ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


28.listopada 2015.
ISELJENIČKA GOSPODARSKA KONFERENCIJA G2 
Predsjednica Grabar Kitarović: Iseljeništvo je velik potencijal 

U Zagrebu održan G2 konferencija

ZAGREB: U organizaciji povratnika hrvatskih korijena Josipa Hrgetića iz Venezuele u Zagrebu se održava iseljenička gospodarska konferencija G2 (second generation). Konferencija se održava u zagrebačkom kongresnom centru Forum a okupila je stotinjak sudionika od kojih 50-ak iseljenika druge i treće generacije iz 17 zemalja. Najviše ih je iz Južne Amerike (osim Brazila), SAD-a i Njemačke.
Kako dobre veze s dijasporom pretočiti u bolju gospodarsku suradnju, bila je tema konferencije G2, koja je okupila drugu generaciju naših iseljenika. Njima su predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, a najviše zanimanja iseljenici su pokazali za turizam i start-up

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na otvaranju konferencije poručila jeiseljenim Hrvatima da je iseljeništvo velik potencijal za rast i razvoj hrvatskog gospodarstva, koje će njih kao i druge ulagače zasigurno više privući bude li konkurentnije. Predsjednica je rekla kako smatra da danas imamo sve mogućnosti za jače povezivanje Hrvatske s iseljeništvom na gospodarskom planu, ali ipak još nema puno uspješnih primjera takve gospodarske suradnje. Ulaganja hrvatskih iseljenika u Hrvatsku trebalo bi usmjeriti tamo gdje su najpotrebnija i gdje će dovesti do najjačeg ekonomskog učinka.

Podaci koji su nestrukturirani i nedovoljno precizni pokazuju kako iseljeništvo svake godine u Hrvatsku doznači oko 1,1 milijardu eura, što pokazuje koliko nam i dalje pomažete, ali ukazuje i na dva problema. Prvi je naše nedovoljno korištenje tog potencijala i sredstava tamo gdje su najpotrebnija, a drugi je relativna nepovezanost našeg iseljeništva s Hrvatskom i njezin nesustavan pristup iseljeništvu koje nam je velika snaga, jača od mnogih emitivnih lokacija, ali za to nam treba jači strateški pristup, istaknula je Grabar-Kitarović.

Ocijenila je i da je Hrvatska u nezavidnoj gospodarskoj situaciji, a posebno je istaknula visoku stopu nezaposlenosti mladih naglašavajući da je veliki odlazak mladih iz Hrvatske vjerojatno najveći dugoročni gospodarski i društveni problem države.


Cilj konferencije G2 koja se pripremala skoro godinu dana je, kako je kazao njezin organizator Hrgetić, prije svega upoznavanje i networking iseljenika. Njih je u svijetu oko tri milijuna, a mnogi se zanimaju za Hrvatsku i žele u njoj ulagati. Europa i pogotovo Hrvatska još su u krizi, ali mi u tome vidimo priliku i pravo vrijeme za biznis, i to ne samo u turizmu Hrvatske nego i raznim drugim sektorima. Stoga pozivamo novu vladu, koju ćemo i podržati, da ubrza sve promjene koje će dovesti do jačeg razvoja zemlje i ukidanja raznih i nepotrebnih administrativnih i birokratskih barijera koje koče ulaganja i razvoj, naglasio je Hrgetić. 

Konferencija se završava u petak 30.listopada.

hrt/hic


1
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre