodnom mandatu, kao što provodimo i u ovome, može se jasno iščitati naše opredjeljenje da se ne zaborave žrtve niti jednog totalitarnog režima, ali s druge strane da gradimo odnose u društvu za buduće generacije, kako one ne bi bile opterećene sa stradanjima kroz povijest, ali nikada zaboraviti", naglasio je Medved.

Istaknuo je kako na mlade naraštaje moramo prenijeti naša iskustva koja nisu bila nimalo jednostavna ni laka.

Upitan što će biti sa zabranom ustaškog pozdrava "Za dom spremni", Medved je kazao kako je stava da je preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću u dovoljnoj mjeri usmjerenje na koji način se odnositi prema određenim simbolima te da u skladu s time djeluju i sudovi.


"Po mom mišljenju upravo je taj zaključak, koji je uravnotežen i koji je zahtijevao široku raspravu i sagledavanje svih aspekata, i ostajem pri tome da je upravo to usmjerenje koje je sadržano u zaključku dovoljno", rekao je Medved. 

Božinović: Masovna ubojstva bez suđenja najtragičnija su posljedica vladavine nedemokratskih režima

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je i kod grobnice uz Spomen-crkvu Muke Isusove i križa u Lepoj Bukvi, na području gdje se smatra da je pogubljeno 13.000 žrtava nakon Drugog svjetskog rata.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da su masovna ubojstva bez suđenja, kakva su se dogodila i u Maclju, najtragičnija posljedica vladavine nedemokratskih režima.

„Stratište Macelj je po utvrđenom broju od 1247 ekshumiranih žrtava do sada među najvećim otkrivenim stratištima komunističkog režima u Hrvatskoj, čemu u prilog idu izjave svjedoka kako je u maceljskim šumama stradalo oko 13.000 žrtava“, rekao je Božinović.

Podsjetio je da iz novije hrvatske povijesti imamo neriješenu sudbinu 1858 nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu.

„Naša će Vlada predano nastaviti raditi na rješavanju pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu i istraživanju masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja“, poručio je Božinović.Butković: Nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s prošlošću


U sklopu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio je Goli otok te otok Sveti Grgur gdje je zapalio svijeće i odao počast zatočenicima koji su bili u logorima na tim otocima.

Tom je prigodom kazao kako je kultura sjećanja i suočavanja s istinom bitna jer nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s nekim stvarima iz prošlosti.

"Odajemo počast žrtvama komunističkog režima koji je obilježio povijest 20. stoljeća te povijest Hrvatske i hrvatskog naroda. Kultura sjećanja i suočavanja s istinom je bitna jer nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s nekim stvarima iz prošlosti", rekao je ministar Butković na Golom otoku.


valada.gov.hr / HIC.hr
foto: HINA

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre