HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 


12.lipnja 2021.
PRVI FIZIČKO KONTAKT NAKON DVIJE GODINE

U Velikoj Britaniji se održava skup sedam svjetskih čelnika , G7 summit

G7U petak je u britanskom priobalnom selu selu Carbis Bayu počeo trodnevni skup čelnika sedam vodećih industrijaliziranih zemalja , G7 summit. Njihov domaćin je britanski premijer Boris Johnson.

Prvi je to fizički sastanak čelnika u ovom formatu u dvije godine, nakon što su se čelnici G7 prošle godine zbog pandemije sastali virtualno. I ovogodišnji summit se održava u sjeni pandemije koronavirusa. Svjetski čelnici će razgovarati o globalnom oporavku, pravednoj raspodjeli cjepiva protiv covida-19 i klimatskim promjenama. 

G7 čine Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan. Prisustvuju i predstavnici Europske unije.

G7 summit je prvi veći međunarodni summit za američkog predsjednika Joea Bidena, kojemu će prisustvovati  u sklopu jednotjednog putovanja po Europi, i posljednji za njemačku kancelarku 
Angelu Merkel
. Ove godine na nekim dijelovima summita prisustvovat će Južna Koreja, Južna Afrika i Australija. Indija, također pozvani gost, virtualno će sudjelovati na dijelu summita .

Drugog dana summita Čelnici skupine G7 u subotu su usvojili plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine. Postigli su konsenzus o
potrebi zajedničkog pristupa prema Kini koja izvozi robu po nepošteno niskim cijenama i krši ljudska prava, rekao je u subotu visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena.
Dogovorili su i potrebnu koordinaciju otpornosti opskrbnog lanca kako bi se demokracije međusobno
podupirale, rekao je dužnosnik.

"Rekao bih da su bili jednoglasni kad je riječ o volji da se kritizira kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda". "Predani su djelovati na ono što vidimo", dodao je. G7 daleko je odmakao u odnosu na prije
tri godine kada u završnoj izjavi Kina nije bila ni spomenuta, rekao je.

Po pravilima WTO-a, označavanje Kine "netržišnim gospodarstvom" omogućuje njezinim trgovinskim partnerima, uključujući SAD, da koriste poseban okvir kako bi utvrdili izvozi li Kina robu po nepošteno niskim cijenama i, ako je to slučaj, da uvedu dodatne protudampinške carine.

Predsjednik Joe Biden rekao je da želi da plan pod nazivom "Build Back Better World" (B3W), a koji
SAD podržava, bude kvalitetnija alternativa sličnom kineskom programu, prenosi BBC.

Kina putem inicijative Jedan pojas jedan put financira izgradnju željeznica, cesta i luka u mnogim zemljama, ali je zbog toga i predmet velikih kritika jer neke od njih gura u velike dugove.

U izjavi sa samita u Cornwallu, čelnici G7 navode da će ponuditi transparentno partnerstvo visokih standarda utemeljeno na vrijednostima.

No pojedinosti o tome kako će se taj plan financirati nisu jasne.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da još nisu u fazi da to mogu objaviti. 

SAD posebice kritizira kinesku tzv. "dužničku demokraciju".

Čelnici G7, sedam najbogatijih zemalja svijeta, također su podržali novi plan za zaustavljanje budućih pandemija.

Mjere uključuju skraćivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje cjepiva i lijekova za covid-19
na ispod 100 dana. Plan će biti objavljen u nedjelju, zajedno sa završnom izjavom. 

 

Europljani oprezni 

Pridruživši se Bidenovoj inicijativi, čelnici G7 poručili su svijetu da dijele njegovo stajalište da bi ovo razdoblje mogla biti globalna prekretnica i da se demokracije moraju ujediniti kako bi rješavale probleme i zaustavile uspon autokracija koje jačaju zadnjih godina.

Nakon četiri teške godine s Trumpovom administracijom, time su iskazali i želju da Biden uspije u svojim planovima.

Europljani su, međutim, oprezni, a najviše Francuska koja se zauzima za više neovisnosti o SAD-u, prenosi dpa.

S obzirom na bliske gospodarske veze s Pekingom, skloniji su suradnji iza kulisa u pitanjima kao što su zaštita intelektualnog vlasništva i trgovina.

Čelnici G7 u petak su obećali da će zajedno osigurati milijardu doza cjepiva protiv covida-19 za siromašnije zemlje, bez uvjeta koje postavljaju Kina i Rusija.Osporavani klub

Od 1999. godine, kad su zaredale financijske krize, G8 je kritiziran kao "klub bogatih", podsjeća
agencija AFP.Velike sile od tad se sastaju s novim gospodarstvima u usponu, među kojima su Kina,
Brazil i Južnoafrička Republika u novom forumu nazvanom G20.

Godine 20021. samit u talijanskom gradu Genovi protekao je u silovitim sukobima prosvjednika antiglobalista i pripadnika sigurnosnih snaga i tad je mladi Talijan ubijen metkom kojega je ispalio talijanski karabinjer, a više od 500 osoba bilo je ranjeno.

I drugi samiti bili su praćeni prosvjedima i strogim mjerama policijske zaštite.  

Ove godine policija je odredila četiri mjesta u kojima se mogu okupljati prosvjednici: Plymouth, Falmouth, Truro et Exeter, uz velik broj pripadnika policijskih snaga. No više udruga već je naglasilo da će bojkotirati ta mjesta i da im je cilj u najvećoj mogućoj mjeri remetiti rad u Carbis Bayu. 

Oko 6500 policajaca mobilizirano je za samit, od kojih je 5000 stiglo iz drugih dijelova zemlje, a u
pomoć je spremna priskočiti i vojska. 

Nekih tisuću policajaca smješteno je na brodu MS Silja Europa, usidrenom u Falmouthu, koji uobičajeno plovi Baltičkim morem. Na svojoj mrežnoj stranici, estonska kompanija Tallink opisuje ga "kao najveći i najljepši kruzer" u zoni.

No policajci neće moći koristiti wellness na brodu zbog strogih mjera u pandemiji covida.

Rusija suspendirana

Godine 2014. Rusija je suspendirana iz G8 pošto je pripojila ukrajinski poluotok Krim i sankcije su uvedene protiv Moskve. Samit G8 koji je bio predviđen te godine u Rusiji je otkazan, a G8 ponovno je
postao G7.

Američki predsjednik Donald Trump zagovarao je povratak Rusije, ali u tome ga partneri nisu podržali.
Trumpov nasljednik Joe Biden treba se prvi put sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 16. lipnja u Ženevi.

 jutarnji.hr/HI.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre