ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


 

 

 


28.rujna 2015.
HEP UGRADJUJE BROJILA ZA DALJINSKO OČITANJE
Nema više paušalnog obračuna, struja će se plaćati prema stvarnoj potrošnji.

brojilo za mjerenje potrošnje električne energije

Od 1. listopada HEP ima obvezu svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje. To bi trebalo značiti manje račune, ali i bolju kontrolu potrošnje. Ipak, mnogi će se do ugradnje novih brojila, morati - dobro načekati.
Uz to što će ljepše izgledati, nova će brojila potrošačima, donijeti i neke pogodnosti. Struju ćemo plaćati isključivo prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji. Paušalni računi odlaze u povijest. 

'Predstavnik suvlasnika sam ja u zgradi i imali smo 7 i pol tisuća pretplaćeno struju. Vidim da bi to bilo jako puno bolje da se to svaki mjesec očitava, a ne da se uplatnice dobivaju svakih 6 mjeseci. Zbog čega kreditirati nekoga, zbog čega? Pa, ipak je to naš novac - 7 i pol tisuća kuna', kaže Danijel Dasović. 

A do ugradnje novih brojila mnogi će se načekati. 

'HEP operator distribucijskog sustava je dužan u roku od 15 godina opremiti kupce iz kategorije kućanstva brojilima s daljinskim očitanjem', rekao je dr.sc. Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

SPORAZUM OKO SUZBIJANJA SIROMAŠTVA Doznajte tko će, kako i kada dobiti vaučere

Ako netko poželi brojilo ugraditi prije nego što to učini HEP - troškove će snositi sam. Minimalno 2 tisuće kuna. 'To je puno, to je ipak puno. U tom slučaju čekam', kaže gospodin Dasović.

Koje su prednosti novog brojila?

Prednost novog brojila je, kažu u HERA-i, ta što se ukida naknada od 10 kuna za mjesečno samoočitanje, a bit će moguće kontrolirati i potrošnju.

'Ukoliko brojilo omogući prikaz krivulje opterećenja tijekom dana kupac će onda vidjeti, ovisno o tarifnom modelu, danas je to samo ponuda dnevne i noćne tarife, al će vjerojatno u budućnosti biti više mogućnosti, moći će prilagoditi svoje navike potrošnji, ako želi, naravno, jeftinijoj električnoj energiji', objašnjava Žutobradić. 

Neplatiše će HEP s mreže moći isključiti bez izlaska na teren. Ali, po novom - to neće smjeti činiti petkom, subotom i nedjeljom, kao ni praznikom te dan prije praznika.


dnevnik.hr /hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre