HIC samo najbolje iz Hrvatske


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
06.svibnja 2021.
NEPRAVOMOĆNOM PRESIDOM USTAVNOG SUDA
Gay parovi korak do prava posvajanja djece , udruga UIO vijest je lažna

zastava duginih boja

Upravni sud u Zagrebu je 21. travnja donio nepravomoćnu presudu koju su u udruzi Dugine obitelji ocijenili povijesnom za prava istospolnih partnera koji su registrirali životno partnerstvo i žele posvojiti djecu.

Tom presudom - koja je, ističemo, još uvijek nepravomoćna - poništava se rješenje Ministarstva za mlade, demografiju, obitelj i socijalnu politiku o odbijanju žalbe istospolnog para Ive Šegote i Mladena Kožića na odluku Centra za socijalnu skrb Zagreb. Sud konstatira da je odluka Ministarstva neobrazložena i obavezuje Ministarstvo da u roku od 60 dana donese obrazloženu odluku. Na tu se presudi nadležno Ministarstvo, kojemu je danas na čelu Josip Aladrović, u roku od 15 dana može žaliti, piše Jutarnji.hr.

Jednaki pred zakonom

Šegota i Kožić su 2015. registrirali istospolno partnerstvo, a u svibnju 2016. zatražili su od Centra za socijalnu skrb Zagreb da ih uključi u postupak procjene i prikladnosti za posvajanje djece. Centar ih je, međutim, odbio uz obrazloženje da Zakon o registriranom partnerstvu istospolnih partnera ne regulira institut posvojenja te da nije u pravnom interesu djeteta da istospolni parovi uđu u registar posvojitelja. Šegota i Kožić su se žalili na tu odluku nadležnome Ministarstvu za demografiju, ali je Ministarstvo 17. srpnja 2020. njihovu žalbu odbilo kao neosnovanu.

Protiv te odluke Ministarstva Šegota i Kožić su podnijeli tužbu Upravnom sudu. U njoj tvrde da su diskriminirani jer je očito da Ministarstvo onemogućava njihov pristup procesu posvojenja koji je sastavni dio prava na privatni i obiteljski život koji su zaštićeni Ustavom, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama te međunarodnim ugovorima, a sve to zbog činjenice što su istospolni partneri.

Upravni sud u Zagrebu je 21. travnja donio presudu kojom je njihovu tužbu u cijelosti usvojio. U presudi se ističe da su Šegota i Kožić bili zakinuti u pravu na obrazloženu odluku te nalaže Ministarstvu da svoju odluku detaljno obrazloži.

U presudi se ističe da Ministarstvo nije uzelo u obzir sve primjenjivo materijalno pravo, a to znači Zakon o životnom partnerstvu, Obiteljski zakon i Ustav RH. Sud naglašava da prema Ustavu svi građani imaju jednaka prava, bez obzira na rasu, boju kože, nacionalnost, spol i druge karakteristike.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Jutarnjem listu odgovorili su kako ne žele komentirati nepravomoćnu presudu, a nisu željeli niti reći hoće li se na nju žaliti Visokom upravnom sudu.

Odvjetnica para Šegota-Kožić, Sanja Bezbradica Jelavić, za Jutarnji je list izjavila kako se radi o iznimno važnoj i vrijednoj presudi za vladavinu prava i razvoj nediskriminatornog postupanja prema građanima Republike Hrvatske.

Posebno je važno, ističe, što sud u presudi daje svoja pravna shvaćanja koja su upravna tijela u svojim daljnjim postupcima dužna poštivati. "Napori istospolnih partnera Šegote i Kožića traju dugo i nadajmo se da će sustav i u njihovu i u ostalim slučajevima napokon profunkcionirati", rekla je odvjetnica.

Udruga Dugine obitelji je ovu presudu dočekala s oduševljenjem jer ona, kako tvrde, otvara vrata svim gay i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji su sklopili životno partnerstvo i žele postati posvojitelji da mogu pristupiti procjeni za posvojenje i da ih se u tom postupku ne diskriminira samo zato što su sklopili istospolno partnerstvo. Ona, kako ističu, potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

Ova presuda, pojašnjavaju u Duginoj obitelji, ne znači da će gay parovi koji to žele automatski postati posvojitelji, ali znači da se bez straha mogu javiti nadležnim centrima za socijalnu skrb i pod jednakim uvjetima kao i drugi prijaviti se za postupak procjene za posvojenje.

?U toj udruzi ističu kako im je još uvijek teško povjerovati u ovakav rasplet situacije jer su očekivali dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. Veseli ih što je Upravni sud u Zagrebu postupio ispravno poštujući Ustav, relevantne zakone i međunarodne ugovore.

Petogodišnja borba

"Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava. Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji.

Bez obzira na to trebamo li platiti porez, tražimo li posao ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gay, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika", stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji.

U toj udruzi ističu da je sad na potezu Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručuju iz Duginih obitelji.ZAKON: POSVOJITI MOGU SAMCI, ALI NE I ŽIVOTNI PARTNERI

1. Zakon o suzbijanju diskriminacije, donesen 2008., u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, propisao je zabranu diskriminacije na temelju spolne orijentacije te pravo na jednake mogućnosti svih osoba bez obzira na orijentaciju. Ustav i Zakon o ravnopravnosti spolova propisuju jednakost pred zakonom te pravo na obiteljski život.

2. Za vrijeme Milanovićeve Vlade počela je izrada novog Obiteljskog zakona. Vladalo je uvjerenje da će se tim zakonom objediniti sve obitelji, i one istospolne, no do toga nije došlo. Među mogućim posvojiteljima navedeni su samci, bez obzira na spolnu orijentaciju, ali ne i životni partneri.

3. Paralelno s Obiteljskim zakonom, počela je i izrada Zakona o životnom partnerstvu, no ne u Ministarstvu obitelji, nego u Ministarstvu uprave.

Zakon je heteroseksualne i homoseksualne supružnike izjednačio u svemu osim u pravu na posvajanje djece - i u imenu njihove zajednice, jer je Ustav riječ "brak" ograničio na muškarca i ženu.

4. Tijekom 2018., u mandatu ministrice Nade Murganić, izrađen je novi Zakon o udomiteljstvu, koji, unatoč zahtjevima i upozorenjima, među udomitelje nije uvrstio istospolne parove, što je rezultiralo s više zahtjeva za zaštitu ustavnosti. Zakon je stupio na snagu 1. siječnja 2019., a sad se očekuju nove

UIO: vijkest je lažna

Udruga “Dugine obitelji”  danas je sazvala konferenciju za tisak vezano za odluku Upravnog suda – koju nisu uopće predočili medijima niti javnosti. Iz onog što je dostupno može se zaključiti sljedeće:

1.Ministarstvo rada,  mirovinskog osiguranja, obitelji i socijalne skrbi izdalo je rješenje kojim su odbili zahtjev Ive Šegote i Mladena Kožića da ih se procijeni kao potencijalne posvajatelje djeteta povjerenog na skrb državi.

2.Ovaj je homoseksualni par podnio tužbu zbog zaključka/odbijanja Upravnom sudu, a taj je sud  donio presudu kojom traži od Ministarstva da obrazloži svoj zaključak.

Nakon ovoga postoje dvije mogućnosti: prva je da će HDZ-ov ministar Aladrović izdati isto, ispravno rješenje koje će potkrijepiti kvalitetnim obrazloženjem osiguravajući da djecu posvajaju i podižu otac i majka, druga je da će pod pritiskom medija i lobističkih skupina u Hrvatskoj i Europskoj uniji – izdati drugačije rješenje. No to još trebamo vidjeti.  No, predsjednik udruge Danijel Martinović ovako tumači nepravomoćnu presudu Upravnog suda, a dio medija prenosi:

“To znači da svi gay i lezbijski parovi u Hrvatskoj, ako žele, ako su vjenčani, žive u partnerstvu, mogu pristupiti za posvojitelje. To je fantastična vijest, nama je jako drago. Cijelo vrijeme dok je postupak trajao, mi u udruzi imamo osobe koje su pojedinačno postale posvojiteljice i nisu imale nikakvih problema na procjeni jer ih nitko nije pitao za njihovu seksualnu orijentaciju”.

> Kako je homoseksualni par – u zemlji u kojoj su se građani izjasnili da je brak zajednica muškarca i žene – udomio djecu?

Evo što kaže HDZ-ov ministar Aladrović: Ne bih komentirao meritum presude

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je o ovom slučaju.

“Što se tiče udomljavanja i posvajanja, to je uređeno Zakonom o udomiteljstvu, odnosno Obiteljskom zakonom. Vezano za ovaj slučaj, ministarstvo je, mislim u sedmom mjesecu, izdalo rješenje, po tom je rješenju Upravni sud izdao svoju presudu. Mi smo tu presudu dobili početkom ovog tjedna, tako da još analiziramo sve efekte i pravne mogućnosti te presude”, kazao je Aladrović.

“U ovom trenutku ne bih komentirao meritum presude pošto se još radi o nepravomoćnoj presudi”, zaključio je.

Udomljavanje dvoje djece

Podsjetimo, 2016. Kožić i Šegota pokušali su steći status posvojitelja, ali su odbijeni od CZSS-a jer Obiteljski zakon ne predviđa homoseksualne parove kao posvojitelje, za što su tužili Republiku Hrvatsku za diskriminaciju.

Vijest kako je homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić dobio dvoje djece na udomljavanje prošle je godine zauzela znatan dio medijskog prostora te gotovo potpuno istinusla iz javne rasprave brojne probleme koji postoje s udomljvanjem i posvajanjem u Hrvatskoj.

> U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

U kampanji za omogućavanje udomljavanja, mediji su homoseksualni par, Ivu Šegotu i Mladena Kožića, javnosti predstavili kao 37-godišnjeg molekularnog biologa i 39-godišnjeg sociologa-istraživača tržišta, koji su žrtve sustava koji im nije dozvoljavao udomljavanje, dok su prešutjeli njihovu pozadinu kao LGBT aktivista, mrežu udruga koje ih podupiru – a velikim su dijelom te udruge bile dio platforme je bila protiv braka kao zajednice žene i muškarca, na referendumu o braku. Mainstream mediji u izvještavanju bez ikakvog propitivanja prenose sve izjave homoseksualnog para i njihovih odvjetnika kao točne, a hrvatska javnost argumente protiv udomljavanja i posvajanja djece od strane homoseksualnih parova može čuti i čitati jedino na društvenim mrežama i u brojnim komentarima ispod jednostranih medijskih objava. 

>Dr. Markić: ‘Ustavni sud je prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj’Tko su Šegota i Kožić?

Ivo Šegota je iz Senja, diplomirao je molekularnu biologiju i radi u farmaceutskoj tvrtci MSD kao viši stručnjak za određivanje cijena, dok je Kožić iz Slavonskog broda, diplomirao je sociologiju i radi kao stručnjak za odnose s klijentima u tvrtci koja se bavi istraživanjem tržišta GfK, stoji na njihovim LinkedIn stranicama.

Prema pisanju medija, životno partnerstvo su sklopili  2015Šegota je kao aktivist bio uključen u lobiranje za donošenje Zakona o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba. Zakon je donijela SDP-ova većina 2014. g, nakon što su zajednički napori Milanovićeve Vlade te njima bliskih udruga i medija doživjeli poraz na referendumu o braku. Umjesto da priznaju da su hrvatski građani na najdemokratskiji način, na jedinom narodnom referendumu u 30 godina hrvatske neovisnosti – jasno izrekli svoj stav o braku, posvajanju djece od homoseksualnih parova te nasilnoj redefiniciji kulture – SDP-ova saborska većina je samo par mjeseci kasnije, 2014., odgovorila sa Zakonom o životnom partnerstvu.

Šegota je ovako objasnio po čemu će pamtiti 2014. godinu: “Kao dio Inicijative za životno partnerstvo naši članovi i članice su se aktivno uključili u mnoge aktivnosti vezane za donošenje Zakona o životnom partnerstvu. (…) Zajedno s ostalim udrugama okupljenim u Inicijativu dočekali smo donošenje Zakona ovog ljeta. To je najveće postignuće u 2014.!”, objasnio je. Inicijativu za životno partnerstvo podržavali su udruge CESI, Centar za mirovne studije, GONG, Roda, Ženska soba, Zagreb pride, Srpski demokratski forum, i dr.

Više o ovoj temi pročitajte na stranici udruge UIO

 

 

slobodnadalmacija.hr /HIC.hr
foto:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre